2022. január 28. péntekKároly, Karola
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Charlie Hebdo-merénylet: megölték a túszejtőket

2015. január 08. 08:50, utolsó frissítés: 2015. január 10. 14:35

Francois Hollande államfő beszédében megerősítette, hogy négyen meghaltak a szupermarketben, a támadást pedig szörnyű antiszemita támadásnak nevezte.


szombat, 14:35 Továbbra is keresik az egyik párizsi terroristát, Coulibaly társát

Összefoglaló

- Péntek este összehangolt akcióban megölték a francia rendőrök a Charlie Hebdo szerkesztőségében 12 halálos áldozattal járó mészárlás gyanúsítottait, Said és Cherif Kouachit, valamint Amedy Coulibaly-t, aki csütörtök reggel megölt egy rendőrnőt, és súlyosan megsebesített egy utcaseprőt.

- A Kouachi testvérek szerda óta szökésben voltak, péntek reggel pedig Dammartin-en-Goele településen barikádozták el magukat egy kis nyomda épületében. A nyomdában még tartózkodott valaki, azonban a legfrissebb hírek szerint nem tartották túszul, hanem azt sem tudták, hogy ott van.


- Amedy Coulibaly, aki kapcsolatban állt az egyik testvérrel, péntek délután egy kóser szupermarketben ejtett túszokat. A túszdrámában négyen életüket vesztették. Az esetet Francois Hollande államfő szörnyű antiszemita akciónak nevezte.

- Vasárnap Párizsban "köztársasági menetet" tartanak a merénylet áldozatainak emlékére és a terrorizmus ellen.

- Az eseményeket csütörtökön és pénteken percről percre követtük.

21:30 Nagyon sokan lesznek Párizsban vasárnap a tömeges megemlékezésen. Angela Merkel, David Cameron, Donald Tusk, az olasz, a spanyol és a belga miniszterelnök és Martin Schulz is jelezte, hogy ott lesz.

21:11 A montpellier-i ékszerbolti túszhelyzet nem terrorcselekmény és nincs köze a többi esethez - mondta az AFP-nek egy ügyész.

21:02 Francois Hollande államfő beszédében megerősítette, hogy négyen meghaltak a szupermarketben. A támadást szörnyű antiszemita támadásnak nevezte. A támadókról azt mondta, fanatikusok, akik nem képviselték az iszlám hitet.

20:23 Beszédet mondott Párizsban Bernard Cazeneuve belügyminiszter, aki megköszönte a csendőri és rendőri alakulatok munkáját, professzionálisnak és bátornak nevezve őket. Ugyanakkor az ország magas terrorkészültségben marad, mondta.

20:14 #Op Charlie Hebdo címen cyberháborút hirdetett az Anonymous, a dzsihadista honlapok felszámolását akarják.20:11 Tele van a Twitter a Montpellier-ben készült képekkel, nagyon sokan írják, hogy egy rablás fordulhatott át túszdrámába. Egy ékszerboltban feltételezhetően 2-3 túszt ejtettek. Még mindig semmi hivatalos.
20:09 Nincs teljesen vége, a francia nő, akiről feltételezik, hogy a szupermarketben túszokat ejtő cinkosa, még szabadon van. Felfegyverzettnek és veszélyesnek írták le - twitteli a The Guardian tudósítója.

20:08 MTI: Elképzelhető, hogy a Kouachi-fivérek nem voltak vele tisztában, hogy az épületben, amelyben pénteken elbarikádozták magukat, egy túsz rejtőzködik - írta honlapján a Le Figaro.

A tájékoztatás szerint a túsz családtagjai a délelőtt folyamán többször is megpróbálták elérni a 27 éves fiatalembert, ő azonban nem vette fel a telefonját, csak később küldött egy sms-üzenetet, amelyben azt írta: "elbújtam az első emeleten. Azt hiszem, mindenkit megöltek. Mondjátok meg a rendőröknek, hogy lépjenek közbe."

20:04 Három perce a francia rendőrség hivatalos Twitterén is megjelnt, hogy vége a túszdrámának.
20:00 A francia kormány twittere a francia csendőrséget, a készenléti egységet és az intervenciós csoportot dicséri.
19:38 A Twitter egyszerre csak elkezdett egy montpellier-i túszhelyzetről szólni. Semmi hivatalos, lehet hoax is, már a délután is volt egy ilyen, amikor az Eiffel-torony közeléből jelentettek fokozott rendőri akciót, illetve lehet egy teljesen független eset, pl. egy rablás is.

19:30 MTI: a francia különleges egységek tagjai közül többen is megsebesültek a csütörtöki franciaországi túszszabadítási akciók során - írja a Le Figaro honlapján. A beszámoló szerint a Párizs keleti részén zajló túszejtési akció helyszínén állítólag a RAID (a rendőrségi elitalakulat) több tagja megsebesült.

Az AFP hírügynökség pedig arról számolt be, hogy a GIGN (csendőrségi kommandós alakulat) egyik tagja megsebesült Dammartin-en-Goele-ben.

19:28 Egyre több lap ír forrásaira hivatkozva arról, hogy túszok is meghaltak a szupermarketben. Hivatalos megerősítés még mindig nincs. Francois Hollande elnök romániai idő szerint 21 órakor beszél majd.

19.00 Ellentmondó információk: a Reuters most arról ír, hogy legalább négy túsz meghalt a szupermarketben.

18:55 A BFMTV-nek felvétele van a szupermarketbeli akcióról.18:49 Az AFP-nek van egy csomó fotója a túszok kiszabadulásáról.

18:38 Más források szerint csak a Kouachi testvéreket ölték meg, a szupermarketben túszokat ejtőt ártalmatlanították. Hivatalos jelentés még nincs. A Reuters szerint egy rendőr megerősítette nekik, hogy a Kouachi testvérek halottak.
18:36 Még egy fotó a kiszabaduló túszokról:
Vincennes-ben meg ilyen tömeg van:
18:31 Az AFP forrásai szerint a testvérpár jött elő a rendőrökre lőve.

18:28 Fotó is van a túszok kiszabadulásáról a szupermarketből:
18:25 Összehangolt akció lehetett a nyomdánál és a szupermarketnél, vélik a francia lapok.

18:23 A France 24 szerint minden túsz biztonságban van, az AFP arról is ír, hogy megölték a testvérpárt
18:21 A párizsi szupermarketnél is robbanások voltak.

18:14 Hivatalos: elkezdődött a rendőri akció - írja az AFP.
17:58 A Sky News tévé lövésekről és robbanásokról tudósít Dammartin-en-Goele-ből.
17:57 Avigdor Lieberman izraeli külügyminiszter azt mondta, kormánya aggodalommal figyeli a franciaországi eseményeket. "Ez nem csak a francia emberek, a francia zsidók, hanem a teljes szabad világ ellen van" - idézi a BBC.

17:55 A francia belügyminisztérium is azt twittelte, hogy nincs se halott, se sebesült Párizsban.
17:36 Lefújták a vasárnapra tervezett Merkel-Hollande találkozót Strasbourgban a túszdrámák miatt.

17:34 BBC: "egy megbízható forrás megerősítette a BBC-nek, hogy Cherif és Said Kouachi rajta voltak a brit figyelmeztetési listán, és nem is frissiben kerültek fel".

17:31 Így ürítik ki az iskolákat Dammartin-en-Goele-ben


Post by CNN.17:28 Válságtanácskozást kezdtek a francia elnöki hivatalban a túszejtési akció miatt, amelyet a hatóságok feltételezése szerint az előző napi montrouge-i lövöldöző hajtott végre, írja az MTI.

A Le Figaro arról számolt be a honlapján, hogy a lövöldözésre való tekintettel a körzetben részlegesen lezárták a Párizst körbevevő autópályát, a körgyűrűt.

A francia médiahatóság, az Audiovizuális Legfelsőbb Tanács (CSA) eközben arra szólította fel a rádió- és televíziótársaságokat, hogy a legnagyobb körültekintéssel számoljanak be az eseményekről. A CSA szerint a cél "az újságírók biztonságának garantálása és annak a biztosítása, hogy a biztonsági erők a megkövetelt hatékonysággal hajthassák végre a küldetésüket".

17:26 Az AFP közben közzétett egy fotót a Dammartin-en-Goele-nél készenlétben álló mesterlövészekről.
17:25 MTI: a Párizs keleti részén kialakult túszejtő akció és a francia fővárostól északra fekvő Dammartin-en-Goele településen zajló túszdráma kapcsolódik egymáshoz - mondta pénteken a francia rendőrség egyik illetékese a Le Figaro című francia lapnak.

"A vincennes-i elkövető azzal fenyegetőzik, hogy megöli túszait, amennyiben a hatóságok megrohamozzák a Dammartin-en-Goele településen magukat elbarikádozó Kouachi-fivéreket" - tette hozzá a rendőrségi illetékes.

17:10 A rendőrség elővigyázatosságként bezáratta a Rue des Rosiers-en található boltokat és vendéglőket. Az üzletek többségének zsidó tulajdonosa van.
17:03 Az MTI szerint a párizsi prefektúra cáfolta, hogy két ember meghalt pénteken a párizsi túszejtés során, amelyet feltehetően az előző napi montrouge-i lövöldöző követett el.

Rendőrségi források korábban a francia hírügynökséggel azt közölték, hogy legalább ketten, de lehet, hogy többen meghaltak a lövöldözésben. A BBC és a Guardian is még ezt az információt közli.
16:47 Kiürítették a szupermarket környékét, ahol a párizsi túszdráma zajlik.
16:32 Amedy Coulibalyról - aki meg nem erősített információk szerint 6 túszt ejtett a kóser szupermarketben Párizs keleti részén, miután a rendőrnő gyilkosaként nevezte meg a rendőrség - újdonságok derültek ki: 33 évesés és az Ile-de-France-i Juvisy-sur-Orgeból származik. A Le Monde információi szerint Coulibaly és Cherif Kouachi Djamel Beghal börtönbüntetésre ítélt terrorista legelhivatottabb követői. Telefonbeszélgetésekből az derült ki, hogy Coulibaly és partnere, a 26 éves Hayat Boumeddiene meglátogatták Beghal lakását Muratban, Franciaország déli részén. Boumeddine 2010 óta Coulibaly partnere, és a férfi lakásán lakott, amíg az a börtönben töltötte büntetését.

15:40 A francia sajtó szerint a párizsi túszejtő kapcsolatot kezdeményezett a rendőrséggel.

15:35 A rendőrség két gyanúsítottat nevezett meg a második túszejtés kapcsán, egy nőt és egy férfit: Amedy Coulibaly-t és Hayat Boumeddiene-t.
15:30 Said Kouachi, az egyik gyanúsított 2011-ben illegálisan Jemenbe utazott - mondta egy jemeni titkosszolgálati forrás a BBC tudósítójának.

15:20 Legalább ketten meghaltak a túszdrámában, twitteli az AFP forrásaira hivatkozva.
15:13 "és a kocsik egyre jönnek"
14:53 A BFM TV tudósítását idézi a The Guardian, amely szerint a férfi, aki megölte a rendőrnőt csütörtök reggel, öt túszt tart fogva egy kóser szupermarketben. Állítólag a férfi azt mondta a rendőröknek, "tudjátok, ki vagyok".

14:42 Legalább egy sebesültje van a párizsi túszdrámának, twittelte az AFP forrásokra hivatkozva.

14:37 A francia sajtó arról ír, hogy túszt ejthetett a tegnap reggel Párizsban a rendőrnőt és az utcaseprőt meglövő illető. A rendőrök lezárták a környéket.
14:32 Ezeket twittelte egymás után az AFP, részletek nincsenek:14:23 Három iskolából menekítenek ki gyerekeket Dammartin-en-Goele-ben.
14:12 Két francia városka honlapját is meghackelték pénteken, a hackerek iszlamista szélsőséges üzeneteket tettek közzé. "Halál Franciaországra, halál Charlie-ra" - írták. (telegraph.co.uk)


13:27 Mégis lehetett köze a csütörtök reggeli lövöldözésnek - amelyben egy rendőrnő meghalt, egy utcaseprő pedig megsérült - a Charlie Hebdo-merénylethez. Az AFP forrásaira hivatkozva írja, hogy az abban az ügyben elfogott gyanúsított kapcsolatban állt a Kouachi-testvérekkel.

A francia sajtó is arról írt, hogy az elkövetők ismerték egymást - ugyanahhoz a terroristasejthez tartoztak.

13:20 Eközben Párizsban: újságírók gyurakodnak a Libération szerkesztőségénél, ahonnan mostantól a Charlie Hebdót is szerkesztik. Itt van egy kép arról is, hogy hogyan őrzik az épületet.
13:15 A France Info rádió arról tudósít, hogy nyilatkozott nekik valaki, aki állítólag ma reggel kezet fogott az egyik gyanúsítottal a nyomdánál. Az azt mondta neki, hogy menjen el, mert "nem ölnek civileket", és ezt furcsának találta. Az illető amúgy kommandósnak nézte.

13:13 Mind a párizsi rendőrség, mind a polgármesteri hivatal szóvivője megerősítette, hogy egy túszt tartanak fogva a nyomdában, írja a The Guardian.

12:41 Kim Willsher Guardian-tudósító szerint az iskolában mondókákkal próbálják nyugtatni a gyerekeket. Willsher arról is twittel, hogy az újságírókat távol tartják az akció helyszínétől, és arra kérték őket, hogy ne filmezzék a rendőröket. Twitterét itt lehet követni.
12:31 Francois Hollande az imént tartott egy sajtótájékoztatót, amiben az égvilágán semmit nem mondott a zajló akcióról, azt viszont elismerte, hogy a hatóságok tudták, hogy előfordulhatnak efféle támadások.

12:27 "Vive la France!" - írta Barack Obama a francia nagykövetség gyászkönyvébe.
12:24 "Majdnem biztosak vagyunk abban, hogy a két gyanúsított tartózkodik abban az épületben" - mondta az iTele francia tévécsatornának a francia belügyminiszter szóvivője.

12:15 A testvérekről azt feltételezik, hogy "mártírokként" akarnak meghalni, írja a francia sajtó.

12:14 Itt egy kép az AFP-től az akció helyszínéről.
12:11 Nem a vallással, a terrorizmussal állunk háborúban - mondta Manuel Valls francia miniszterelnök.

12:02 Azonosították a csütörtök reggeli párizsi lövöldözés feltételezett elkövetőjét, írja a BBC. Az esetnek nem volt köze a Charlie Hebdo elleni támadáshoz.

12:01 Lezárták a párizsi Roissy-Charles de Gaulle-repülőtér egy részét péntek délelőtt a francia hatóságok, írja az MTI. A létesítmény alig tíz kilométerre található Dammartin-en-Goele-tól. A repülőtér négy felszállópályájából kettőt zártak le - közölte a polgári légi irányítás.

A FlightRadar24 internetes oldal szerint, amelyen közvetlenül követhető a légi közlekedés, a legjelentősebb francia repülőtérre érkező járatok egy részét más repülőterekre irányítják vagy egy időre feltartóztatják a levegőben, miután a repülőtérnek jelenleg csak a déli leszállópályáin engedélyezik a forgalmat.

11:43 Eközben a Charlie Hebdo újságírói megérkeztek a Libération szerkesztőségébe, ahonnan a következő lapszámot készítik majd.

2013-ban egyébként a Libération szerkesztőségében is lövöldöztek, az elkövető zavaros üzeneteket fogalmazott meg a média manipulálásával kapcsolatban.
11:40 Dammartin-en-Goele lakosságát arra kérték, hogy maradjanak lakásukban. A diákokat is az iskolák falain belül tartják.

11:32 Az ügyészség cáfolja, hogy halálos áldozatai lennének az üldözésnek.
11:21 Az AFP szerint egy kis nyomdában zajlik a túszdráma, és egyelőre nem tudják, hányan vannak bent.

11:16 A Le Figaro szerint ebben az épületben lehetnek a gyanúsítottak.
11:07 Le Figaro: a rendőrség tárgyalásokat kezdett.
11:05 A Reuters szerint legalább egy halottja és több sebesültje van a túszejtéses lövöldözésnek Dammartin-en-Goele településen. A Le Parisien szerint reggel volt egy lövöldözés Oise megyében az éppen egy kocsit elkötő Kouachi fivérek és a rendőrség között. Két ember meghalt, és nagyjából 20 ember megsérülhetett - idézi az Index.

A fivérek egy Peugeot-t raboltak el, miután a Cliójukból tegnap kifogyott az üzemanyag.


11:02 Meg nem erősített jelentések szerint a gyanúsítottak egy építkezési cég épületébe menekültek, ahol egy vagy több túszt tartanak fogva, írja a The Guardian.

10:53 A francia belügyminiszter, Bernard Cazeneuve megerősítette, hogy a gyanúsítottak elfogására zajlik akció.

10:51 MTI: A lövöldözés mintegy félórán át tartott abban az övezetben, ahol csütörtök óta keresik az elkövetőket. A France Info hírrádió és az I-télé hírtelevízió értesülése szerint a két gyanúsított reggel gépkocsit lopott Crépy-en-Valois-ban. Az RTL rádió is úgy tudja, túszt is ejtettek.

10:47 A Le Figaro helikopterekről és fegyveresekről twittelt képeket.10:35 A lövések a Dammartin-en-Goele nevű településen dördültek el, tudósít a francia sajtó. Az AFP most túszejtésről twittel.
Az Associated Press szerint a gyanúsítottak elloptak egy kocsit.10:28 Lövések dördültek el egy autós üldözésben Párizstól északkeletre - twittelte az AFP.
10:19 Az áldozatokra emlékeznek a muzulmánok pénteki imanapján a franciaországi mecsetekben - tudatta a Le Figaro című napilap.

Dalil Boubakeur, a párizsi nagymecset rektora és a franciaországi muzulmánok legjelentősebb szervezetének, a Muzulmán Vallás Francia Tanácsának (CFCM) elnöke arra kérte a franciaországi imámokat, hogy pénteken mind a 2400 muzulmán vallási helyen "a leghatározottabban ítéljék el az erőszakot és a terrorizmust a pénteki nagyima keretében".

A muzulmánok az imát követően méltó és csendes formában nagygyűlést tartanak "honfitársainknak, a terrorizmus áldozatainak az emlékére". Boubakeur arra is felszólította a muzulmánokat, hogy "tömegesen vegyenek részt" a különböző nemzeti megemlékezéseken, s "ott fejezzék ki, hogy a köztársaság értékeit tiszteletben tartva békében kívánnak együttélni" - írta a Le Figaro. (mti)

9:53 Felfüggesztette a sokak által iszlámellenességgel vádolt Michel Houellebecq francia író a héten megjelent Soumission (Behódolás) című új regényének kampánykörútját, miután egyik közeli barátja meghal a terrortámadásban - közölte csütörtök este az író ügynöke.

"Mélyen lesújtotta barátja, Bernard Maris (baloldali közgazdász, a lap egyik részvényese) halála" - mondta Francois Samuelson a francia hírügynökségnek. "Elhagyja Párizst, a zöldbe, a hóba megy" - tette hozzá a Flammarion kiadó.

Bernard Maris ismert francia közgazdász-író-újságíró, aki a francia közszolgálati rádióban rendszeresen jelentkezett jegyzeteivel, Houellebecq nagy tisztelői közé tartozott. Úgy vélte, hogy az író a liberális kapitalizmus egyik kiváló elemzője, ezért Houellebecq économiste (Közgazdász Houellebecq) címmel egy teljes kötetben értelmezte az író munkásságát.

A Charlie Hebdo szerdán, a támadás napján megjelent legfrissebb számának címlapján Houellebecq karikatúrája szerepelt, és a lap több oldalt szentelt az aznap a könyvesboltokba került regénynek, amelynek története szerint 2022-ben egy muszlim politikus nyeri a francia elnökválasztást, ezután pedig bevezetik az iszlám vallási oktatást és a többnejűséget, a nőket pedig eltiltják a munkától.A kritikusok által egyszerre csodálatosnak és felelőtlennek ítélt 300 oldalas kötet már az első nap nagyon sok kommentárt kapott. A legtöbb kritika iszlámellenességgel vádolta meg az írót, valamint azzal, hogy művével hozzájárul a szélsőjobboldali Nemzeti Front megerősödéséhez Franciaországban.

A műveivel kapcsolatos hatalmas vitákhoz szokott francia író mindegyik regényét kampánykörúton mutatja be, ezen a héten is folyamatosan jelen volt a francia televíziókban és rádiókban.

Michel Houellebecq az 1998-ban megjelent Elemi részecskék című regényének hatalmas sikere után Írországba költözött, és a közelmúltig ott is élt. Jelenleg Párizsban lakik, ahol nem áll rendőri védelem alatt.

9:27 A párizsi vérengzés 11 sebesültje közül heten elhagyhatták a kórházat. A további négy sérültet súlyos állapotban továbbra is kórházban ápolják, de nincsenek életveszélyben - közölte péntek reggel Ile-de-France régió egészségügyi hatósága.

A még mindig kórházban ápoltak közül a Le Monde című napilap értesülése szerint Simon Fieschi webmester állapota a legnyugtalanítóbb. Sydneyben élő barátnője egy ausztrál televíziónak elmondta, hogy a Charlie Hebdo szerkesztőségében szerdán végrehajtott terrortámadás során Fieschit a vállán találta el egy lövedék, amely áthatolt a tüdején. A férfi gerincoszlopa is megsérült, ezért egyelőre nem lehet tudni, tud-e majd járni, ha felépül.

Egyelőre mesterséges kómában tartják és addig semmit nem tudni, amíg fel nem ébresztik - mondta egy másik forrás a Le Monde-nak.

Fabrice Nicolino környezetvédelmi kérdésekkel foglalkozó újságíró rengeteg vért veszített a Charlie Hebdo elleni támadásban. Barátnője a Le Monde-nak elmondta, hogy jelenleg őt is mesterséges kómában tartják, de már nincs életveszélyben.

A Riss művésznéven ismert karikaturista, teljes nevén Laurent Sourisseau 2009 óta a Charlie Hebdo lapigazgatója. Ő a jobb vállán sérült meg, de ő sincs már életveszélyben.

Philippe Lancon író, a Libération című napilap kritikusa, aki a szatirikus hetilapnál is dolgozott, az állkapcsán sérült meg súlyosan. A Le Monde értesülése szerint eszméleténél van, de nem tud beszélni, írásban kommunikál környezetével. Egy sikeresen műtéten már túlesett. (mti)


9:15
Egy új terrorizmus ellenes uniós program tervével fog előállni az Európai Bizottság a következő hetekben a szerdai párizsi vérengzés hatására - közölte Jean-Claude Juncker, a brüsszeli testület elnöke csütörtökön Rigában.

Juncker azt mondta, Európának reagálnia kell a tizenkét halálos áldozatot követelő terrorcselekményre, mert az "az együttélésünk módja elleni támadás volt". Egyúttal azonban leszögezte azt is, "felmerül annak a veszélye, hogy a pillanat hevében túl sokat vagy túl keveset csinálunk", így egyelőre túl korai lenne a beharangozott program részleteiről beszélni. Arra is felhívta a figyelmet, hogy a terrorizmus elleni harc tagállami jogkör, bár az együttműködést lehetne javítani e téren.

Megfigyelők szerint elsősorban az európai rendőri együttműködést szolgáló Europol erősítéséről és a tagállamok közti információ-megosztás javításáról lehet szó, különösképpen a légitársaságok utasainak adatait gyűjtő, úgynevezett PNR-rendszer kiépítéséről. A rendszer tervét több nyugat-európai tagállam erősen támogatja, ugyanakkor az Európai Parlament kételyekkel fogadta azt. Az Európai Bizottság még 2011-ben nyújtotta be a PNR-rendszer tervét, de a parlamenti ellenkezés miatt azóta sem jutott előrébb a projekt.

Federica Mogherini, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője azt hangoztatta, hogy a PNR-rendszer kiépítése "sürgős" feladat, különösen annak fényében, hogy sok európai fiatal utazik Szíriába és Irakba, hogy szélsőségesekhez csatlakozzon. A rendszerrel könnyebb lenne kiszűrni az ilyen potenciálisan veszélyes elemeket - mondta.

Mogherini egyúttal arra figyelmeztetett, hogy teljesen külön kell kezelni egymástól az iszlámot mint vallást és a terrorizmust. Azt is hangsúlyozta, hogy az Európai Uniónak együtt kell működnie a szélsőségesek által veszélyeztetett közel-keleti országokkal.

A lehető leghatározottabban elítélte az egyes muzulmán imahelyek ellen a Charlie Hebdo szerkesztőségében történt vérengzés után elkövetett erőszakos cselekményeket, illetve az imahelyek megszentségtelenítését Bernard Cazeneuve francia belügyminiszter, aki bejelentette: vasárnap Párizsban európai belügyminiszterek tanácskoznak amerikai kollégájuk részvételével a dzsihadisták elleni küzdelemről.

Az Iszlám Állam (IÁ) ugyanakkor hősöknek nevezte a merénylet tetteseit a szélsőséges szeervezet általa működtetett rádióállomás egyik műsorában . "A dzsihadista hősök tizenkét újságírót öltek meg, és a Charlie Hebdo további tíz munkatársát sebesítették meg azért, hogy bosszút álljanak rajtuk Mohamed prófétáért" - olvasható az al-Bajáni rádió egyik műsorának kivonatában.

A terrorszervezet rádiója azt hangoztatta, hogy a francia újság "2003 óta szüntelenül csorbát ejtett Mohamed próféta becsületén". Ezzel arra utaltak, hogy a Charlie Hebdo az elmúlt években többször is az iszlám vallást és a prófétát gúnyoló karikatúrákat tett közzé. A lap egyik legutóbbi üzenetében az Iszlám Állam vezetőjén, Abu Bakr al-Bagdadin gúnyolódott.

A szökésben lévő feltételezett támadók - Said és Chérif Kouachi fivérek - Párizsban született francia állampolgárok. Chérif Kouachit 2005-ben már elítélték, amiért részt vett egy Irakba dzsihadistákat küldő csoport tevékenységében.

Ugyanakkor a német dpa hírügynökség értesülései szerint a biztonsági szervek egyelőre nem tudtak megbizonyosodni arról, hogy a két gyanúsított terrorszervezethez tartozik-e, és ha igen, melyikhez. Bár ők maguk szemtanúk szerint azt állították, hogy az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat tagjai, szakértők szerint nem bizonyított, hogy akár az al-Kaidához, akár a terrorhálózat szíriai szárnyának számító an-Nuszra Fronthoz, akár az IÁ-hoz tartoznának. Mindazonáltal a két feltételezett elkövetőt sok szál köti Szíriához és Irakhoz - közölték a dpa forrásai.

Franciaországban összesen 88 ezer katonát és rendőrt mozgósítottak, s ezen belül 9650-et a párizsi térségben – közölte csütörtök esti sajtótájékoztatóján a francia belügyminiszter. Bernard Cazeneuve hozzátette: minden lehetséges eszközt bevetnek az elkövetők elfogására. A kutatásban helikopterek is részt vesznek. A hatóságok az ország északi részére szűkítették a hajtóvadászatot napközben, miután egy benzinkutas felismerte a két elkövetőt. A térségbe különleges rendőri egységeket vezényeltek.

Németországban erősödnek az előítéletek a muzulmánokkal szemben, különösen a volt NDK területén - vonták le a következtetést a TNS Emnid közvélemény-kutató intézet elemzői csütörtökön ismertetett felmérésükből, amely szerint a nem muzulmán vallású németek 57 százaléka fenyegetésként éli meg az iszlám jelenlétét az országban. Az előző, 2012-ben végzett felmérésben 53 százalék volt ez az arány. A Bertelsmann Alapítvány megbízásából végzett kutatás szerint a fenyegetettség érzése főleg a keleti tartományokban, a volt NDK területén erős. Türingiában és Szászországban például a lakosság 70 százaléka tartja veszélyesnek az iszlámot. Ez azt jelenti, hogy a félelem éppen ott a legnagyobb, ahol a legkevesebb muzulmán él.

Franciaország magyarországi nagykövete szerint a terrorizmussal szemben a legnagyobb erő a szolidaritás. Roland Galharague ezt Budapesten, a Francia Intézet előtt megemlékezésen mondta, amelyet a szerdai párizsi terrortámadás áldozatainak emlékére tartottak.

9:00 Pénteken is folytatódik a hajtóvadászat az elkövetők után. A rendőrség csütörtök este már egy másik település, Longpont környékén kereste őket a korábbi Crepy-en-Valois helyett. Részletes információkat nem közöltek.

Közben a testvérek legalább egyikét az al-Kaidával hozták összefüggésbe, az AFP tudósítása szerint Saïd Kouachit Jemenben képezte ki a szervezet, és mindkét testvér az amerikai terrormegfigyelési listán szerepelt.

8:55 "Még mindig azt kérdezem magamról, hogyan úsztam meg"

Maga sem érti, hogyan élte túl a vérengzést - mondta Laurent Léger, a Charlie Hebdo egyik újságírója, aki jelen volt azon a szerkesztőségi értekezleten, amelynek legtöbb résztvevőjét hidegvérrel kivégezte szerdán két fegyveres. Az újságíró egy asztal alá bújt el.

"Először azt hittük, petárdák robbannak. Aztán lépéseket hallottunk. Még mindig azt kérdezem magamról, hogyan úsztam meg" - mondta az újságíró csütörtök este a France Info hírrádiónak adott interjúban.

Azt is elmondta, hogy eleinte senki nem értette, mi történik. Miután a szerkesztőségben az újságírók mindig viccelődtek egymással, tényleg azt hitték a szerkesztőségi ülés tagjai, hogy a többiek a folyosón petárdáznak. "Egy pillanatig villanást láttam. Akkor megértettem, hogy ez nem vicc".

"Kinyílt az ajtó. Egy pacák Allah Akbárt kiáltva berontott. A GIGN (csendőrségi különalakulat) vagy a RAID (a rendőrség elitalakulatának) tagjaira hasonlított, álarc volt rajta és teljesen feketében volt. Mindkét kezével egy fegyvert szorongatott" - emlékezett vissza a túlélő. Elmondta, hogy a francia sajtóértesülésekkel ellentétben a merénylők nem név szerint keresték az áldozataikat, és nem is szólították meg őket.

"Tény, hogy kiejtették Charb (a főszerkesztő) nevét. Aztán azonnal lövések dördültek. Lőporszag. Néhány pillanat alatt mindenki a földön volt. Folyamatosan lőttek, össze-vissza" - tette hozzá a szemtanú.

Arra a kérdésre, hogyan tudott megmenekülni, Léger elmondta: "Szerencsére, be tudtam bújni egy asztal alá, egy sarokban. Hátul. Még mindig nem értem, hogyan sikerült. Nem vettek észre. A kollégáim sorra haltak meg. Ott maradtam összegörnyedve. Láttam a többieket a földön, hallottam a detonációk hangját, és aztán hirtelen csend lett. Hosszú csend".

Laurent Léger aztán lépéseket hallott és megértette, hogy a támadó visszajött, de nem járta körbe a termet. Miután kiment a folyosóra, néhány szót váltott valakivel. "Ekkor tudatosult bennem, hogy ketten vannak" - tette hozzá Léger.

Az újságíró szerint a támadás után teljes volt a zűrzavar. "Azt hittem, hogy körbejárják a szerkesztőséget, hogy megkeressék a túlélőket. Aztán felálltam, volt még néhány túlélő. És akkor minden olyan irreális volt. Jött az elképedés. A sebesültekhez rohantunk. Megértettük, mi történt. Mindez Párizs közepén, egy újságnál" - mondta Laurent Léger. (mti)

január 9., 8:51 Senki nem védte meg igazán a Charlie Hebdo szatirikus hetilap munkatársait, akiket a közösségi oldalakon "minden rosszal megvádoltak" - állította csütörtök este Jeannette Bougrab ifjúsági ügyekkel foglalkozó korábbi francia államtitkár, aki a párizsi vérengzés áldozatául esett Stéphane Charbonnier (Charb) igazgató-főszerkesztő élettársa volt.

Nicolas Sarkozy volt államfő kormányának egykori tagja könnyeivel küszködve beszélt arról a BFM hírtelevízióban, hogy "a szeretett embert, a szerelmét, saját részét" veszítette el.

A közvélemény előtt korábban nem volt ismeretes, hogy a baloldali újságíró és a jobboldali politikus együtt éltek.

"Minden rosszal megvádolták őket a közösségi oldalakon, a Twitteren és soha senki nem védte meg igazán őket" - fogalmazott Jeannette Bougrab. "Meg lehetett volna az életüket menteni, nem tették meg, hatalmas veszteség történt" - tette hozzá. A volt államtitkár szerint a Charlie Hebdo megölt munkatársai "kivételes emberek voltak".

Jeannette Bougrab elsősorban azokat tartja felelősnek, akik iszlámellenséggel vádolták a szatirikus lapot. "Úgy gondolom, hogy övék a felelősség ... Állandóan azt mondták, hogy a lap megbélyegzi az iszlámot. És most ki a halott? Egy imám sem halt meg. Azok haltak meg, akik a szabadságért küzdöttek" - hívta fel a figyelmet.

"Charb veszélyben érezte magát. (Rendőri) védelem alatt állt" - emlékeztetett a politikus. Elmondta, hogy élettársa "kész volt meghalni az elveiért".

"Megszüntették a Charlie Hebdo székháza előtti állandó védelmet. Elfelejtettük Merah esetét, elfelejtettük, hogy egy francia ölt meg ártatlanokat Belgiumban, talán most majd végre megértjük, hogy mi történt, azt, hogy háborút hirdettek ellenünk" - mondta az arab származású volt államtitkár.

"(Charb) állva halt meg, kivégezték, mert védte a szekularizációt, a voltaire-i eszmét, a köztársasági ideál gyümölcsét, amelyet egy kissé elfelejtettünk" - hangsúlyozta Bougrab.

Arra is emlékeztetett, "teljesen más politikai oldalon állt", mint élettársa. "Egy hőssel éltem együtt, akit csodáltam. Nagyon vidám ember volt. De veszélyben érezte magát. Tudta, hogy meg fog halni. Megpróbáltunk normálisan élni, de nehéz volt" - mesélte a politikus.

"Csak büszkék lehetünk rá, a Pantheonban a helye, az összes karikaturistának a Pantheonban a helye ... A szabadság eszméjéért harcoltak, amelyet elfelejtettünk megvédeni. Azért haltak meg, hogy mi szabadok maradhassunk Franciaországban" - mondta sírva a volt államtitkár. (mti)

16:28 Eco szerint az Iszlám állam az új nácizmus - véleményformálók a Charlie Hebdo-merényletről

16:19 A BBC munkatársa is rendőri akcióról twittel Crepy en Valois településről, ahol meg nem erősített értesülések szerint a gyanúsított testvérpár elbarikádozta magát.
16:11 "Nem Charlie vagyok, hanem Ahmed, a halott rendőr. Charlie kifigurázta a vallásomat és a kultúrámat, én pedig meghaltam, miközben az ehhez való jogát védelmeztem."
16:00 A Kolozsváron tanuló francia egyetemisták kezdeményezésére a Francia Kulturális Intézet szolidaritási megmozdulást, felvonulást szervez csütörtökön 18 órától a Béke (Lucian Blaga) tér - Napoca (Jókai) utca - Fő tér - Deák Ferenc (Eroilor) utca - Bocskai (Stefan cel Mare) tér - a Francia Kulturális Intézet Király (Brătianu) utcai székhelye útvonalon. Az intézet bejáratánál egy Nous sommes tous Charlie (Mi mind Charlie-k vagyunk) feliratot tesznek ki 12 gyertyával, a 12 áldozat emlékére, és egy perces csenddel gyászolnak - írja az intézet közleményében.

15:38 AFP: dzsihadista zászlókat és Molotov-koktélokat találtak a támadók által elhagyott kocsiban.
15:31 A francia sajtó szerint a gyanúsítottak elbarikádozták magukat egy házban Crepy-en-Valois településen, a rendőrség pedig a helyszínre tart, írja a Mediafax.

14:59 #MouradHamydInnocent hashtaggel írják a Twitteren a rendőrségen önként jelentkezett Mourad Hamyd osztálytársai, hogy a fiú ártatlan, a lövöldözés idején órán volt.

14:39 A francia Le Monde azt írja, a Charlie Hebdo ügyvédje, Richard Malka szerint a lap következő száma jövő szerdán jelenik meg, a szokásos 45 ezer példány helyett egymillió példányban.

14:22 Nagy-Britannia megerősíti egyes határait, azonban közvetlen fenyegetéssel nem kell számolni, jelentette be a miniszterelnöki hivatal.

14:03 A BBC tudósítója szerint a gyanúsított testvérpárt egy világosszürke Renault-ban látták Párizstól északkeletre. A rendőrség attól tart, hogy visszatérnek a francia fővárosba, és hogy elszántak lehetnek arra, hogy egy újabb támadásban haljanak meg, írja.

13:58 Elítélte a terrorcselekményt és az erőszakot Muurat Iusuf romániai főmufti, írja az Agerpres. A romániai muszlimok vezetője kiemelte, a kegyetlen cselekedeteknek nincs közük az iszlámhoz.

Romániában mintegy 70 ezer muszlim él, akik többségükben szunniták.

13:52 Egyperces csend az AFP-nél
13:41 A The Guardian szerint Cherif Kouachi, az egyik gyanúsított, több terrorista csoportnak volt tagja az évek során, és kapcsolatban állt Djamel Beghallal, akit tíz év börtönbüntetésre ítéltek a franciaországi amerikai nagykövetség elleni merénylettervezés miatt.

13:38 Az AFP tudósítója szerint lezárták azt a benzinkutat, ahonnan egy kutas jelentette, hogy látta az elkövetőket. A benzinkutat a testvérpár kirabolta.
13:10 "A gyilkosságra nincs mentség. Ami a Charlie Hebdo szerkesztőségében történt, azt nem indokolhatja semmiféle „előzmény”. Jogosan tesszük fel a kérdést, hogy az iszlám ennyire nem bírja, ha humorizál valaki? Egyáltalán van-e köze mindennek az iszlámhoz?" Gyöngyösi Csilla iszlámkutató írása.

12:59 A The Guardian is felülvizsgálja épületeinek biztonságát a történtek nyomán. Andrew Miller, a Guardian Media Group vezérigazgatója az alkalmazottaknak kiküldött levelében írt erről, hangsúlyozva ugyanakkor, hogy semmilyen jel nem utal arra, hogy fenyegetve lennének.

12:55 A Charlie Hebdo jövő heti száma a történtek ellenére, megjelenik, mondta az ABC News Australia-nak Caroline Fourest, a lap korábbi munkatársa. Fourest arról is beszélt, hogy korábban folyton "viccelődtek" a fenyegetésekkel, azokról az "őrült, buta emberekről, akik elég erőszakosak ahhoz, hogy féljenek egy egyszerű rajztól.

12:52 A közösségi médiában, a sajtóban és élőben is rengeteg muszlim ítélte el a történteket. Franciaországi muszlim közösségek arra szólították fel az összes imámot az összes mecsetben, hogy ítéljék el az erőszakot és a terrorizmust, írja a BBC.

12:37 Az Európai Parlament egy perc csenddel emlékezett az áldozatokra.
Az épület előtt is összegyűltek az emberek

12:36 Az AFP szerint a mészárlás elkövetői Észak-Franciaországban vannak.
12:08 Megerősítették annak a kiadónak a környékét, amely Michel Houllebecq pontosan tegnap megjelent Soumission című könyvét adja ki, írja a Guardian. A nagy port kavaró regény története szerint 2022-ben muszlim elnök vezeti Franciaországot. A Charlie Hebdo tegnapi címlapján is Houllebecq szerepelt.12:00 Az AFP szerint hivatalosan megerősítették, hogy a szerkesztőségi mészárlás után több franciaországi mecsetet ért támadás.
11:50 Három további incidens történt Franciaországban, eddig egyiket sem kötötték egyértelműen a terrorcselekményhez.

11:30 Nem Banksy készítette a franciaországi terrortámadás kapcsán a közösségi médiában terjedő, kettétört ceruzás rajzot.

8:32 Feladta magát Charlie Hebdo szerkesztőségében rendezett mészárlás egyik feltételezett résztvevője a francia rendőrségen, miután észrevette, hogy az ő neve is a körözöttek között van. A feltételezések szerint a 18 éves Hamid Mourad nem vett részt a lövöldözésben, csupán segítőként.

>>Tizenkét halálos áldozata volt a Charlie Hebdo francia lap szerkesztőségében rendezett mészárlásnak

A rendőrség a másik két gyanúsított nevét és fotóját is közzétette: eszerint egy testvérpár, Cherif és Said Kouachi azok, akik tüzet nyitottak a szerkesztőségben. A rendőrség arra alapoz, hogy egyikőjük a menekülésre használt kocsiban elejtette a személyi igazolványát.
Francois Hollande francia elnök nemzeti gyásznapot hirdetett csütörtökre "Az egység a legjobb fegyverünk. Semmi nem oszthat meg minket, semmi nem választhat szét minket" - mondta szerda este a köztársasági elnök a francia közszolgálati televízióban élőben közvetített rövid beszédében. Azt is jelezte, hogy a közintézményeken a nemzeti lobogót három napra félárbocra eresztik. Az államfő csütörtökre összehívta a nemzetgyűlés és a szenátus elnökét, valamint az összes parlamenti párt vezetőjét.

#JeSuisCharlie

Rögtön a mészárlás után a Twitteren és a Facebookon #JeSuisCharlie (Én vagyok Charlie) hashtag alatt szolidaritási mozgalom indult. A Facebookon sokan kicserélték a profilképüket erre a feliratra, például Klaus Johannis államfő is, aki 1,4 millió követőjével a legnépszerűbb európai politikusnak számít a Facebookon.
Világszerte karikaturisták is megemlékeztek a mészárlás áldozatairól - természetesen rajzokban.Még több rajz itt.


Tiszteletbeli polgár lesz Charlie Hebdo

Este Franciaország-szerte tízezrek vonultak az utcára, hogy kifejezzék szolidaritásukat a lappal, és kiálljanak a sajtószabadság mellett. Párizs központjában, nem messze a vérengzés színhelyétől, a République téren a rendőrség becslései szerint mintegy tizenötezren gyűltek össze, a tömegben egyesek a lap karikatúráit ábrázoló transzparensekkel jelentek meg, mások ceruzákat és tollakat emeltek a magasba a sajtószabadságot jelképezendő.

Franciaország több más városában is nagy tömegeket mozgatott meg a vérengzés elleni tiltakozás, Rennes-ben, Lyonban, Toulouse-ban, Marseille-ben, Nantes-ban és Bordeaux-ban is ezrek lepték el az utcákat, kiállva a szólásszabadság jelképévé vált lap mellett.Hasonló megmozdulásokat tartottak Európa számos nagyvárosában, így Berlinben, Brüsszelben, Londonban és Madridban is. Sokan "Je suis Charlie" (Én is Charlie vagyok) feliratú papírlapokat feltartva fejezték ki szolidaritásukat a magazinnal. New Yorkban, Washingtonban és Kanadában szintén megmozdulások voltak.A kormányzó szocialisták és más baloldali pártok szombat délutánra "köztársasági menetet" hirdettek meg Párizsba a vérengzés elleni tiltakozásul, amelyre Manuel Valls kormányfő meghívta Nicolas Sarkozy konzervatív exelnököt is. Anne Hidalgo, Párizs szocialista polgármestere azt mondta, a francia főváros "tiszteletbeli polgárává" akarja avatni a Charlie Hebdót.


"Hitvány és gonosz vérengzés"

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa nyilatkozatban ítélte el a "barbár terrorcselekményt". Az egyhangúlag elfogadott dokumentumban a testület kifejezte részvétét az áldozatok családjaival és a francia kormánnyal, sürgetve, hogy a tetteseket mielőbb állítsák bíróság elé.

Ferenc pápa határozottan elítélte a "rettenetes merényletet". A katolikus egyházfő úgy fogalmazott, hogy a támadás megdöbbenést váltott ki a francia társadalom egészében, és Franciaország határain túl is felháborította a békeszerető embereket.

Barack Obama amerikai elnök hitványnak és gonosznak minősítette a vérengzést, amellyel szerinte a sajtószabadság ellen intéztek támadást. Franciaország az Egyesült Államok egyik legszilárdabb és legrégibb szövetségese - mondta Obama, emlékeztetve arra, hogy Párizs az amerikaiak mellett áll minden pillanatban a 2001. szeptember 11-i tragédia óta.

John Kerry külügyminiszter kijelentette: az Egyesült Államok eltökélten együttműködik Franciaországgal, hogy szembeszálljon a szélsőséges irányzatokkal.

Zaid el-Husszein, az ENSZ emberi jogi főbiztosa azt mondta, hogy "a szabad véleménynyilvánítás minden demokratikus társadalom sarokpillére". A jordániai herceg ugyanakkor arra figyelmeztetett az Európában szerinte egyre növekvő idegengyűlöletre utalva, hogy a vérfürdőt a különböző szélsőséges csoportok a saját céljaikra használhatják fel.


Így jutottak be a terroristák az épületbe

Corinne Rey, a lap egyik karikaturistája arról számolt be, hogy a fekete egyenruhát, sportcipőt és csuklyát viselő, Kalasnyikovval felfegyverzett támadók délelőtt 11 óra 20 perc körül érkeztek a Párizs keleti részében lévő helyszínre. A tettesek rendkívül nyugodtnak látszottak, folyékonyan beszéltek franciául, és azt állították, hogy az al-Kaida terrorhálózat tagjai.

A épületbe bejutva rálőttek a recepciósra, majd hidegvérrel kivégezték az éppen akkor zajló szerkesztőségi értekezlet résztvevőit, köztük a lap igazgató-főszerkesztőjét, Stéphane Charbonnier-t, közismertebb nevén Charbot, valamint az őt kísérő rendőrségi testőrt is.

A hatóságokhoz 11 óra 30 perckor érkezett bejelentés a lövöldözésről, és azonnal rendőröket küldtek a helyszínre. A terroristák - akik azt kiáltozták, hogy "Allah Akbar!" - tűzharcba keveredtek a kiérkező rendőrökkel. Amikor egy harminc év körüli járőr megsebesült és a földre került, a két fegyveres kiszállt a kocsiból, és hidegvérrel fejbe lőtte a földön fekvő, kezét felemelő férfit, majd visszaült az autóba és elhajtott.

A legjobb francia karikaturistákkal végeztek a támadók

A tizenkét halálos áldozat között szerepel a magazin főszerkesztője, Stéphane Charbonnier, közismertebb nevén Charb, valamint Wolinski, Cabu és Tignous. Mindannyian Franciaország legjobb karikaturistái közé tartoztak.

A baloldali, vallásellenes hetilapot 2009 óta vezető Charbot 47 éves korában érte a terroristák halálos támadása a Charlie Hebdo párizsi szerkesztőségében. A karikaturista évek óta küzdött a maga meglehetősen tiszteletlen, senkit sem kímélő, a "politikai korrektséget" mellőző módján a bevándorlók esélyegyenlőségének megteremtéséért. Franciaországban népszerűnek számítanak Maurice és Patapon című képregényei, amelyben egy anarchista, biszexuális, pajzán kutya és egy fasiszta nézeteket valló, aszexuális, mások szenvedéseit és halálát nagyra értékelő macska kalandjait meséli el. A szerkesztő a magazin hasábjain saját rovatot vezetett Charb n'aime pas les gens (Charb utálja az embereket) címmel. A The Telegraph című brit napilap úgy tudja, az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet 2013-ban vérdíjat tűzött ki rá, iszlamista honlapokon pedig nemrégiben lefejezésére buzdították a híveket.

A szatirikus hetilap több ízben tett közzé az iszlám radikalizmust vagy túlbuzgó híveit gúnyoló műveket, s ezzel világszerte feldühítették a muzulmán szélsőségeseket. "Ha figyelembe vesszük a körülményeket, a világhelyzet soha nem kedvez a radikális iszlámmal és általában a vallásokkal való viccelődéshez. Ha figyelembe vesszük a körülményeket, akkor soha nem lehet semmiről beszélni, a szatirikus sajtónak pedig vége" - mondta egy nyilatkozatában a Charlie Hebdo igazgatója.

Az 1934-ben az észak-afrikai Tuniszban született Georges Wolinski több mint ötven éve dolgozott karikaturistaként. A Charlie Hebdo mellett a L'Humanité című szocialista pártlap és az időközben megszűnt France Soir című napilap alkalmazásában állt. Legismertebb műve a Paulette című képregény-sorozat, melynek hőse egy fiatal milliárdosnő, aki marcona legények és erőszaktevők fogságába esik. Wolinski számos karikatúrájában fontos szerepet játszik a nemek közötti egyenlőség kérdése.

Az 1938-ban született Jean Cabu a francia képregény-szcéna egyik legkiemelkedőbb alakjának számított. Pilote című kultikus folyóiratában 1963-ban kezdte el az őt ismertté tevő "Le Grand Duduche" című képregény-sorozatát, amelynek főszereplőjeként gyakorlatilag saját magát rajzolta meg. Az évtizedeken keresztül kiadott rajzokban Cabu "alteregója" az idők során környezetvédelmi mozgalmakhoz csatlakozott, és kellemetlen tapasztalatokat gyűjtött a rendőri erőszakról is.

Cabu egyik legismertebb karikatúrájában a pápa, egy molla és egy ortodox zsidó kalapot viselő férfi fegyverekkel a kezükben állnak az "Isten nem létezik" felirat alatt. A turbános, fegyveres férfi melletti szövegbuborékban a "De igen" kifejezés olvasható.Bernard Verlhac, művésznevén Tignous 1957-ben született, és a többiekhez hasonlóan ő is a szélsőséges képi és nyelvi megjelenítés híve volt. Egyik karikatúrája egy, az Európai Unió külső határain felhúzott szögesdrótnál savanyú képpel álldogáló, kövér európait ábrázol. A kerítés mögött nagy tömegben várakoznak a fekete bőrűek. A kövér európai ezt a következő szavakkal kommentálja: "Alighogy az ember beengedi Amadout és Miriamot (két világhírű nyugat-afrikai zenész), disznóól kerekedik!"

Források: MTI, BBC, AFP - Twitter, The Guardian, Mediafax

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS