2021. július 28. szerdaSzabolcs
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

A PSD 2016-os kampányához is köze lehet a Cambridge Analytica-nak?

Ivácson András Áron Ivácson András Áron 2018. március 21. 17:09, utolsó frissítés: 2018. március 23. 12:17

A Cambridge Analytica és a Facebook körül nemrégiben kirobbant botrány egyre nagyobb és nagyobb méreteket ölt. A szálak Romániába is elvezetnek.


Az utóbbi évek egyik legnagyobb botrányának néz ki a Cambridge Analytica cég körül kirobbant eseménysorozat. A Channel 4 riportere egy politikai befolyásra szert tenni akaró Sri Lanka-i gazdag család képviselőjének adva ki magát olyan információk birtokába jutott, amelyek felettébb aggasztóak. Mindez napokkal azután történik, hogy a cégről kiderült, hogy több tízmillió Facebook-felhasználó adataihoz volt szabad hozzáférése.

A Channel 4 riportere által készített felvételeken a cég vezetője Alexander Nix látható, amint arról beszél, hogy különböző mézesmadzag-eljárások, álhír kampányok és ex-kémek tanácsaira hagyatkozva különböző választásokat manipuláltak. Amint fogalmaz: „Ezek azok a dolgok, amelyek nem szükségszerűen igazak, azonban bőven elég, ha az emberek elhiszik őket.

A magát Sri Lanka-inak kiadó újságíró megkeresését előbb elutasította a cég, azonban később mégiscsak találkoztak vele: ekkor készültek a titkos felvételek. Nix ekkor már olyan konkrét dolgokról beszélt, mint hamis lefizetési kampányok ellenzéki politikusok ellen, amely során egy olyan ajánlatot tesznek neki, amelyet egész egyszerűen képtelen visszautasítani és mindig ügyelnek arra, hogy „véletlenül” felvétel is készüljön a beszélgetésről. Ahogy Nix fogalmazott: ez egy „instant videó a korrupcióról”, amely seperc alatt elintézheti valaki politikai karrierjét.

Másik jól bevált eszköz egy szexbotrány gerjesztése. Örömlányokat küldeni ellenzéki politikusok házaihoz, akik be sem kell menjenek, épp csak ismét „véletlenül” készüljön néhány fotó ezekről a lányokról az illető politikus háza körül és már kész is a lejáratás. Nix azonban utalásokat tett arra, hogy sokkal messzebb is elmennek, ha szükséges. Beszélt brit és izraeli ex-kémekkel való együttműködésről különböző politikailag kényes múltbéli ügyek előásása érdekében.


Ugyanakkor Nix szerint ezek egyáltalán nem új eljárások, már évek óta működik: különböző folyamatosan változó álnevek és frontszervezetek mögé bújva meg tüntetik el tevékenységük minden nyomát. Az internet világában pedig önmegsemmisítő e-mail fiókokkal dolgoznak: amint a címzett elolvasta a levelet, a küldőfiók két órával később megsemmisül bármiféle nyom nélkül. Nix elmondása szerint a legfontosabb, hogy elkerüljék a propaganda látszatát, ugyanis ez teljesen elhiteltelenít: ha egy célalanyban felmerül, hogy „ez most propaganda”, akkor többé már semmilyen információt nem fog elfogadni az adott forrástól.Elizabeth Dunham információbiztos hozzáférést kért a Cambridge Analytics szervereihez, amit a cég azonban megtagadott, arra hivatkozva, hogy a Channel 4 eljárása etikátlan volt, hamis állításokat és pontatlanságokat tartalmazott. Dunham azonban kész bíróságra vinni az ügyet, amennyiben a cég továbbra sem hajlandó együttműködni a vizsgálattal. Utóbbi viszont arra hivatkozik, hogy a Channel 4 csapádba csalta az alkalmazottait és minden vádat visszautasított.

Alexander Nix-et időközben a cég felfüggesztette egy belső független kivizsgálás idejére és azt nyilatkozta, hogy Nix állításai nem képviselik a céget és annak céljait. A kivizsgálás idejére Nix funkcióját Alexander Tayler veszi át és a kivizsgálást pedig Julian Malins vezeti, aki azt nyilatkozta, hogy amikor eljön az ideje, tájékoztatják a közvéleményt a vizsgálat eredményéről.

Hasonlóan nagy hírértékkel bírt Christopher Wylie bejelentése, aki maga is dolgozott informatikai szakemberként azokon az algoritmusokon és egyéb eljárásokon, amelyek segítségével több tízmillió Facebook-felhasználó profilját térítették el az amerikai Trump kampány és a brit Brexit-kampány lefutása alatt. Ő az, aki „létrehozta Steve Bannon agyleszívó kütyüjét”, ahogy az angol sajtó fogalmazott. A mintegy 50 millió Facebook-profil adatainak elemzésével próbált a Cambridge Analytica többet megtudni a választók politikai beállítottságáról, hogy az elemzések alapján juttassanak el hozzájuk személyre szabott politikai híreket, reklámokat.

Az ügy még csak most van felfutóban, és igencsak súlyos következményei lehetnek. Amerikában parlamenti képviselők a Facebook felelősségét hangoztatják, amelynek népszerűsége súlyos károkat szenvedhet a botrány következtében.A Digi24 és a The New York Times is közölte a hírt, miszerint Rupert Wolfe Murray azt nyilatkozta az AP hírügynökségnek, hogy Mark Turnbull, a Cambridge Analytica képviselője 2016 augusztusában megkereste őt annak érdekében, hogy tanácsadóként dolgozzanak együtt a PSD kampányába beépülve. A kampánycsapatba két személyt szándékoztak beépíteni, akik folyamatos stratégiai tanácsadással foglalkoztak volna.

Wolfe Murray arra hivatkozva utasította el az ajánlatot, hogy nem dolgozik politikai pártoknak. Nem tudni, hogy ezek után a Cambridge Analytica megkeresett-e mást is, és játszott-e valamilyen szerepet a 2016-os romániai választások eredményeiben, amely során a szociáldemokraták 46 százalék, a liberálisok pedig 20% szavaztot kaptak. Az viszont biztos, hogy az SCL Group, amely egy brit kommunikációs stratégiai tanácsadással foglalkozó cég és amely köthető a Cambridge Analyticához, még 2011-ben irodát nyitott Romániában.

Nyítókép: Christopher Wylie, The Daily Dot.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS