2020. aug. 12. szerdaKlára
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Bezzegrománia: „exporttermékké” váltak a korrupcióellenes tüntetések

S. R. T. 2017. február 21. 16:58, utolsó frissítés: 16:58

Budapesten csak hívni akarták a románokat tüntetni, Albániában és Franciaországban már pozitív példaként szerepelnek a Facebook-eseményekben.


Vasárnap volt két hete annak, hogy Románia-szerte 600 ezer ember vonult utcára a korrupcióellenes tüntetéssorozat legtöbb tiltakozót megmozgató napján. Miközben Bukarestben háromszázezren tüntettek - annak ellenére, hogy addigra a kormány hatályon kívül helyezte a tiltakozásokat kirobbantó 2017/13-as sürgősségi kormányrendeletet, Budapesten a Tanítanék mozgalom egy-két ezer embert vonultatott fel egy oktatással kapcsolatos tüntetésen. Csalódottságában valaki bekiabálta: hívjuk ide a románokat!

Ez volt az első konkrét esemény, amelyen utaltak a romániai tüntetésekre. A nemzetközi sajtóban már a gigatüntetés előtt, de utána főleg bezzegország lett Románia, múlt hétvégén már nemcsak elemzésekben és publicisztikákban, hanem konkrét megmozdulásokban is pozitív példává emelték.Az albán fővárosban, Tiranában tízezren tüntettek a közelgő parlamenti választások tisztaságáért. Igaz, ez nem alulról szerveződő megmozdulás volt, hanem az ellenzéki Demokrata Párt szervezte, akik hatalmas sátrat is emeltek Edi Rama kormányfő irodája elé.


Lulzim Basha, a Demokrata Párt vezetője, korábbi tiranai polgármester Facebook-oldalán többször is közzétett vagy megosztott olyan tartalmakat, amelyek Romániát dicsérik. Még február 6-án megosztotta a TVR képsorait a tüntetésről, már akkor is a február 18-i tiranaira készülve. Egy másik alkalommal egy olyan posztot osztott meg, amelyben a telefonnal világítás ötletét dicsérték.Franciaországban ezzel szemben több városban szerveztek tüntetéseket, és ezeket részben ott élő románok kezdeményezték (részben pedig a Nuit debout mozgalom, amely tavaly a munkajogi reform ellen szervezett nagyméretű tiltakozásokat). A lyoni tiltakozás Facebook-eseményének román nevű létrehozói vannak, és itt a borítókép is a Victoria-palota előtti tüntetés. A legtöbb embert elérő párizsi eseményben is pozitív példaként szerepel Románia, akárcsak több csoportban, például ebben. Van már egy közös, Románia és Franciaország nem akar több korrupciót nevű csoport is, igaz, csak 176 tagot számlál. És a február 25-i tüntetés Facebook-eseményében is ismét előkerül.A francia sajtó többször is elismerően írt a romániai tüntetésekről, hogy csak néhányat mutassunk: a Libération Románia: "szép lecke a demokrácia iránti elkötelezettségről címmel írt cikket, a Le Monde Romániában a korrupcióellenes harc civil társadalmat hozott létre címmel számolt be a február 6-i tüntetésről, később pedig a tüntetések humoráról írt, a Les Echos pedig szintén úgy vélte, hogy Románia feladta a leckét.

A franciaországi tiltakozások - amelyeken végül országszerte pár ezren vehettek részt - elsősorban Francois Fillon államfőjelölt ellen irányultak. Fillon a felesége állítólagos fiktív állása miatt eljárásra számíthat, de egyelőre ennek dacára sem akart visszalépni a jelöltségtől, holott népszerűsége nagyot zuhant. Viszont mind a francia, mind az albán tiltakozások abban is hasonlítottak a romániaiakhoz, hogy volt egy központi téma ugyan, de a korrupció ellen (a franciák "a megválasztottak korrupciója ellen") vonultak utcára.

Nyitókép: tüntetés Tiranában, Lulzim Basha Twitteréről

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS