2024. április 24. szerda
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Svéd kutatás: nincs összefüggés a menekülthullám és a szexuális bűncselekmények között

Labanino Rafael 2019. május 30. 13:06, utolsó frissítés: 2019. május 31. 13:11

A svéd bűnügyi statisztikák nem támasztják alá a közel-keleti menekültekkel szembeni talán legelterjedtebb előítéletet.


A 9,5 milliós lakosú Svédország 2015-ben több mint 160 ezer menekültet fogadott be, ami lakosságarányosan a németországi számokkal vetekszik. Svédországban évtizedes trend, hogy emelkedik a bejelentett szexuális bűncselekmények száma, amit sokan külföldön és Svédországban is a menekülthullámmal kötötték össze. A svéd bűnügyi statisztikák azonban nem támasztják alá a közel-keleti menekültekkel szembeni talán legelterjedtebb előítéletet.

A svéd Bűnmegelőzési Hivatal napokban megjelent kutatása a svéd kormány megbízásából vizsgálta az országban 2005 és 2017 között a rendőrségnek jelentett szexuális bűncselekményeket – adta hírül a svéd Dagens Nyheter napilap. A tanulmány szerint 2011 és 2017 között, amikor a menekültek száma fokozatosan emelkedett a nagyvonalú menekültpolitikájáról híres országban, nem növekedett az olyan szexuális bűncselekmények száma, ahol a bűnelkövető és az áldozat nem ismerték egymást. Az utcai támadások száma sem emelkedett ebben a vizsgált időszakban, ugyanakkor a bejelentett szexuális bűncselekmények számának növekedése szinte kizárólag a párkapcsolaton belüli erőszakhoz köthető. Mindazonáltal a legsúlyosabb szexuális bűncselekmények száma, mint a nemi erőszak, sokkal kisebb arányban nőtt más szexuális bűncselekményekhez képest.

Leginkább 2012 után és egy további erős emelkedéssel 2014-től nőtt a bejelentések száma. Ez egybeesett a menekülthullámmal, ezért sokan mutattak rá Svédországra, mint elrettentő példára. Mivel a menekültek között a fiatal, egyedülálló férfiak felülreprezentáltak voltak, mindenféle rasszizmus nélkül is valószínűnek tűnhetett, mint a bejelentett nemi bűncselekmények számának növekedésének egyik oka éppen a menekülthullám lehet. A kutatók azonban nem találtak összefüggést a külföldön született népesség aránya és a bejelentett szexuális bűncselekmények száma és növekedése között a 2005 és 2017 közötti időszakban.

A kutatók külön megvizsgálták a 2015 és 2017 közötti három évet is, mert ekkor volt a legerősebb a bejelentések növekedése. Mivel az adatbázisban csak az elkövetők neme, életkora és az áldozathoz való viszonya volt feltüntetve, ezért a kutatók két alternatív módszerrel vizsgálták, hogy a növekedésnek köze lehet-e a menekülthullámhoz.


Korábbi tanulmányok megállapították, hogy a külföldi születésűek körülbelül háromszor akkora eséllyel lesznek szexuális bűncselekmények gyanúsítottjai, mint a svédországi születésűek. A kutatók azonban ötszörös kockázattal számoltak, és még így is, a teljes lakosság 1,6 százalékát kitevő, 2015-2016-ban érkezett menekültek csak a bejelentett szexuális bűncselekmények 8 százaléknyi növekedését tudnák magyarázni (és ne felejtsük el, nem mindegyikük felnőtt férfi).

2015 és 2017 között azonban a bejelentések 200 százalékkal növekedtek. Ahhoz, hogy ezt a 163 ezer menekült számlájára írjuk, 83-szoros kockázattal kellene számolnunk, ez pedig teljesen valószerűtlen. A kutatók ezért megvizsgálták azokat a településeket is, amelyek a legtöbb menekültet fogadták be, hogy megtudják, ott az átlagot meghaladó mértékben nőtt-e a bejelentett szexuális bűncselekmények száma. Eredményeik szerint azonban nem találtak ilyen összefüggést sem.

Jerzy Sarnecki, a Stockholmi Egyetem kriminalisztika professzora, aki tanulmányt felülvizsgálta, úgy fogalmozott, hogy az adatok világosan megmutatják, hogy „nem állunk muszlim férfiak megszállása alatt, akik megerőszakolják a nőinket”. A professzor szerint az adatokból az látszik, hogy nem a szexuális bűncselekmények, hanem a rendőrségen tett bejelentések és feljelentések száma nőtt meg az utóbbi években. Ráadásul sok olyan szexuális bűncselekményt jelentenek be, amelyeket a korábbi évtizedekben nem.

Svédországban népességarányosan valóban sokkal magasabb a bejelentett szexuális bűncselekmények száma, mint a legtöbb országban, de ennek tehát nem a bevándorlás az oka. Az utóbbi időszakban háromszor is jelentősen szigorították a nemi bűncselekmények elleni törvényeket, az egyes törvénymódosítások után pedig minden esetben meredeken nőtt a bejelentések száma. Egyes bűncselekménytípusok növekedését az okostelefonok terjedése is magyarázza. Bár Svédországban úgy tűnik, sokkal több szexuális bűncselekményt jelentenek, mint máshol, a kutatók hangsúlyozták, hogy az áldozatok többsége Svédországban sem fordul a rendőrséghez.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS