2020. október 1. csütörtökMalvin
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Ha még mindig nem tudod, miért menekülnek az emberek Szíriából

2015. szeptember 17. 17:37, utolsó frissítés: 2015. szeptember 18. 14:08

Minden egyes nappal kevesebb biztonságos hely marad az országban, és ebben nemcsak az Iszlám Állam a ludas. Tömegmészárlás-adatok.


Rémálommá vált a mindennapi élet azoknak, akik Szíriában maradtak. A New York Times megrázó riportot közölt a Szíriában rekedt emberek helyzetéről (Those Who Remain in Syria, Daily Life Is a Nightmare). Damaszkusz Douma nevű negyedéből minden nap, a hajnali imára hívás idején, nők és gyerekek menekülnek el a közeli farmokra a szíriai kormányerők napi bombázása elől. A séta része annak a szürreális rutinnak, amihez az ottmaradt lakóknak alkalmazkodniuk kell: lebombázott utcák, tömegsírokba való temetkezés, gyommal benőtt romok.

De még a farmok sem biztonságosak: helyi orvosok szerint két család tagjai vesztették életüket nemrég, amikor a kormányerők ezt a menedékhelyként szolgáló térséget kezdték bombázni.

A szíriaiak tömeges menekülése Európába emiatt történik: azok a szerencsések, akik el tudtak menekülni, ebből a rémálomból próbálnak kitörni. Városnegyedek néptelenedtek el teljesen Damaszkusztól Aleppóig. 2011, a kormányellenes felkelés óta szinte mindennaposak a bombázások a felkelők által ellenőrzött területeken, mint amilyen Douma is. Az utóbbi egy hónapban a Vörös Félhold orvosszervezet szerint itt több mint 550 ember – többségükben civilek – halt meg, 123-an gyerekek voltak. Valószínűleg minden öt egykori itteni lakosból négy már elmenekült ebből a negyedből, ahol virágkora idején közel félmillióan éltek.

Augusztus volt a legvéresebb hónap, és a tetőző erőszakhullám azoknak a felét is elüldözte, akik eddig kitartottak – mondta a lapnak egy helyi, a húszas éveiben járó fiatalember. A többiek csapdába estek saját otthonukban, vagy a mezőkön bújkálnak, imádkozva, hogy megérjék a holnapi napot.


Az Iszlám Állam terrorszervezet kegyetlenkedései egy ideje elvonták a médiafigyelmet a kormányerők és felkelők összecsapásai miatti erőszakról, pedig a harcok már korábban is százezreket késztettek menekülésre. Az ellenzéki csoportok szerint a kormányerők bombázásai ölik meg a legtöbb civilt, sokkal többet, mint amennyit az Iszlám Állam lemészárol. A szíriai kormány a vádakra eddig mindig úgy reagált: terroristákat bombáznak. A civilek gyilkolásából persze a felkelő csoportok is kiveszik a részüket, de számok tekintetében talán kisebb mértékben és “hatékonysággal”, mint a kormányerők.

Douma-t nemcsak a bombázások tették lakhatatlanná. A blokád miatt az emberek csempészektől szerzik be a mindennapit; a segélyek ide nem jutnak be; nagyon kevés ember van, aki innen ki tud járni vagy be tud menni. A csempészetből a kormány alkalmazottai és az ellenzéki harcosok is lefölözik a maguk részét. Egyes ellenzéki harcosok hadúrrá emelkedtek föl, és gyaníthatóan megszabadultak a szekuláris belső ellenzéküktől.

A menekülés csak az embercsempészeken keresztül történhet, azok számára is, akik nem tervezik a földközi-tengeri hajóutat, csak az mozgatja őket, hogy el innen. Először Damaszkuszba kell eljutniuk. Akiknek sikerül, őket az a veszély fenyegeti, hogy ha ellenzéki ellenőrzésű körzetből érkeztek, a kormányerők zaklatják, vagy akár le is tartóztatják őket.

Augusztus 16. “fekete vasárnapként” marad meg a doumai lakosok emlékezetében. Legkevesebb 122 ember halt meg a háború eddigi egyik legsúlyosabb légicsapásában, amely egy zöldségpiacot ért. A Doumában elviselhetetlenné vált helyzet arra késztetett helyi orvosokat és lakókat, hogy teljeskörű humanitárius fegyverszünet bevezetését kérjék, és a háború mielőbbi befejezését. “Minden pillanatban, ahogy beszélgetünk, egy szíriait megölnek; valamilyen megoldásra van szükség bármi áron, ami megállítja a harcokat. Ez a megoldás lehet hogy nem tetszene nekem vagy sok más embernek, de nem értem vagy érte születne, hanem Szíriáért” – szögezte le az egyik orvos.

Tömegmészárlás számokban

Minden egyes nappal kevesebb biztonságos hely marad Szíriában: minden hétköznapi cselekvés, kenyérvásárlás vagy egy szomszéd meglátogatása, halálos végkimenetelű lehet – nyilatkozta az ENSZ szíriai emberi jogsértéseket vizsgáló bizottság elnöke a New York Timesnak. Négy és fél év alatt több mint 200.000 embert gyilkoltak le a polgárháborúban. A konstans életveszély állapotában valójában lehetetlen végleges adatot kapni a halottak számáról. Mégis, számos szervezet próbálkozik legalább azt dokumentálni, hányan haltak meg, és mi okozta a halálukat.

A New York Times infografikáján apró pontok jelzik azokat az embereket, akik erőszakban veszítették életüket. Az adatok nagy részét a lap számára a Violations Documentation Center nevű, szíriai civil ellenzéki csoport biztosította, és 2015. szeptember 9-én aktualizálták őket.

28.277 civilt lelőttek: tömegesen gyilkolták le őket, vagy a kormánycsapatok és a felkelők közti tűzharcokban veszítették életüket. Egy ENSZ által dokumentált esetben több mint száz ember, köztük 49 gyerek halt meg Homszban 2012. május 25-én. Legtöbbjükkel közelről leadott lövés végzett. Az ENSZ jelentése szerint felfegyverzett ellenzéki csoportok is végeztek ki gyermekeket, de az Iszlám Állam által ellenőrzött területeken az esetek dokumentálása lehetetlen.

27.006 civillel bombák, gránátok vagy rakétacsapások végeztek. Mind a kormányerők, mind a felkelők használtak civilek ellen ilyen fegyvereket. Az áldozatok egyötöde gyerek. Háborús bűnöket követett el mindkét oldal – szögezik le a szakértők.

18.866 civil a szíriai kormányerők légicsapásaiban halt meg, amelyek mecseteket, iskolákat, bevásárlóközpontokat vettek célba a felkelők által ellenőrzött területeken. Az áldozatok több mint egynegyede gyerek.

8.871 civilt elraboltak, bebörtönöztek, megkínoztak, és emiatt vesztették életüket. A kínzást bevált módszerként használják kormánycsapatok és felkelők.

984 civil halt meg mérgező kémiai anyagoktól. A szíriai kormányt azzal vádolják a nemzetközi szervezetek, hogy vegyi fegyvert vetett be. 2013-ban több száz (egyes becslések szerint 1500) ember halt meg Damaszkusz egyik ellenzéki negyedében szaringázt tartalmazó bombáktól; Észak-Szíriában egyes jelentések szerint az Iszlám Állam mustárgázat vetett be civilek ellen.

654 orvos és ápoló halt meg a kórházakat ért támadásokban. Az ENSZ azzal vádolja a szíriai kormányt, a kórházak elleni támadásokat háborús fegyverként használja. Júliusban közel 300 támadást regisztráltak kórházak ellen, a legtöbbet az Aszad-párti erők végezték az ellenzék által ellenőrzött körzetekben.

565 civil halt meg éhezés, ivóvízhiány vagy orvosi segítség hiánya miatt. Ez az adat csak idén január hónapra vonatkozik. Becslések szerint 200-600.000 emberre tehető azok száma, akiket a több mint egy éve tartó ostrom miatt éhhalál vagy más, egyébként megelőzhető ok miatti pusztulás fenyeget. A legtöbben Damaszkuszban estek csapdába a kormányerők ostromában.

Mintegy 181 civil halt meg az Iszlám Állam ellen indított, az amerikai haderők vezényletével zajló csapásokban augusztus közepéig. Az Egyesült Államok hadseregének központi parancsnoksága csupán két halálesetet ismer el hivatalosan.

Menekültek és Amerika

Négy év alatt több mint négymillió szíriainak sikerült kijutnia az országból. Legtöbben a szomszédos országokig menekültek, azaz Libanonba, Jordániába, Törökországba. Csupán Damaszkusz mellől 165.000 ember menekült Libanonba. Ám ezek az országok egyre kevésbé befogadóak, emiatt sokan továbbmenekülnek, például Európába. Vagy visszamehetnek Szíriába, a lakhatatlanná és élhetetlenné vált településeikre, a háborúba, amely negyedmillió szíriai életét követelte.

A szíriai konfliktus kezdete óta az Egyesült Államok csupán kevesebb mint 1500 szíriai menekültet fogadott be – többségüket ebben az évben. Barack Obama amerikai elnök olyan értelmű utasítást adott az adminisztrációnak, hogy a következő költségvetési évben legkevesebb 10.000 szíriait fogadjon be az ország.

Infographic: How Do Americans Feel About Taking In Refugees? | Statista

You will find more statistics at Statista

Az amerikai hatóságok szerint az Egyesült Államok következő évben további 30.000, a világ minden részéről érkező menekültet fogadhat be a jelenlegi 70.000 mellé.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS