2020. szeptember 25. péntekEufrozina, Kende
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Mi lenne Skócia Nagy-Britannia nélkül? És fordítva?

F.J. - K. A. 2014. szeptember 09. 15:35, utolsó frissítés: 2014. szeptember 18. 11:43

Kilenc nap maradt a függetlenségi népszavazásig. Összeszedtük a legfőbb érveket mindkét oldalról, és megnéztük, hogy alakulhat át Európa egy független Skóciával.


Skócia kilenc nap múlva, szeptember 18-án dönt függetlenségéről. A skót függetlenségi népszavazás már egy ideje lázban tartja az európai közvéleményt, sokan kígyót-békát, sokan precedenst kiáltanak. Egyelőre úgy tűnik, hogy egy független Skóciára sem Nagy-Britanniának, sem az Európai Uniónak nincs reális forgatókönyve.Egészen a múlt hétig úgy tűnt, hogy nem is lesz szükség ilyenre, azonban az utolsó közvélemény-kutatások alapján az eddig mindig 50% alatti függetlenségpártiak most először kerültek szerény, 51%-os többségbe.


Két rövid videó, ami elmagyarázza a pro és kontrátA XXI. század politikai kampányai elvárásainak megfelelően a függetlenségpártiak és az azt ellenzők intenzív médiaháborút folytatnak, amely két weboldal, a yesscotland.net és a bettertogether.net körül csoportosul. Mindkét videóban a skót kiejtés, a skót szimbólumok az uralkodóak, és az érvek a meggyőzésre vannak csoportosítva.

A kampányvideóban az elszakadáspártiak érvei leginkább gazdaságiak. Olyan érvek mellett, mint a mindenki által emlegetett kőolaj és a belőle származó, jelenleg a britekkel közösen lefölözött haszon, ott van az is, hogy az új állam a világ húsz leggazdagabb országa közé tartozna. Arról éppen nincs szó, hogy tizenkilencedik lenne-e vagy mondjuk ötödik, de, valljuk be, jól hangzik (utánanéztünk, a tizennegyedik lenne, ha elfogadjuk azt, hogy nincs hivatalos felmérés erre).Az elszakadást ellenzők kampányvideójának érvei leginkább érzelmiek. Így az együvé tartozás, brit és skót identitás egymás melletti megférése és a működő devolúciós folyamat az alábbi videó témái.
A gazdasági kérdések dönthetik el a szavazás végkimenetelét

Nagy-Britanniában, ahogyan arra számítani lehetett, az elszakadás mellett és ellen érvelők eltérően vélekednek a szétszakadás okozta gazdasági hatásokról. Alex Salmond skót miniszterelnök (és egyben a függetlenségi kampány első embere) korábban arról nyilatkozott, hogy az elszakadás következtében Skóciában akár 2 ezer fonttal is nőhet az egy háztartásra jutó bruttó hazai össztermék mértéke az elkövetkezendő 15 évben, míg 2029-re akár 5 milliárd fonttal is magasabb lehet a skót GDP. Az Egyesült Királyság kormánya ezzel szemben 20 éves távlatban 1 400 fontos egy főre jutó növekedést prognosztizálva érvel a közös folytatás mellett – írja a Financial Times.

A függetlenség mellett érvelők szerint a szétválással hosszú távon akár 3,3 százalékponttal nőhet a foglalkoztatottság mértéke Skóciában, ami 1,3 milliárd fonttal járulhat hozzá a skót gazdaság bevételeihez. Emellett 0,3%-kal nőhet a skót termelékenység mértéke, 2029-re pedig 2,4 milliárd fonttal nőhetnek a független skót állam adóbevételei.Danny Alexander brit pénzügyminiszter szerint viszont a Yes kampány vezetői nem veszik figyelembe, hogy a független Skóciának jóval magasabb államháztartási hiánnyal kell számolnia. Alexander szerint Skócia nem rendelkezik megfelelő megtakarításokkal egy független állam létrehozásához, és a szétszakadás okozta finanszírozási költségek növekedését sem veszi figyelembe.


A brit pénzügyminiszter szavait támasztja alá a Nomura elemzőintézet kutatása is

Eszerint egy független skót gazdaság növekedési potenciálja 1,5%-ra tehető, ami 0,5 százalékponttal alacsonyabb lesz, mint a maradék Egyesült Királyság gazdaságának teljesítménye a termelési tényezők optimális felhasználása mellett. Ray Barell, a Londoni Brunel Egyetem közgazdásza is arra figyelmeztet, hogy a különválás következtében Skócia bruttó hazai összterméke 3%-kal, míg az Egyesült Királyság GDP-je 1%-kal is csökkenhet.

Az elemzőintézet a skót költségvetési deficit mértékét a Skócia nélküli Egyesült Királyság hiányának kétszeresére becsülte, így 2016-ra és 2017-re is 5% körül alakulhat a skót államháztartás hiánya. A Portfólió elemzése szerint emiatt magasabb adóterhelésre lehet számítani, ami negatív hatással lesz a munkaerőpiacra, ezzel jelentősen károsítva a skót termelékenység növekedési kilátásait is.


“Jobb munkát tudnánk végezni, ha az Egyesült Királyság kormánya helyett mi irányítanánk az országot”

-nyilatkozta John Swinney skót pénzügyminiszter a The Guardian megkeresésére. Swinney példaként hozta fel, hogy a brit kormány nem használta fel a mély gazdasági visszaesés elleni küzdelemben az Északi-tenger gazdag kőolajlelőhelyei által nyújtott forrásokat. Swinney szerint az abból származó pénzt lehetett, és kellett is volna használni az összeomló nehézipar újjáépítésére.Skócia pénzügyminisztere szerint a skót gazdaság annak ellenére is túlságosan London befolyása alatt áll, hogy Edinburgh jelenleg is az Egyesült Királyság második legfontosabb pénzügyi színtere, míg Aberdeen a legjelentősebb kőolajipari központnak számít.

A skót ellenzék szerint a Yes kampány azért is lehet ennyire sikeres, mert a brit kormány által alkalmazott megszorításokból való kiutat látják benne a skótok. "Az emberek azért is szavaznak a függetlenségre, mert így véleményük szerint megszabadulhatnak a brit kormány által alkalmazott megszorító intézkedésektől" – mondta Alistair Darling, ellenzéki képviselő.


A brit kormány hallani sem akar monetáris unióról

A skótok az esetleges elszakadás utáni tárgyalásokon egy, az Egyesült Királysággal alkotott monetáris unió létrehozását szeretnék kiharcolni. Ebben a rendszerben az angol font maradna Skócia hivatalos fizetőeszköze, a Bank of England pedig továbbra is betöltené a skót pénzügyi rendszer végső hitelezői szerepkörét.

Erről azonban a brit kormány a Wall Street Journal szerint nem lesz hajlandó tárgyalni, így a független Skóciának két további lehetősége van: a.) saját fizetőeszközt hozhat létre, vállalva annak költségeit és az instabil lábakon álló skót gazdasági állapot miatti kockázatokat, vagy b.) formális megegyezés nélkül használja fizetőeszközként a fontot. A Portfólió szerint viszont az első lehetőségre nagyon kevés az esély, hiszen a meglehetősen instabil önálló skót valuta könnyen jelentős spekulatív támadások áldozatává válhat.

A nagyvállalatok is a közös folytatás mellett foglaltak állást,
120 nemzetközi nagyvállalat ugyanis nyílt levélben érvelt Skócia függetlenné válása ellen. A vállalatok arra hívták fel a figyelmet, hogy az Egyesült Királyság és Skócia gazdasága rendkívüli mértékben kötődik egymáshoz, Skócia gazdasági eredményeit pedig az Egyesült Királyság részeként érte el. A nagyvállalatok véleménye szerint a skót függetlenség melletti érvek megalapozottsága erősen kérdéses.A skót függetlenség kockázataira hívja fel a figyelmet Keith Wade, a Schroders vezető közgazdásza is, aki szerint a Skócia EU tagságával kapcsolatos bizonytalanság miatt nagy a valószínűsége, hogy a skót vállalatok délre fogják áthelyezni székhelyeiket – írja a Daily Mail. Több elemző is azon a véleményen van, hogy a Yes szavazatok többsége hatalmas pánikot okozhat a skót pénzügyi piacokon, ami nemcsak a befektetések, hanem a bankbetétek délre való áramlását okozhatja, ami hatalmas pénzügyi sokkot okozhat a skót gazdaságban.


Mi lenne, ha?

Abban az esetben, ha Skóciában mégis a Yes kampány győz, még nagyjából 2016-ig kell várni a tényleges függetlenséghez. Ez azonban hosszas és vérre menő alkudozások után valósulna meg.

Ez a folyamat két irányba is jelentősebb hatást fejtene ki. A három legerősebb függetlenségpárti mozgalommal rendelkező autonóm tartomány, Katalónia és Baszkföld, valamint a belgiumi flamandok valószínűleg igyekeznének függetlenedni Spanyolországtól, valamint Belgiumtól. A szakértők még Észak-Olaszországban látnak hasonlóan erős mozgalmat, a Velence központú Veneto régióban. Skócia független államként való boldogulása modellt fog jelenteni ezeknek az államoknak.

Másik oldalról az olyan államok számára, mint Spanyolország vagy Belgium, de akár Románia is, Skócia az az új európai állam lesz, amelyet bármi áron el kell lehetetleníteni, hiszen abban az esetben, ha sikeres lesz, akkor akár a dezintegrációjukat is okozhatja. Ezért várható az, hogy az új állam EU-ba való felvételét, de akár a NATO-tagságát is sorozatosan megvétóznák. A gazdasági ellehetetlenítés szintén nem egy alaptalan feltételezés.

A skót függetlenség a székelyföldi autonómiatörekvéseken sem valószínű, hogy segítene. A székelyföldi autonómiának a román politikum és társadalom általi elfogadtatásának az egyik legfontosabb feltétele az, hogy legyen számukra nyilvánvaló, hogy az autonóm Székelyföld nem törekedne a függetlenségre. Azonban a román közbeszédben már most - a skót függetlenség megszavazása vagy elvetése előtt - az RMDSZ autonómiatervezete elleni egyik legfontosabb érvnek számít az, hogy maga az autonómia csak egy lépés a függetlenedés fele. Szerintük Romániának ezért létérdeke a székely autonómia megvalósulásának a megakadályozása. És ennek az alátámasztására éppen a skótok, a katalánok, a baszkok és a flamandok szolgálnak.

Forrás: Portfólió, Dailymail, Financial Times, The Guardian

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS