2020. október 25. vasárnapBlanka, Bianka
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A nyugdíjak mutatják igazán a nemek közti egyenlőtlenségeket

Ambrus István 2017. június 14. 10:18, utolsó frissítés: 11:39

A nők alulreprezentáltak a jól fizető állások terén, ezért kevesebb nyugdíjat kapnak, mint a férfiak. Romániában a legkisebb a különbség, de azért ne legyünk büszkék.


Az Európai Unióban átlagban a nők 40 százalékkal kevesebb nyugdíjat kapnak, mint a férfiak. A nemi egyenlőtlenség megszüntetése érdekében az Európai Parlament egy olyan törvényt készül megszavazni, amely kiegyenlítené az így kialakult gender gapet.

A nemek közti megkülönböztetést jól mutatja az a statisztika is, amely a bérezésekre vonatkozik. Az EU-ban dolgozó nők átlagosan 16%-kal kevesebbet keresnek, mint a férfiak, ez az egyenlőtlenség pedig a nyugdíjazáskor még nagyobbra nő, elérve a 40%-ot. Ezt szeretné mérsékelni az EU, a tervezet vitája hétfőn zajlott az Európai Parlamentben, szavazni csütörtökön fognak a képviselők.

A francia Constance Le Grip EP-képviselő szerint az óriási nyugdíjkülönbség annak tudható be, hogy a nők felülreprezentáltak az kevesebbet fizető állások betöltésében, és alulreprezentáltak a magasabb presztízsű, jól fizető munkahelyeken, mint például a mérnöki vagy az informatikai szakterület. A leggyakoribb probléma, ami főleg Kelet-Európára jellemző, hogy bár a legtöbb ilyen téren érintett nő dolgozott élete során, de hivatalosan nem volt alkalmazott semmilyen munkáltatónál. Ez leggyakrabban a volt mezőgazdasági dolgozók esetében jellemző. A Financial Times szerint országonként változik a férfiak és nők közötti nyugdíjkülönbség, amely 4%-tól akár 49%-ig is terjedhet. A tagállamok felének esetében ez a különbség 30% körüli.

A balkáni államok tekintetében a legalacsonyabb a különbség a nyugdíjak terén, míg Európa nyugati felében a legnagyobb. Cipruson a férfiak nyugdíja 48,8 %-kal több, mint a nőké, Németországban ez a különbség 46,5 %. A FT azt is kiemeli, hogy a nők tovább élnek, mint a férfiak, de kevesebbet keresnek, ezért az a jellemző, hogy idős korukban sokkal kisebb jövedelemből kell gazdálkodniuk, és szegényebben élnek.


Az Európa lakosságára jellemző elöregedés miatt a legtöbb országban egyre jobban kitolják a nyugdíjkorhatárt. Hollandiában, ahol világszinten a legjobbnak számító nyugdíjrendszer működik, 65-ről 67 évre szeretnék ezt módosítani, a legkisebb nyugdíj összege pedig 1050 euró. Ausztriában a valós nyugdíjkorhatár 58 év, az átlag nyugdíj pedig 1115 euró.

Az EU szintjén Romániában a legkisebb a férfiak és nők nyugdíja közötti különbség. Ez persze nem a nemek közti egyenlőségből ered, hanem a rendkívül alacsony nyugdíjak összegéből. Ennél csak Ukrajnában rosszabb a helyzet, ahol a legkisebb öregségi nyugdíj 65 euró. Romániában a nyugdíjkorhatár nők esetében 63, a férfiakéban pedig 65 év.

Annak ellenére, hogy az EU igyekszik mindent megtenni a nemi egyenlőtlenségek felszámolásáért, a nyugdíjak esetében nem lesz könnyű dolga, ugyanis nem szólhat bele a tagállamok törvényhozási folyamataiba. Az Európai Parlamentben indított kezdeményezésben azzal érvelnek a politikusok, hogy a nők esetében figyelembe kell venni azt az időt és energiát, amelyet a nők a gyermeknevelésbe fektetnek. A Parlament és a Tanács ugyanakkor további megvalósítható stratégiák kidolgozásáról is szavaz csütörtökön, amelyek még hangsúlyosabban szolgálják majd a nemek közötti bérezési és nyugdíjkülönbségek felszámolását.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS