2020. szeptember 25. péntekEufrozina, Kende
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

„Magyarország nemet mond a tudományra”: nemzetközi sajtó a lex CEU-ról

sajtószemle 2017. április 05. 09:37, utolsó frissítés: 09:37

Többek szerint a felsőoktatási törvény elfogadása a civil szervezetek elleni hadviselés része.


A Közép-Európai Egyetem működését ellehetetlenítő magyarországi felsőoktatási törvényjavaslat nemzetközi szinten visszhangokat keltett. Megnéztük, mit írnak külföldi lapok a "lex CEU" keddi elfogadása és az ennek nyomán kirobbant tiltakozás után.

A német Süddeutche Zeitung Magyarország nemet mond a tudományra címmel hozott cikket, amelyben ismertetik a lex CEU megalkotásának körülményeit, a hétvégi tüntetéseket, a törvényhez utolsó pillanatban hozzáadott módosítást, Frank-Walter Steinmeier német államfő figyelmeztetését. A cikk megjegyzi, hogy a törvény elfogadásának következtében a CEU-nak jövőre lehet, hogy be kell zárnia a kapuit Budapesten, de Vilnius és Bécs is felajánlotta már, hogy szívesen látják az egyetemet.

"A tüntetések csak a Soros-hálózat erejét mutatják" - írja még a szerző, Cathrin Kahlweit, azzal zárva írását, hogy a magyar parlament szerdán a Soros György által finanszírozott szervezetek ellehetetlenítéséről szavaz.

Kahlweit egy nappal korábban is cikkezett a témáról a SZ-ben: A legújabb zaklatások című kommentárjában az Ukrajnában és Egyiptomban tapasztalható fejlemények elemzése után Magyarországgal kapcsolatban azt írta, hogy “Európa közepén is zajlik a visszarendeződés a demokráciából”.


A céltábla Soros György amerikai befektető, aki az állam által el nem látott, hálátlan feladatokat, köztük a kisebbségek és az emberi jogok védelmét végző szervezeteket támogat. Ezek a tevékenységek Európa perifériáján egyre inkább államellenesnek számítanak, mert feltárják, és ezzel fenyegetik a látszatdemokráciákat - idézte az MTI a cikket.

Soros mottója a nyílt társadalom, ez ellentétes a zárt, ellenőrizhető társadalom koncepciójával, amelynek megvalósításán a magyar kormány dolgozik. A kormány éppen ezért akarja elüldözni a budapesti Közép-európai Egyetemet (CEU) – írta Kahlweit, hozzátéve, hogy a kormány arrogáns és cinikus, ezt jelzi, hogy amikor az Emberi Jogok Európai Bírósága pénzbüntetésre ítélte a magyar államot két menekült ügyében, a kormány azt mondta, hogy fizessen Soros, hiszen neki van elég pénze.

A New York Times - amely vasárnap címlapon hozta Michael Ignatieff CEU-rektor Veszélyben az oktatási szabadság Európában című véleménycikkét - a felsőoktatási törvény módosítása mellett a szintén kedden megjelent, Magyarországot bíráló Freedom House-jelentést is tárgyalja. Cikkük idézi Liviu Matei rektorhelyettest, aki alaptalannak nevezte az intézmény elleni támadást, és remélte, hogy az amerikai kormány közbelép.

A The Washington Postban Leon Botstein, Carol Christ és Jonathan Cole, a CEU kuratóriumának három tagja közösen jegyez véleménycikket, Magyarország xenofób támadása a Közép-Európai Egyetem ellen mindenhol veszélyt jelent a szabadságra címmel. A CEU ellehetetlenítése csak egy része annak, hogy Orbán a civil szervezeteket és a véleménynyilvánítás szabadságát is el akarja hallgattatni, írják.

"Az oktatás szabadsága és a véleményszabadság nem alku tárgya. Ezek képezik a nagyszerű egyetemek alapját. Az e két alapvető érték iránti mély elkötelezettség nélkül minden nagyszerű egyetem középszerűvé züllik" - áll még a cikkben, amely szerint az Orbán-kormány törvényjavaslatának következményei messze túlmutatnak Magyarországon.

A BBC a törvény elfogadását, a tüntetéseket és a CEU válaszát ismertető hírében úgy fogalmaz: "ez Orbán Viktor jobboldali miniszterelnök legutóbbi harca a liberalizmus ellen". A Bloombergen a konkrét helyzetismertetés mellett azt emelik ki, hogy Orbán volt az első olyan EU-vezető, aki felvállalta Vlagyimir Putyin orosz elnök illiberális állammodelljét.

A Politico szintén összefüggésbe hozza a CEU ellehetetlenítését a civil szervezetek elleni támadásokkal. A cikk végén a szerző megjegyzi, hogy az Orbán-kormány az új amerikai kormánytól kevesebb nyomást várt, és idézi Szijjártó Péter magyar külügyminiszter korábbi szavait, amely szerint "lezárult Amerika beavatkozása a magyar belügyekbe", ugyanakkor felidézi, hogy az amerikai nagykövetség kemény hangvételű levele CEU-ügyben azt mutatja, hogy "lehet, hogy a magyar kormány számításai nem jöttek be".

Román sajtóban hírek szintjén megjelenik a törvény elfogadása, Andra Matzal (a román nyelvű Think Outside The Box korábbi főszerkesztője) a Scena9 kulturális portálon angolul közöl hosszú, személyes élményeken is alapuló cikket a CEU-ról, amelyet - Niemöllert parafrazálva - így zár: "Már eljöttek a ma szocialistáiért, szakszervezetiekért és zsidóiért, most pedig értem is. Remélem, még mindig van elég ember, aki hallassa a hangját. Ha a CEU elesik, legyen ez az az áldozat, amely lerántja az álarcot Európa Orbánjairól, megmutatva diktátori mivoltukat".

A The Guardian és a Vox.com a törvény elfogadása előtt közölt cikket a lex CEU-ról. Előbbiben Cas Mudd, a Georgiai Egyetem oktatója írt véleményanyagot Az EU túl sokáig tolerálta Orbán Viktort címmel; utóbbiban "keményvonalas populistának" nevezik a magyar miniszterelnököt.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS