2020. aug. 15. szombatMária
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Brenzovics László: lehetetlenné vált a KMKSZ központi irodájának működése

kérdezett: B. P. E. 2018. február 27. 17:02, utolsó frissítés: 17:02

Felgyújtották kedden hajnalban a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség ungvári székházát. A szervezet elnökét a károkról és a hangulatról kérdeztük.


Kedden hajnalban második alkalommal gyújtották fel a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) ungvári székházát. Míg első alkalommal, a február 4-i gyújtogatáskor (az akkori esetben két lengyel szélsőségest gyanúsítanak) a kár jelentéktelen volt, most az épületnek egy jelentős része teljes egészében kiégett. A KMKSZ elnökét, Brenzovics Lászlót kérdeztük a részletekről.

Az épületen kívül miben keletkezett kár? Gondolom, dokumentumokat is tárolnak a székházban, számítógépek vannak ott.


– Bútorok, festmények, a számítógépek egy része a tűz martalékává vált.

Mennyire hátráltatja, zavarja meg ez az eset a KMKSZ munkáját?


– A központi irodánk működése lehetetlenné vált. Most fogunk átköltözni egy másik helyre, holnap-holnaputánra helyreállítjuk a központi irodánk működését.

Mi lehetett a gyújtogatás célja?

– Nyilvánvaló, hogy továbbra is a feszültségkeltés, a magyarság megfélemlítése volt a cél. Állítólag a múltkori elkövetőket azonosították, lengyel szélsőségesek személyében. Most a rendőrség kiszállt a helyszínre, és keresik az elkövetőket.

Az egyik oka ennek a dolognak az, hogy több mint egy éve erős hangulatkeltés zajlik az ukrán médiában a magyarság ellen, folyamatosan téma vagyunk, egyre inkább teret nyernek a szélsőséges, extremista erők, és az elmúlt évek magyarellenes kilengéseinek szervezőit és végrehajtóit nem büntették meg.

A rendőrség mennyire megbízható egy ilyen ügyben? Ilyen magyarellenes hangulatban fennáll annak a veszélye, hogy nem kezelik kellő komolysággal az ügyet?

– Azért elég jelentős visszhangja volt ennek az ügynek, úgyhogy remélhetőleg komolyan veszik. De voltak olyan esetek, tüntetésekkor és máskor is, amikor a rendőrség, bár tudott volna, nem lépett fel a szervezők ellen. Illetve az sincs rendben, hogy engedték ezt a dolgot megismétlődni ugyanazon a helyen, a város központjában.

Lehet tudni bármit a mostani elkövetők kilétéről? Feltételezhető, hogy ismét külföldi állampolgárok voltak az elkövetők?


– Egyelőre nem lehet tudni. De nagyon veszélyes ez a tendencia, hogy ilyen megtörténhet a magyarokkal, és ilyen gyakorisággal.

Szijjártó Péter bekérette az ukrán nagykövetet. Mit tud tenni ilyenkor a diplomácia?

– A diplomácia fel tudja hívni a figyelmet ezekre a dolgokra, de az eszköztára szűk. Az ukrán-magyar viszony egyébként is eléggé feszült, elsősorban a kisebbségi jogok szűkítése miatt. Reméljük, hogy ezek a dolgok előbb-utóbb rendeződnek.

De az egész országban ilyen a hangulat, keleten tovább folyik a fegyveres konfliktus; most épp Kijevben vagyok a parlamentben, itt is szinte minden nap van összecsapás a rendőrség és a különböző tüntető szélsőségesek között. Nemzetközi rendezésre lenne szükség, Ukrajnában meg kellene tartani a békét és a stabilitást, ami sajnos jelenleg nincs.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS