2020. szeptember 20. vasárnapFriderika
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Atyáskodó, fasiszta, hazug, sötét, reménytkeltő: így reagált a világ Trump beiktatási beszédére

hírösszefoglaló 2017. január 21. 15:46, utolsó frissítés: 2017. január 22. 11:00

Nincs konszenzus Trump beiktatási beszéde kapcsán.


Eltérően ítélik meg a világsajtó az Egyesült Államok új elnökének a beiktatásán mondott beszédét. Van, aki szerint kifejezetten reménykeltő volt az Donald Trump, mások egyszerűen csak kampánybeszédnek titulálják azt, de olyan is akad, aki egyszerűen csak hazugnak nevezi.

Trump beszédében meggyőződését fejezte ki, hogy az amerikaiak összefognak és együttes erővel újjáépítik Amerikát. Amerikában a politikusok jól éltek, de közben az emberekről megfeledkeztek - mondta, kifejtve, hogy az elit győzelmei nem az emberek győzelmei voltak, s amíg "az elit ünnepelt országunk fővárosában, addig szerte az országban a kínlódó családoknak nem volt okuk ünneplésre".

Az új elnök beszéd elején nem azt a választási kampány idején többször elhangzott kijelentését ismételte meg, hogy "ismét naggyá tesszük Amerikát" - erre csak beszéde végén tért vissza -, hanem azt hangsúlyozta, hogy mostantól Amerika érdekei mindennél előbbre valók lesznek, döntéseinek alapja az lesz, mi az előnyös az országnak. Azon munkálkodik majd, hogy Amerika "újra győztes legyen", s ehhez egyszerű módszert ajánl: mindenki termeljen amerikai terméket, vásároljon amerikai árut és alkalmazzon amerikai munkaerőt.Felsorolta, hogy szerinte milyen területeken van szükség változtatásokra. Ennek kapcsán utalt arra, hogy az amerikai városokban bűnöző bandák garázdálkodnak, a bűnözés túl sok emberéletet követelt, a középosztály elszegényedett, az infrastruktúra leromlott, miközben az Egyesült Államok dollármilliárdokat költött külföldön. "Más országokat tettünk gazdaggá" - fogalmazott, hangsúlyozva, hogy az Egyesült Államok más országok hadseregeit finanszírozta, miközben Amerikában munkahelyek szűntek meg, gyárakat zártak be. Hozzátette: ez már a múlté, új vízió szerint kormányozzák majd az országot. "Eljött a cselekvés ideje" - hangsúlyozta.

Trump azt is elmondta, hogy Amerika nem akarja ráerőltetni a saját értékrendjét másokra. Azt ígérte, hogy egyesíti, összefogásra sarkallja majd a világot a radikális iszlám ellen, és fontosnak tartotta leszögezni azt is, hogy az amerikai patriotizmusban nincs helye az előítéletességnek.


Brit sajtó szerint Trump úgy fog kormányozni, ahogyan kampányolt

A The Times napilap szombati szerkesztőségi kommentárja szerint az amerikai elnökök beiktatási beszédei hagyományosan a megbékélés ígéretét hirdetik, és rendszerint azt a megnyugtató üzenetet küldik a világnak, hogy az Egyesült Államok a béke és a barátság híve. Trump beszédében is fellelhető volt ez nyomokban, ám a beszéd sokáig visszhangzó eleme a többször hangoztatott America first - Amerika az első - jelszó lesz.A kifejezés ismerősen hangzik: Trump emberei is gyakran használták az új elnök külpolitikai elképzeléseit összegezve, de ez volt a jelszavuk az amerikai elszigetelődés szószólóinak is, akik az 1940-es években a kiegyezést szorgalmazták a háborús részvétel helyett - áll a The Times szombati értékelésében. A lap szerint Trump bizonyosan tudatában van ennek a történelmi visszhangnak, de a jelek arra vallanak, hogy ez nem fogja őt zavarni.

A Financial Times üzleti napilap szintén arra a következtetésre jut szombati szerkesztőségi cikkében, hogy Trump kampányának elemei elnökségének is elsődleges elemei lesznek. Trump azzal nyerte meg az elnökválasztást, hogy Amerikát kívülről és belülről halálos veszélyek fenyegette országként festette le, és első elnöki aktusával, vagyis beiktatási beszédével egyértelművé tette, hogy ezt nemcsak kampányának, hanem elnökségének is központi gondolatává kívánja tenni.

A Financial Times szerint Trump azzal kezdhetné az amerikai társadalomban általa kiásott árkok betemetését, hogy egyes ígéreteit valóra váltja. Megígérte például, hogy segít azoknak az "elfelejtett amerikaiaknak", akiket a globalizáció szegényebbé tett. Ez időbe telik, de ha jól kezd hozzá ehhez a feladathoz, azzal jelentősen csitíthatja baloldali bírálóit, és példát mutathat a fejlett világ hasonló gondokkal küszködő más országainak.Egy ország vezetése azonban nem ingatlanbiznisz, és Trumpnak egy szuperhatalom vezetőjeként sokkal többet kell tennie annál, semhogy csak jó üzleteket kössön az Egyesült Államoknak- áll a Financial Times szombati írásában.


A német sajtó az új amerikai elnök jelentette veszélyekről ír

A Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) Trump nacionalizmusa címmel közölt vezércikkében hangsúlyozta, hogy az európaiaknak ezentúl egy olyan amerikai elnökkel lesz dolguk, aki "rezsimváltást" akar Washingtonban. Ebben a helyzetben nem az aggódó várakozás és az apokaliptikus figyelmeztetések megfogalmazása a legjobb megoldás, hanem az, ha Európa szembenéz az új helyzettel.

Végül is Trumpnak az EU-ra és a NATO-ra tett lekicsinylő megjegyzései nem változtatnak az Egyesült Államokkal folytatott "szoros, mély és széleskörű" kapcsolatokhoz fűződő európai érdeken, bár a kapcsolatok folytatása kétségkívül bonyolultabb lesz - tette hozzá a FAZ.A lap szerint Európának és Németországnak olyan jelzésként kellene felfognia Donald Trump hatalomra lépését, amely ráébreszt arra, hogy ezentúl sokkal inkább az európaiakon, teljesítőképességükön és felelősségvállalási hajlandóságukon múlik majd, hogy "a Nyugat miként áll helyt a jelenkor viharaiban".

A Frankfurter Rundschau szerint Trump "demagóg, hazug" beiktatási beszédet mondott. A szegényektől a gazdagok felé irányuló újraelosztás politikájából profitáló, az adózástól ódzkodó milliárdos magát Robin Hoodként beállítva azt mondta, hogy visszaadja a hatalmat a népnek, holott csak saját magára gondol, a nép pedig számára "a szőke, gazdag Amerika, amely körülveszi".

A demagógnak annál élesebben és erőszakosabban kell beszélnie, minél kevésbé tudja beváltani ígéreteit. Donald Trump is így tesz majd. Az új amerikai elnöknek "nincs politikai programja, csak nyerni akar, semmi mást" - tette hozzá a Frankfurter Rundschau.

A Süddeutsche Zeitung A forradalmár című kommentárjában kiemelte: Donald Trump kiszámíthatatlan elnök, ami hatalmassá, de veszélyessé is teszi. Nem racionális alapon hozza meg döntéseit, üzeneteit ösztönből fogalmazza meg, és jellemző rá az is, hogy este már mást mond, mint reggel.

Hatalmának legfőbb forrása éppen az irracionalitás, ami még a "moszkvai geopolitikai opportunistákat" is zavarba hozza, stílusa pedig még veszélyesebb, mint politikája: a "trumpizmus" határozza majd meg a hozzá hasonló típusú uralkodók viselkedését világszerte. Ennél is rosszabb, hogy a Trump Tower - Donald Trump New York-i otthona - által diktált ritmushoz képest az Angela Merkel-féle állhatatosság és mérlegelés "álmosító" - írta a müncheni lap. A szerző hozzátette, hogy Trump ennek révén nemcsak az érveket és az értelmet hagyja figyelmen kívül, hanem "tönkreteszi a politikát mint szakmát".


A spanyol lapok szerint Trump kampánybeszédet mondott

Donald Trump szavait átitatta a populizmus, a nacionalizmus és az agresszió - értékelte az amerikai elnök beiktatási beszédét szombati számában az El País című napilap. A szerkesztőségi véleménycikk szerint a hallottak alapján a következő négy évben a világ nehéz időkre készülhet, tele "turbulenciával, ellenséges és kiszámíthatatlan magatartással".

Trump egy lepusztult, elszegényedett Egyesült Államok képét rajzolta fel, amely azonban ellentmond a valóságnak. Eltorzult víziója van a világról is: egy ellenséges nemzetközi közösségnek láttatja azt, amely elszegényíti az amerikaiakat - írta a lap. Az elnök kampánybeszédet mondott, tele könnyű és üres frázisokkal, klisékkel, közhelyekkel, és ahelyett, hogy eloszlatta volna, megerősítette a félelmeket. A többi országnak ébernek kell lennie, és meg kell húznia a határvonalakat, amelyeket nem enged átlépni Trumpnak - értékelte az El País.Az ABC napilap azt fejtegette, hogy az új amerikai elnök szavai kizárólag követőinek szóltak, nem a mélyen megosztott társadalom egészének. Ebben az értelemben beszédével senkinek sem okozott csalódást, hiszen olyan volt, mint eddig - állapította meg a cikk. Az újság arra figyelmeztet, hogy ha az Egyesült Államok magát előtérbe helyezve háttérbe szorítja más országok érdekeit, akkor a többi ország ugyanezzel a politikával fog válaszolni. Ez a recept azonban már a múltban sem működött, és nincs ok azt hinni, hogy most másképp lenne - vélekedett az ABC.

A lap hangsúlyozta: a konspirációs teóriáknak nincs itt az idejük, meg kell őrizni a nyugalmat, és Trumpot a tettei alapján kell megítélni.


Az új elnök egy bezárkózó Amerika képét vázolta fel a belga lapok szerint

A Le Soir című napilap Donald Trump beiktatási beszédét komornak és támadónak nevezte, amelyben az új elnök "egyetlen tengely" körüli politikáját fogalmazta meg. A cikk az új amerikai elnök kijelentéseit "hol dübörgőnek, hol ellentmondásosnak" nevezte, de aláhúzta, hogy a beszéd legfontosabb mondata, a "mostantól Amerika érdekei számítanak mindenekelőtt" kijelentés nyugtalanságot kelt az Egyesült Államok szövetségeseinek körében.

A Politico cikke szerint Donald Trump üzenete Amerika szövetségesei számára brutális és félreérthetetlen volt: "ne számítsatok ránk". Ha Trump szándéka az volt, hogy észre térítse Európát, sikerült neki - vélekedett a portál.Az új elnök székfoglaló beszéde "olajat öntött a tűzre", újabb kételyeket vetett fel a kötelezettségvállalás terén, ahelyett, hogy csillapította volna a szövetségesek nyugtalanságát. A legtöbb hasznot eddig Európa biztonsága látta az amerikai támogatásból, de cserébe Washington is elégséges részt kapott az európai piacból, legalábbis Európa szerint - mutatott rá a brüsszeli portál cikkének írója.


A Magyar Nemzet szerint helyesen cselekedett Trump

Helyesen járt el Trump, amikor a könnyen megszerezhető szavazatokat célzó kampányretorikával szemben ezúttal már az összes amerikai képviseletéről beszélt - értékelte a Magyar Nemzet Trump beszédét. A Rajt ellenszélben címmel jegyzet véleményanyagban ugyanakkor azt is megemlíti a szerző, hogy láthatóan nehezére esik a sokak által szorgalmazott áttérés a jelöltiről az elnöki "üzemmódra".

A cikk ezt elkerülhetetlen gesztusnak értékeli azért, hogy "idővel teljesíteni tudja az amerikaiakban fortyogó igazság iránti vágyat, amely Barack Obama elnöksége alatt – bármit is mutassanak most népszerűségi adatai – kiábrándultságba torkollott."A cikkíró ugyanakkor megpróbálja Trump elnökségét magyar, illetve közép-európai nézőpontból is vizsgálni. "Orbán Viktornak például kutya kötelessége, hogy azt a persze nem túlértékelendő helyzeti előnyt Magyarország számára kamatoztassa, ami a Trumpnak idejekorán tett gesztusából származhat" - írja a lap.


Atyáskodó volt Trump beszéde a Lidové Noviny cseh napilap szerint

Donald Trump új amerikai elnök beiktatási beszédében egyértelművé tette, hogy számára mindenkor az Egyesült Államok érdekei lesznek a döntőek, de felhívása az amerikai nép egységére nem szeretetteljes volt, hanem paternalista - írta a Lidové Noviny. A beszéd alapján úgy tűnik, mintha az amerikai nép egyedüli szülője és védelmezője kizárólag maga Donald Trump lenne. "Legyenek üdvözölve az új korszakban" - olvasható a lap A védelmező korszaka című jegyzetében.

A cseh újság szerint beiktatási beszédében Donald Trump éppen olyannak mutatkozott, "amilyen a valóságban és amilyen valószínűleg a jövőben is lesz"."Amerika az első helyen. A problémák, amelyeket Donald Trump felvetett, valódiak. Megmaradt azonban a negatív elhatárolódás az eddigi politikai elittől, magától Washingtontól és a külföldtől, amely szerinte csak meglopja Amerikát" - emelte ki a Lidové Noviny.

A Právo című napilap jegyzete szerint az USA elnöki székébe egy "menedzser-kereskedő" ült be, és jelenleg nehéz megjósolni, mennyire fog pragmatikusan viselkedni a nagypolitikában. A gazdasági életben megnyilvánuló pragmatizmus "jó dolog, de Trump tíz héttel választási győzelme után sem győzte meg közvéleményt, hogy a szabad stílusban lefolytatott kampány után államfővé érett, hogy a diplomácia iránti érzékenységéről és a világ bonyolult dolgaiban való eligazodásáról már ne is beszéljünk" - írta a lap.


Veszélybe került a demokrácia az Egyesült Államokban a horvát lapok szerint

Az új amerikai elnök beiktatásával foglalkozó szombati horvát sajtó szerint veszélybe került a demokrácia Donald Trump hivatalba lépésével. A legmarkánsabb bírálatot a Telegram portál fogalmazta meg, amely szerint Trump beiktatási beszéde "tipikusan fasiszta volt". Ezt a retorikát használta korábban Hitler, Mussolini, Perón és más arab és afrikai diktátorok - írta a portál, hozzátéve, hogy így beszélt Slobodan Milosevic is a délszláv háború előtti megszólalásaiban.

Milosevic állandóan a szerbek fenyegetettségéről szónokolt Jugoszláviában. "Az a politikus, aki az elnyomott nép közvetlen védelmezőjeként akar fellépni, politikai intézmények közreműködése nélkül, nagy veszélyt jelent a demokráciára" - hangsúlyozta a portál.

A Vecernji List című napilap úgy vélekedett, hogy Trump meg akarja változtatni Amerikát, meg akarja változtatni a világot, de nem akar változtatni saját magán. "Azt a Trumpot láttuk, akit ismerünk" - írta a lap vezércikkében. Kiemelte: egy ilyen Trumppal, akinek mintha hét mandátum betöltésére is lenne elég ereje, nehezen fognak boldogulni a világ és Európa vezetői.A Jutarnji List napilap szerint "az új amerikai elnök a világ elé tárta az abszolút önzés himnuszát". "A nép az Isten, Trump az ő prófétája" - összegezte a beiktatási beszédet a lap.


Kegyetlen Amerikát, katasztrófát emlegetnek szlovák lapok


Kegyetlen, haragos, bezárkózó Amerikát vizionálnak, és katasztrófák lehetőségét sejtetik Donald Trump hivatalba lépésével kapcsolatban a szlovákiai lapok.

Peter Javurek, a Pravda kommentátora szerint Trump beiktatásával új korszak kezdődött, de "csak rajtunk áll, hogy az egy sajnálatos epizód marad-e, vagy tartós szellemi sötétséget hoz". Az ész alkonya című írásában a szerző megjegyzi: a következő időszakban sok minden végződhet katasztrófával, ilyen Trump és Putyin "románca", amely konfrontációba torkollhat, és a Kínával szembeni gazdasági háború is, amely a globális gazdasági együttműködés szétesését hozhatja magával.Kivárásra int Tetteik alapján ismeritek meg őket című másik írásában a lap, amely szerint "ha Trumpot eddigi kijelentései alapján ítélnénk meg, akkor frusztrációnk végtelen lenne". Ehelyett inkább ki kell várni, hogy milyenek lesznek az új elnök tettei. "Mivel Trumppal szemben nincsenek elvárásaink, csak félelmeink, így nem csalódhatunk, legfeljebb meglepetés érhet bennünket" - írta a pozsonyi lap kommentátora, Marián Repa. Hozzátette: Richard Nixon néhai amerikai elnök annyira ellenszenves volt, hogy kevesen versenyezhetnek vele, mégis ő volt az, aki befejezte a vietnami háborút.

A pozsonyi Sme kommentárírója, Tom Nicholson szerint az új elnök beszédét nem mindenkihez intézte, nem ölelésre tárta a karját, hanem az öklét mutatta, és rámutatott az ellenséges osztályra is, amelyet le fog győzni. "Legyetek üdvözölve Trump Amerikájában, amely kegyetlen, haragos, büntető és befelé forduló" - írta a Sme.


Az izraeli lapok megosztottak az új amerikai elnök megítélésében

Az izraeli lapok internetes oldalain szombaton megjelent elemzésekben egyaránt megfigyelhető a remény, a félelem és az elutasítás Donald Trump új amerikai elnök pénteki beiktatási beszédének értékelésében.

A Jediót Ahronót című újság honlapja, az ynet az Amerikát szekértáborokra osztó választási kampány után főként az egységbe szólítást és a megbékélést hiányolta Donald Trump beiktatási beszédéből. Trump nem ígért reményt a világnak, amikor többször is kijelentette, hogy nála Amerika az első, és magasba emelte az elszigetelődés politika fáklyáját - írta a lap.

A cikk szerzője szerint Trump populistaként beszélt, amikor nagyszabású elképzeléseihez nem vázolt fel gyakorlati terveket sem a bel-, sem a külpolitikában.

Amos Jadlin, az izraeli katonai hírszerzés volt főnöke szintén az yneten az új amerikai elnök Iránnal szembeni, Izrael számára reménykeltő álláspontjáról írt. Szerinte Trumppal Jeruzsálem esélyt kapott az Iránnal 2015-ben megkötött nukleáris egyezmény felmondása helyett egy új megállapodás kidolgozására, amely kiküszöböli az előző egyezmény stratégiai, hosszú távú hiányosságait.

A Háárec című újság egyik cikke szerint Trump beiktatási beszéde "sötét, ellenséges és populista" volt, egyenes folytatása uszító választási kampányának. Egy másik cikk szerzője "dühös populista alaknak" nevezte az új amerikai elnököt, aki elődje, Barack Obama optimista, előremutató Amerika-képével szemben sötét képet festett a jelenről. Miközben Amerikát a jövő példájaként állította a világ elé, a többi országnak nem ajánlott partneri viszonyt, és nem vállalt vezető szerepet a világban. A szerző szerint a beszéd legfőbb tanulsága, hogy Donald Trump nem változik.

Ugyancsak a Háárecben közzétett elemzés szerint a beiktatási beszéd radikálisan populista és álszent, globalizáció- és elitellenes, szégyentelenül és nyilvánvalóan nacionalista szónoklat volt. Az ismételten használt "Amerika az első" szlogennek fasisztoid kicsengése van, és tökéletesen illeszkedik Trump szavazóbázisához.

A The Jerusalem Post honlapján megjelentetett cikkében az amerikai zsidó szervezetek gratulációit közölve kiemelte, hogy az amerikai cionista szervezet (The Zionist Organization of America) külön üdvözölte Trump eltökéltségét a radikális iszlám felszámolására, és üdvözölte az izraeli amerikai nagykövetség Jeruzsálembe költöztetésének tervét. A lap egy másik cikke kiemelte az elnöki beszédnek az amerikaiakat a hazafiasság mentén egységbe szólító és egyesítő szándékú mondatait, s a legnagyobb hangsúlyt a beszéd azon részének szentelte, amely a radikális iszlám terrorizmus gyökeres kiirtását ígérte.

A Máárív című lap honlapján Donald Trump ortodox zsidó vejéről, a közel-keleti különmegbízottá kinevezett Jared Kushnerről közöl cikket, amely szerint, noha az amerikai elnök és a fiatal ingatlanmágnás igencsak különböző személyiség, és mindkettőjüknek "nagy egója" van, mégis tökéletesen kiegészítik és sikerre segítik egymást.

A hírösszefoglaló az MTI híreinek a felhasználásával készült.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS