2021. december 7. keddAmbrus
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Életvédő-e a teljes abortusztilalom?

2016. április 07. 15:46, utolsó frissítés: 2016. április 08. 23:02

Lengyelországban teljesen tiltani akarják az abortuszt. A világon több országban is érvényben lévő törvény viszont nem véd, hanem tönkretesz és stigmatizál.


Lengyelországban a hétvégén nagyszabású tiltakozó akciók voltak az abortusz teljes tiltását bevezető törvénytervezet ellen. Varsóban és több lengyelországi városban tüntettek a jelenleg hatályos, a magzat védelméről szóló törvény szigorítása ellen és további vállfás megmozdulásokra lehet majd számítani.
Kivonultak a szentmiséről

Az internetre több olyan videó is felkerült, ahol a hívek a szentmiséről felállva hagyják el a templomokat, miután a katolikus papok felolvasták a püspöki kar felhívását, mely az ötödik parancsolatra hivatkozva a terhességmegszakítás tiltását és az emberi élet teljes körű védelmét szorgalmazza.


A katolikus klérus és az abortuszellenes szervezetek szerte a világon az élet védelméről beszélnek, de valóban az életet védi-e egy ilyen drasztikus, a művi terhességmegszakítást teljesen tiltó rendelkezés?

A nemzetközi emberi jogi törvények értelmében pontosan a biztonságos és legális abortusz hozzáférhetősége lenne az, amitől a nők és a lányok valóban élhetnének az emberi jogaikkal. Az ENSZ-egyezmények betartását monitorizáló intézmények többször elmondták, hogy az abortuszt korlátozó/tiltó törvények összefüggésben vannak a titokban végzett, nem biztonságos terhességmegszakításokkal és a nagyarányú anyai elhalálozással.

A most érvényben lévő törvényt így is Európa legszigorúbb abortusztörvényei között tartják számon, hiszen az országban csak akkor engedélyezett a terhességmegszakítás, ha az anya élete veszélyben forog, vagy a magzat visszafordíthatatlan károsodást szenvedett, vagy ha a terhesség nemi erőszak következménye. Az új törvényjavaslat szerint ezután nem lesz kivétel.

A magzat védelmére hivatkozva megalázzák a nőket

A világon számos országban, köztük az Európai Unió egyes tagállamaiban és az Amerikai Egyesült Államok bizonyos államaiban is olyan törvények vannak érvényben, amelyek „a magzat védelmére” hivatkozva embertelen és megalázó helyzetbe hozza a nőket.Világszerte a fogamzásképes nők 40 százaléka él olyan országban, ahol az abortuszt törvényileg tiltják vagy nagyon erősen szabályozzák. Ezért a nők nem biztonságos módszerekhez és házi praktikákhoz folyamodnak, amelyek következtében az anyai halálozások 13 százalékát pontosan a nem biztonságos körülmények között végrehajtott abortusz teszi ki. Évente 47 ezer nő és lány hal meg emiatt.

2015 novemberében 44 ország 838 orvosa írta alá azt a nyílt levelet, amelyet az Amnesty International tett közzé, és arra kéri a kormányokat, hogy fejezzék be az abortusz kriminalizálását, mivel ezzel nők és lányok egészségét és életét veszélyeztetik.

Habár azt hihetnénk, hogy ezek a problémák elsősorban a kevésbé fejlett országokat érintik, a nyugati világ országaiban is egyre többször kerül terítékre az abortusz szigorítása.

Republikánus szigorítások Amerikában

Texasban, habár nem tiltották be az abortuszt, csak épp egy törvényhozási kiskapuval elérték, hogy az államban működő abortuszklinikák háromnegyede bezárjon 2015-ben. A törvény a nők egészségének védelmére hivatkozva érte el, hogy a gyengébben felszerelt, kórházaktól távol eső intézmények megszűntek. A törvény szerint minden abortuszklinika közelében lennie kellene olyan kórháznak, ahol az abortuszt végző orvosnak joga van műteni. A törvény életbe lépése azt eredményezte, hogy az Amerikai Egyesült Államok második legnagyobb államában a vidéken élő nőknek óriási távokat kell megtenniük, ha abortuszt szeretnének elvégeztetni.Az Amerikai Egyesült Államokban egyre több államban vezettek be olyan intézkedéseket, amelyek erősen korlátozták az abortuszt. Egy 2015-ös jelentés szerint a 2014-es törvényhozói évadban 335 szigorító intézkedést vezettek be az országban.

Megnő az abortuszturizmus

Európában a lengyelországihoz hasonló szigorú törvény van életben Írországban, ahol 14 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetik az abortuszt, és ez alól az sem jelent kivételt, ha szexuális erőszak, incesztus, halált okozó magzati elváltozás vagy az anya súlyos egészségkárosodási kockázatának esete forog fenn.Olaszországban, habár megengedett az abortusz a terhesség első 90 napjában, egészségügyi okokból pedig további két hónapig megengedik a művi vetélést, gondot okoz, hogy az országban lelkiismereti okokra hivatkozva a közegészségügyi intézményekben tízből hét orvos tagadja meg az abortusz elvégzését.

Az abortusz betiltása vagy ésszerűtlen szigorítása csak ahhoz vezet, hogy a nők más országokban végeztetik el a műtétet. A tehetősebb lengyelországi nők Németországba, a kevésbé gazdagok Bulgáriába mennek műtétre. Az ír nők elsősorban Angliába járnak abortuszra. Az ír statisztikák szerint 2014-ben naponta 10 nő ment át Angliába vagy Walesbe, hogy megszakíthassa a terhességet ilyen vagy olyan okokból.

Elvetélt, mégis gyilkosként ítélték el

Dél-Amerika több országában is be van tiltva az abortusz. El Salvadorban, Chilében, Nicaraguában, Haitin, Hondurasban van érvényben az abortusz teljes tiltása.

El Salvadorban hattól tizenkét évig terjedő börtönbüntetéssel sújtják azokat, akik abortuszért folyamodnak, a körülményektől függetlenül. Az Amnesty International 2014 szeptemberében kiadott jelentése ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy az országban olyan esetekben is bebörtönöztek nőket, ha azok spontán elvetéltek, vagy korábban indult be a szülés. A jelentés ugyanakkor azt is megemlíti, hogy a feljelentések minden esetben olyan nőket érintettek, akik mélyszegénységben éltek, és nem voltak iskolázottak, de egy esetről sem tudnak, hogy a magánkórházak feljelentettek volna valakit. Az Amnesty International több olyan esetet is ismertetett, amelyekben nőket harminc-negyven évre ítéltek el gyilkosságért.Az el salvadori drákói törvények miatt nagyon sok lány az öngyilkosságba menekül. Egy 2011-es kimutatás szerint a leggyakoribb halál a tíz és tizenkilenc éves lányok között az öngyilkosság volt, akiknek a fele terhes volt. Az egyik legmegrázóbb eset egy tíz éves kislány története volt, aki erőszak áldozata lett, a hatóságok azonban az ő esetében sem engedélyezték az abortuszt. Az áldozatot kezelő orvos szerint a kislány egyáltalán nem tudta, hogy mi történik vele, és hogy mi fog rá várni.Brazíliában a Zika-vírus terjedésével került újra napirendre az abortusz legalizációjának a kérdése, mivel a vírust összefüggésbe hozták a szaporodó mikrokefális esetekkel, vagyis a magzatoknál előforduló kóros kisfejűséggel. Az abortuszt ellenző szervezetek, köztük a katolikus egyház szerint is a járványt csak ürügyként használták fel, hogy támogatást szerezzenek a művi vetélést szabályozó törvények legalizációjára.

Az abortuszt ellenző csoportok szerint az élet a megfogantatással kezdődik, így a művi vetélés gyilkosság. Ugyanakkor éppen azt felejtik el, hogy azoknak a nőknek is van életük, akik ilyen vagy olyan körülmények között teherbe estek. Az Amnesty International lányok és asszonyok tucatjainak a történetét mutatta be, akik olyan országban élnek, ahol teljesen tiltott az abortusz. Ezek a nők egytől-egyig arról számoltak be, hogy a hatóságok egyáltalán nem tekintették őket embereknek, inkubátorok voltak, akiknek az volt a dolguk, hogy kihordják a magzatot, akkor is, ha az a születése után 24 órával meg fog halni, vagy akkor is, ha éppen erőszak következtében fogant. A magzatvédő szervezetek az élet védelmében akarnak abortusztiltó törvényeket, miközben a már megszületettek akaratával, körülményeivel nem számolnak, sőt, a legtöbb esetben kirekesztőek és stigmatizálnak.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS