2021. január 18. hétfőPiroska
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Navracsics Tibor az MTA kapcsán: nem sérült a tudomány függetlensége

Kulcsár Árpád 2019. szeptember 11. 13:03, utolsó frissítés: 2019. szeptember 13. 12:13

Az Európai Bizottság oktatási, ifjúságpolitikai és sportügyi biztosa Bonchidán járt, hogy egy kulturális projektet jelentsen be. Villáminterjút készítettünk vele.


Tudja már, hogy mivel fog foglalkozni novembertől?

- Hazamegyek Magyarországra és valószínűleg folytatom az egyetemi munkámat, és aztán meglátjuk, milyen lehetőségek adódnak a jövőben.

A hazai belpolitikában részt kíván-e venni?

- Nem tudom, meglátjuk, milyen lehetőségek lesznek.


Ursula von der Leyen bejelentette a biztosok lehetséges névsorát, Trócsányi László pedig vagy a nemzetközi segélyekért, vagy az EU-s bővítésért lehet felelős. Számít arra, hogy Trócsányi miatt lesznek problémák? (Ursula von der Leyen közben kedden nyilvánosságra hozta, hogy Trócsányi Lászlót az EU-s bővítésért felelős biztosi pozícióra javasolta. - szerk. megj.)

- Ahogyan 2014-ben magam is mindenféle ellenkező szándék ellenére sikeresen meg tudtam csinálni a felkészülési időszakot, és aztán a meghallgatásokat is, így Trócsányi László is sikerrel fogja venni az akadályokat. A parlamentben biztos lesznek olyan képviselők, akik mindent megtesznek, hogy minél több gondot okozzanak akár a magyar jelöltnek, akár másoknak, de sikerrel fogja venni az akadályokat.

Beszéltek önök ketten, kért öntől tanácsokat?

- Beszéltünk, időnként kapcsolatban vagyunk.

Megtudhatjuk, hogy miről?

- Mivel kettesben beszéltünk, nem tartom sajtónyilvánosnak.

Amennyiben a válságkezelésre és a nemzetközi segélyezésért felelős tisztséget kapná, csökkenne vagy nőne a magyar képviselet súlya a Bizottságban?

- Ez nehéz megmondani. Tudom, hogy az újságírók szeretik besorolni a tárcákat, hogy melyik mennyire jelentős. Az én tárcám 2014-ben az egyik legpehelykönnyűbb volt, és mostanra elértük, hogy kétszeresére növeljük az Erasmus támogatását és a Kreatív Európa program büdzséje is egyharmaddal nőni fog. Hogy egy tárca éppen milyen súlyúnak minősül, az sokat nem mond el arról, hogy milyen pálya előtt áll. Az Európai Unió az egyik legfontosabb donor a világban, amikor természeti katasztrófák vannak, akkor az Unió maga is ott van a tagállamok mellett, mint fontos segítő erő. Ha komolyan vesszük az olyan világproblémákat, mint a klímaváltozást vagy a migrációt, akkor ez egy jelentős tárca lehet.

Figyelte mostanában a romániai magyar oktatási intézmények körüli történéseket?

- Igyekeztem, de nem vagyok benne biztos, hogy teljesen naprakész vagyok.

A MOGYE kereste-e meg önt valaha például? Merthogy a MOGYE rektorátusával és a kormánnyal is volt konfliktusa az egyetemen kialakult helyzet miatt.

- Nem. Én január végén jártam itt utoljára, akkor különböző beszélgetésekben előkerültek a témák, de hivatalos megkeresés sem a román kormány, sem az egyetem részéről nem érkezett.

A Demokratikus Koalíció megkereste önt az MTA ügyében. Válaszolt erre a megkeresésre?

- Nem volt hivatalos megkeresés.

Csek bejelentették, hogy megkeresik, és nem keresték meg?

- Igen, a sajtón keresztül, de hozzánk már nem jutott el hivatalos levél.

Az MTA-üggyel kapcsolatban mit gondol? Valamikor pont egy MTA-közgyűlésen mondta azt, hogy nagyon fontos, hogy a tudomány függetlensége megmaradjon. Ön szerint nem sérült ez az elmúlt időszakban?

- Úgy gondolom, hogy nem. Amennyire én tudom, különböző modellek vannak a kutatóintézetek és az akadémia működésével kapcsolatban. Nyilván, ha ezzel kapcsolatban bármilyen alkotmányossági aggály lenne, vagy közösségi jogba ütközne, akkor a megfelelő intézmények megteszik ezeket a lépéseket.

Oktatásügyi biztosként azért biztosan van véleménye arról, hogy mi lenne az Akadémia ideális működése.

- Nem, oktatásügyi biztosként kifejezetten nincs véleményem arról, hogy egy Akadémia kutatóhálózatát hogyan szervezik.

Nyitókép: Navracsics Tibor és Hegedüs Csilla Bonchidán. Fotó: Hegedüs Csilla Facebook-oldala

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS