2020. aug. 15. szombatMária
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Redneckisztán: fegyveres farmerek foglaltak el egy vadvédelmi központot Oregonban

összefoglaló 2016. január 04. 14:07, utolsó frissítés: 14:07

Terroristák vagy szabadságharcosok? Természetvédelmi területet égetnek fel, tilosban legeltetnek, és fittyet hánynak a szövetségi szabályozásokra.


Fegyveresek egy csoportja foglalt el egy vadvédelmi központot az Egyesült Államok északnyugati részén fekvő Oregon szövetségi államban, tiltakozásul két farmer bebörtönzése miatt.

A felfegyverzett ranch-tulajdonosok és támogatóik – mintegy százötven személy – január 2-án, szombat este foglalták el az oregoni nemzeti park szövetségi tulajdonban (az illetékes szövetségi minisztérium tulajdonában) lévő épületét. Nem zárták ki, hogy akár évekig ott maradnak.Akikért a szimpátiatüntetést szervezték, Dwight Hammond farmer és fia, Steven hétfőn kellene börtönbe vonuljon gyújtogatásért. Hammondékat 2012-ben ítélték el, mert szövetségi fennhatóság alá tartozó természetvédelmi területet gyújtottak fel farmjuk szomszédságában. Azt állították, saját földjükön égettek, csak a tűz elszabadult a kontroll alól; az égetésre pedig azért volt szükség, mert meg kellett védeniük földjüket az “invazív fajoktól és az erdőtűztől”. A vád szerint viszont a tűz egy illegális vadászat nyomainak eltüntetésére szolgált.


A Hammondok akkor egy év szabadságvesztést kaptak, ezt le is töltötték, ám a szövetségi ügyészek fellebbeztek, mondván, szövetségi tulajdonban lévő közterület felgyújtásáért minimum öt év börtönbüntetés jár. A bíróság helyt adott a súlyosbításnak.

Az elítéltekkel szimpatizáló, fegyveres csoport vezetője a Bundy család. Róluk azt lehet tudni, hogy mormonok, a 19. század óta gazdálkodnak a térségben, állattenyésztéssel foglalkoznak, és korábban szintén meggyűlt a bajuk a szövetségi hatóságokkal. 1993-ban ugyanis a ranch-ük körül a hatóságok kijelöltek egy természetvédelmi területet egy veszélyeztetett teknősfajnak, és ezen a területen betiltották a legeltetést.

A Bundy család elleneszegült a határozatnak, ők és támogatóik azzal érveltek, a szövetségi kormánynak nincs hatásköre az Oregon államhoz tartozó közterületeken. Már több mint egymillió dollárra büntették őket, amiért továbbra is legeltetnek a természetvédelmi területen, de visszautasították a büntetés kifizetését. Amikor a hatóságok le akarták foglalni ötszáz tehenüket, a család és támogatói felfegyverkezve védekeztek. A hatóságok végül elálltak a behajtástól.

A földtulajdonosok sérelmezik, hogy a szövetségi kormány megtiltja nekik a területek használatát, és azt szeretnék, hogy a szóban forgó földterületek a helyi közösségek tulajdonába kerüljenek át. Azt szeretnék, a földet és annak erőforrásait a helyi közösségeknek ismét joguk legyen kiaknázni, bányászati célból is akár.

A Bundy-kat egy darabig egyes körök hősként ünnepelték, még egy szenátor is támogatásáról biztosította a már-már mozgalomnak nevezhető kezdeményezést. Ám miután a családfő, Cliven Bundy rasszista megjegyzéseket tett egy nyilvános gyűlésen, sokan elpártoltak tőle.

A közvélemény egy része belföldi terroristáknak, a másik pólus szabadságharcosoknak látja a Bundy családot, akik tavaly úgy döntöttek, rámozdulnak a Hammond-ügyre. A mostani tüntetés és elbarikádozás vezére Cliven Bundy egyik fia, Ammon Bundy (a címoldali képen cowboy-kalapban - szerk.megj.). Több videót is posztolt a ranch Facebook-oldalán a Hammond-ügyben.

**ALL PATRIOTS ITS TIME TO STAND UP NOT STAND DOWN!!! WE NEED YOUR HELP!!! COME PREPARED.

Posted by Bundy Ranch on Thursday, 31 December 2015


Ám a Hammondok elhatárolódtak a mostani akciótól. Ügyvédjük a sajtónak kifejtette, a Hammond családot sem Ammon Bundy, sem társai nem képviselik. A Hammondok hétfőn önként bevonulnak a börtönbe – közölte.

A Bundy Ranch Facebook-oldalon a legutolsó bejegyzés szintén egy videó, amelyben a magukat elbarikádozó fegyveres tüntetők segítséget kérnek az ügyüket támogatóktól.

Oregon rancher asking for our help!

Posted by Bundy Ranch on Sunday, 3 January 2016


Az üggyel az FBI is foglalkozik, a helyi rendőrséggel közösen igyekeznek "békés megoldást találni a problémára".Forrás: BBC, NYTimes, Buzzfeed, MTI

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS