2024. február 29. csütörtök
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Barabási Albert-László: ez a vírus állandóan velünk lesz

kérdezett: Ágoston Hugó 2020. március 17. 13:13, utolsó frissítés: 13:26

A jövőben megtanulunk együtt élni az új koronavírussal, mint ahogy együtt élünk a himlőkkel és sok másik vírussal. De ez az év kemény lesz - véli Barabási. Gyorsinterjúnk a kutatóval.


A napokban a sajtó széles körben ismertette Barabási Albert-László fizikus több szempontból is rendkívül fontos Facebook-bejegyzését, amelynek aktualitása mondhatni percről percre beigazolódik. Az erdélyi születésű Barabási a Közép-Európai Egyetem (CEU) tanára, a Hálózattudományi Központ (Center for Network Science, CNS) munkatársa. A neves hálózatkutatót újabb kérdésekkel kerestük meg a világjárvány kapcsán.

Általában hogyan segítheti a hálózatkutatás az epidemiológiát, illetve konkrétan a COVID-19 esetében?

- A COVID-19 hálózatbetegség: a kontakthálón keresztül terjed és a sejthálót fertőzi meg, így csak hálózatelméleti eszközökkel lehet hozzá közelíteni. Az előrejelzések, amelyeket a világ kormányai használnak, mind hálózatelméleti eszközökre építenek. Ez nagyjából tíz éve vált lehetségessé kollégám, Alessandro Vespignani munkássága nyomán. Ezeket az eszközöket vetették be akkor is, amikor az volt a kérdés, hogyan lehet a járványt megállítani.

Válhat a mostani pandémia emberi társadalom léptékű szelekciós - általában evolúciós - tényezővé?


- Persze, sokan emlegetik ezt. Nyilvánvaló, hogy minden vírus mögött van egy szelekciós elv. Viszont én sokkal inkább random folyamatokban gondolkodom: minden évben több millió új vírus keletkezik, és csak néhány jut el hozzánk. Elég random, hogy milyen vírus keletkezik, nem random az, ahogy melyik tud terjedni.

Romániába az utóbbi hetekben százezrek jöttek haza külföldről – ez milyen kockázatot jelent?

- Óriásit. Ezelőtt három héttel Romániára nézve azt mutatták a modellek, hogy le lesz maradva, későn ér oda a vírus. Ezzel a népvándorlással viszont berobban.

Nem kérdezem meg, mit kell tenni ilyen esetben, de talán erre a kérdésre is választ kaphatunk, ha megtudjuk, a hálózatkutató és környezete hogyan védekezik a COVID-19 virózis ellen.

- Minden le van zárva. A labor tagjaival csak számítógépen keresztül érintkezünk. Be lehet még a laborba menni, de azt választottuk, hogy nem megyünk. Rengetegen sétálnak az utcán, telefonálnak és távolról elkerülik egymást. A barátokkal, szomszédokkal három méter távolságról üdvözöljük egymást, így beszélgetünk.

Megfékezhető ez a járvány?

- Nem, de vissza lehet tartani, le lehet csökkenteni a terjedését és a betegek számát.

Meddig tarthat?

- Ez egy endemikus vírus, vagyis nem irtható ki. Állandóan velünk lesz, csak sokakban kialakul az immunitás, így lelassul majd a terjedése. És lesz idővel orvosság, oltás is, bár valószínűleg később.

Milyen végkifejletre számíthatunk?

- A jövőben megtanulunk együtt élni a vírussal, mint ahogy együtt élünk a himlőkkel és sok másik vírussal. Ez az év kemény lesz.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS