2021. július 28. szerdaSzabolcs
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Tragédia Madajában: leveleket, füvet, macskákat esznek az éhező szíriai városban

összefoglaló 2016. január 09. 14:10, utolsó frissítés: 14:16


Mintegy negyvenezer ember – köztük húszezer gyermek – vár élelmiszersegélyre az ostromzár alá vont szíriai Madaja városában, ahol az elmúlt hónapban már két tucatnyian éhen haltak – közölte az Orvosok Határok Nélkül nemzetközi segélyszervezet a VS.hu összefoglalója szerint.

A segélyszervezet a betegek azonnali evakuálását, élelmiszersegélyek és gyógyszerek eljuttatását követeli a városba, és azt, hogy a lakosságnak állandó hozzáférést biztosítsanak a segélyekhez, ne csak alkalmi jelleggel engedjenek be szállítmányokat.

Madajai aktivisták a héten úgy nyilatkoztak, hogy egy ideje faleveleket és cserjéket esznek, de jelenleg hóvihar tombol a környéken, úgyhogy már azok sem maradtak. Egy másik beszámoló szerint a lakosok kénytelenek elpusztítani a kutyákat és a macskákat, és azok húsát enni, hogy táplálékhoz jussanak. Az interneten közzétett képeken csontsoványra fogyott gyerekek is láthatóak.A segélyszervezetek munkatársai kénytelenek kanalas orvosságokkal etetni a gyermekeket, mivel ez az egyetlen cukor- és energiaforrás, amihez hozzáférnek.A városba továbbra sem érkeztek segélyszállítmányok, de a világszervezet azon dolgozik, hogy minél hamarabb élelmiszert jutasson Madajába. A szíriai rezsim csütörtökön jelentette be, hogy lehetővé teszi a bejutást a felkelőcsoportok kezén lévő, a szíriai kormányerők által támadott településre, amely fél éve ostromzár alatt van.

Az ENSZ emberi jogi főbiztosságának szóvivője közölte, hogy eddig mind a szíriai rezsimhez hű, mind az ellenzéki fegyveresek akadályozták a segélyszállítmányok bejutását Madajába, de a jelenlegi állás szerint a következő néhány napon belül várhatóan beléphet majd az ENSZ konvoja a városba.

Legutóbb októberben engedtek be élelmiszer-szállítmányt a településre. Az utóbbi időben sokan menekültek Madajába a szintén ostrom alatt lévő, közeli Zabadániból is, ami tovább súlyosbította a helyzetet. December elseje óta legalább 23-an haltak éhen a szervezet által a városban felállított egészségügyi központban, köztük hat csecsemő.

A városban nagyon kevés élelem maradt, ezért az ára irreálisan felment: egy kiló rizs 250 dollárba kerül, egy liter tej háromszázba. A lakosság lassan haldoklik; cserepes virágokat tartottunk otthon, azt próbáltuk tegnap megenni, de borzasztó ízük van, keserűek – mesélte telefonon egy szociális munkás a The Giardiannek. Egy dezertőr katona azt mesélte, a lakosság életkortól függetlenül éhezik, kórosan lesoványodtak az emberek, 15 kilót fogytak, és egyetlen gyermek sincs, akin ne látszanának a súlyos éhezés jelei.

“Itt mi már nem hívunk senkit. Olyan sokszor kiáltottunk segítségért, és senki nem hallotta meg. De azt kérdezzük a kinti hivatalosságoktól és döntéshozóktól: ha a mi helyünkben lennének, és gyermekeik előttük halnának éhen, mi lenne a rekaciójuk, ha a külső világ cserben hagyná őket? Ne felejtse el feltenni ezt a kérdést az olvasóknak” – nyilatkozta a Guardiannek a madajai szociális munkás.

Január 8-án a Vöröskereszt illetékese a CNN-nek azt nyilatkozta, reménykednek, hogy minél hamarabb beengedik őket az éhínség sújtotta ostromlott városba.

Címoldali fotó: via CNN

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS