2021. december 7. keddAmbrus
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Ennek a puncinak karmai vannak: nők (és nemcsak) milliói tüntettek a jogaikért

G. L. 2017. január 22. 14:32, utolsó frissítés: 2017. január 23. 11:31

A megkérdezett résztvevők szerint inkább egymást segítő, a jogokért kiálló hangulata volt a Women's Marchnak, mint Trump-ellenes.


Milliók tüntettek szombaton az Egyesült Államok nagyvárosaiban és szerte a világban a nőkről többször lenézően, megalázóan beszélő Donald Trump beiktatása miatt. Az eseményt eredetileg nőjogi szervezetek hirdették meg szombatra Washingtonban, de az messze túlnőtt a várakozásokon. A főváros mellett például Bostonban, Chicagóban, Seattle-ben, Denverben vagy Los Angelesben is óriási tömeg gyűlt össze, hogy felhívja a figyelmet a nők jogaira, felvonuljanak a gyűlöletbeszéd ellen.

Az amerikai fővárosban a hatóságok becslése szerint is legalább félmillióan demonstráltak, az Egyesült Államok több szövetségi államából érkeztek résztvevők a Women's March címmel szervezett eseményre. A tüntetők szombat délelőtt a Capitolium előtti hosszú téren, a Mallon gyülekeztek, sokan Hillary Clinton vesztes demokrata elnökjelöltet támogató táblákat tartottak a kezükben, mások Trump-ellenes jelszavakat skandáltak, de a legtöbben az abortusz jogának megtartása mellett síkraszálló táblákat emeltek a magasba. Akadtak olyanok is, akik a klímaváltozás elleni küzdelem fontosságáról beszéltek amerikai televíziós tudósítóknak.


A tüntetés szervezőbizottságának szombaton kiadott nyilatkozatában kifejtette: "A választási kampány retorikája sokunkat sértett és fenyegetett. A nők menete azt az egyértelmű üzenetet küldi új kormányzatunknak és a világnak is már az első napon, hogy a női jogok emberi jogok". A szervezőbizottság öttagú tiszteletbeli elnökségében olyan ismert személyiségek foglaltak helyet, mint Angela Davis polgárjogi harcos, Harry Belafonte színész vagy Gloria Steinem, az amerikai feminista mozgalom képviselője.

A washingtoni megmozduláson mások mellett beszédet mondott Gloria Steinem, aki "mentálisan instabilnak" nevezte Donald Trump elnököt, továbbá Elizabeth Warren massachusettsi szenátor és Van Jones demokrata párti politikai aktivista, a CNN hírtelevízió kommentátora. Michael Moore filmrendező beszéde közben látványosan széttépte a The Washington Post címoldalát, amiért a lap azt írta, hogy "Trump átvette a hatalmat", ami szerinte nem igaz. "A hatalom itt van nálunk, mi vagyunk Amerika többsége" - kiáltotta. Ashley Judd színésznő egy ismeretlen verset idézve azt mondta, hogy "Hitlert érzem ezeken az utcákon".

De szenvedélyes beszédet mondott még a washingtoni rendezvényen Scarlett Johansson színésznő, felszólalta Madonna és Alicia Keys elénekelte a Girl on Fire című dalát.


Szerte Amerikában több híresség is részt vett a felvonuláson, aminek a rózsaszín nyuszifüles sapka volt a szimbóluma. Kesha, John Legend, Gina Rodriguez, Pink és Rihanna is elment tüntetni a sztárok közül.


De például John Kerry, az Obama-kormány külügyminisztere is felvonult.
A rendőrség becslése szerint Bostonban és Seattle-ben 120 ezer ember vett részt a megmozduláson, Los Angelesben és New Yorkban nagyjából 100 ezer ember ment ki az utcákra. De míg a hatóságok hivatalos becslése szerint Chicagoban 125 ember volt jelen, addig a helyi lapok a duplájára becsülik a résztvevők számát. A következő amerikai városokban szerveztek felvonulást:
"A hangulatért akartam leginkább részt venni, amit végig éreztem. Az emberek nem támadni akartak, hanem leginkább összefogni, és éreztetni egymással, hogy ebben a számukra félelmetes időszakban - amiről még sokan úgy vélik, hogy csak egy rossz álom, nem a valóság - együtt legyenek. Az emberek féltik magukat, gyermekeiket, jogaikat, jövőjüket. Egyszerűen mindenüket" - magyarázta a Transindexnek Júlia, aki Chicagóban vett részt a megmozduláson. Állítása szerint nagyjából 50 ezer emberre számítottak a városban, de ennek a többszöröse vett részt. Ezért Chicagóban biztonsági okokból a felvonulást le is fújták, az emberek a gyülekező pontokon maradtak, a beszédeket hallgatták vagy egyszerűen csak elvoltak.
"Sajnos a beszédeket nem hallottam, bár nagyon korán odaértem, nem kerültünk közel a színpadhoz, így csak elvoltunk a tömeggel és csodálkoztunk. Az emberek csendesek voltak, néha-néha felcsendült egy-egy ének, menetelő dallam. Egyáltalán nem volt nagy hisztéria, mindenki nyugodt és türelmes volt. Ez meglepő is volt számomra. Nem volt Trump-ellenes skandálás, nem volt vesszen trumpozás" - mesélte a megmozdulásról.

"Bármerre néztem, csak rózsaszín sapkás embereket láttam, mindenkin volt valami rózsaszín, és jobbnál jobb megfogalmazású szövegek. Minden témában voltak feliratok, amit el lehet képzelni: abortusz, melegek, nők jogai, migránsok, szólásszabadság, nők védelme. Eszméletlen hangulata volt. Elég sok felírat arról szólt, hogy Trump egy ekkora összefogó erőnek nem vethet véget. Az egyik legnépszerűbb szöveg azt volt, hogy I stand with her és nyilak mindenfele, jelezve, hogy a nők mellett áll mindenki" - mondta Júlia, aki szerint férfiak is szép számmal megjelentek az eseményen, nem csak nőknek szóló megmozdulás volt. A beszámolója szerint csecsemőtől 99 éves korig voltak nők és férfiak. Sokan helyben is kötöttek rózsaszín macskafüles sapkákat, és adták tovább.


"Nekem a tömegben az volt az érzésem, hogy ez egy nagyon pozitív, egységben az erő, együtt kibírjuk és együtt megvédjük magunkat, ha kell üzenetű megmozdulás volt" - értékelte.Az Egyesült Államok mellett a világ más országaiban is számos helyen szerveztek tüntetést, az esemény szervezőinek internetes oldala szerint világszerte mintegy 670 eseményt tartottak egy nappal Trump elnöki beiktatása után. Londonban az amerikai nagykövetség előtt gyülekeztek, Párizsban pedig az Eiffel-torony mellett. De volt megmozdulás Berlinben, Rómában, Genfben, Barcelonában, Amszterdamban, Bécsben és Budapesten is. De még kenyai fővárosban, Nairobiban is több százan mentek ki tüntetni, Ausztrália legnagyobb városaiban, Sydneyben és Melbourne-ben is felvonultak. Új-Zéland négy városában mintegy 2000 ember vonult az utcára, míg a japán fővárosban, Tokióban több százan fejezték ki ellenszenvüket, köztük sok amerikai állampolgár.


"Nem egy Trump-ellenes mozgalomként vonulunk az utcára, hanem azért, hogy tiltakozzunk a gyűlöletbeszéd, a gyűlöletretorika, a nőgyűlölet, a bigottság és az idegengyűlölet ellen, és egységes hangon akarunk megszólalni a nőkkel a világ minden részéről" - mondta az ausztráliai tüntetések egyik szervezője, Mindy Freiband .

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS