2020. december 6. vasárnapMiklós
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Vágvölgyi arról, hogy pereli Áder: ez a magatartás az uralmi elvakultság része

Balázsi-Pál Előd kérdezett: Balázsi-Pál Előd 2015. január 30. 14:35, utolsó frissítés: 14:52

Magyarországon államelnök perel értelmiségit egy Facebook-bejegyzés miatt. Megkérdeztük a fél éve Kolozsváron élő Vágvölgyi B. Andrást a sztoriról.


Két hónapja egy Facebook-bejegyzésben mesélted el, hogyan kerültél fogdába a katonaságnál. Miért tartottad fontosnak megemlíteni, hogy Áder János jelenlegi köztársasági elnök volt a fogdatársad, illetve azt, hogy miért került a fogdába?

– „Elöljáróval szemben tanúsított szemtelen magaviselet”, ez állt az én régi fogdapapíromon, amivel a leszerelés napján bent tartottak még egy ideig. Ezt a sztorit egyszer már megírtam, egy kilencvenes évekbeli cikkemben említettem, akkor Áder még nem volt köztársasági elnök, nem is panaszkodott miatta. Egykori fogdabüntetését most ő sem vitatta. Az ő akkori lefokozása egy ezredsorakozón számomra olyan volt, mint egy Jancsó-film jelenete – nekem alapvető szocializációs élményem tizennyolc évesen a kádárizmus korából – de ez az eset hangulatilag lehetett volna a K.u.K. vagy a Horthy-kor is, a lényeg: szörnyű autokrácia atmoszférája volt.

Novemberben a HírTV az őszi tüntetések szervezőinek minor félrelépéseit firtatta, erre indult a Facebookon egy akció, #kedveshírtévé felzettel emberek hasonló minor félrelépéseiket vallották meg. Nekem erre eszembe jutott az utolsó fogdabüntetésem a 37. Budapesti Forradalmi Ezredben, Kalocsán, 1978-ban – mert a parkolási bírságaimmal csak nem hozakodok elő –, ahol Áder fogdatársam volt. Ő már ült, mikor bekerültem, és néhány napot még a többiek leszerelése után bent kellett töltenünk. Aztán "amnesztiát" kaptunk, és három nappal később szabadultunk, leszerelhettünk.

A köztársasági elnök hivatali tekintélyére hivatkozva perel. A magyar kormányzat minősíthetetlen civilüldözése miatt nem emlékszem, hogy a köztársasági elnök szót emelt volna. Pedig az alkotmányos kötelessége lett volna!

A Facebook-bejegyzésben még tényként állítottad, hogy Áder rajparancsnok részeg lövöldözésért került fogdába. Az Indexnek viszont már árnyaltabban fogalmaztál: "Áderről az terjedt el, hogy ittas volt és mintha lövöldözött is volna." Ez egy 36 éves történet. Mennyire bízol meg az akkori emlékeidben?


– A Facebook kávéház, ahol a barátaimmal beszélgetek. Facebook-barátaim között vannak indexes újságírók is, ők ráharaptak a szolidaritási akcióhoz írt soraimra. Mivel értelmezésem szerint ez már a széles nyilvánosság, ezért finomítottam a történeten, hátha megcsalt a memóriám, ami egyébként nem szokott, pláne, hogy Áder korábban a Magyar Narancsos emlegetés kapcsán egy szót sem szólt, de sicher was sicher.


Azóta beszéltem néhány volt katonatársammal, volt, aki így, más meg úgy emlékezett. A "részeg lövöldözés" mindenesetre része volt az ottani és akkori diskurzusnak. Én így emlékszem az esetre. A jövő hadtörténészeire vár annak kiderítése, hogy az akkori fogdairatok alapján mi is történt valójában. Az én korábbi "deliktumaim" ilyenek voltak, mint "illegális körletelhagyás", meg "munka alól, fondorlatos módon való kibúvás". Baromságok. Ezért is jutott eszembe az "elöljáróval szembeni szemtelen magatartás" főrendbeli vétke, ami az utolsó fogdapapíromom állt. Ironizáltam egy erre nem vevő államhatalom ellenében. Akkor is, most is. Remélem, lesz Brettschneider nevű állami hivatalnok az eljárásban, mint a Svejkben.

Meglehetősen szokatlan, sőt, tudtommal precedens nélküli, hogy egy köztársasági elnök egy Facebook-bejegyzés miatt indítson pert. Szerinted miért tette meg Áder János ezt a lépést?

– 1978-ban érzem magam, csak most Áder játssza el a Bimbó alezredest.

Mi a véleményed arról, hogy a köztársasági elnök anyagi kártérítést is kér?

–Ha a független magyar bíróság megítéli a pénzbüntetést, akkor terveim szerint a "sérelemdíj" összegére zenészbarátaim segítségével benefit-koncertet szervezünk. Remélem, a Pussy Riot is eljön Budapestre, ha már a magyar Medvegyev érintett. Jó buli lesz.

A történeteddel az Index is foglalkozott, téged és az elnöki hivatalt is megkeresve. Áder őket is pereli. Újságíróként hogy látod, lett volna olyan módja a téma megközelítésének, amely elkerülhetővé tette volna a pereskedést?

– Persze, elkerülhető lett volna. A köztársasági elnök egyébként botcsinálta bloggerként ki is használta a népszerűségnövelő lehetőséget, hogy katona-anekdotákkal szórakoztassa honlapjának hű olvasóit, és eléjük tárja „a jó rajparancsnok nem viszi a hidegben reggelitornázni mezítelenül az ő katonáit”-szappanoperáját.

Neki, és politikai irányának be kéne látnia: totális igénnyel nem lehet a XXI. században, a nyugati védelmi, gazdasági és politikai rendszerben hatalmon lenni. Magatartása az uralmi elvakultság része.


Főkép: jelenet Vágvölgyi B. András a Kolorádó Kid c. filmjéből

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS