2021. július 28. szerdaSzabolcs
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Stratfor-előrejelzés: felbomolhat az Orosz Föderáció

F.J. 2015. február 25. 13:35, utolsó frissítés: 2015. február 26. 09:22

Az EU szétesőben, Németország gyengül, Lengyelország felemelkedik, és elérkezik a nemzetállamok új kora. Előrejelzések a 2015 és 2025 közötti időszakra.


Meg fog gyengülni Moszkva ereje, és a centrifugális erők szétszakíthatják az Orosz Föderációt, miközben az Európai Unió továbbra sem lép túl a válságán, és Lengyelország lesz az új Németország, áll a magyar származású George Friedman által vezetett Stratfor geopolitikai elemzőcsoportnak a 2015 és 2025 közötti időszakra vonatkozó előrejelzésében.

A szöveg írói kifejtik, hogy az előrejelzéseket nem jóslatokra alapozzák, hanem a különböző nemzetközi kapcsolatokban jelentkező trendek és tendenciák megfigyelésére.

Az előrejelzés arra is kitér, hogy a meggyengülő Moszkva miatt könnyen megtörténhet, hogy az oroszokkal szemben történelmi sérelmeket felhalmozó, és területi követeléseket megfogalmazó európai országok részeket fognak leszakítani Oroszországból, esetleg annak a befolyási övezetéből.

Az előttünk álló évtized: feldarabolódik az Orosz Föderáció?


Oroszország 2008 után agresszívvé vált, lerohanta Grúziát. Oroszország azóta is katonai beavatkozásokat eszközöl, elfoglalta a Krím-félszigetet, és Ukrajna destabilizálásán fáradozik. Oroszország ebben az évtizedben még hasonló lépéseket fog tenni, azonban az elemzők úgy vélik, hogy az Orosz Föderáció nem biztos, hogy ebben a formában fennmarad az évtized végéig.

„Az energia-exportoktól nagymértékben függő orosz gazdaság és az energiaárak megjóslásának a bizonytalan volta lehetetlenné teszik Moszkva számára, hogy fenntartsa az intézményes kapcsolatát az óriási területen fekvő Orosz Föderációban. Arra várunk, hogy Moszkva autoritása hangsúlyosan csökkenjen, ami majd az Orosz Föderáció formális vagy nem formális fragmentációjához vezet. Ahogy ez a folyamat felgyorsul, az orosz nukleáris arzenál lesz az évtized második fele egyik elsődleges aggodalmának forrása” – írják.

A Sratfor elemzői szerint az Orosz Föderációnak nem áll módjában védekezni a piac szabályai ellen. Annak köszönhetően, hogy Moszkva az, aki újra elosztja a Föderációból begyűjtött forrásokat, ahogy ezektől a forrásoktól elesik, tovább gyengül, míg, ha ragaszkodik ezekhez, akkor további ellenkezést válthat ki a régiókból, amelyeket ellenőriz.

A Stratfor meglátása szerint az oroszok eddig az ilyen jellegű problémákat a titkosszolgálatuk révén oldották meg, azonban az is fog gyengülni a központi hatalommal együtt.

Az oroszok gyengeségét kihasználva Lengyelország, Magyarország és Románia a történelmük során az oroszok javára elveszített területeik visszaszerzésére fognak törekedni, áll az előrejelzésben. Eközben az oroszok kaukázusi és közép-ázsiai befolyása is el fog párologni.

A Stratfor szerint a Karéliai-félsziget újra Finnországhoz szeretne majd csatlakozni, miközben a keleti részek inkább fognak Peking, Tokió és Washington befolyási övezetéhez tartozni, mint Moszkva ellenőrzése alá.Az előrejelzés szerint a meggyengülő központ miatt a Föderáció területén szétszórt nukleáris fegyverek egy fokozott bizonytalanságot fognak teremteni, amelyet majd csak az Egyesült Államok lesz képes kezelni.

EU: Lengyelország lesz az új Németország?

A gazdasági világválság az EU-t egy olyan mély válságba sodorta, amit nem volt képes hatékonyan kezelni. A Stratfor meglátása szerint ennek a folyamatnak az eredményeként az EU továbbra sem lesz képes egységes entitásként fellépni, sőt a belső szabad piac is veszélybe kerülhet a nemzetállamok erősödő protekcionista politikája miatt. Ezek miatt Németország gazdasági problémákkal fog szembenézni, és fel fog erősödni Lengyelország regionális hatalma.

A Stratfor elemzői szerint az EU legfőbb problémája nem az eurozóna, hanem a szabad kereskedelmi övezet. Németország az exportjának több, mint 50%-át az EU-s tagállamokba küldi, miközben egy olyan gazdaságot fejlesztett, aminek a termelését nem képes felszívni a belső piaca. Éppen ezért az exportjának a fenntartásában érdekelt.

A Stratfor szerint az EU tagállamainak teljesen más szükségletei vannak, és éppen ezért nem lehet egy politikát alkalmazni az összes tagállamra. A 2008-as válság után az a helyzet állt elő, hogy ami az EU egyik részének előnyös, a másik számára hátrányos. Eközben a nacionalizmus és az államokon belüli centrifugális erők is felerősödtek.

Éppen ezért a Stratfor szerint az uniós gazdasági, politikai és katonai kapcsolatokat két vagy több EU-s tagállam közös fellépései fogják meghatározni, és nem annyira az EU, mint egy egységes entitás. A Stratfor elemzőinek a meglátása szerint akár magának az EU-nak a léte is veszélybe kerülhet.

Az előrejelzés szerint Európa újra a nemzetállamok Európája lesz. Ezeknek a száma meg fog növekedni, ugyanis több szecesszionista mozgalom is sikerrel járhat, azonban az is elképzelhető, hogy egyes államokon belül nő meg bizonyos régiók autonómiája.

Ezek a nacionalizmusok gazdaságpolitikai szinten protekcionista döntéseket eredményezhetnek, amelyek súlyosan kihatnának Németországra, amelyik a saját jólétének és európai versenyszférájának a foglya. Az EU-n belüli protekcionizmus megjelenése mellett az uniós érdekeknek az unión kívüli képviselete is egyre nehezebbé válik majd – a versenytársak meg egyre hatékonyabbakká –, emiatt a német exportok is csökkenni fognak.

Összességében a Stratfor szerint Németország lassú gazdasági hanyatlás elé néz, és ez az európai német befolyásra is negatívan hat majd.

Ezzel szemben Lengyelország gazdasági és politikai befolyása növekedni fog. Az eddigi gazdasági növekedése mellett a lengyel lakosság sem csökken olyan mértékben, mint az EU más országaiban. Emellett Lengyelország válhat egy Romániával közös oroszellenes összefogás vezetőjévé.

Az előrejelzés szerint ez a szövetség újra fogja rajzolni az orosz határokat, miközben feltételezhető, hogy orosz, vagy orosz befolyás alatti területeket fognak megszerezni formális és informális módon. Ez a szövetség lesz regionális szinten a meghatározó erő az előrejelzés szerint. A két szereplő közben egy folyamatos amerikai stratégiai partnerség előnyei is élvezni fogja: az Egyesült Államok abban érdekelt, hogy ezek gazdaságilag működőképesek legyenek, ezáltal ugyanis mind belső társadalmi stabilitásuk, mind a katonai erejük fenntarthatóvá válik.

Közel-Kelet és Észak-Afrika: instabilitás

A Stratfor elemzőinek az előrejelzései szerint a közel-keleti és észak-afrikai térségben az európaiak által meghúzott határokkal létrehozott nemzetállamok hanyatlása lesz megfigyelhető. Ez a jelenség annak köszönhető, hogy ezekben az országokban olyan fegyveres erők erősödtek meg, amelyek elég erősek ahhoz, hogy ne legyenek könnyen legyőzhetőek, de ahhoz túl gyengék, hogy ki tudják terjeszteni az egész ország területére a hatalmukat.

A folyamatos harcba csak korlátozottan közbeavatkozó Egyesült Államok nem lesz képes egy valamiféle egyezséget kieszközölni a felek között, miközben Törökország lassan belesodródik a harcba. Az előrejelzés szerint az évtized végére Törökország lesz a regionális nagyhatalom a térségben. A törökök legfőbb riválisa Irán lesz.

Régi riválisok a színen: Kína és Japán

A Stratfor elemzői szerint Kína beteljesítette a gyors növekedéssel járó fejlődési ciklusát. Az új fázisban Kína sokkal lassabban nő, miközben a diktatúrája egyre erőteljesebb fellépésekre kényszerül a lassú növekedés miatt, valamint más okokból elégedetlenkedőkkel szemben.

Kínának a világgazdaság-motor szerepét Dél-Kelet Ázsia, Észak-Afrika és Latin-Amerika egyes részei veszik át, miközben Kína továbbra is meghatározó gazdasági erő marad.


Az előrejelzés szerint Kína nem válik agresszív katonai erővé. Ezzel szemben Japán, a földrajzi elhelyezkedése és a nyersanyagbehozatalokra való rászorultsága miatt domináns szerepre törekszik majd Kelet-Ázsiában.

Az Amerikai Egyesült Államok megtanulta a leckét?


A Stratfor szerint az AEÁ megmarad gazdasági, politikai és katonai nagyhatalomnak, azonban sokkal kevésbé lesz hajlamos ténylegesen beavatkozni a világ konfliktusaiba. Csökkenni fog az exportjának az aránya, növekedni az energia-önellátása, valamint a múlt évtized tapasztalatai arra fogják ösztönözni, hogy minden eddiginél elővigyázatosabb legyen a gazdasági és katonai beavatkozások szempontjából.

Az AEÁ a Stratfor szerint szembesült a hatalma határaival, és tudatosodott benne, hogy Észak-Amerika egy olyan hely, ahol gazdasági jólétet lehet fenntartani, miközben csak szelektív módon avatkozik közbe a világ más régióiban. Azonban, ha nagyobb veszélyekkel fog szembenézni, hajlamos lesz erőt alkalmazni, de csakis a veszély mértékével arányosan.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS