2020. október 1. csütörtökMalvin
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A Vice News zseniálisan bizonyította az ukrajnai orosz katonai jelenlétet

F.J. 2015. június 17. 19:36, utolsó frissítés: 20:00

Minek nem tud ellenállni egy fiatal, még akkor sem, ha katona? Hát a szelfizésnek.


Ez különösen abban az esetben vezethet problémákhoz, ha Oroszországnak hívnak, és titkos háborút vívsz a szomszédos Ukrajna területén.

Az orosz Vkontakte - de más oldalak is - tele van olyan katonák szelfijeivel és más képeivel, amelyeken vagy látszik, hogy milyen településen vannak bevetésen épp a katonák, és ott mit csinálnak, vagy kommentekben árulják el magukat a titkos akciójukról. Megtörtént az is, hogy egy katona nem kapcsolta ki a geotagging funkciót, és az éppen szolgálatos műhold a feltöltött képhez bemérte a földrajzi szélességet és hosszúságot is.


Ennek a jelenségnek járt utána Simon Ostrovsky, a Vice News riportere, aki egy burját, az orosz hadseregben szolgálatot teljesítő katona, Bato Dambaev szelfijeit és más képeit követve járta be az ukrajnai hadszíntértől a Szibériában található Burjátföldig a katona útvonalát. Ostrovsky ugyanott készített képeket, ahol a katona, úgy, hogy ugyanolyan pózokat vett fel, mint Dambaev.


Ostrovsky egészen Burjátföldig ment, ahol készített magának egy Vkontakte-profilt, ahova feltöltötte a katona és a saját képeit. Végül felhívta Dambaevet, hogy szembesítse a képekkel. Dambaev meg - mint akit jól felkészítettek az ilyen esetekre - kijelenti, Ostrovsky "összezavarodott", a képeken nem ő van.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS