2024. június 23. vasárnap
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

A filozófia blaszfémia az Iszlám Állam szerint

háttér 2014. szeptember 05. 18:11, utolsó frissítés: 22:15

Egyre több külföldi csatlakozik a terrorszervezethez. A keresztrefeszítések, nyilvános kivégzések mindennaposak. Egy kiugrott harcos mesélt a CNN-nek.


“Az igazság nevében igazságtalanságot terjeszt” az ISIS, ezért hagyta ott a kegyetlen és titokzatos lázadócsoportot egy húszas éveiben járó férfi, aki exkluzív nyilatkozatot adott a CNN-nek.

A többek közt James Foley és Steven Sotloff amerikai újságírók meggyilkolásáért felelős, Iszlám Állam elnevezésű radikális iszlamista csoport fő célja a volt harcos szerint a saját ideológiájuk terjesztése előbb az arab államokban, aztán a világ összes országában. Két hete a férfi még Raqqában, a terrorszervezet észak-szíriai központjában tartózkodott, most Törökországba menekült.

Ahogyan Szíria és Irak több városát is, Raqqát is lerohanták a terroristák, és nem mutattak kegyelmet azoknak, akik nem értenek egyet keményvonalas iszlamista ideológiájukkal.


A keresztrefeszítések, nyilvános kivégzések,ostorozások mindennaposak. A nők, akik nem viselnek egész testet elfedő nikábot, súlyos büntetésre számíthatnak. Az üzlettulajdonosok, akik a kötelező imák idején nem zárják be boltjukat, verés vagy börtönbüntetést kapnak.A kiugrott ISIS-harcos, bár otthagyta társait, továbbra is egyetért a csoportosulás ideológiájával.

A volt harcos elmondta, az Iszlám Állam átalakította az oktatást az elfoglalt településeken: a filozófiát blaszfémiának bélyegezték, és – a zenével, sporttal vagy más, veszélyesnek ítélt tantárgyakkal együtt – törölték az iskolai tananyagból.

Ami nemzetközi elemzők szerint roppant aggasztó fejlemény, hogy az Iszlám Államhoz


egyre több külföldi csatlakozik.

Több ezerre tehető azon harcosaik száma, akiket nyugati országokból verbuváltak. A volt ISIS-harcos szerint ezeknek a szerepe a későbbiekben csak hangsúlyosabbá válik, hiszen haza kell menniük, és terrorcselekményeket kell végrehajtaniuk az ügyért.

Douglas McAuthur McCain az első amerikai, aki az Iszlám Állam harcosaként vesztette életét egy fegyveres összecsapásban. Hozzá hasonlóan még több tucatnyi vagy akár száznál is több amerikai állampolgár csatlakozott a szíriai lázadócsoportokhoz. Az ISIS nem egyszerűen egy terrorista csoport, hanem ideológiai, katonai taktikai és stratégiai elemeket szofisztikáltan ötvöző szervezet, ami túlmutat mindazon, amit eddig láttunk, és mindenre fel kell készülnünk – nyilatkozta Chuck Hagel amerikai védelmi miniszter.

Ez a fajta taktika nagyon sok külföldit inspirál az Iszlám Államhoz való csatlakozásra; a nyugatiak, akik tagok lettek, további potenciális nyugatiakat vonzhatnak a szervezethez – véli a CNN-nek nyilatkozó volt lázadó.Nagy-Britanniában magas terrorkészültség lépett érvénybe. Az amerikai újságírók lefejezését dokumentáló videókon az ISIS egyik,


brit akcentussal beszélő harcosa

szerepel – elemzők szerint a terrorszervezet ily módon is bizonyítani akarja, milyen távolra ér el a befolyása. David Cameron brit kormányfő erre válaszul radikális javaslatot tett: kitiltaná az országból mindazokat a briteket, akik dzsihádista csoportosuláshoz tartoznak.

Charlie Cooper
elemző szerint az ISIS propagandaként felfogható videóinak tematizálása helyett a média jobban tenné, ha a muzulmán világban és máshol közzétett elhatárolódó nyilatkozatokat, gesztusokat népszerűsítené, például azt, hogy brit muzulmán vezetők fatvában ítélték el az Iszlám Államhoz csatlakozókat.

A csendes, békés muzulmán többségnek minél nagyobb számban hallatnia kellene a hangját, és nem szabad engedniük, hogy az iszlámról való diskurzusokat az olyan szélsőségesek dominálják és irányítsák, mint amilyen az Iszlám Állam – írta Cooper.

Forrás: CNN

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS