2020. aug. 15. szombatMária
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Mi történik most Szlovákiában?

B. P. E. 2018. március 15. 10:04, utolsó frissítés: 2018. március 20. 10:40

Sokan csak Orbán sorosozására vagy Fico bejelentésére kapták fel a fejüket: a kormányfő hajlandó lemondani.


Robert Fico hajlandó lemondani a kormányfői tisztségről annak érdekében, hogy a három koalíciós párt folytathassa a kormányzást – ezt maga Fico jelentette be szerdán este egy sajtótájékoztatón, amelyen a másik két koalíciós partnerpárt elnöke, Andrej Danko (SNS) és Bugár Béla (Híd-Most) is részt vett. Összefoglaljuk, mi vezetett idáig, és mi jöhet még.

A gyilkosság

A szlovák kormányválságot kirobbantó szikra Ján Kuciak tényfeltáró újságíró meggyilkolása volt. Az akkor már három napja halott Kuciak és élettársa, Martina Kusnírová holttestét február 25-én este nagymácsédi (Velká Maca) családi házukban fedezte fel a rendőrség, amely a gyilkosság körülményeiből kiindulva és a férfi tevékenysége alapján azt feltételezi, hogy Kuciakot a munkájával összefüggésben ölhették meg. A nyomozás során azt is megállapították: nem amatőrök végeztek a párral. Az újságírót mellbe, menyasszonyát fejbe lőtték.

A gyilkosságra hivatkozva február 28-án lemondott Marek Madaric kulturális miniszter, távozását azzal indokolva, hogy emberileg nem tud beletörődni egy újságíró megölésébe. Persze ennél többről van szó: Madaric korábban a legnagyobb kormánypárt, a Smer-SD fő ideológusa volt, de az utóbbi időben háttérbe szorult, decemberben pedig a párt alelnöki tisztségéről is lemondott.


Kuciak utolsó, be nem fejezett írása egyébként az olasz maffiához közel álló üzletemberek és a Fico-kormány tagjai közti kapcsolatokról szólt.


A tüntetések

Az ellenzék hangadói a kormány lemondását, illetve előrehozott választásokat kezdtek követelni, március 2-án pedig a meggyilkolt újságíró barátai politikamentesnek meghirdetett gyászmenetet tartottak több szlovákiai városban, amelyen több ezren – többnyire fiatalok – vettek részt. A pozsonyi rendezvényen több újságíró mellett Andrej Kiska államelnök – Robert Fico fő politikai ellenlábasa – is felszólalt. Néhány nappal később már ő is arról beszélt, jelentős kormányátalakításra vagy előrehozott választásokra van szükség.

A gyászmenetet tüntetéssorozat követte – túlzás nélkül állítható, hogy Szlovákia történetének legnagyobb utcai megmozdulásai, amelyeken százezernél többen vettek részt. A gyász átcsapott dühbe, az emberek a korruptnak tartott kormány lemondását követelték és követelik. A következő nagy megmozdulás most péntekre van meghirdetve.

Felbukkan Soros

Ahogy már lassan megszokhattuk a térségünkben zajló tömegtüntetések kapcsán, Szlovákiában is felbukkant Soros György neve. Sőt, már azelőtt: először a kormányzó SNS környezetéből indult a közösségi hálókon egy olyan információ, hogy az újságíró meggyilkolása mindössze színjáték, célja egy politikai puccs előidézése, és majd jön a szlovák eurómajdan, majd – mindössze két nappal az újságíró halálhíre után – egy cseh (vélhetően orosz hátterű) álhírportál, az Aeronet.cz közölte, hogy Szlovákiába érkezett Soros forradalom-szakértője, Marcello Fabiani. A titokzatos olaszról szerintük azt kell tudni, hogy az ukrán narancsos forradalom egyik értelmi szerzője, és mindenhol ott van, ahol kormányokat kell megbuktatni. Egy apró bökkenő van csupán: Fabiani nem létezik, soha sehol semmilyen információ nem jelent meg korábban róla, még az orosz vagy ukrán médiában sem. Ez azonban nem zavarta a szlovák álhíroldalakat, csont nélkül vették át az információt, amelyre a volt kormányfő, Ján Čarnogurský is ráerősített azzal, hogy egy sajtónyilatkozatban tényként kezelte a forradalomszakértő jelenlétét.

Közben szintén SNS-közeli források azt kezdték rebesgetni, hogy Kuciak Soros embere volt, pénzért írt hazugságokat. Aztán Robert Fico is felbátorodott, többször is arról beszélt, hogy külföld kezét látja az utóbbi napok eseményeiben, és feltette a kérdést: miért találkozott Andrej Kiska még tavaly a „kétes hírű” Soros Györggyel.Orbán Viktor közbelép

És itt jött be a képbe Orbán Viktor. A Ficóval és kormányával közeli kapcsolatokat ápoló magyar miniszterelnök a lehető legérzéketlenebb módon nyilatkozott a szlovákiai tüntetések kapcsán, meg sem említve a megölt újságírót. A magyar kormányfő azt nyilatkozta, látja Soros György és szervezetei keze nyomát a szlovák eseményeken. Egy percig sincs kétsége afelől, hogy ez a hálózat mindent megtesz, hogy a bevándorlásnak ellenálló kormányokat megbuktassa – mondta.

A nyilatkozat nagy hullámokat vert Szlovákiában, több felvidéki magyar értelmiségi is felszólalt az ügyben , ami érthető is, hiszen az ottani magyarok fejét nem tömi évek óta olyan mértékben a propagandagépezet, mint a magyarországiakét, így számukra abszurd azt hallani, hogy egy százezres léptékű korrupció- és kormányellenes tüntetés hátterében Soros állna.

Orbán nyilatkozata azért sem volt szerencsés egyébként, mert az MKP a kormány ellen foglalt állást, miközben a kormányon lévő Híd-Most sem akar beleszállni a sorosozásba.

A Híd-Most szerepe

A szlovák-magyar vegyes párt a koalíció harmadik, legkisebb tagjaként nehéz helyzetben van, de határozottan játszik. A párt Országos Tanácsa a múlt héten úgy döntött, robbantani fog, és két opció elé állítja koalíciós társait: vagy előrehozott választások lesznek, vagy kilépnek a kormányból. A zárt ajtók mögött zajló ülésen állítólag nagy volt a feszültség, a magyar önkormányzati vezetők ugyanis inkább a bent maradást pártolták volna, de végül alulmaradtak. Úgy tűnik azonban, az általuk kinevezett tárgyalóbizottság végül kiegyezett a koalíciós partnerekkel abban, hogy elég lenne Fico lemondása. A Híd-Most mindenképpen sokat kockáztat: népszerűségének sokat árthat a kormányon maradás, ugyanakkor az előrehozott választások azt is jelentheti számukra, hogy a parlamenti küszöb alá csúsznak, hacsak a koalíció felrúgása nem változtatja meg megítélésüket.

Az előrehozott választások egyébként valószínűleg katasztrofális eredménnyel zárulnának a kormányerők számára: a friss közvélemény-kutatások azt mutatják, hogy a jelenlegi kormánypártok mindössze 61 mandátumot szereznének az új parlamentben, míg a jelenlegi ellenzéki erők 72 mandátumra számíthatnának.Hol tartunk most?

Hétfőn lemondott Robert Kalinák szlovák belügyminiszter. A kormányzó Smer politikusa azt mondta: a kormány stabilitásának érdekében nyújtja be a lemondását, és arról is beszélt, hogy kitapintható a társadalmi elégedetlenség. A két miniszter után pedig szerdán este Fico is bejelentette: akár már ma hajlandó lemondani, ha ezzel garantálható a koalíció további működése. Ezzel egyúttal át is passzolta a labdát az államfő térfelére, így jelenleg Kiska az, akinek mérlegelnie kell. Kérdés persze, hogy Fico lemondásával megelégszenek-e a tüntetők – akik egyébként pénteken fognak ismét utcára vonulni –, illetve a vérszemet kapott ellenzék beéri-e ennyivel, hiszen most számukra karnyújtásnyira van a kormányzás lehetősége.

Fico bejelentését követően egyébként a Híd-Most minisztere, Lucia ®itňanská igazságügyi miniszter jelezte, nem vállal posztot az esetleg felálló új kormányban.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS