2020. aug. 13. csütörtökIpoly
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Amerikai jelentés: az orosz befolyás elleni küzdelemben nem partner a magyar kormány

B. P. E 2018. január 12. 14:45, utolsó frissítés: 14:45

Az amerikai szenátus külügyi bizottsága számára készült jelentés nem sokat foglalkozik Romániával, de annál többet Magyarországgal.


Putyin aszimmetrikus támadása a demokrácia ellen Oroszországban és Európában: amerikai nemzetbiztonsági vetületek címmel állított össze jelentést az Egyesült Államok szenátusának külügyi bizottsága számára Ben Cardin, Maryland állam demokrata párti szenátora, a bizottság tagja. A közel kétszáz oldalas dokumentum behatóan vizsgálja az orosz befolyás erősödését Közép-Kelet-Európában, bár megalapozottsága helyenként megkérdőjelezhető, és túl gyakran támaszkodik a médiában megjelent, sokszor nem kellőképpen alátámasztott információkra.

Ilyen például az a Romániára vonatkozó félmondat is, amely arról szól, hogy a palagáz-kitermelés elleni tüntetések mögött “állítólag” Oroszország állt, amely az ortodox egyházat használta fel céljai elérésére. A jelentés egy 2014-es Financial Times cikkre alapozva állítja ezt, amelyből azonban semmilyen plusz információ nem derül ki, továbbra is csak “állítólagos” támogatásról van szó. Romániáról egyébként is alig esik szó a jelentésben, annál nagyobb teret szentelnek azonban Magyarországnak.

Magyarországon az orosz kormány “aszimmetrikus arzenálja” szélsőséges pártok és szervezetek támogatásában, propagandában és a korrupció kihasználásában merül ki a jelentés szerint, amely megjegyzi: az orosz kormány jó viszonyban van Orbán Viktor miniszterelnökkel. A jelentés szerint az EU és a NATO-tagországok vezetői közül valószínűleg Orbán a Vlagyimir Putyinnak, vezetői stílusának és világnézetének az első számú támogatója. Orbán folyamatos törekvése az orosz kapcsolatok megszilárdítására megkérdőjelezi a magyar kormány elhivatottságát az EU és a NATO alapértékei iránt. Arra is emlékeztetnek, hogy a Fidesz külpolitikájában meghirdette a “keleti nyitást”. A jelentés szerint Orbán többször is elmondta, Magyarország rosszat tett magának azzal, hogy támogatta az Oroszország elleni szankciókat, és Moszkvát dicséret illeti a “nyugati elszigetelési és rendszerváltási kísérletek” ellenzése miatt.

A jelentés szerint a magyar kormány nem tett lépéseket a rosszindulatú orosz befolyás megállítására vagy elbátortalanítására, és úgy tűnik, egyenesen fekszik nekik az Amerika-ellenes, EU-ellenes és migránsellenes orosz propaganda, hiszen egybevág az Orbán által népszerűsített nézetekkel. Oroszország arra használta a viszonylag szabad mozgásteret, hogy Kremlin-párti és nyugatellenes propagandával árassza el Magyarországot, és szélsőjobbos csoportokat támogasson.


A jelentés a jobbikos Kovács Béla ügyét emeli ki, illetve a Magyar Nemzeti Front vezetőjét, Györkös Istvánt. A New York Times és az Inex is beszámolt róla, hogy a neonáci Györkös, aki 2016 októberében, amikor rajtaütött a rendőrség, tűzpárbajban megölt egy rendőrt, évekig kapcsolatot ápolt orosz titkosszolgákkal. A jelentés szerint ezzel Oroszország célja a nagy követőtáborral rendelkező szélsőjobbos Hídfő portál fölötti kontroll megszerzése volt. Ez sikerrel is járt, a portál orosz szerverre került, és arra használták, hogy álhíreket terjesszenek. A jelentés több ilyen álhírt hoz fel példaként: egy nem valós amerikai védelmi minisztériumi jelentést, amely szerint az amerikai választás nem volt kibertámadás áldozata; egy olyan álhírt, amely szerint Ausztria készül feloldani az oroszokkal szembeni szankciókat; illetve azt az álhírt, hogy a NATO-főtitkár Washington vazallusaivá akarja tenni az európai nemzeteket.

Az orosz propaganda termékeny talajra talál a magyar médiában is – állítja a jelentés. A Sputnik és a Russia Today anyagait gyakran hivatkozzák kormánypárti sajtótermékek, a Magyar Idők közölte az ismert orosz propagandaoldal, a Strategic Culture több anyagát, a New Eastern Outlook oldalt pedig hivatkozták olyan Fidesz-párti lapok, mint a 888.hu és a Magyar Hírlap. A magyar kormány nem tesz erőfeszítéseket a félretájékoztatás ellensúlyozására – áll a jelentésben.

A politikai folyamatok átláthatatlansága nagyobb korrupciót eredményezett, és Oroszország ezt is kihasználja a jelentés szerint. 2014-ben a transzparencia hiánya tette lehetővé a Paks 2 szerződést, amelynek részleteit 30 évre titkosította a magyar országgyűlés.

A 2010-ben a hatalomba visszatért Orbán felkarolta az “illiberális demokráciát”, és az orosz kapcsolatok erősítése közben folyamatosan leépítette a demokratikus folyamatokat országában, háttérbe szorítva a politikai ellenzéket és a civil szervezeteket. Az ellenzék és a civil szféra tehetetlensége még könnyebbé teszi az orosz propaganda terjedését – állapítja meg a jelentés.

Közvélemény-kutatási eredményekre alapozva a jelentés megállapítja: bár Orbán kardot tört Oroszország mellett, a magyarok a kommunizmus bukása után a nyugati utat választották, és kitartanak a nyugati értékek mellett. A 2018 tavaszán esedékes magyarországi választások közeledtével a nemzetközi közösségnek törekednie kell arra, hogy a lakosság tisztában legyen az ország ügyeire gyakorolt orosz befolyással – áll a jelentésben.

Következtetésként megállapítják: az Egyesült Államok és szövetségesei nem fognak partnerre találni a magyar kormányban az orosz befolyás elleni harcban. Ezzel együtt a nemzetközi közösségnek nagyobb mértékben kell támogatnia kell az átláthatóságért és a korrupció megszüntetéséért folytatott küzdelmet. A jelentés hatásos lépésnek találja azt a 2014-es intézkedést, amellyel megtagadták hat korrupcióval gyanúsított magyar hivatalnok beutazását az Egyesült Államokba, és hasonló intézkedések foganatosítását javasolja.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS