2020. aug. 15. szombatMária
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Kölni szexuális zaklatások: mégis hogy lehet napokig hallgatni ilyesmiről?

S.R.T. 2016. január 06. 16:42, utolsó frissítés: 16:46

A sajtót és a rendőrséget is rengetegen szidják amiatt, ahogyan az ügyet kezelték. Megnéztük, mi történhetett.


Ha egy európai nagyváros egyik legforgalmasabb terén szilveszter éjszaka több száz, vagy éppen ezer férfi szexuálisan zaklat közel 100 nőt, az nem a tipikusan eltussolható bűncselekmény. A Kölnben történtekkel kapcsolatban mégis felmerült, hogy miért csak napokkal később derült fény rá, a közösségi médiában és egy publicisztikában is problémásnak tartották. Megnéztük, hogy szilveszter éjszakája után - amikor az első feljelentések már befutottak a rendőrséghez - milyen információk voltak elérhetők a történtekről.

Az ügyről először az Express című bulvárlap írt még január elsején egy felületes szöveget, "több zaklatott nőről" és "egy csoport elkövetőről". Január 2-án jelent meg az első hivatalos forrás: a kölni rendőrség honlapján rövid sajtóközleményt adott ki arról, hogy addig 30 panasz érkezett szexuálisan zaklatott nőktől, és hogy mintegy 20, "észak-afrikainak tűnő" személy ellen nyomoznak. Ez a Süddeutsche Zeitungban és a helyi Kölner Stadt-Anzeigerben is megjelent. 3-án az Express visszatért a témára, áldozatok beszámolójával, 35 feljelentést és 40-100 gyanúsítottat emlegetve.

A többi nagyobb német lap (Der Spiegel, Die Welt, FAZ) csak 4-én, hétfőn írt először az ügyről, miután Wolfgang Albers rendőrfőnök sajtótájékoztatót tartott, a "bűnözés teljesen új dimenzióját" és 60 panaszt emlegetve.

A magyar nyelvű sajtóba január 5-én, kedden ért el a kölni tömeges szexuális zaklatás híre. A német nyelvű forrásokból származó információk esetén gyakran megtörténik, hogy később jut el a magyar közegbe, mint az angol forrásokból, mivel éppen hogy az angolon keresztül érkezik. Viszont most például a BBC, a The Guardian, a The Independent vagy a The New York Times is kedden számolt be először az esetről, és a német köztévé is csak kedd este foglalkozott a témával.

A mainstream sajtót nagyon sok bírálat érte, hogy miért kellett eltelnie öt napnak ahhoz, hogy felfigyeljenek egy ilyen fontos eseményre. A Huffingtonpost.de-n Anabel Schunke január 4-én közölt terjedelmes véleményt, amelyben azt írta, a közösségi média hatására kezdtek végre foglalkozni a témával, és mind a rendőrséget, mind a sajtót eltussolással vádolta (a szöveg vélhetően még a sajtótájékoztató előtt jelent meg). A rendőrséget amiatt is bírálatok érték, hogy későbbi jelentések és videók szerint hatalmas lökdösődés, káosz volt a dóm és a főpályaudvar előtti téren, és a rendőrök nagyon későn avatkoztak be.

Mi lehet az oka annak, hogy egy ekkora léptékű eseményről ilyen későn számolnak be? Jó eséllyel az, hogy itt két nagyon érzékeny téma találkozik, amelynek tálalásában könnyen el lehet csúszni: a nemi erőszak/szexuális zaklatás és a bevándorlás kérdése.

Egyfelől ott a bűncselekmény, sőt, bűncselekmények sorozata, vagyis nőket zaklattak tömegesen - "de" ez szilveszter éjszaka történt, amikor mindenki bulizik, és az áldozathibáztatás nem hogy nem maradt el Kölnben sem, hanem egy formája egyenesen a főpolgármestertől jött (aki történetesen nő). Henriette Reker azt tanácsolta a nőknek, hogy az erőszakot megelőzendő tartsanak egy karnyújtásnyi távolságot az idegenektől, és járjanak csoportosan. Ezért nem meglepő, hogy a kartávolság (#einearmlaenge) hashtag felrobbantotta az Twittert, olyan ironikus reakciókkal, mint például a "szép, régi hagyományos kartávolságról" szóló:
Másfelől viszont ott vannak a feltételezett elkövetők, akár ezren is, akik a rendőrség közleménye szerint is "kinézetük alapján észak-afrikai vagy arab térségből származnak". Egy pillanatig sincs szó arról, hogy bármilyen körülmény felmenthetné az elkövetőket, illetve hogy el kellene hallgatni ezeket a részleteket, viszont nem nehéz belátni, hogy a jelenlegi, fokozottan idegenellenes hangulatban milyen durva általánosításokra adhat ürügyet ez a hír. Éppen ezért teljesen jogos, ha valaki előbb alaposan utánajár az információknak, és megkeresi a legmegfelelőbb hangnemet a beszámolójához.

Az, hogy a rendőrség miért tartott csak 4-én sajtótájékoztatót, illetve, hogy szilveszter éjszaka miért nem tudták jobban kezelni a helyzetet, nem világos. Hozzáállásukat frissiben Thomas de Maiziere belügyminiszter is kritizálta. A "bűnözés új dimenziójáról" pedig - amit az igazságügyi miniszter is emlegetett - egy másik rendőrségi vezető kijelentette, hogy ilyenről szó sincs, a nők elleni erőszak ezen formája jól ismert a rendőrség számára.

Nyitókép: A szexuális zaklatás ellen tüntetők a kölni dóm előtt január 5-én, express.de

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS