2022. aug. 17. szerdaJácint
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Freedom House: a világ összlakosságának csak a 45%-a él szabad országban

Ambrus István Ambrus István 2018. január 18. 10:10, utolsó frissítés: 10:10

Az elmúlt tíz évben világszinten csökkent a demokrácia hatékonysága, a leggyakrabban az igazságszolgáltatás intézményeit és a sajtószabadságot éri támadás.


A washingtoni székhelyű non-profit szervezet összesítésében Románia 84 pontot ért el, ami a múlt évhez képest nem jelent összességében változást.

A Freedom Rights a pontozások során kitér az érintett országokra vonatkozó sajtószabadság, a szabad véleménynyilvánítás, a politikai jogok, valamint a civil szervezetek aktuális helyzetére. Az így elérhető maximális pontszám 1oo, Románia ebből 84-et szerzett. A besorolás szerint Magyarország 72, Lengyelország 86, Bulgária 80, Németország és Anglia 94, Franciaország 90, Ausztria 94, Szlovákia 89, Ukrajna pedig 62 pontos besorolást kapott. Ezek alapján Magyarország az Európai Unióban a legkevésbé demokratikus ország. Maximális, százas pontszámot csupán Finnország és Svédország ért el, a legkisebb pontszámot Dél-Szudán kapta, összesen 2 pontot.A jelentés szerint globális szinten egyre rosszabb a demokrácia helyzete amely a szabad választási rendszerek megbontása és befolyásolása, a sajtószabadság korlátozása, és a törvények hatékony alkalmazásának hiányában mérhető leginkább.
A szélsőjobb pártok egyre erősebbek Európában

A jelentés kiemeli, hogy Európában továbbra is jelentős mértékben érezteti hatását a menekülthullám, amelynek eredményeként múlt évben is egyre erősödtek a szélsőjobboldali pártok amelyek egyre hangsúlyosabban képviseltetik magukat a politikában. Ezt támasztják alá az osztrák, német és franciaországi választások eredményei is. Utóbbi esetében a Marine Le Pen által vezetett Nemzeti Front pártja, amely a franciaországi választásokon az egyik legesélyesebb volt, és amelynek kampánytémája a bevándorlóellenes retorikára, valamint az EU-ból való kilépésre épült.

Az Alternatíva Németországért (AfD) párt az első szélsőjobb párt volt az országban a második világháború óra, amely bejutott a parlamentbe, és amely szintén bevándorlás és az iszlám ellen kampányolt.

Magyarországon és Lengyelországban a populista vezetők egyre nagyobb politikai hatalomra tettek szert az elmúlt években. A Freedom House szerint ezekben az országokban egyre nagyobb mértékben próbálják korlátozni a civil szervezetek tevékenységét, Lengyelországban pedig az igazságszolgáltatás függetlensége is veszélybe került.

Törökországban romlott legtöbbet a demokrácia helyzete

Törökországban is rosszabbra fordult a helyzet ilyen tekintetben az elmúlt évek során, 2014 óta egyre rosszabb besorolást kap az ország, többek közt a sajtót, a szabad internethasználatot ért támadások, az igazságszolgáltatás és a választási rendszer működésének helyzete miatt.Az arab országok közül csak Tunézia kapott „szabad ország” besorolást 2o17-ben, ugyanis az arab tavaszt követően a különböző politikai csoportok és a civil szervezetek közös fellépésének eredményeként demokratikus keretek között szervezték meg a választásokat. Az Egyesült Államokban is erodálódtak a demokratikus normák, amelyek hatással vannak Amerika nemzetközi megítélésének is, ami a kormányzást és az emberi jogok betartását illeti- írja jelentésében a Freedom House.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS