2020. aug. 12. szerdaKlára
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Szunnita vezetők alázzák porig az Iszlám Állam kalifáját és tanait

Főcze János 2014. szeptember 30. 09:25, utolsó frissítés: 14:02

A szunnita világ prominens tudósai nyílt levélben üzennek az Iszlám Állam „kalifájának”: tévedésben vagy.


Hogyan harcolhatna a szunnita muszlimok világa az ellen az összemosás ellen, amit a világ nem-szunnita és főleg nem-muzulmán része végez az Iszlám Állam és köztük? És hogyan harcolhatna az Iszlám Állam ellen, amely egyre több szunnitát radikalizál Európától Irakig?

A lettertobaghdadi.com oldalon a szunnita világ prominens vezetői, tudósai és kutatói közül 126-an fogalmaztak meg nyílt levelet az Iszlám Állam és tanai ellen, amelyben elegáns egyszerűséggel, és természetesen az Iszlám Állam hívei és szimpatizánsai által használt érvek és hivatkozási alapok leépítésével alázzák porig a genocídiumokról, lefejezésekről, és persze a Szíriában és Irakban elért hadi sikereiről elhíresült Iszlám Államot.A nyílt levél szerint az, amit az Iszlám Állam végez „egy nagy tévedés és egy sértés az iszlám vallással, az összes muszlimmal, valamint az egész világgal szemben.”


Kiemeltünk pár sort,

amelyek jól mutatják, hogy mindenfajta erőszakos szélsőségesség ellen vannak fellépők, és a különböző vallások ideologizált legitimációs felhasználása még a kevésbé szekuláris szunnita világban sem széleskörűen elfogadott. A levélben kétségbe vonják a kalifátus kikiáltását, a fatwák kiadásának a jogát, de megkérdőjelezik az Iszlám Állam törvénykezését is: szerintük se nem eléggé tanultak, se nem ismerik az arab nyelvet eléggé (félreértik/félreértelmezik).

„Tilos az iszlámban törvénykezni anélkül, hogy tökéletesen értenénk az arab nyelvet.”

„Az iszlámban a dzsihád védekező háború. Nem engedélyezett a megfelelő ügy, cél és a megfelelő szabályok betartása nélkül.”

„Továbbá tilos az, hogy a ‚kegyelem mindenkinek’ alárendelődjön a ‚kard által vész el’ elvének, azért, mert ez azt jelentené, hogy a kegyelem a kardtól függ, ami egyszerűen nem igaz.”

„Van egy egyezség az iszlám tudósai között, hogy a kalifátus létrehozása az Umma (az összes muszlim) feladata. Az Ummának nincs kalifátusa 1924 óta. Emellett egy új kalifátusnak a létrejöttéhez az összes muszlimnak a konszenzusára van szükség, és nem elég ehhez a föld egy kis szeglete.”

„Tilos fatwákat kibocsátani anélkül, hogy eléggé tanultak legyünk ahhoz.”

A szunnita tudósok nyílt állásfoglalása alkalmából tartott sajtótájékoztató itt tekinthető meg.
Letter to Baghdadi
Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS