2024. július 20. szombat
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

„Kussolás törvénye”, avagy mit nem szabad július elsejétől Spanyolországban?

Pakó Szilvia 2015. július 15. 16:32, utolsó frissítés: 16:41

Az új spanyol törvény durván sérti a szólásszabadságot és a gyülekezési jogot. A köznyelv csak Ley de Mordaza-ként, vagyis A kussolás törvényeként emlegeti.


Tilos a flashmob, vagy bármely spontán tüntetés a spanyol parlament, a kongresszus vagy a szenátus előtt. Az új jogszabály szerint a tüntetésekkel kapcsolatos információk közösségi médiában való megosztása terrorista cselekménynek minősülhet. Sőt, a törvényalkotók még ennél is tovább mentek. Terrorizmusnak tekinthető akár a tüntetésről szóló website-ok megtekintése is, még akkor is, ha az oknyomozás céljával történik.

Tilos lefényképezni egy rendőrt és megosztani képét a közösségi médiában, ha a posztolt fotón szereplő rendőr éppen erőszakot követ el egy tüntetővel szemben, akkor életbe lép az amúgy pofátlanul magas 30.000 eurós szankció.Emellett az új jogszabály azt is kimondja, hogy nem szabad visszakérdezni, fintorogni, bemutatni a törvény őrének. Tilos kormánytagokkal, vagy helyi előjárókkal közterületen szóvitába keveredni. Továbbá bűncselekménynek számít ironikus, szatirikus megjegyzéseket tenni a királyi családra.


A jogszabály hatályba lépése óta országszerte megmozdulásokat szerveznek. A madridi DDB reklámcég a törvény ellen tiltakozva Holograms for Freedom címmel készített kampányt, amely a cannes-i reklámfesztiválon az idei év legtöbb díját (6 arany, 6 ezüst, 3 bronz) nyerte.Így látják a törvényhozók:

Jorge Fernández spanyol belügyminiszter szerint a törvény épphogy több és jobb szabadságot biztosít az állampolgároknak. A politikus úgy véli, hogy az új jogszabály nem sérti a gyülekezési jogot, csak normalizálja annak szabályait. Ezen kívül hivatkozik az 1992-es eredeti törvény meglétére is, amelyet szerinte a mostani kormány csak felfrissített és pótolta a hiányosságait.


Miért éppen most?

A gazdasági válságtól sújtott lakosság főként tüntetésekkel adott hangot nemtetszésének, így a jelenleg hatalmon levő konzervatív párt ellen már százezrek vonultak ki az utcára az elmúlt években. Az újonnan megszavazott törvénnyel a Mariano Rajoy vezette spanyol kormány egyértelmű célja, hogy megakadályozza a gazdasági válság miatti tiltakozásokat.

A helyhatósági választásokon már megmutatkozott a párttal szembeni ellenérzés: Madridban 25 év konzervatív uralom után a megszorítás- és korrupcióellenes Podemos párt jelöltje, Manuela Carmena lett a polgármester. A főváros mellett több jelentős spanyol városban, így Valenciában, Barcelonában és Sevillában is ellenzéki siker született.

Forrás: kreativ.hu, hu.euronews.com

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS