2020. aug. 13. csütörtökIpoly
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Veszélyben a demokrácia? Adjunk szavazati jogot a hatéveseknek is!

Timár Norbert Timár Norbert 2018. december 10. 08:54, utolsó frissítés: 2018. december 11. 11:50

A Cambridge Egyetem professzora az elöregedő társadalmak okozta egyenlőtlenségeket akarja így ellensúlyozni, megmentve ezáltal a demokráciát a pusztulástól.


A The Guardian beszámolója szerint David Runciman, a Cambridge Egyetem politológia professzora azt javasolja, hogy már a hatéveseknek is adjunk szavazati jogot, hogy ezáltal kezelni lehessen a modern demokráciák nyavalyáját, a fiatalok hátrányos megkülönböztetését.

David Runciman professzor azt állítja, hogy az idősebb korosztály egyre nagyobb túlsúlya, „masszív túlerője” a lakosságban nem kedvez a fiatalok számára, illetve a demokrácia válságát és beépített hátrányt okoz az olyan kormányzatok számára, akik a jövőre terveznek.

A professzor a Talking Politics című podcastjának legutóbbi adásában arra reagálva, hogy egyes brit parlamenti képviselők már 16 éves kortól szavazati jogot biztosítanának a választópolgároknak, azt mondta, hogy ez nem lenne elég radikális intézkedés ahhoz, hogy valóban megoldja a problémát.

„Mi a legrosszabb, ami történhet? Legalább izgalmas lenne, a választásokat sokkal szórakoztatóbbá tenné. Egymillió év múlva sem fog megtörténni, de ez ez egyik módja annak, hogy megragadjuk, hogy strukturálisan mennyire kiegyensúlyozatlanná vált a demokráciánk. Komolyan, miért ne? Miért ne [szavazhassanak] a hatévesek is?” – mondta.


David Runciman. Forrás: Antonio Olmos/ObserverDavid Runciman. Forrás: Antonio Olmos/Observer


Runciman hozzátette, hogy jelenleg az idős emberek képezik azt a koalíciót, amelynek hatalmas beépített előnye van a képviseleti demokráciában, hiszen masszív túlerőben vannak a fiatalokhoz képest. Érvelése szerint addig, amíg az alsó szavazati korhatár 18 év, addig a spektrum másik végén nincs korlátozás, az emberek nem veszítik el a szavazati jogukat, amíg meg nem halnak, még akkor sem, ha adott esetben demenciával küzdenek. Ami azért a professzor véleménye szerint rendben is van.

A Cambridge Egyetem tanára elutasítja a torzítás kiigazítására tett olyan kísérleteket, mint pl. több szavazat biztosítása a fiataloknak vagy nagyobb súly adása számukra a szavazatok kalibrálásakor. Véleménye szerint soha nem szabad a demokrácia alapvető eszményét, az egy személy, egy szavazat elvét megváltoztatni és egyetlen személytől sem szabad szavazati jogot elvenni.

Runciman javaslatai a How Democracies End (Hogyan érnek véget a demokráciák) című új, a demokrácia összeomlásának jeleit vizsgáló könyvének alapjául szolgáló kutatásokból származnak. Kutatásai alapján a fiatalok Nagy-Britanniában háromszorosan diszkriminálva vannak az idősekkel szemben. Elmondása szerint: „Ha a húszas éveidben jársz, nincs képviseleted a parlamentben, folyamatosan választásokat veszítesz és közben elvárják tőled, hogy törődj a jövővel, a környezettel, a meg nem születettekkel – fiatalként az a feladatot, hogy valahogyan felvedd azokat az ügyeket, amelyekkel már nem törődnek azok, akik elhányták a csikófogukat.”

Érvelése szerint, ha a jövőben a korhatárt nem csökkentik, a politika olyanokra marad, akik az elkövetkező időszakban már nem élnek majd és csak a jelennel törődnek. Runciman szerint ugyanakkor a Brexit lehet nem is történt volna meg, ha ezt már korábban megtették volna.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS