2022. szeptember 30. péntekJeromos
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Romániai prostituáltak perelnék az angol bevándorlási hivatalt

2016. május 02. 15:45, utolsó frissítés: 15:45

Szerintük egyéni vállalkozóként dolgoznak az országban, és a rendőrségi razziák akadályozzák őket a munkájukban.


Kelet-európai, többségében romániai prostituáltak bírósági úton támadnák meg az angol hatóságokat, amiért a bevándorlási hivatal és a rendőrség zaklatja és akadályozza őket a munkájukban.

A The Guardian szerint a romániai prostituáltak kitoloncolási felszólítást kaptak az angol bevándorlási hivatal és a rendőrség közös akcióját követően, amelynek a fő célja azoknak a bevándorlóknak a kiutasítása, akik valamilyen törvénybe ütközőt tettek a szigetországban.

A prostituáltként dolgozó és a rendőrség által letartóztatott nők azzal érvelnek, hogy a prostitúció Nagy-Britanniában legális és ők egyéni vállalkozóként dolgoznak az országban. Az angol törvények szerint a prostitúció gyakorlása valóban legális, a szexiparhoz köthető formái azonban a szigetországban is törvénytelenek: így a bordélyház fenntartása vagy a lányok futtatása is.

A brit napilap két prostituáltként dolgozó romániai nő történetéről számolt be, akik azt állítják, hogy az angol hatóságok jogtalanul akarják kitoloncolni őket az országból.


Mariat elmondása szerint a rendőrség az utcáról vitte be és tartóztatta le 24 órára, egy héttel később a hatóságok pedig levélben értesítették, hogy elindították a kiutasítási procedúrát vele szemben.

Victoriát a lakása előtt tartóztatták le a rendőrök, bordélyház üzemeltetése gyanújával. “Végül hivatalosan nem vádoltak meg semmivel, de elvették az útlevelemet és értesítettek, hogy amennyiben a fellebbezésemet nem fogadják el, kiutasítanak az országból.” – mondta a 21 éves lány, aki a jobb élet és a jobb keresetei lehetőségek reményében vándorolt ki Nagy-Britanniába.

Egy másik nő, aki viszont nem árulta el a nemzetiségét, azt mesélte, hogy a rendőrség elvette a pénzét és az iratait és az országból való kiutasítással fenyegették meg, annak ellenére, hogy semmilyen hivatalos panasz nincs ellene.

A Nexus akcióban letartóztatott nők jogi úton akarják rendezni a vitát az angol hatóságokkal, azzal érvelnek, hogy nem követtek el törvénysértést, mivel ők önálló vállalkozókként nyújtanak különböző szolgáltatásokat, amelyek ebben a formában megengedettek. Az angol hatóságokat beperelni szándákozó kelet-európai szexmunkásokat támogatásáról biztosította az Angol Prostituáltak Közössége is, illetve a szexiparban dolgozók szakszervezete is.

Niki Adams az ECP szóvivője elmondta, hogy a rendőrség ezeknek a nőknek a kiutasításával nem tesz mást, mint hogy még inkább stigmatizálja a prostituáltként dolgozó nőket, akiknek alig van lehetőségük jogilag megvédeni magukat a rendőrségi túlkapásokkal szemben. "Az ebben az esetben letartóztatott nők többsége is anya, akik kénytelenek voltak a szexiparban munkát vállalni, mert az egyéb iparágakban túl alacsonyak voltak a fizetések és nem tudták etetni a gyerekeiket” - nyilatkozta.

A 2012-ben elindított Nexus akció keretében több ezer bevándorlót utasítottak ki az országból, a hatóságok azonban nem szolgáltak hivatalos adatokkal arra vonatkozóan, hogy pontosan hány embert is toloncoltak ki az akció elindítása óta.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS