2021. május 18. keddErik, Alexandra
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Az északír béke lehet a rendezetlen Brexit első áldozata

Ambrus István Ambrus István 2019. január 08. 11:10, utolsó frissítés: 2019. január 15. 17:45

Attól tartanak, hogy egy rendezetlen Brexit esetén újra előjöhetnek az 1998-ban nyugvópontra került fegyveres konfliktusok.


Észak-Írországban egyre nagyobb számú rendőrállományt készítenek fel arra az esetre, ha Nagy-Britannia és az Európai Unió között nem születik megegyezés a márciusi kilépést illetően. A The Guardian értesülései szerint az észak-írországi rendőrség önálló különítményt is létrehoz, amelybe az angol és skót rendőrség tagjai közül csoportosítanak át 1 000 személyt.

Erre azért van szükség, mert ha nem kerül jóváhagyásra a kilépésről szóló megállapodás Nagy-Britannia és az Európai Unió között, akkor ismét kiéleződhet a protestáns (57%) és katolikus (43%) közösségek között két évtizede nyugvópontra került konfliktus. A tervek szerint a rendőrség speciális kiképzése már ebben a hónapban elkezdődhet, hogy elejét vegyék az esetleges Brexit miatti rendbontásoknak.


Ha a történelemből indulunk ki, akkor nincs semmi különös ebben a készültségben

A mai Írország elődjének számító Ír Szabadállam 1922-ben az angol-ír szerződésnek köszönhetően jött létre. A szerződés a három éve tartó ír függetlenségi háborúnak vetett véget, amelyet az egyoldalúan kikiáltott Ír Köztársaság és hadsereg a brit korona erői ellen vívott. Az Ír-sziget észak-keleti, többségében protestáns lakosságú része viszont nem lett része az Ír Szabadállamnak, hanem továbbra is brit fennhatóság alatt maradtak - államegységet alkottak az Egyesült Királysággal. Az északír protestáns lojalisták ugyanis a brit fennhatóság fenntartását létfontosságúnak tekintették, úgy ítélték meg, hogy nem jelentett volna számukra jövőt egy katolikus többségű, egységes ír állam részévé válni.A második világháború után az egykori Ír Szabadállam Ír Köztársaságként teljesen függetlenedett, Észak-Írország azonban továbbra is Nagy-Britannia államegysgének szerves része maradt. Amikor viszont az 1960-as években a Nagy-Britanniával szimbolikus egységben és Nemzetközösségben is levő Ausztrália és Új-Zéland egyre erőteljesebb kapcsolatot épített ki az Egyesült Államokkal önálló államiságuk kifejezése céljából, az Észak-Írország katolikus paramilitáris szervezetére, az IRÁ-ra (Irish Republican Army) is ösztönzőleg hatott, felerősödtek a britek elleni fegyveres gerilla harcok.

A paramilitáris mozgalom azonban az Ír Köztársaság politikai támogatását sem tudhatta feltétlenül maga mögött. Az Ír Köztársaság, akárcsak Nagy-Britannia is, az európai közös gazdasági integráció, az Európai Gazdasági Közösség tagállamai közé történő belépése által új minőségű kapcsolatok kiépítésében látta a megoldást. 1973-tól gyakorlatilag az Európai Közösségek tagjaként, valamint az „ír csodaként” ismert gazdasági fellendülés lényegileg hangolta át az Ír Köztársaság – Nagy-Britannia közötti államközi kapcsolatokat.

Ebben a kontextusban Észak-Írország területén a katolikus ír unionista mozgalom egyre izoláltabbá vált, gazdasági és társadalmi értelemben is egyre romló helyzet alakult ki. Észak-Írországnak pedig, a paramilitáris szervezetek gerillaháborúja miatt, politikai szempontból megkérdőjeleződött a kormányozhatósága. 1969-ben Belfast városában az addigi politikai tüntetések átcsaptak egy egyre eszkalálódó véres konfliktusba (lásd az 1972-es „véres vasárnapot”).

A véres vasárnapként elhíresült, a brit hadsereg és a tüntetők közötti összecsapásban 13 fegyvertelen civil meghalt és további 15 ember megsebesült (egyikük később belehalt a sérüléseibe).A véres vasárnapként elhíresült, a brit hadsereg és a tüntetők közötti összecsapásban 13 fegyvertelen civil meghalt és további 15 ember megsebesült (egyikük később belehalt a sérüléseibe).


Az észak-írországi katolikusok, az Ír Köztársasághoz való csatlakozást, mint „sine qua non” (nélkülözhetetlen) feltételt tűzték az IRA politikai szárnya, a Sinn Féin zászlajára. A protestáns lojalisták pedig az Ír Köztársaságtól való teljes elválasztás fenntartását tekintették létérdeküknek – e célból az Ulsteri Unionista Párt saját paramilitáris szervezeteket hozott létre, amely az IRA halálos ellenfeleként funkcionált. A helyzetre Nagy-Britannia ostromállapot bevezetésével és a Brit Hadsereg egységeinek az észak-írországi városok utcáin való fegyveres jelenlétével reagált. A konfliktusban résztvevő harmadik félként, Nagy-Britannia a saját állami szuverenitásának maradéktalan fenntartása jegyében viszonyult a krízishez.

A nagy változást hosszú idő után az hozta, hogy a Konzervatív Párt 1979-től 1997-ig tartó hosszú kormányzása után a Tony Blair vezette Munkáspárt vált kormányhatalommá Nagy-Britanniában. Ennek közvetlen következménye az 1998-ban létrehozott Nagypénteki Egyezmény („Good Friday Agreement”) volt, amely a helyzet békés rendezéséhez vezetett. Észak-Írország - akárcsak Skócia és Wales – a brit devolució következtében teljes állami intézményrendszert és jogköröket építhetett ki. Ennek alapja a „konszociatív demokrácia”, amely protestánsok, katolikusok - lojalisták és unionisták – között a vita rendezését békés, parlamenti és demokratikus politikai keretek közé terelte. A másik lényeges pillére a rendezésnek az volt, hogy mindkét ír állam Európai Uniós és a Schengeni Egyezményt aláíró és bevezető állam minőséget szerzett magának, amely következtében megtörtént az ír-ír határ (Észak-Írország és az Ír Köztársaság közti államhatár) légiesítése.

Kereken 20 évvel az 1998-as békés rendezést követően, a megegyezés nélküli Brexit felé való haladással, a második pillért gyakorlatilag az összeomlás fenyegeti. Amennyiben 2019. március 29-ig nem történik erre vonatkozó kétoldali megállapodás az EU és Nagy-Britannia között – Észak-Írország és az Ír Köztársaság határán teljes értékű európai uniós államhatárnak kell kiépülnie.

Így a Sinn Féin és az IRA által 1998 előtt képviselt álláspont újra megjelent. Szerintük csakis az Ír Köztársasággal való egyesülés oldhatja meg az északír kérdést. Az ulsteri unionisták viszont a Nagy-Britanniához való tartozást továbbra is létkérdésnek tartják. Ami mindkét fél számára egyre nyilvánvalóbb viszont, hogy az Ír Köztársaság az Európai Unió tagállama marad, Nagy-Britannia pedig az Európai Unióból megegyezés vagy megegyezés nélküli úton kilép 2019. március 29-től.

Az ír miniszterelnök, Leo Varadkar úgy nyilatkozott: egyre biztosabbra vehető, hogy nem születik olyan megállapodás, ami az EU és a szigetország számára is megfelelő, így valószínűnek tartja, hogy ismét visszaállítják a határellenőrzést. A The Guardian szerint a cikk elején említett speciális kiképzésre azért van szükség, mert az észak-írországi incidensek esetén az angliainál jóval eltérőbb módszereket és taktikákat kell alkalmazni a rend helyreállítására, számolva a kiújuló fegyveres konfliktusokkal is.

A konfliktus kiújulása és a fizikai határ visszaállítása továbbra is a Brexit tárgyalások fő témáját képezik. Az Ír Köztársaság és Észak-Írország között a határsáv közel 500 kilométer hosszú, a határon pedig naponta hozzávetőlegesen 30 ezer személy kel át. Az 1998-ban kötött Nagypénteki Egyezmény értelmében az IRA beszolgáltatta a fegyvereit. Mindemellett a mostani helyzettel kapcsolatban az is lényeges, hogy úgy a függetlenségpártiak, mint a lojalisták körében egyre népszerűbbek a félkatonai szervezetek.

A több mint 30 éven át zajló fegyveres konfliktusok és bombatámadásos terrorcselekmények 3 600 halálos áldozatot követeltek, amelyet az 1998-as Nagypénteki Egyezménnyel sikerült lezárni. Az egyezmény elfogadásával a katolikusok lemondtak az ír sziget azonnali egyesítéséről, ennek eredményeként pedig 27 év után Észak-Írország ismét önkormányzatisághoz jutott. A 21 hónapon át tartó tárgyalásokat követő egyezmény megszületése után Ian Paisley tiszteletes, a Demokrata Unionista Párt (DUP) vezére, Martin McGuinness, az IRA egykori parancsnoka és a Sinn Féin észak-írországi elnöke közös kormányt alakítottak, így nem csak az IRA, hanem a protestáns félkatonai szervezetek is felhagytak az erőszakos cselekményekkel.

Az Európai Unióból való kilépés menetét előirányzó, de a Brit Parlament elé még be nem terjesztett terv egyik sarkalatos pontját az ír kérdés jelenti. A helyzet megoldásként a kilépési terv része az úgynevezett „backstop”, amely garantálná, hogy az északír határon nem állítják vissza a fizikai értelemben vett határokat. Annak ellenére sem, hogy Írország továbbra is az Európai Unió tagja marad, az északírek pedig Nagy-Britanniával együtt kilépnek.

A Brexit kapcsán rendezett szavazáson az északírek 55,8%-ban a maradás mellett voksolt. Egy 2016-ban készült felmérés szerint az északírek 40%-a támogatja az ír egységet.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS