2020. október 25. vasárnapBlanka, Bianka
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Nagy-Britannia az unióból való kilépésre szavazott

2016. június 24. 08:12, utolsó frissítés: 18:39

David Cameron miniszterelnök bejelentette lemondását, a font mélyrepülésben. Percről percre.


- A kilépéspárti tábor nyerte a csütörtöki Brexit-népszavazást
- A font 1985 óta nem látott mélypontra zuhant
- Skócia és Észak-Írország azonban a maradásra szavazott
- David Cameron miniszterelnök lemondott tisztségéről.


18:30 Barack Obama szerint a Brexit ellenére sem változik az amerikai-brit viszony. Az amerikai elnök pénteken közleményben hangsúlyozta: az Egyesült Államok tiszteletben tartja az Egyesült Királyságban született döntést. "Az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság különleges kapcsolatai tartósak, és az Egyesült Királyság NATO-tagsága továbbra is az Egyesült Államok külpolitikájának, biztonságpolitikájának és gazdaságpolitikájának sarokköve marad" - szögezte le az elnök.

Az állásfoglalás hangsúlyozta az Európai Unió és az Egyesült Államok jó kapcsolatát is, amely "sokat tett a stabilitás, a gazdasági növekedés és a demokratikus értékrend és elvek előmozdításáért a kontinensen is és másutt is".Az amerikai elnök hitet tett amellett is, hogy az Egyesült Királyság és az Európai Unió továbbra is nélkülözhetetlen partnere marad az Egyesült Államoknak, még akkor is, ha most újrakezdik tárgyalásaikat Európa stabilitása, biztonsága és gazdasági felvirágzása további biztosítás érdekében.

Nem sokkal az amerikai elnök közleménye előtt rövid nyilatkozatot adott Paul Ryan, a képviselőház republikánus elnöke, aki szintén arról beszélt, hogy az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság "különleges viszonyát" a szigetországi voks nem érinti.

18:30 Oroszország sohasem avatkozott be a brit népszavazás ügyébe, azzal kapcsolatban nem hangoztatott semmiféle véleményt, ezért azzal kapcsolatban minősítést tenni a politikai kultúra alacsony szintjének megnyilvánulása - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök pénteken Taskentben.

Az elnök David Cameron brit kormányfőnek arra a kijelentésére reagált, amely szerint "Putyin boldog lesz", ha Nagy-Britannia kilép az Európai Unióból. Az orosz vezető szerint ez "inkorrekt kísérlet volt a brit közvélemény befolyásolására", amely azonban így sem ért célt.

"Véleményem szerint senkinek sincs joga ahhoz, hogy - főleg a választásokat követően - valamiféle orosz álláspontról beszéljen. Ez nem más, mint a politikai kultúra alacsony szintjének megnyilvánulása" - fogalmazott Vlagyimir Putyin.

15:55 Az Európai Unióból való kilépési szándékának mielőbbi hivatalos bejelentésére szólították fel Nagy-Britanniát pénteken az uniós intézmények vezetői.

"Akármennyire is fájdalmas ez, bármilyen késlekedés szükségtelenül meghosszabbítja a bizonytalanság időszakát" - írta közös közleményében Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság, Donald Tusk, az Európai Tanács és Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke, illetve Mark Rutte, az Európai Unió soros elnökségét jelenleg betöltő Hollandia kormányfője.

Mint írták, az uniós intézmények készen állnak arra, hogy zökkenőmentesen, azonnal elindítsák a kiválási tárgyalásokat Nagy-Britanniával, amelynek során a felek megegyeznek a kilépés feltételeiben.

E folyamat lezárultáig azonban a szigetország továbbra is az Európai Unió teljes jogú tagjának számít, annak minden jogával és kötelezettségével. A közösségi jogot Nagy-Britanniának teljes mértékben alkalmaznia kell mindaddig, amíg az ország hivatalosan ki nem lép az unióból - olvasható a dokumentumban.

A nyilatkozatban hangsúlyozták, hogy a Nagy-Britannia távozása után bennmaradó tagországok továbbra is elkötelezettek az unió egységének megőrzése mellett. "Az unió a kerete a közös politikai jövőnknek. Összeköt minket a történelem, a földrajz és a közös érdekek, s ezek alapján fogjuk fejleszteni az együttműködésünket" - írták az uniós intézmények vezetői.

Sajtótájékoztatóján Jean-Claude Juncker leszögezte, hogy a brit reformigényekről létrejött februári megállapodás a népszavazás végeredményére való tekintettel nem lép hatályba, megszűnik létezni.

Juncker a nyilatkozatot ismertetve abbéli reményét fejezte ki, hogy Nagy-Britannia a jövőben is közeli partnere lesz az Európai Uniónak. Mint mondta, a kilépési egyezménynek mindkét fél érdekeit tükröznie kell, kiegyensúlyozottnak kell lennie. (mti)

15:24 A brit Uniós népszavazás folyományaként az EP elnökéből és a frakciók vezetőiből álló Elnökök Értekezlete péntek reggel úgy döntött, hogy az Európai Parlament június 28-án kedden reggel 10 órától rendkívüli plenáris ülést tart. Az ülésen, ahol Jean-Claude Juncker bizottsági elnök és a Tanács képviselői jelen lesznek, a képviselők szavaznak a referendum eredményéről és a további lépésekről szóló állásfoglalásról - közölte az EP.

14:13 Johannis: a Brexit nem okoz kezelhetetlen problémákat Románia számára

13:44 Mélységesen sajnálja az Egyesült Királyság kilépést támogató döntését a skót miniszterelnök, aki elsőként a Skóciában élő külföldieket biztosította Nicola Sturgeon skót miniszterelnök, hogy továbbra is otthonuknak tekinthetik Skóciát.
Sturgeon emlékeztetett: a 2014-es, Skócia függetlenségéről szóló népszavazáskor az egyik legfontosabb érv a Nagy-Britanniában való maradás mellett az volt, hogy Skócia csak így őrizheti meg uniós tagságát. Kijelentette: tiszteletben kell tartani a skóciaiak demokratikusan kinyilvánított jogát, hogy az EU része akarnak maradni, így beindítják az újabb függetlenségi népszavazás előkészítését. A miniszterelnök közölte: a skóciai népszavazásnak a következő két évben, Nagy-Britannia Unióból való kilépése előtt kell lezajlania.

13:09 A Google-keresések alapján úgy tűnik, az angolok nem tudják, miért szavaztak a kilépésre az Európai Unióból - derült ki a Google keresési trendeket figyelő csoportjának pénteki Twitter-üzenetéből.

A Google's Trends bejegyzése alapján helyi idő szerint éjfél körül, vagyis két órával a népszavazási urnazárás után 250 százalékkal növekedett a "mi történik, ha kilépünk az Európai Unióból?" kérdésre választ keresők száma - írta a The Verge, amely szerint a Google keresési adatai azt mutatják, hogy a tények hiánya nyilvánvalóan nem befolyásolta a szavazókat a döntésben. (mti)

12:59 Mark Carney, a Bank of England elnöke bejelentette, az intézmény készen áll arra, hogy egy 250 millió fontos likviditási csomagot bocsásson a brit bankrendszer rendelkezésére. Bővebben a Pénzcsinálókon.

12:43 A NATO-ban változatlan az Egyesült Királyság helyzete, erős és elkötelezett szövetséges marad - jelentette be közleményében Jens Stoltenberg NATO-főtitkár pénteken.

A brit nép döntése nyomán új fejezet nyílik Nagy-Britannia és az Európai Unió között, ugyanakkor a szigetország továbbra is vezető szerepet fog betölteni a katonai szövetségben - áll a közleményben.

"Napjainkban, amikor számos változékony és bizonytalan tényezővel nézünk szembe, a NATO fontosabb együttműködési terep az európai szövetségesek, illetve Európa és Észak-Amerika között, mint korábban bármikor" - fogalmazott Stoltenberg.

Hangsúlyozta: egy erős, egyesült és elszánt NATO a stabilitás nélkülözhetetlen pillére marad a zűrzavaros világban, kulcsszereplő a nemzetközi béke és a biztonság szempontjából.

A főtitkár azt is kiemelte, hogy a szövetség továbbra is elkötelezett az Európai Unióval folytatott együttműködésben. "A júliusi varsói NATO-csúcstalálkozón fokozzuk az együttműködésünket, mivel együtt hatékonyabbak vagyunk közös értékeink megtartásában és nemzeteink biztonságának megőrzésében" - tette hozzá.

Stoltenberg a brit referendumot megelőző napon úgy vélekedett, hogy Nagy-Britannia Európai Unióban maradása kulcsfontosságú lenne a transzatlanti biztonság és az erőszakos szélsőségek elleni közös erőfeszítések szempontjából. "Egy erős Nagy-Britannia egy erős Európában jó Nagy-Britanniának és ugyanúgy jó a NATO-nak is" - fogalmazott.

"Annyi bizonytalansággal, annyi kiszámíthatatlansággal, terrorfenyegetésekkel, keleten pedig egy rámenősebb Oroszországgal vagyunk kénytelenek szembesülni. Úgy vélem, egy jobban szétzilálódott Európa csak hozzájárul a minket körülvevő bizonytalansághoz" - tette hozzá akkor Stoltenberg. (mti)

11:30 Csalódottságot, a dominóhatás elkerülését és a megmaradó európai uniós egység megőrzését sürgették első reakcióikban pénteken a központi EU-intézmények vezetői és az uniós tagországok vezető politikusai, miután a brit lakosság többsége népszavazáson úgy döntött, hogy ország lépjen ki az EU-ból.

Donald Tusk, az uniós tagországok állam- és kormányfőit tömörítő Európai Tanács elnöke a referendum eredményeinek ismeretében telefonon beszélt a tagállamok, illetve az uniós intézmények vezetőivel. Ezt követően nyilatkozva kijelentette: a Nagy-Britannia távozása után bennmaradó tagországok továbbra is elkötelezettek az Európai Unió egységének megőrzése mellett.

Brüsszeli sajtótájékoztatóján Tusk elmondta, hogy az állam-, illetve kormányfők jövő heti találkozóján sort fognak keríteni a bennmaradó "huszonhetek" informális tanácskozására is.

Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter bejelentette, hogy tanácskozás céljából szombatra Berlinbe hívta kollégáit az Európai Unió alapító országaiból.

Charles Michel
belga miniszterelnök azt sürgette, hogy Németország, Franciaország, Olaszország és a Benelux-államok csúcsszinten is mielőbb vitassák meg a brit EU-népszavazás következményeit.

Több EU-tagállamban - köztük Franciaországban, Olaszországban és Romániában - a kormány válságtanácskozást hívott össze, hogy megvitassa a népszavazás következményeit.

Steinmeier az eredmény ismeretében csalódottságának adott hangot kijózanítónak nevezve a brit döntést Európa és Nagy-Britannia számára.

Francia kollégája, Jean-Marc Ayrault kijelentette, hogy az EU-nak sürgősen vissza kell szereznie az emberek bizalmát.

Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke szerint az Európai Uniónak nehéz lesz Nagy-Britannia nélkül boldogulnia, de a britek távozásával is biztosan sikerülni fog leküzdeni a kihívásokat. Mint mondta, az uniós vezetőknek "ésszerűen" végig kell gondolniuk, hogy milyen lépések következzenek, meg kell róla győződniük, hogy minden téren elvégzik a szükséges reformokat.

Sebastian Kurz osztrák külügyminiszter földrengésszerűnek nevezte a britek döntését, és úgy vélte, most az EU megreformálásán kell dolgozni, "hideg fejjel". Szerinte meg kell oldani az unió a központi problémáját, a bevándorlás kérdését, és párbeszédet kell folytatni az intézményi feladatokról is.

Több uniós tagországban az euroszkeptikus erők azonnal hazájukban is népszavazást követeltek az európai uniós tagságról.

Az uniópárti vezetők azonban meggyőződésüket fejezték ki, hogy a dominóhatás megelőzhető. Így vélekedett Romano Prodi, az Európai Bizottság volt elnöke is, aki szerint el kell kerülni a pánikkeltést, "fölösleges lavinát kiáltani", mert a Brexit példája a vártnál kisebb mértékben "ragad majd át" más tagállamokra.

Sandro Gozi, az EU-ügyekkel foglalkozó olasz államtitkár viszont úgy nyilatkozott, attól tart, hogy más tagországok is a Brexit útját követhetik. Úgy vélte, ez azzal előzhető meg, ha minél gyorsabban és minél határozottabban lebonyolítják Nagy Britannia kilépését.

A nem EU-tagország Norvégia kormányfője, Erna Solberg péntek reggel azt mondta: Brüsszelnek rá kellene ébrednie, hogy Nagy-Britannia és az Európai Unió számos polgára nem elégedett azzal, ahova Európa tart. "Azt hiszem, oda fognak figyelni a brit és más európai szavazókra (...), akik azt érzik, hogy az EU nem ad elég jó válaszokat napjaink kihívásaira" - fogalmazott. (mti)

11:01 A maradáspártiak máris petíciót indítottak a brit parlament honlapján újabb referendum kiírása végett. Arra hivatkoznak, hogy a végeredmény túl szoros volt. A petíció irtó népszerű, percenként 1000-en írják alá, az oldal akadozik is emiatt. Jelenleg 55 ezer aláírásnál tart, a parlamentnek minden olyan petíciót meg kell vitatnia, amelyet több mint 100 ezren írtak alá. (Independent)

10:56 Fekete péntek a tőzsdéken, óriási zuhanás a bankok részvényeiben. Részletek a Pénzcsinálókon.

10:43 A brit fiatalok maradni szerettek volna az EU-ban, de szüleik és nagyszüleik generációja döntött a jövőjükről helyettük. A YouGov szerint így szavaztak a különböző korosztályok:
18 és 24 év között: 75 százalék voksolt a maradásra
25 és 49 év között: 56 százalék a maradásra
50 és 64 év között: 44 százalék a maradásra
65 év fölött 39 százalék a maradásra
10.19 David Cameron miniszterelnök nyilatkozik. Megköszönte mindkét oldalnak a kampányolást, és kijelentette: a szavazók akaratát tiszteletben kell tartani.

Cameron bejelentette lemondását is. A Konzervatív Párt októberi kongresszusáig új miniszterelnökre van szükség, és az EU-val való tárgyalásokat már egy másik kormányfőnek kell lefolytatnia - mondta.

Azt mondta, meg akarja nyugtatni az üzleti szférát azzal, hogy Nagy-Britannia gazdasága alapjaiban erős. A Nagy-Britanniában élő külföldi állampolgároknak azt üzente: nem lesznek azonnali változások az életvitelükben, ahogyan a beutazási feltételekben sem.

9:42 Klaus Johannis román államfő 11-re egyeztetésre hívta Dacian Cioloș miniszterelnököt, Mugur Isărescu jegybanki kormányzót és a politikai pártok vezetőit a Brexit miatt.

9:24 Az eredmények területileg megosztottak voltak: míg Anglia és Wales inkább az EU-ból való kilépést mellett voksolt, Skócia és Észak-Írország a maradásra szavazott.

Észak-Írországban 440 707-en szavaztak a maradásra, míg 349 442-en a kilépésre, 56-44 százalékban a maradáspártiak nyertek. A részvételi arány 62,7 százalékos volt, összesen 790 523 választópolgár élt a szavazati jogával.

Martin MCGuiness, a Sinn Féin vezetője szerint ez egy jó alkalom arra, hogy az írek megszavazhassák az egész ír sziget egyesülését. A Sinn Féin, az Észak-Írországot kormányzó koalíció második legnagyobb pártja, a britellenes ír függetlenségi mozgalom legfőbb ereje.

9:24 Néhány perce bejelentették a végleges eredményeket. A 382 szavazókörzetből 263-ban nyert a kilépés, 119-ben a maradás. A kilépésre 17.410.742-en szavaztak (51.89%), a maradásra 16.141.241-en (48.11%).

9:14 Brexit: hatalmasat zuhant a font árfolyama, és összeomlásra számítanak a tőzsdékenRészletek a Pénzcsinálókon.

9:11 Várhatóan rövid időn belül megkezdődnek a kiválási tárgyalások Nagy-Britannia és az Európai Unió között - jelentette ki Martin Schulz, az Európai Parlament (EP) elnöke péntek reggel, miután egyértelművé vált, hogy a kilépés támogatói nyertek az EU-tagságról kiírt brit népszavazáson.

"Nagy-Britannia úgy döntött, hogy a maga útját járja. Úgy gondolom, a ma reggeli gazdasági adatok megmutatták, hogy ez rendkívül nehéz lesz" - közölte Schulz a ZDF német közszolgálati televíziónak adott interjújában.

Az uniós parlament német elnöke elmondta, arra számít, hogy a kiválási tárgyalások hamarosan meg fognak kezdődni a felek között.

Martin Schulz kitért a font árfolyamának meredek zuhanására is, és megjegyezte, nem szeretné, hogy az euró is hasonló gyengülést szenvedjen el. (mti)

9.10 "Sajnáljuk, ugyanakkor tiszteletben tartjuk a brit szavazók döntését, amely mindazonáltal jelentős károkat okoz a briteknek és az EU-nak is" - hangsúlyozta Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) európai parlamenti képviselőcsoportjának vezetője.

"A kiválási tárgyalásokat két éven belül le kell zárni, Nagy-Britanniának nem lehet része különleges bánásmódban. A távozás távozást jelent" - emelte ki Twitter-üzenetében a német politikus.

"Jobb és okosabb Európát szeretnénk" - közölte Manfred Weber, aki szerint kulcsfontosságú feladat lesz, hogy közelebb hozzák a lakossághoz az Európai Uniót. (mti)

9:00 Brit politikai vezetők tweetjei:

David Cameron miniszterelnök urnazáráskor twittelt utoljára, megköszönve mindenki szavazatát, aki a maradásra szavazott:
Boris Johnson korábbi londoni polgármester, a legesélyesebb következő kormányfő szintén, de ő mindenkinek megköszönte a szavazatot:
Nigel Farage UKIP-vezető azonban a hivatalos eredmény után már örvendezett:
Jeremy Corbyn, a Munkáspárt vezetője csak a magas részvételi aránynak örvendett:


8:57 David Cameron miniszterelnök nyilatkozata később várható, de a Sky News-nak nyilatkozó Phillip Hammond külügyminiszter azt mondta, a kormány a helyén marad. Eközben ilyen képeket mutattak:ű8:27 Mások is sorra kapnak kedvet egy kilépésről tartott népszavazáshoz. Marine Le Pen, a francia Nemzeti Front vezetője, és Geert Wilders, a holland Szabadságpárt vezetője is népszavaztatna országa EU-tagságáról.

8:14 Megszerezte a brit EU-tagságról tartott népszavazás voksainak többségét a kilépést pártoló tábor, így véglegessé vált győzelme. A győzelemhez 16,8 millió szavazatra volt szükség, és a Brexitre leadott voksok száma a péntek reggeli hivatalos adatok szerint átlépte ezt a számot.

8:07 A skót miniszterelnök egyenes utalást tett pénteken arra, hogy a brit EU-népszavazás eredménye nyomán Skócia újabb függetlenségi népszavazást tarthat.

Péntek reggelre - jóllehet az adatok még nem véglegesek - egyértelművé vált, hogy a brit lakosság többsége a kilépésre szavazott az EU-tagságról előző nap rendezett referendumon, azonban Skóciában a 32 választókörzet mindegyikében a bennmaradás hívei kerültek többségbe.

Nicola Sturgeon skót miniszterelnök, a Skóciát kormányzó Skót Nemzeti Párt (SNP) vezetője pénteken kijelentette: az eredményekből egyértelmű, hogy Skócia népe az Európai Unióban látja országa jövőjét.

A Sinn Féin, az Észak-Írországot kormányzó koalíció második legnagyobb pártja, a britellenes katolikus mozgalom vezető politikai ereje szintén népszavazást helyezett kilátásba "az ír sziget egyesítéséről", miután Észak-Írországban 56 százalékos többségbe kerültek az EU-tagság hívei. (mti)

8:05 Komoly mozgásokat indított el a világ pénzpiacain és értéktőzsdéin annak a növekvő valószínűsége, hogy a britek elhagyják az Európai Uniót.

A biztonságos menedéknek számító nemesfémek ára emelkedett és egyebek között a japán jen jegyzése meredeken nőtt, miközben a brit font és kőolaj ára csökkent, az ázsiai börzék mind komoly mínuszban álltak reggel negyed hét körül.

Hajnalban a font 1,4882 dolláron indított, és ahogy a csütörtöki szavazatok összeszámlálásával nőtt az EU-ból történő kilépés valószínűsége, úgy gyengült, 6.15 órakor már csak 1,3435 dolláron jegyezték.

A japán jen eközben 2013 novembere óta legmagasabb szintre erősödött a dollárral szemben. Hajnalban 99 jent is ért egy dollár, reggel negyed hétkor 100,70 jenen jegyezték az amerikai devizát. Mintegy háromnegyed órával az ázsiai tőzsdék zárása előtt valamennyi vezető térségbeli börze mínuszban állt, a tokiói tőzsde Nikkei225 indexe mutatta a legnagyobb, csaknem 8 százalékos veszteséget.

Az arany ára 5,5 százalékkal (68 dollárral) 1332 dollárra erősödött, az ezüst jegyzése 2,8 százalékkal (0,5 dollárral) 17,88 dollárra emelkedett, az északi-tengeri Brent olajfajta hordónkénti ára 3,07 dollár (6,05 százalék) eséssel 47,84 dolláron állt. (mti)

8:00 BBC: a kilépéspártiak nyernek

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS