2020. aug. 13. csütörtökIpoly
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Mire használják a zsoldos hadseregeket?

S. I. 2015. június 18. 15:06, utolsó frissítés: 15:06

A modern hadviselésben a kormányok előszeretettel alkalmaznak zsoldosokat háborús helyzetben.


Magánhadsereg harcra vállalkozik – idézte tavaly októberében a Foreign Policy egyik elemzése Erik Princet, a nevét időközben Academire változtató Blackwater amerikai katonai magánvállalat alapítóját, aki azt javasolta a washingtoni kormánynak, hogyha politikai támogatás vagy anyagi források hiányában nem tud szárazföldi erőket küldeni a Közel-Keletre az Iszlám Állam (IÁ) szélsőséges szunnita csoport ellen, akkor bízza a feladatot a magánszektorra.

"Biztos vagyok benne, hogyha a régi Blackwater-csapat még ma is együtt lenne, akkor gyorsan felállítható és kivezényelhető lenne egy szerződéses amerikai veteránokból álló dandár vagy egy többnemzetiségű erő" - írta új vállalkozása honlapján az Irakban elhíresült, észak-karolinai székhelyű őrző-védő magáncég egykori vezetője.

A Genfi Egyezmények kiegészítő jegyzőkönyvei alapján a zsoldos olyan fegyveres, aki pénzért, hivatásszerűen aktív fegyveres szolgálatot vállal, kifejezetten fegyveres összeütközés céljával, olyan közösség érdekében, amelyhez egyébként nincs köze és olyan pénzbeli juttatásért, amelynek összege meghaladja az ott szolgáló helyi katonák fizetségét. A hivatásos katonától a magasabb zsold és a morális elkötelezettség hiánya különbözteti meg. Általában jellemző rá a mobilitás és a professzionalitásra való törekvés.

Zsoldosok, zsoldos hadseregek fenntartása, alkalmazása nem új keletű. Már az ókori hadviselésre is jellemzőek voltak, de a magyar hadtörténetben is találkozhatunk velünk. Mátyás király híres, hírhedt fekete seregét szintén zsoldosok alkották, amely a korabeli Európában a maga nemében páratlannak bizonyult. A harmincéves háború után általánossá vált a zsoldos hadseregek felállítása, az általános hadkötelezettség bevezetése után viszont visszaszorult.


A modern hadviselés megszületése óta a kormányok gyakran alkalmaztak magáncégeket háborús helyzetekben. A privatizált háborúk történetében a vietnami háború volt az, ahol nagy létszámban vetettek be zsoldosokat. Akkor az amerikai Vinnel Corporation kötött szerződést az amerikai kormánnyal, és a szerződés értelmében ötezer katonával vettek részt a hadműveletekben. A vietnami háború után főleg Afrikában, elsősorban Angolában, Kongóban, Libériában, Elefántcsontparton és Sierra Leonéban harcoltak magánalakulatok, de egyes cégek dél-amerikai drogháborúkban és a jugoszláv háborúban is részt vettek.


A magánhadseregeket az iraki és az afganisztáni háborúig jellemzően két esetben használták: vagy olyan kormányok, amelyeknek nem volt elég kiképzett emberük és haditechnikájuk egy-egy feladat elvégzésére, vagy pedig a nagyhatalmak, ha titkos akciót akartak végrehajtani. Afganisztánban és Irakban viszont első alkalommal fordult elő, hogy háború idején nagyobb létszámban vettek igénybe nem reguláris erőket, mint reguláris hadseregeket. Az Egyesült Királyság kivonulását megelőzően Irakban a brit biztonsági cégek zsoldosainak száma háromszorosa volt a brit reguláris hadsereg katonái létszámának, míg 2008-ban az Arab-öbölben az amerikai katonák és a szerződéses amerikai zsoldosok számaránya megközelítőleg 1:1-hez volt, ami azt jelentette, hogy az Irakban állomásozó fegyveres erők egy része nem tartozott semmilyen kormányellenőrzés alá.

A szakirodalom világosan elkülöníti egymástól a katonai és a biztonsági magánvállalatokat. A biztonsági magánvállalat (Private Security Company – PSC) nyereség elérése érdekében eszközöket és szolgáltatásokat nyújt személyek és objektumok felügyeletéhez, míg a katonai magánvállalat (Private Military Company – PMC) katonai (tanácsadási, logisztikai és harcászati) szolgáltatást nyújt. A szakirodalom ugyan jól elkülöníti a két típust, ám a valóságban nem jellemző a vállalattípusok ennyire profiltiszta elkülönítése. Az alábbiakban a legismertebb PMC-ket mutatjuk be röviden.


Academi

A legismertebb és legnagyobb amerikai katonai magánvállalat. A céget Blackwater USA néven hozta létre 1997-ben Eric Prince, aki korábban a tengerészgyalogság különleges egységénél (Navy SEALs) szolgált, de arról is ismert, hogy idősebb George Bush mellett volt gyakornok a Fehér Házban. 2009. február elsejétől a cég neve Xe LLC lett, majd rá egy évre újabb névváltoztatáson ment át, a tulajdonos eladta a vállalatot, amelyik ekkor kapta az Academi nevet. Prince a céget a Navy SEALs szervezeti felépítése és belső doktrínája alapján építette fel.

Zsoldosainak száma 2011-ben 1100 körül volt, kiképzőbázisa az észak-karolinai Moyockban található. A 24 négyzetkilométeres központ a világ legnagyobb magánkézben lévő kiképzőbázisa. Az Egyesült Államok területén további három kiképzőtábort működtet, de a Fülöp-szigeteken is van egy bázisa, ahol a dzsungelharcra képezik ki a zsoldosokat. Kiképzői között a U.S. Navy SEALs, a U.S. Army Special Forces, a U.S. Army Rangers, a U.S. Marine Corps, a Canadian Special Forces és a SWAT Teams egykori trénerei találhatók.


A Blackwater 2005-ben a Katrina hurrikán pusztítása utáni rendfenntartásban is részt vett. A cég 2005 és 2008 között legalább 195 fegyveres, gyakran civil áldozatokkal járó incidensbe keveredett, ezek közül 163 alkalommal ők nyitottak elsőként tüzet. Az amerikai kongresszus vizsgálata szerint kétszer annyi konfliktus köthető a nevéhez, mint a másik két Irakban tevékenykedő nagy céghez (DynCorp International, Triple Canopy) együttesen.

A cég és az Egyesült Államok kormányzata közötti összefonódás mértékét jól mutatja, hogy évente a fegyveres testületek mintegy tízezer tagja vesz rész az Academi valamilyen kiképzésén. A cég tevékenysége számos alkalommal került a médiaérdeklődés középpontjába.

A Blackwater neve azt követően vált világszerte ismertté, hogy Irakban és Afganisztánban való szolgálatra kaptak megbízást az amerikai kormánytól. A több mint egymilliárd dolláros kormányzati szerződéseket elnyert cég alkalmazottai amerikai diplomaták védelmében 2007-ben tüzet nyitottak egy zsúfolt bagdadi kereszteződésben. A lövöldözésben tizenhét civil meghalt, köztük nők és gyerekek, 22-en pedig megsebesültek. Az összecsapás következménye az lett, hogy négy zsoldost bíróság elé állítottak, a Blackwater azzal védekezett, hogy ők csupán a külügyminisztérium utasításait teljesítették. A cég ezután változtatott nevet, majd Eric Prince eladta a vállalatot. Az incidens felszította az Amerika-ellenes indulatokat Irakban és felgyorsította az amerikai hadsereg távozását.

Az Academi legutóbb azzal került be a hírekbe, hogy a német szövetségi hírszerző szolgálat (BND) 2014 márciusában arról tájékoztatta a német kormányt, hogy az Academi 400 zsoldosa Ukrajna keleti részében dolgozik, ahol együttműködik a hadsereggel és a rendőrséggel. A BND értesüléseit az Egyesült Államok kijevi nagykövete badarságnak nevezte, míg az Academi tagadta és orosz propagandának minősítette a híresztelést.

Defion Internacional

Székhelye Peruban, Limában van, de Dubaiban, a Fülöp-szigeteken, Sri Lankán és Irakban is jelen vannak. Főleg Latin-Amerikából szerződtet egykori katonákat és rendőröket különböző feladatokra. Arról is ismert, hogy a konkurencia legnagyobb felháborodására jóval a piaci áron alul, akár havi 1000 dollárért is bérelhetők a Delfiontól testőrök, vagyonőrök. Ez a magyarázata annak, hogy a Közel-Keleten több száz latin-amerikai testőrrel, vagyonőrrel lehet találkozni. A cég szoros kapcsolatot ápol egy másik zsoldos vállalattal, a Triple Canopyval, amelyikkel közösen képezett ki katonákat az iraki háborúban. A vállalat mintegy háromezer embert képezett ki, akik a bagdadi zöld zónában láttak el biztonságvédelmi feladatokat. A Defion Internacional nagy értékű szerződéseket kötött az Egyesült Államok külügyminisztériumával is.


Aegis Defence Services

A brit vállalat mintegy ötezer fős személyzettel dolgozik, jelenleg is jelen van Afganisztánban, ahol különböző olajcégek érdekeltségeit védi. 2004-ben 293 millió dollár értékű szerződést kötöttek az amerikai hadsereggel, amelynek keretén belül különböző hírszerzési feladatokat végeztek, míg 2011-ben 497 millió dolláros szerződést kötöttek az amerikai külügyminisztériummal a kabuli amerikai nagykövetség biztosításáról. A Pentagon 2004 májusa és 2008 nyara között összesen 624 millió dollár értékben kötött szerződéseket a céggel. Az Aegis 2009-ben különböző biztonsági feladatok ellátására mintegy 1400 embert alkalmazott Irakban. Akárcsak a Blackwater, az Aegis is botrányba keveredett, amikor 2005-ben összefüggésbe hozták egy iraki lövöldözéssel.

Triple Canopy

A több mint 3000 alkalmazottat foglalkoztató vállalatot az amerikai hadsereg különleges műveleti egységének leszerelt katonái alapították 2003 szeptemberében. A katonai biztonsági szolgáltatáson túl tanácsadási és kiképzési szolgáltatásokat is nyújt. A Triple Canopy egyike annak a nyolc cégnek, amelyekkel az amerikai külügyminisztérium szerződést kötött, hogy a hadsereg kivonulása után átvegyék a katonaság szerepkörét Irakban, a szerződés értéke 1,5 milliárd dollár volt. Ezen kívül Haitin és Izraelben is együttműködtek az amerikai kormánnyal, mindkét helyen az országba látogató amerikai politikusok személyes biztonságáért feleltek.


DynCorp

A virginiai székhelyű céget 1946-ban alapították, ezen a néven 1987 óta működik. Jogelődje, a Land-Air Inc. 1951-től az amerikai légierő egyik legfontosabb műszaki beszállítója volt. A céget 2003-ban vásárolta fel a Computer Science Corporation (CSC). A vállat a világ harminc országában van jelen, alkalmazottainak száma mintegy 14 ezer. A DynCorp egyik fő szolgáltatási profilja a személyvédelem, de a légierő repülőgépeinek üzembe tartásán kívül és műszaki kiszolgálásán túl a kiképzési és tanácsadási szolgáltatásokban is érdekelt, az iraki rendőrség kiképzésében is részt vesz. Évente mintegy 3,4 milliárd dolláros bevétele van a kisebb-nagyobb háborúkból (Irak, Szudán, Afganisztán, Kolumbia, Peru). A latin-amerikai országokban főleg a kábítószer ellenes akciókban vesznek részt a kormányerők oldalán.

Erinys International

A brit vállalat operációs központja Dubaiban van, de vannak irodáik Andoverben, Hampshireben és Johannesburgban is. Egyike annak a négy legnagyobb és legerősebb lobbierővel rendelkező cégnek - a Blackwater, az MPRI és a CACI Ever Vigilant a másik három - amelyek felosztották maguk között az iraki piacot. Rajtuk kívül még közel harminc kisebb cég vállalt szerepet a válságkezelésben. Az Erinys ugyancsak az amerikai külügyminisztériummal kötött szerződése értelmében 16 ezer emberrel őrzi a legfontosabb iraki olajlétesítményeket, a Kongói Köztársaságban pedig a legnagyobb vasérc, olaj- és gázlelőhelyek őrzésével bízták meg.Unity Resources Group

A vállalatban ausztrál, brit és amerikai érdekeltségek vannak, világszerte több mint 1200 biztonsági embert foglalkoztat. A konkurenciához hasonlóan Irakban is jelen vannak, ahol az ausztrál nagykövetséget őrzik. Hozzájuk is köthető kérdéses kimenetelű akció: az egyikben egy ausztrál professzor vesztette életét, a másikban pedig két iraki civil nő halt meg. Irakon kívül Afrikában, az Egyesült Államokban, a Közel-Keleten, Közép-Ázsiában és Európában látnak el szárazföldi, tengeri és légi biztonsági feladatokat. A szövetséges csapatok iraki kivonulása után fokozatosan növelte szerepét Irakban, de biztonsági segítséget nyújtottak a libanoni választások lebonyolításában és a bahreini olajvállalatok személyzetének evakuálásánál is jelen voltak.

Asia Security Group

A vállalat legelső tulajdonosa Hasmat Karzai volt, a volt afgán elnök Hamid Karzai unokatestvére. A cégnek több millió dolláros szerződése van az amerikai és afgán kormánnyal az utánpótlást szállító konvojok biztosítására. A cég zsoldosait a már említett DynCorp is igénybe szokta venni.

G4S

A Romániában és Magyarországon is jelen lévő biztonsági cég a Wal-Mart után a világ második legnagyobb munkaadója, alkalmazottainak száma meghaladja a 600 ezret. Ha szigorúan a szakmai szempontokat nézzük, a G4S nem tekinthető PMC-nek, de a legtöbb összesítésben ennek ellenére megemlítik. Fő profilja így a bankok, börtönök, repterek őrzése, ám a konfliktuszónákban is fontos szerepet játszik. A világ 125 országában van jelen, Afrika és Latin-Amerika legveszélyesebb régióiban pedig katonai hírszerzést végez és kiképzési feladatokat is ellát. 2008-ban felvásárolta a brit Armorgroupot, amelynek 9000 alkalmazottja látta el az áruszállító konvojok kétharmadának védelmét, így Irakban is jelentős pozíciókat szerzett.

Az összeállítás megírása során jelentős mértékben erre, erre és erre a tanulmányra támaszkodtunk.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS