2021. július 28. szerdaSzabolcs
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Trump: köszönöm Romániának. Johannis: köszönöm Amerikának

S. R. T. 2017. június 09. 23:25, utolsó frissítés: 2017. június 14. 10:18

Az amerikai és a román elnök közös sajtótájékoztatóján meg lehetett találni a szórakoztató pontokat is a sok kapcsolatépítés közepette.


A román sajtó belengette pénteken, Klaus Johannis és Donald Trump találkozása előtt, hogy az amerikai kongresszusban szó van a romániai vízumok eltörléséről/enyhítéséről, ezért nagyjából azzal az elvárással lehetett leülni a Fehér Ház élő közvetítése elé itteni este tízkor, hogy a két államfő közös sajtótájékoztatóján legalábbis érinteni fogja ezt a témát. Nos, nagyon későn, kérdésre került csak elő, a többi időt kölcsönös vállonveregetések, köszöngetések, pleasantryk és dolgozunk a kétoldalú kapcsolatok megerősítésén típusú diplomáciai közhelyek töltötték ki.

Mégis egészen szórakoztató volt ez a sajtótájékoztató, el lehetett például ámulni azon, hogy Donald Trump hogy jutott el két mondattal Románia hagyományainak és tájainak dicséretétől odáig, hogy Katar nagyon magas szinten támogatja a terrorizmust. (Jó, igazából le lehet vezetni: Románia Európában van > most jött vissza egy európai látogatásról > és a Közel-Keletről > Katar.) Az amerikai elnök ezután nyomatékosan felszólította Katart, hogy hagyja abba a terroristák pénzelését és az extremista ideológiát. Meg mindenki mást, aki ezt teszi. Mást nem nevezett meg, de azért azonnal hagyják abba.Némi Szaúd-Arábiának való megköszöngetés után egy ügyes csavarral ismét Romániánál kötött ki: Romániának is megköszönt mindent. Nektek is megvan a magatok baja a terrorizmussal, mondta, mert úgy látszik, egy pillanatra elfelejtette, hogy nem. De aztán visszazökkent, és a következőket köszönte meg Johannisnak: 1) hogy Románia az Iszlám Állam elleni koalíció értékes tagja, 2) hogy a negyedik legnagyobb csapatot adja Afganisztánban, 3) hogy az első olyan NATO-tagállam, amely a GDP több mint 2 százalékát fordítja a védelmi kiadásokra. Ez Trumpnak vesszőparipája, Angela Merkelnek is benyújtotta a számlát, most is bezzegezett egy kicsit, persze megint nem nevezve meg konkrét országot.


Ezután jött egy nagyon klasszikus blokk a korrupcióellenes harc dicséretéről, a gazdasági és kulturális kapcsolatok elmélyítéséről, majd Elie Wieselt és Johannis amerikai zsidó kitüntetését is megemlítette. „A román nép sok, sok nehézséget viselt el”, mondta még természetesen nem részletezve, hogy melyek lehettek azok.Klaus Johannis Trumppal ellentétben szabadon beszélt, saccperkábé 30-40 százalékkal több szót használva, mint Trump. (Némelyik egészen bonyolult is volt.) Azt ő is kétszer mondta el, kétszer mondta el, hogy Trump erős vezetése miatt volt ilyen gyümölcsöző ez a találkozó, és megismételte a 2%-os védelmi kiadásokat, biztos, ami biztos.

„Ott vagyunk a NATO keleti határán, nem maradhatunk magunkra, az Amerikai Egyesült Államok nélkül. Ott vagyunk az EU-ban, és Trumpnak is érdeke, hogy az EU erős legyen” – mondta még, és kicsit kárbaveszettnek éreztük a gazdagabb szókincset. Beszéde alatt ahányszor kiejtette azt a szót, hogy „Mr. President”, Trump mindig odakapta a fejét. Persze ez simán azt is jelentheti, hogy csak udvarias, és odafordul, amikor beszélnek hozzá. És a kamera is simán csalóka lehet, hogy a tekintete a beszéd jó része alatt a távolba révedőnek tűnt.Ezután jöttek a kérdések, elsőként természetesen James Comey kirúgott FBI-igazgató meghallgatásáról, ami csak természetes, hogy jobban érdekli a Fehér Ház kertjében izzadó újságírókat a kétoldalú kapcsolatok kölcsönös megerősítésénél. Trump itt már a papírra vetett szöveg kötöttségei („the Nobel... Prize........laureate”) nélkül mondhatta el, hogy Comey egy szivárogtató, aki egyébként is az ő állításait erősítette meg, és különben is a demokraták. Majd széles gesztussal intett Johannis felé, hogy a mister presidenttől is kérdezzél valamit, Dave (a Washington Post tudósítója). Kérdezett is, éppen azt, hogy igazságosnak tartja-e Trumpnak a NATO-fizetési felszólítását. Johannis erre azt válaszolta, hogy a tagállamoknak hozzá kell járulniuk a közöshöz.A TVR tudósítója és egy másik riporter is rákérdezett az orosz fenyegetettségre, hogy ezt mennyire tartják reálisnak, illetve az Egyesült Államok megvédené-e Romániát. Trump erre azt mondta, hogy persze, elkötelezett a NATO 5-ös cikkelye iránt, amely a kölcsönös védelemről szól. Oroszország nevét nem ejtette ki a válaszban.

Végre előkerült a vízumkérdés is, erről azonban csak annyit tudtunk meg, hogy beszéltek róla, most is, máskor is, de semmi konkrétum. Cserébe azzal zárult a sajtótájékoztató, egy korrupcióellenes harcra vonatkozó kérdésre válaszként, hogy Trump nyilván támogatja Romániát, a korrupcióellenes harcot és a mister presidentet, aki egy very popular mister president.

A cikkben szereplő képek képernyőfotók a közvetítésről, a kezdőkép a román elnöki hivatal honlapjáról származik és a magánbeszélgetésükön készült.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS