2020. október 25. vasárnapBlanka, Bianka
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Fokozódik az idegengyűlölet az Egyesült Királyságban

Ambrus István 2016. október 05. 15:27, utolsó frissítés: 19:47

Egyre türelmetlenebb a nyugati lakosság a migrációs válság okozta problémák miatt, Angliában a kelet-európai munkavállalókat is egyre több atrocitás éri.


A Brexit-kampány egyértelműen felerősítette az idegenellenes hangulatot az Egyesült Királyságban az Európai Tanács emberjogi szervezete által közzétett tanulmány szerint. A Strasbourgban működő, az Európai Unió Rasszizmus és Intolerancia elleni Európai Bizottságának jelentése szerint aggasztó mértékben emelkedett az idegengyűlöleten alapuló erőszakos cselekmények száma Angliában. A fokozódó rasszizmus oka a szenzációhajhász újságokban nyíltan vállalt gyűlöletbeszéd és a muszlimellenes narratíva erősödése, amelyek a szigetország EU-ból való kilépését szorgalmazó kampány legfőbb pillérei voltak.

„Nem véletlen, hogy az Egyesült Királyságban egyre gyakoribbá váltak a rasszista indíttatású bűncselekmények, egyidőben azzal, hogy egyre több intoleráns, gyűlöletkeltő megnyilvánulásnak lehettünk tanúi az újságokban, internetes fórumokon és a politikai diskurzusban egyaránt" – idézte a Rasszizmus és Intolerancia elleni Európai Bizottság elnökét, Christian Ahlundot az euractiv.com. A 91 oldalas jelentés ugyanakkor pozitívan ítéli meg az angol kormány rasszista bűncselekményekkel szembeni fellépését és az LMBT jogok szigetországi promoválását.

Az elmúlt időszakban megerősödött idegengyűlölet áldozatai a muszlim mellett elsősorban a lengyel nemzetiségű bevándorlók, de a legutóbbi incidens alkalmával három angol fiatal egy 31 éves cseh férfit bántalmazott, aki belehalt a sérüléseibe. Prágai sajtóértesülések szerint az incidens politikai indíttatású volt, de ezt a cseh hatóságok cáfolták. A haláleset kapcsán Bohuslav Sobotka cseh miniszterelnök felszólította Theresa May kormányfőt, hogy találjon megoldást az egyre gyakoribbá váló, európai uniós állampolgárok ellen elkövetett bűncselekmények megfékezésére.

Az elmúlt 5 évben a magyar munkaválallók aránya is egyre magasabb a szigetországban, egyes becslések szerint a londoni magyar közösség létszáma eléri a 200.000 főt, ami azt jelenti, hogy Budapest után a lakosság nemzetiségi arányait tekintve London a legnagyobb magyar város.


Erdélyből és a Partiumból is sokan vállalnak munkát külföldön, akárcsak Kinga, aki 5 éve költözött Kolozsvárról Angliába, ahol egy londoni bevásárlóközpont biztonsági személyzetéért felelős. Kolozsváron közgadásznak tanult, könyvelőként dolgozott. Ő azt látja, hogy a munkájára szükség van külföldön, de angol kollégáinak egyre gyakrabban vannak idegenellenes megnyilvánulásai.

„A külföldieket érintő fizikai atrocitásokból személy szerint nem tapasztaltam semmit. A Brexit-szavazást követően a cég, ahol dolgozom, minden külföldi állampolgárnak küldött egy e-mailt, hogy továbbra is értékelik a munkába fektetett erőfeszítésünket, és a munkahelye mindenkinek továbbra is biztosítva van. Tény, hogy én is egyre több „migránsozásnak” vagyok a fültanúja, és azt is gyakrabban hallom, hogy „menjetek haza”. Nekem mindig azt mondták az angol kollégák, hogy én más vagyok, persze nem fogják fel, hogy ugyanolyan bevándorló vagyok, mint akiktől félnek.

A Brexit-szavazás napján nagyon sok magyar ismerősöm azt mondta, hogy benne valami eltört. Itt olyan emberekről van szó, akik felelősségteljes, vezető beosztásban dolgoznak. Azok a magyar barátaim, akiknek a véleményét nem csak a bulvársajtó formálja, kivétel nélkül azt mondták, hogy végleg megváltozott bennük valami.

Azt érzik ők is, mint én, hogy nem akarnak minket, külföldieket itt, nem vagyunk szívesen látott vendégek, holott keményen dolgozunk. A legtöbben félnek, én személy szerint nem, de a magyarok nagy része kétségbeesett. Azt látom, hogy mindenkit, akit a Brexit-kampány megmozgatott, a félelem vezérelte. A britek teljes mértékben meg vannak győződve arról, hogy csak úgy védhetik meg hosszú távon a családjukat, ha a külföldieket kiűzik Angliából.

Nem volt kellemes, amikor az irodában ültem 5 másik angol kollégámmal, és ők hangot adtak az idegengyűlöletüknek. Azt harsogták, hogy a bevándorlók menjenek haza, ne veszélyeztessék a gyermekük jövőjét, hogy a külföldiek elveszik a munkáikat, és pár év múlva már angol nyelvet sem fognak hallani az utcán. Persze a Brexit-szavazás után derült ki, hogy a legtöbb embernek fogalma sem volt, mire is voksol. Ők egyszerűen azt hitték, hogy ha a Brexitre szavaznak, nem lesz több bevándorló Angliában. Úgy képzelték, hogy a népszavazás után minden külföldi fogja magát, összepakol és hazaköltözik. A Brexitről egyébkén már elég rég nem beszélünk a munkahelyen, de néha szóba kerül, hogy mi történik, ha egyik napról a másikra el kell költöznünk Angliából” - mesélte a Transindexnek.

Az idegengyűlölet az EU tagállamaiból érkező, az angolt tökéletesen beszélő, legálisan munkát vállalókat is közvetlenül érinti, és hatványozottan érintheti a más kontinensről érkező, nem keresztény vallású, nem fehér embereket.

Címoldali fotó: balkanist.net

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS