2020. aug. 13. csütörtökIpoly
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Soros György: a menekültek szétosztásának teljesen önkéntes alapon kell történnie

Ivácson András Áron szemlézte:Ivácson András Áron 2018. május 30. 15:31, utolsó frissítés: 15:31

A jól ismert üzletember Hogyan mentsük meg Európát? címmel közölt írást, amelyben számos, az EU létét fenyegető problémát vázol fel és némely kritikára is válaszol.


Az Európai Unió léte veszélybe került – írja a Project Syndicate-ben megjelent friss cikkében Soros György és azt a kérdést teszi fel, hogy noha az utóbbi években minden rosszul sült el, hogyan is jutott a csőd szélére az a projekt, amely Európa békéjét és biztonságát hivatott szavatolni.

Annál is inkább problémának látja ezt, hogy az eredeti elképzelés szerint pontosan a nyílt társadalom megtestesülése kellett volna legyen az EU célja: egyenlő államok önkéntes gazdasági és politikai társulása, amelyek a közjó érdekében lépnek szövetségre és adják fel szuverenitásuk egy részét.

Az üzletember a 2008-as válságot jelöli meg azon fordulópontként, ahonnan kezdve szerinte az EU utat tévesztett. A válságból való kilépésként tévesen a megszorítás politikáját választotta, amely viszont elvezetett az euróválsághoz, amely az egész eurózónát hitelezők és adósok egyenlőtlen szembenállására osztotta fel. Tovább súlyosbította a helyzetet, hogy az előbbiek olyan feltételeket szabtak, amelyeket az utóbbiak nem tudtak teljesíteni. Ez pedig ellentmond az EU alapelveinek mivel se nem önkéntes, se nem egyenlő.

Így pedig nem teljesen jogtalanul alakult ki az a nézet a fiatalok széles tömegeiben – véli Soros – hogy az EU egy ellenség, amely megfosztotta őket munkájuktól, megélhetésüktől és így a biztos jövőtől. Ezekre az ellenérzésekre pedig mindenféle EU-ellenes populista politikusok pártokat és politikai karriereket kovácsoltak Soros szerint.


Erre csak rátett egy lapáttal a 2015-ben indult menekülthullám, amelyet az elején még a legtöbben pozitívan fogadtak: képesek voltak látni a háború és az elnyomás elől menekülő embereket. Azonban hamar megjelentek az aggodalmak a befogadó- és ellátórendszerek tűrőképességéről – véli Soros – és hamar elbizonytalanodtak az emberek, amikor látták, hogy a hatóságok nem képesek kezelni a helyzetet.

Ez mindenhol Európában a szélsőjobboldali és EU-ellenes pártok nem csak újbóli megjelenéséhez, hanem minden korábbinál teljesebb megerősödéséhez vezetett: Alternative für Deutschland, Öt Csillag Mozgalom, Északi Liga és így tovább – mondja Soros. Ez pedig teljesen összezavarta Európát, ahol gátlástalan politikai vezetők a helyzetet olyan országokban is ki tudták használni, ahová egyáltalán nem érkeztek menekültek. Külön kiemeli Orbán Viktort, aki Soros szerint egész kampányát arra alapozta, hogy ő el akarja árasztani Európát muszlim menekültekkel.

Soros tovább folytatja: Orbán ma saját keresztény Európa-vízióját védelmezi foggal-körömmel, azonban ez a vízió ellenkezik az önkéntességre és egyenlőségre alapozott EU-s alapnézettel. Soros szerint Orbán célja az, hogy ő és támogatói átvegyék az EU vezetését a mostani szociáldemokrata vezetéstől. Ugyanakkor az üzletember szerint Amerika legalább ennyire hibás az EU gyengülésében, hiszen a 2015-ös iráni atomalku felrúgásával gyakorlatilag Trump tönkretette az atlanti szövetséget.Az üzletember három problémát vet fel, amellyel az EU-nak nagyon sürgősen kezdenie kell valamit: a menekültválság, a gazdasági fejlődést gátló megszorításokon alapuló politika és a dezintegráció, amely utóbbinak a legelső példája a Brexit. Ezek után Soros sorra veszi a három probléma tárgyalását.

Először a menekültválság kapcsán mondja el azt, amit eddig is tudhatott mindenki, aki nem egy kő alatt élt, hogy ő mindig is a menekültek szétosztásának önkéntes volta mellett állt ki. Sem a tagállamokat nem lehet befogadásra kötelezni – mondja – sem a menekülteket olyan országba küldeni, ahová ők nem akarnak menni. Végül azt mondja, hogy szükséges felülvizsgálni a dublini egyezményt, amely felelős a déli államokra nehezülő teherért és az ott történt katasztrofális politikai eseményekért. Mint mondja: az EU védje meg a külső határait, azonban ne gátolja a legális bevándorlást, illetve a tagállamok ne zárják le a belső határaikat. Az az Európa, amely egy teljesen zárt erőd, nem csak a nemzetközi joggal ellentétes, véli Soros, hanem lehetetlen is.

Kilátásba helyezte egyfajta „afrikai Marshall-segély” program megalapítását, amely egyrészt segítené az ottani országokat, másrészt pedig éppen ezáltal hozzájárulna a menekültválság elapadásához, továbbá szintén ebből következően lehetővé válna a rendezett bevándorlás kezelése is. Csakis így válhat ez a folyamat ismét önkéntessé mindkét fél részéről. Ma pedig messze van az EU egy ilyen helyzettől, legelőször is azért, mert még mindig nincs egységes migrációs politikája.

Soros szerint a menekültválság európai probléma és Európában kell megoldást találni rá: például abban, hogy az EU hitelképessége magas, azonban kihasználatlan. Ez pedig még akkor is így van, írja Soros, ha a hitelfelvétel épp ellenkezik a domináns ortodoxiával, vagyis a megszorításon alapuló politikával. De amint emlékeztet: ez épp egyik kulcsfontosságú oka a jelenlegi válságnak. Annál is inkább, hogy az iráni atomalku összeomlásával és az amerikai szövetség bomlásával újabb negatív hatásokra kell felkészülni.

Ilyen negatív következmény lehet, hogy az amerikai dollár erősödésével a fejlődő piacok valutái leértékelődnek, aminek következtében egy újabb pénzügyi válság közeledhet. Ezért is tartja fontosnak ezt az „afrikai Marshall-tervet”, amely nemcsak a legjobbkor érkezne, hanem innovatívan és bátran oldaná meg a finanszírozási problémák legalább egy részét. Mindenesetre Soros szerint Európának radikálisan kell újragondolnia magát, mert ez az irány, amelyben jelenleg van, semmi jóval nem kecsegtet.Azonban még ennél is fontosabb Soros szerint, hogy ennek az újragondolásnak alulról kell jönnie. Az a Szén- és Acélközösség, amely modernné tette Európát egy felülről jövő kezdeményezés volt, azonban mára már más idők járnak. Ismét vissza kell adni az emberek kezébe azt a képességet, hogy befolyásolhassák a politikai történéseket, hogy ne érezzék azt, hogy semmibe nincs beleszólásuk. Össze kell olvasztani az uniós szervek irányítását és a civil mozgalmak kezdeményezéseit.

Talán ennél is fontosabb az, hogy a Brexit súlyos károkat okozott és fog még okozni az EU-nak, annál is inkább, hogy a szétválás akár öt évnél is tovább eltarthat, amely mindkét félnek súlyos gazdasági és politikai veszteségeket fog okozni. Ezért is támogatja Soros elmondása szerint a Best for Britain parlamenti határozatot, amelyben benne foglaltatik, hogy Anglia mégiscsak része maradhat az EU-nak.

Soros szerint a végcél, hogy a többsebességes EU helyett többsávosat kell építeni, amelyben a tagállamoknak több választási lehetőségük van. A kooperáció sosem egyszerű, véli, de lehetséges, ha az emberek átlátják, hogy hol és mennyire szolgál a javukra. Annál is inkább, hogy a rideg valóság az üzletember szerint könnyen rákényszerítheti a tagállamokat arra, hogy a nemzeti érdekeiket az EU javára tegyék félre.

Mint mondja: ezt tette Macron és Merkel is, akik ha sikerrel járnak, az EU alapítóinak nyomdokaiba léphetnek. Ám ez csak akkor lehetséges, ha maguk mögé tudják állítani Európa tömegeit. Végszóként pedig Soros kilátásba helyezte, hogy ő és a Nyílt Társadalom Alapítványok mindent meg fognak tenni annak érdekében, hogy ez megvalósuljon.

Forrás: Project Syndicate, Geroge Soros: How to Save Europe, 2018. május. 29.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS