2020. aug. 10. hétfőLőrinc
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

NYT: az ukrán katonák pánikszerű menekülésbe kezdtek

2014. augusztus 22. 15:59, utolsó frissítés: 2014. augusztus 28. 16:42

Ukrajna az EU nagyszabású segítségét kéri, és befagyasztatnák a külföldön levő orosz bankszámlákat.


A szakadárok elérték az Azovi-tengert

16:01 Az ukrán szakadárok vezetője csütörtökön közölte, hogy offenzívájukkal elérték az Azovi-tengert, elfoglalták Novoazovszkot, és támadásuk fő célpontja Mariupol városa. Az ukrán védelmi tanács bejelentette, hogy visszavonta csapatait Novoazovszk városából, és megerősíti a 450 ezer lakosú Mariupol védelmét.

Olekszandr Zaharcsenkónak, az önhatalmúlag kikiáltott Donyecki Népköztársaság (DNR) miniszterelnökének állítását, miszerint a szakadárok elérték az Azovi-tengert, megerősítette az AP amerikai hírügynökség egyik tudósítója, aki a tenger partján fekvő Novoazovszk városánál járt, de oda nem jutott be. A felkelők ellenőrző pontokat állítottak fel a délkelet-ukrajnai település peremrészein, és közölték vele, nem léphet be a városba.

Az ukrán védelmi tanács közlése szerint Novoazovszk az orosz hadsereg ellenőrzése alá került, és az ukrán katonákat azért vonták vissza, hogy életüket megkíméljék.


A 11 ezer lakosú Novoazovszk a stratégiailag fontos, Oroszországot a Krímmel közvetlenül összekötő út mentén fekszik. Kijev aggódik amiatt, hogy a szeparatisták offenzívájukkal szárazföldi kapcsolatot teremthetnek Oroszország és a Krím között, márpedig akkor Moszkva kezébe juthat az Azovi-tenger – a Fekete-tenger északkeleti jókora öblének – teljes partvidéke, amely eddig mentesült a harcoktól. (mti)
NYT: az ukrán katonák pánikszerű menekülésbe kezdtek

15:53 Az ukrán katonák pánikszerű visszavonulásáról írt a The New York Times (NYT) azzal a fejleménnyel kapcsolatban, hogy a jelek szerint Oroszország a héten új frontot nyitott Kelet-Ukrajna déli részén.

Kijevben szerdán arról adtak hírt, hogy Oroszországból ismét katonák hatoltak be Ukrajna területére, ráadásul Donyeck megyének azon a déli határszakaszán, amelyet eddig az ukrán fegyveres erők tartottak ellenőrzésük alatt. Ukrán részről attól tartanak, hogy a hadművelet célja a dél-donyecki kikötőváros, Mariupol elfoglalása.


Moszkva tagad

Moszkva tagadja a katonai mozgásokat, ugyanakkor korábban jelezte: nem tűri el az Ukrajna többségében oroszok lakta keleti részén zajló felkelés leverését, amely Vlagyimir Putyin orosz elnök számára hazájában jelentős politikai kudarccal érne fel – vélekedett a The New York Times.

Oroszország nyilvánvalóan igyekszik a szakadárok javára visszabillenteni a mérleg nyelvét – mondta az újságnak egy névtelenül nyilatkozó amerikai tisztségviselő. Az amerikai lap szerint egy nappal az ukrán válság megoldását célzó minszki találkozó után az orosz katonai mozgások miatt szertefoszlik az a remény, hogy a szemben álló felek közelebb kerültek az öt hónapja tartó konfliktus beszüntetéséhez.

A The New York Times szerint a héten a kis délkelet-ukrajnai határvárosban, Novoazovszkban elegendő bizonyítékot lehetett látni arra, hogy Oroszország meg akarja változtatni a konfliktus menetét. A településről kedden biztonságosabb területek felé visszavonultak az ukrán erők a határ túloldaláról érkező tankoszlopok, tüzérség és harcoló egységek elől.


Nem hajlandóak harcolni

Néhány katona láthatóan nem hajlandó harcolni. A nyugat-ukrajnai Vinnyicjában állomásozó 9. dandár novoazovszki helyi egységének vezetője ráparancsolt menekülő katonáira, hogy forduljanak vissza, de hiába. „Rendben” – mondta a parancsnok. „Bárki, aki megtagadja a harcot, üljön külön a többiektől” – mondta, mire 11 férfi így tett, a többiek pedig visszamentek a városba.


Orosz ellentámadás indult

Jen Psaki amerikai külügyi szóvivő az orosz behatolásra reagálva szerdán azt mondta, valószínűleg orosz ellentámadás van folyamatban. Psaki bírálta, hogy az orosz kormány nem hajlandó megmondani az igazat arról, hogy katonái 30 mérföld mélyen behatoltak Ukrajnába.

Nyugati és ukrán tisztségviselők szerint Moszkva délen támogatja a szeparatisták előrenyomulását az Azovi-tenger fő kikötőjének számító Mariupol felé. Ezzel Oroszország lehetséges célja egy tengeri kijárat megszerzése abban a törekvésében, hogy létrehozzon egy szeparatista enklávét Kelet-Ukrajnában.

Néhány nyugati tisztségviselő attól tart, hogy a lépés annak az átfogóbb orosz stratégiának a része, amelynek célja egy Krímhez kapcsolódó terület kihasítása. (mti)


Ukrajna az EU nagyszabású katonai segítségét kéri

Nagyszabású katonai segítséget kért Ukrajna csütörtökön az Európai Uniótól a „leplezetlen orosz invázió” miatt.

Ezt az AFP francia hírügynökség közlése szerint az EU mellé akkreditált ukrán nagykövet, Konsztyantin Jeliszejev közölte. (mti)
Kijev az orosz pénzügyi eszközök befagyasztására szólítja fel a Nyugatot

14:38 Arszenyij Jacenyuk ukrán kormányfő csütörtökön arra szólította fel a Nyugatot, hogy fagyasszon be minden kihelyezett orosz pénzügyi eszközt, amíg Moszkva ki nem vonja az összes orosz katonát Ukrajnából.

A miniszterelnök leszögezte, hogy az Oroszországgal szembeni eddigi nyugati szankciók nem hoztak eredményt.

„A jelenlegi körülmények között az orosz agresszió megfékezésére egyetlen lehetőség maradt: fontolóra kell venni az Európai Unió tagállamainak, az Egyesült Államoknak és a G7-országoknak minden orosz banki követelés befagyasztását, valamint minden banki tranzakció leállítását mindaddig, amíg Oroszország ki nem vonja fegyveres erőit és katonai eszközeit Ukrajna területéről” – hangsúlyozta Jacenyuk. (mti)
Az ENSZ BT rendkívüli ülésének összehívását kérik

14:37 A miniszterelnök sürgette továbbá az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülésének összehívását. „Oroszország jelentősen megnövelte katonai jelenlétét Ukrajnában” – indokolta kérését Jacenyuk.

Véleménye szerint rendkívüli értekezletet kell tartania az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezetnek (EBESZ) is, valamint az Európai Unió tagországainak külügyminiszteri szinten. (mti)


A NATO-tól nem katonai segítséget várnak

14:33 Valerij Csalij, az elnöki hivatal vezetője egy ukrán tévének adott interjújában kijelentette, hogy Ukrajna nem vár a NATO-tól közvetlen katonai segítséget, ugyanakkor számít másfajta támogatásra, amely erősíti Kijev pozícióit. Azt, hogy konkrétan milyen segítséget vár az atlanti szövetségtől, nem fejtette ki. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy Kijev komolyan készül, és nagy várakozásokkal tekint a szeptember 4-5-i cardiffi NATO-csúcstalálkozóra. (mti)


Washington szerint Moszkva új ellentámadásra vezeti a szakadárokat

14:28 Az amerikai kormány szerdán közölte, hogy megítélése szerint Oroszország új ellentámadásra vezeti a szakadárokat Kelet-Ukrajnában.

Jane Psaki, az külügyminisztérium szóvivője szerint Oroszország páncélosok és páncélozott harci járművek újabb oszlopait vezényelte Ukrajna területére. Szavai szerint a behatolások arra utalnak, hogy egy új, orosz irányítású ellentámadás van kibontakozóban Donyeck és Luhanszk térségében.

Psaki szavai szerint Moszkva nem őszinte még a saját népével szemben sem. Elmondta, miközben egyes orosz erők 50 kilométer mélyen hatoltak be Ukrajna területére, sem a katonák, sem a szüleik nem tudják, hogy merre tartanak. Rámutatott, hogy az oroszországi temetések, valamint a Szentpéterváron kezelt sebesült katonák árulkodnak arról, hogy mit is csinál valójában Moszkva.

Az amerikai külügyi szóvivő aggodalmát fejezte ki a Novoazovszk kikötőváros környékén végrehajtott szakadár támadás miatt, ugyanakkor nem tért ki arra, hogy a történtekkel kapcsolatban hogyan fog reagálni az Egyesült Államok. (mti)


Orosz deszantosokat temetnek titokban

14:23 Az északnyugat-oroszországi Pszkovi területen a múlt vasárnap óta orosz deszantosokat temetnek el titokban, akik vélhetően Ukrajnában vesztették életüket, írja a Novaja Gazeta című ellenzéki orosz lap. (mti)


ENSZ: nincs humanitárius katasztrófa

14:20 Humanitárius katasztrófa nincs, csak „súlyos gondok” vannak Kelet-Ukrajnában, mondta Oldrich Andrysek, az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) ukrajnai képviselője. Szavai szerint Ukrajna keleti részében nem halnak éhen, szomjan emberek vagy fagynak halálra, mint például Szudánban, Irakban vagy Szíriában. (mti)


Oroszország újabb segélykonvojt küld

14:12 Oroszország folytatja a humanitárius segítségnyújtást Kelet-Ukrajnának a szomszédos ország hatóságaival egyeztetve és a Nemzetközi Vöröskereszt égisze alatt – közölte Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő szerdán.

A Kreml befolyásos tisztségviselője Vlagyimir Putyin orosz államfőnek a minszki tárgyalásokat követően, szerdára virradóra tett nyilatkozatában elhangzottakra adott magyarázatot. Az orosz elnök azt mondta, hogy ukrán kollégájával, Petro Porosenko államfővel bizonyos kérdésekben megegyeztek a délkelet-ukrajnai Donyeck és Luhanszk megyéknek szánt humanitárius segítségnyújtással kapcsolatosan.

„Porosenko elnök nem cáfolta, hogy nehéz a humanitárius helyzet (Ukrajnában), amelyet nem lehet másként, mint katasztrofálisnak jellemezni” – közölte Putyin. „Nem fogok előreszaladni, de bizonyos megállapodásunk van” – tette hozzá.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter már hétfőn, Putyin és Porosenko minszki találkozója előtt bejelentette, hogy Moszkva szándékában áll még a héten újabb segélyszállítmányt indítani Délkelet-Ukrajnába. Erről diplomáciai jegyzékben értesítették az ukrán külügyminisztériumot és a Nemzetközi Vöröskeresztet is. (mti)


A NATO nehezen tudna szembeszállni egy orosz invázióval

14:05 Nehezen tudna szembeszállni a NATO egy esetleges orosz invázióval, mivel katonai kapacitásai megsínylették az elmúlt évek költségcsökkentési intézkedéseit – mondta a BBC-nek egy magas rangú brit katonatiszt.

Sir Richard Shirreff tábornok, aki márciusig a NATO európai erőinek főparancsnok-helyettese volt, a BBC televíziónak adott interjúban kijelentette: az észak-atlanti szövetségnek komoly nehézségeket okozna a szükséges mértékű erők felvonultatása különösen a szárazföldön, ha Oroszország „bármilyen kalandorakcióra” szánná el magát.

Sir Richard szerint Nyugat-Európa folyamatosan építi le katonai kapacitásait, és nyilvánvalóan nem tudná megvédeni magát Oroszországgal szemben jelentős amerikai segítség nélkül.

A NATO-nak még egyetlen hadosztály – vagyis egy hozzávetőleg 20 ezer fős alakulat – gyors kivezénylése is jelentős gondot okozna – tette hozzá a brit tábornok.

Shirreff közölte: elismeri, hogy népszerűtlen politikai döntés lenne az újrafegyverkezés, de ha a NATO komolyan veszi saját védelmi kötelezettségeit, akkor újra kell fegyverkeznie, újjá kell építenie katonai kapacitásait. Európának „a zsebébe kell nyúlnia és többet kell költenie védelemre” – tette hozzá. (mti)


Rasmussen szerint nem jó, hogy az Egyesült Államok állja a számlát

14:05 Véget kell vetni az európai NATO-tagállamokban a védelmi kiadások folyamatos lefaragásának, mert nem lehet a végtelenségig az Egyesült Államoktól elvárni a számla nagy részének kifizetését – jelentette ki Anders Fogh Rasmussen NATO-főtitkár az egyik legtekintélyesebb brit külpolitikai elemzőműhely, a Királyi Külügyi Intézet – londoni székháza után közkeletű nevén a Chatham House – nyár eleji biztonságpolitikai rendezvényén.

Hangsúlyozta: Oroszország 2008 óta hozzávetőleg 50 százalékkal növelte katonai kiadásait, a NATO-tagállamok ugyanezen idő alatt viszont átlagosan 20 százalékkal csökkentették védelmi költségvetéseiket.

A NATO teljes védelmi kiadásának kétharmadát az Egyesült Államok állja, és a szövetség katonai műveleti kapacitásainak jelentős részét kizárólag Amerika képes biztosítani, ami fenntarthatatlan – mondta a júniusi londoni rendezvényen a NATO-főtitkár. (mti)

13:32 Egy olyan tankot fotóztak Kelet-Ukrajnában, melyet egyedül az orosz hadsereg használ. A T-72BM megerősített páncélzatával tér el a többi T-72-es verziótól. A variánst könnyű felismerni a lövegtornyára szerelt, dobozokhoz hasonló páncélzatáról.

Szakértők szerint ez a tank bizonyíték arra, hogy a lázadók Oroszországból kapnak fegyvereket, és nem az ukrán katonai raktárak kifosztásával jutottak hozzá nehézfegyvereikhez.


Ukrán elnök: orosz katonai invázió történt Ukrajnában

13:24 Petro Porosenko ukrán államfő kijelentette, hogy orosz katonai invázió történt Ukrajnában – tájékoztatott a Reuters jelentése szerint csütörtökön honlapján az elnöki hivatal.

Litvánia eközben az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) összehívását kérte amiatt, hogy Oroszország „nyilvánvaló katonai invázióba” kezdett Ukrajna területén.

Az ukrán szakadárok vezetője csütörtökön közölte, hogy offenzívájukkal elérték az Azovi-tengert. Olekszandr Zaharcsenko, az önhatalmúlag kikiáltott Donyecki Népköztársaság (DNR) miniszterelnöke hozzátette, hogy a lázadók támadásának célpontja Mariupol kikötőváros.

Az AP amerikai hírügynökség egyik tudósítója az Azovi-tenger partján fekvő Novoazovszk városánál járt, de nem jutott be oda. A felkelők ellenőrző pontokat állítottak fel a település peremrészein, és közölték vele, hogy nem léphet be a városba. Egyikük azt mondta, hogy Novoazovszkban nincsenek harcok. (mti)
Orosz légelhárító rakétarendszert észleltek Kelet-Ukrajnában

10:50 Pancir SZ1, vagy a NATO-osztályozás szerint SZA-22 típusú orosz légelhárító rakétarendszert észleltek az oroszbarát szakadárok ellenőrizte Kelet-Ukrajnában – közölte szerdán egy meg nem nevezett NATO-diplomata.

Az illető emlékeztetett arra, hogy feltehetőleg egy másik orosz, föld-levegő rakétarendszerrel (Buk vagy SZA-11) lőtték le július 17-én Kelet-Ukrajna felett a Malaysia Airlines légitársaság egyik gépét, és okozták 298 ember halálát.

A Pancir SZ1 képes megsemmisíteni bármilyen légi célpontot 20 kilométeres távolságig és 15 kilométeres magasságig. Egy időben négy célpontot képes célba venni, és rakétái elérik a másodpercenkénti 1300 méteres sebességet.

A nyilatkozó diplomata „hiteles ukrán információkat” idézett, amelyeket állítása szerint „az ukrán területre behatoló kis orosz katonai alakulatoktól” szereztek.

„Már nem csak harckocsikról és páncélozott járművekről van szó, hanem arról, hogy orosz katonák hatoltak be Ukrajnába. Oroszország saját területéről és ukrán területről is tüzérséggel és rakétákkal támadja az ukrán fegyveres erőket.

Mintha történt volna valamilyen rafinált változtatás: Oroszország a szakadárok eddigi jobbára rejtett támogatásáról átváltott volna egy nyíltabb, nyilvánvalóbb támogatásra” – mondta, hozzátéve, Moszkva felhagyott a kétértelmű viselkedéssel, és egyre nyíltabb a lázadók támogatásával kapcsolatban. (mti)


Leégett egy iskola Donyeckben

10:45 Tüzérségi találat ért szerda este egy iskolaépületet a szakadárok központjának számító Donyeckben – jelentették a helyszínről az AFP tudósítói. Az épületben éppen nem tartózkodott senki. A teteje teljesen leégett. Környékbeli lakosok, amíg még tudtak, bementek az épületbe, hogy ki tudjanak menteni számítógépeket onnan.

A tanév eredetileg szeptember 2-án kezdődött volna az önhatalmúlag kikiáltott Donyecki Népköztársaságban, de a fegyveres konfliktus miatt ezt elhalasztották október elejére. (mti)


Eddig több, mint kétezer halott

10:43 Az ENSZ Emberi Jogi Főbiztosságának szerdai jelentése szerint a kelet-ukrajnai harcoknak eddig – április közepe óta – legalább 2200 halálos áldozata van, és ebből 1200-an augusztusban vesztették életüket. Ezek az adatok tartalmazzák a civil és a katona áldozatokat is. (mti)


Merkel rákérdezett Putyinnál: mit keresnek orosz katonák Ukrajnában?

10:08 A német kancellár egy szerdai telefonbeszélgetésben magyarázatot követelt Vlagyimir Putyin orosz elnöktől arra, hogy mit keresnek orosz katonák Ukrajna területén. Angela Merkel szerint „meg kell magyarázni az orosz katonák ukrán területen való jelenlétéről szóló legújabb jelentéseket” – közölte a kancellár szóvivője. Merkel hangsúlyozta, hogy Moszkvának igen nagy felelőssége van a feszültség csökkentésében és a határai felügyeletében.

Kijev szerdán azzal vádolta Oroszországot, hogy ismét orosz katonai alakulatok hatoltak be Ukrajna területére, Donyeck megye déli részén és elfoglaltak több települést. Donald Tusk lengyel kormányfő pedig kijelentette: immár „kétségtelen, a NATO és a lengyel titkosszolgálatok által is megerősített tény, hogy Ukrajna keleti részében reguláris orosz alakulatok tevékenykednek”.

A Kreml anélkül számolt be a Berlin által kezdeményezett telefonbeszélgetésről, hogy említést tett volna a német kancellár Putyinnak címzett szemrehányásáról. (mti)
Oroszbarát szakadárok foglaltak el egy fontos várost

Augusztus 28., szerda 10:02 Oroszbarát szakadár fegyveresek benyomultak szerdán az Azovi-tenger partján fekvő Novoazovszk városába – közölte a délkelet-ukrajnai település polgármestere.

Novoazovszk stratégiai jelentőségét az adja, hogy az Oroszországot a Krím félszigettel összekötő úton fekszik, az Azovi-tengerből kiágazó Taganrogi-öböl partján, Mariupoltól keletre, az orosz határ közvetlen közelében.


Összekötő folyosó Krím és Oroszország között

A négy hónapja folyó összecsapások során most először jutottak ilyen messzire a szakadárok. Az új, délkeleti front távlatilag lehetővé teszi, hogy szárazföldi összekötő útvonal létesüljön Oroszország és az általa márciusban megszállt és bekebelezett Krím között. A szakadárok vagy Oroszország kezére kerülne az egész Azovi-tenger és a térség ásványi kincsei, beleértve a szénhidrogén lelőhelyeket – jegyezte meg az amerikai hírügynökség.

Oleg Szidorkin polgármester elmondta a hírügynökségnek, hogy a szakadárok benyomulása előtt, reggel egy óra leforgása alatt több mint húsz tüzérségi lövedék csapódott be a városba. Négy ember megsebesült. A település fölé fekete füstfelhő emelkedett.
Orosz és ukrán területről ágyúztak

Andrij Liszenko, a Nemzetvédelmi és Biztonsági Tanács (RNBO) szóvivője szerint Novoazovszkot orosz és ukrán területről egyaránt ágyúzták. Liszenko korábban azt mondta, hogy orosz katonai alakulatok hatoltak be a kikötőváros térségében Ukrajnába, és elfoglaltak hét falut.

A támadó erő nagysága nem ismeretes, mint ahogy az sem, hogy a lázadók miként jutottak el ilyen messzire a sokkal északabbra húzódó fő frontvonalaktól. A harcosok – ha tényleg ukrajnaiak – a velük rokonszenvező Oroszország területén keresztül is jöhettek. A támadás arra kényszerítette az ukrán csapatokat, hogy széthúzzák az orosz határ mentén állomásozó erőiket. (mti)
14:39 Felségjelzés nélküli, vélhetően orosz páncélosokat filmeztek Kelet-Ukrajnában.

Orosz katonák kelet-ukrajnai településeket foglaltak el

Augusztus 27., szerda 14:30 Orosz katonai alakulatok ismét behatoltak Ukrajna területére, Donyeck megye déli részén, és Novoazovszk mellett megszálltak hét települést - mondta Andrij Liszenko, a Nemzetvédelmi és Biztonsági Tanács (RNBO) szóvivője szerdai kijevi sajtótájékoztatóján.

Két napja szintén Novoazovszk városánál hatoltak be az orosz fegyveres erők 98-as légi szállítású hadosztályának katonai járművei. Arről Moszkva kedden azt állította, hogy "eltévedtek". Az ukrán fegyveres erők tíz orosz deszantos katonát vettek őrizetbe, akik viszont azt vallották: parancsnokaik hazudtak nekik, azt mondták, hogy hadgyakorlatra mennek.

Liszenko szerint a megszállt falvakból és orosz területről heves tűz alá vették a környező településeket. Elmondta, hogy közben a területtől északabbra fekvő Donyeck megyei Amvroszijivka városába is behatoltak orosz katonák öt páncélozott járművel és egy Kamaz teherautóval. (mti)


Kijev: orosz helikopterek ukrán határőrökre lőttek, négy halott

14:41 Kijevi közlés szerint orosz Mi-24-es katonai helikopterek hétfőn tüzet nyitottak ukrán határőrökre a kelet-ukrajnai Luhanszk megyében, négy határőr meghalt, három megsebesült.

Andrij Liszenko, a Nemzetvédelmi és Biztonsági Tanács (RNBO) szóvivője keddi kijevi sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy a Luhanszk megyei Kraszna Talivka településnél orosz katonák próbáltak behatolni Ukrajna területére.

Beszámolója szerint a határőrök harcba bocsátkoztak velük, az orosz helikopterek akkor lőttek ki rájuk rakétákat. Hozzátette, hogy ilyen támadás most először fordult elő a kelet-ukrajnai harcok alatt Oroszország részéről.

A diverziós felderítő orosz csapat behatolását sikerült megakadályozni, köszönhetően annak, hogy a megtámadott határőrök erősítést kaptak - mondta a szóvivő. (mti)
Közzétették az elfogott orosz deszantosok kihallgatásáról készült felvételeket

14:40 Ukrajnában közzétették kedden a hadsereg által hétfőn elfogott orosz deszantosok kihallgatásáról készült videofelvételeket, amelyekből kiderül, úgy tudták, hogy gyakorlatra vezénylik őket a határ menti térségbe, és sejtelmük sem volt arról, hogy eközben századuk átlépte az orosz-ukrán határt. Egyikük viszont kizártnak tartotta, hogy egy egész század „eltévedt” volna.

A harckocsikból, páncélozott járművekből és katonai teherautókból álló konvoj hétfőn reggel hatolt be Oroszországból Ukrajna területére, de az ukrán „terrorellenes” hadműveletben részt vevő erők feltartóztatták, és elfogtak tíz orosz deszantost. Az UNIAN ukrán hírügynökség kedden videofelvételt tett közzé öt orosz ejtőernyős kihallgatásáról.

A deszantosok egybehangzóan azt mondták, hogy egy kosztromai alakulatnál teljesítettek szolgálatot, a 98-as légi szállítású hadosztály 331. ezredének katonái. Azt a parancsot kapták, hogy gyakorlatozni induljanak az ukrán határ közelében fekvő, Don menti Rosztovba. A konvojt vasúton szállították Kosztromából a Rosztov melletti Matvejevkába, ahol tábort ütöttek. Le kellett festeniük harci járműveik rendszámtábláit, illetve fehér kört kellett festeniük rájuk, hogy megkülönböztessék magukat a hadgyakorlaton részt vevő vélt ellenségtől.

A konvojnak hetven kilométert kellett haladnia keleti irányban. A menetoszlop nem utakon, hanem erdőkön-mezőkön át mozgott, és a katonák azt mondták, fogalmuk sem volt arról, hogy átlépték az ukrán határt. Csak akkor tudatosult bennük, hogy nem hadgyakorlaton, hanem háborúban vannak, amikor ukrán harckocsikat pillantottak meg, majd lőni és bombázni kezdték őket. A katonák szerint parancsnokaik becsapták őket. Többen közülük azt mondták, hogy Oroszországban hamis propaganda folyik az ukrajnai események kapcsán.

„Az a propaganda, amelyet Oroszországban hallunk a tévében és a híradókban, nem felel meg a valóságnak” – mondta Romancev őrvezető. Szerinte valószínűleg börtön vár rájuk, ha visszatérnek Oroszországba.

„Úgy gondolom, Ukrajna független köztársaság. Ha vannak ott valamilyen problémák, nekik kell megoldaniuk, belsőleg, idegeneknek nem kell beavatkozniuk” – mondta egy Milcsakov nevű deszantos.

Azt mondta, az orosz média „sokat hazudik” az ukrajnai helyzetről. „Oroszországban port hintenek a szemünkbe (...) Itt (Ukrajnában) valójában minden másképp van, nem úgy, ahogyan nálunk a tévében állítják” – tette hozzá.

Generalov szakaszvezető azt üzente Oroszország lakosainak, hogy fogalmuk sincs arról, mi zajlik most Ukrajnában, és badarság a szláv testvériségről szóló mese is. „Itt csak azok a testvéreink, akik oltalmazzák (Ukrajnát), a többiek mind vendégek, akik ide jöttek... Mindez politika, pénzről szól” – mondta a szakaszvezető, aki arra szólította fel Moszkvát, hogy ne küldje a „fiúkat” Ukrajnába, mert ez nem az ő háborújuk. (mti)
Orosz védelmi tárca: az orosz katonák véletlenül lépték át az ukrán határt

14:36 Az orosz katonák véletlenül lépték át az ukrán határt, és elfogásukkor nem tanúsítottak ellenállást – közölték az orosz védelmi minisztériumban kedden.

Az ITAR-TASZSZ orosz állami hírügynökségnek név nélkül nyilatkozó minisztériumi forrás azt mondta, hogy „az említett katonák valóban járőröztek az orosz-ukrán határszakaszon, átlépték azt, valószínűleg véletlenül, egy berendezések nélküli, jelöletlen részen”.

Az orosz védelmi tárcánál ugyanakkor azt is hangsúlyozták, hogy ukrán katonák több alkalommal is átlépték az orosz határt. „Egyenként és csoportokban is beléptek orosz területre, összesen több mint 500 ember, közöttük fegyveresek is, páncélozott járművön, és semmilyen felesleges hűhót nem csaptunk körülötte, egyszerűen visszaküldtünk mindenkit, aki ezt akarta, ukrán területre, biztonságos helyen” – jegyezte meg az orosz állami hírügynökségnek név nélkül nyilatkozó védelmi minisztériumi illetékes.

Hétfőn az Ukrán Biztonsági Szolgálat(SZBU) bejelentette, hogy az ukrán hadsereg az ország keleti részén elfogott tíz orosz ejtőernyős katonát, és bűnügyi eljárás keretében kihallgatják őket.

Kijevi közlés szerint az ejtőernyősök a közép-oroszországi 98. légi szállítású hadosztály 331. ezredének katonái, és az oroszbarát ukrajnai lázadók központjától, Donyecktől 50 kilométerrel délkeletre, Dzerkalne falu mellett fogták el őket. A határ illegális átlépéséért indítanak ellenük bűnügyi eljárást.

Ez az első eset a kelet-ukrajnai konfliktus kezdete óta, hogy Ukrajna azt állítja: orosz katonákat fogott el. (mti)10:59 Szabadon engedtek két, az ukrán Jobb szektor által elrabolt újságírót.

Még a héten indul az újabb segélyszállítmány

10:31 Moszkva diplomáciai jegyzékben értesítette Kijevet részletesen felsorolva, mit kívánnak segélyként szállítani – jelentette be Szergej Lavrov orosz külügyminiszter, a második segélyszállítmányról szólva. Moszkva még a héten el akarja juttatni a segélyszállítmányt Ukrajnába. (mti)


Mariupolban csend van

10:30 Az ukrán „terrorellenes” erők egy egysége kilőtt két orosz harckocsit azok közül, amelyek hétfőn behatoltak Oroszországból Ukrajna területére, közölte a Nemzetvédelmi és Biztonsági Tanács (RNBO) szóvivője.

Andrij Liszenko szavai szerint az orosz „diverziós és hírszerző csapat” több tagját foglyul ejtették. Konkrét számot azonban nem említett. Elmondta, hogy az ártalmatlanná tett két harckocsi a dél-donyecki Mariupol kikötővárosa felé tartott.

„Ezt követően a Mariupol felé vezető úton semmilyen harci cselekmény nem történt, a területet az ukrán katonák blokád alá vonták” – tette hozzá. (mti)
Páncélozott járművek és harckocsik hatoltak be Ukrajnába

10:28 A nap folyamán előbb a Donbasz és az Azov ukrán önkéntes zászlóaljak vezetői közölték, hogy páncélozott járművek és harckocsik hatoltak be orosz területről Ukrajnába Donyeck megye déli részén, Novoazovszk városánál. A dél-donyecki határszakasz egyébként – ahol a páncélozott járművek Kijev szerint behatoltak –, valamint a környező terület az ukrán fegyveres erők ellenőrzése alatt áll.

A hírt később a Kijev által terrorellenesnek elnevezett hadművelet parancsnoksága, és a nemzetvédelmi tanács is megerősítette. Az RNBO szóvivője szerint „orosz katonák donyecki szeparatistáknak adva ki magukat” megkísérelték kiterjeszteni a fegyveres konfliktust Donyeck megye déli részére. (mti)


Nem tudni, hány katonai jármű kelt át a határon

10:26 Arról, hogy milyen és hány katonai jármű kelt át a határon, a különböző katonai források más-más adatokat hoztak nyilvánosságra. Szemen Szemencsenko, a Donbasz parancsnoka szerint mintegy 50 páncélozott jármű hatolt be Ukrajnába. Ebből 40 Mariupol felé vette az irányt, a többi észak felé, a szakadárok ellenőrzése alatti Amvroszijivka irányába.

Ihor Moszijcsuk, az Azov parancsnokhelyettese arról adott hírt a Facebook-on, hogy mintegy 30 harckocsi hatolt be ukrán területre. A Nemzetvédelmi és Biztonsági Tanács szóvivője pedig korábbi sajtótájékoztatóján tíz harckocsiról, két páncélozott szállító járműről és két Ural teherautóról számolt be, amelyeknek nagy részét szavai szerint már a határ közelében feltartóztatták, a többit pedig „nyomon követték”. (mti)
Háborús bűn az ukrán hadifoglyok felvonultatása?

10:25 A német kormány elítélte hétfőn, hogy oroszbarát szeparatisták ukrán hadifoglyok tucatjait kényszerítették felvonulni Donyeck főterén vasárnap. A kormány szóvivője szerint „eléggé valószínű”, hogy háborús bűntettnek minősítik az esetet. Martin Schäfer hozzátette: „kivételesen ízléstelen ami történt, és ennyivel nincs elintézve az ügy”.

Oroszbarát szeparatisták ukrán hadifoglyok tucatjait kényszerítették arra vasárnap, hogy vonuljanak végig a lázadók ellenőrzése alatt álló kelet-ukrajnai Donyeck főterén. (mti)


Az ukrán katonai dísszemle „agresszív” az oroszok szerint

10:22 Szergej Nariskin, az orosz parlament alsóházának elnöke ezzel szemben a Kijevben vasárnap tartott függetlenség napi katonai díszszemlét kifogásolta. Szerinte az az ukrajnai válság kiszélesítését célzó agresszív terveket szemléltette.

Az orosz duma elnöke bírálta az ukrán vezetést, amelynek megnyilatkozásaiban és tetteiben szerinte egyre jobban teret nyer a nacionalizmus és nemzetiszocializmus. (mti)


Putyin és Porosenko külön is tárgyalhatnak Minszkben


10:26 Minszkbe várják kedden az az ukrán államfőt az orosz-fehérorosz-kazah vámunió tagállamainak vezetői, de a legfontosabbnak tartott megbeszélést, Vlagyimir Putyin orosz és Petro Porosenko ukrán elnök különtalálkozóját továbbra is lebegtetik a Kremlben.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter moszkvai nemzetközi sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy több kétoldalú találkozót is terveznek a fehérorosz fővárosban, de ezekről csak később tájékoztatnak.

Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő a Ria Novosztyi orosz állami hírügynökségnek nyilatkozva nem zárta ki, hogy Minszkben külön is tárgyal egymással az orosz és az ukrán államfő. Közölte, hogy „amennyiben az (az orosz-ukrán államfői különtalálkozó) mégis létrejön”, elsősorban „őszinte beszélgetésre” számítanak az ukrán válság rendezéséről, valamint a humanitárius kérdésekről, így az ukrán „menekültáradatról” is. Moszkvában az EU-Ukrajna társulási szerződéssel és az orosz-ukrán gázvitával kapcsolatos kérdések megvitatására is készülnek.

Petro Porosenko korábban kijelentette, hogy a békéről készül tárgyalni Putyinnal.

Szergej Lavrov a moszkvai tájékoztatón bejelentette, hogy Oroszország elismerte Petro Porosenkót Ukrajna elnökének. Azt mondta, Moszkvában arra számítanak, hogy az ukrán elnök a május 25-én tartott választáson kapott bizalmat „arra használja, hogy megállítsa a háborút és nem arra, hogy szítsa a konfliktust, és azt egyre jobban elmélyítse.” (mti)


Rasmussen: figyelemelterelés lehet az orosz segélykonvoj

10:23 Elterelő hadművelet lehet az oroszok által Kelet-Ukrajnába küldött segélykonvoj, amellyel Moszkva az orosz csapatok ukrajnai jelenlétéről akarja elterelni a figyelmet – figyelmeztetett Anders Fogh Rasmussen NATO-főtitkár a Financial Times európai kiadásának adott nyilatkozatában.

„Ez az egész azt a célt szolgálhatja, hogy elterelje a figyelmet a nyílt katonai műveletekről” – vélekedett Rasmussen, aki attól is tart, hogy a kijevi kormánycsapatok előrenyomulása a fegyveres lázadókkal szemben közvetlenebb orosz akciókat provokálhat.

Rasmussen elmondta, hogy egyre jelentősebb orosz katonai erők állomásoznak az ukrán határ közelében, valamint hogy a szövetség több forrásból is olyan információk birtokába jutott, hogy az orosz tüzérség a határ túloldaláról és Ukrajna területéről is ágyúzik.

A dán politikus egyúttal azt állította, hogy miután Moszkva nem engedte, hogy a vöröskereszt emberei vagy az ukrán hatóságok átvizsgálják az első segélykonvojt, nem lehet kizárni, hogy a kamionok utánpótlást szállítottak a kelet-ukrajnai fegyveres felkelőknek. A főtitkár ugyanakkor arra az álláspontra helyezkedett, hogy Moszkvának inkább gazdasági és nem katonai következményekkel kell szembenéznie.

A lap úgy véli, a jövő heti walesi NATO-csúcson a szövetség arról dönthet, hogy megerősíti katonai jelenlétét az Ukrajnával és Oroszországgal szomszédos tagállamokban. „A NATO a jövőben láthatóbban jelen lesz Keleten” – húzta alá Rasmussen. (mti)
Feloszlatták a parlamentet Kijevben

Augusztus 26, kedd 10:12 Az ukrán elnök október 26-ára írta ki az előrehozott parlamenti választásokat – jelentették be hétfő este Kijevben. Petro Porosenko először a Twitteren közölte, hogy aláírta a parlament feloszlatásáról szóló rendeletet. „Úgy döntöttem, hogy idő előtt véget vetek a parlament megbízatásának" – írta az elnök.

Egy szóvivő később bejelentette, hogy a voksolás dátuma október 26-a. Az ukrán törvények előírása szerint törvényhozási választásokat kell tartani a parlament feloszlatását kihirdető rendelet megjelenését követő 60 napon belül.

Az alkotmány szerint az államfő akkor oszlathatja fel a törvényhozást és írhat ki új választásokat, ha a kormánykoalíció felbomlása után harminc napon belül nem jön létre új kormánytöbbség a parlamentben. Ez a 30 nap vasárnap járt le, anélkül, hogy új kormány alakult volna.

Olekszandr Turcsinov házelnök július 24-én jelentette be a többségi koalíció felbomlását, amelyet az államfő mögött álló Ütés párt kezdeményezett, és amelyhez csatlakozott a nacionalista Szabadság párt is. A koalíció felbomlását Arszenyij Jacenyuk miniszterelnök pártja, a Haza pártszövetség nem támogatta.

A felmérések szerint az ukránok több mint 80 százaléka előre hozott parlamenti választásokat akar. Elemzők szerint viszont komoly kérdés, hogy a polgárháborús helyzetben hogyan lehet lebonyolítani Kelet-Ukrajnában a jelöltállítást, a kampányt és a szavazást. (mti)


Az orosz konvoj nagy részét megállították

16:15 Az ukránok még a határ közelében megállították az Ukrajnába behatolt orosz katonai konvoj nagy részét, a többit pedig „nyomon követik” – ezt közölte a Nemzetvédelmi és Biztonsági Tanács szóvivője Kijevben.

Andrij Liszenko úgy tudja, hogy tíz harckocsi, két páncélozott szállítójármű illetve két teherautó hatolt be a területükre, és az orosz katonák „donyecki szeparatistáknak adták ki magukat”.

Az ukrán nemzetvédelmi tanács szóvivője azt állította, hogy az oroszok megpróbálták kiterjeszteni a fegyveres konfliktust Donyeck megye déli részére, amely az ukrán fegyveresek ellenőrzése alatt van. A behatoló járművekre a határőrség tüzet nyitott, és erősítést is kértek.

A Novoazovszk és Mariupol közötti autóút, valamint Novoazovszk városa, amelynél a behatolás történt, most is az ukrán fegyveres erők ellenőrzése alatt van – tette hozzá. Megerősítette ugyanakkor, hogy orosz területről lövik most Novoazovszk városát.

Közben a dél-donyecki kikötőváros, Mariupol vezetői azt mondták, hogy a településen egyelőre nyugalom van, ugyanakkor az óvóhelyeket teljes készültségbe helyezték. (mti)
Az orosz tankok a lila nyíllal jelzett határszakaszon keltek át, a lázadók által ellenőrzött területek narancssárgásak és az átkelőtől északra vannak. Lehet hogy Mariupol közelében egy harmadik, déli front megnyitásán fáradoznak?

Heves harcok Markinónál

16:14 A Dnyipro-1 önkéntes zászlóaljnál a 0629 Donyeck megyei hírportálnak önkéntesek is azt mondták, hogy Novoazovszk közelében, a várostól északra fekvő Markino településnél heves harcok folynak.

A Nemzetvédelmi és Biztonsági Tanács adatai szerint az elmúlt 24 órában négy katonájuk esett el és 31 sebesült meg. (mti)


Luhanszkban lassan nyomulnak előre a kormányerők

16:12 A terrorellenes erők megerősítették állásaikat Luhanszk városának északi részén. Bár a megyeszékhely jelentős része még a szakadárok kezén van, Luhanszk északi része felől a terrorellenes erők támadásokat indítanak, hogy onnan előrehaladva az egész várost ellenőrzésük alá vonják – mondta még Liszenko. (mti)


Átlőnek a határon, drónokat is bevetnek

16:10 Beszámolt arról is, hogy éjjel orosz területről 19-szer lőttek át a határon a Luhanszk megyei határőrökre, illetve orosz területről ismét észleltek berepülő drónokat ukrán területek fölött Luhanszk, illetve a Krím félszigettel szomszédos Herszon megyében. (mti)


13:43 Újabb segélyszállítmányt küldene Ukrajnába Oroszország – írja a The Guardian. Az újabb konvoj indulását Szergej Lavrov orosz külügyminiszter jelentette be.

Ukrajna: orosz katonai konvoj lépte át a határt

13:40 Többtucatnyi harckocsiból és páncélozott járműből álló konvoj hatolt be Oroszország felől Ukrajna területére Novoazovszk városánál, és az ukrán határőrök harcba bocsátkoztak vele – közölte hétfőn Leonyid Matyuhin ukrán katonai szóvivő.

A páncélosok behatolásáról Dmitro Timcsuk katonai szakértő, a kelet-ukrajnai harcokat figyelemmel követő Információs Ellenállás nevű szervezet koordinátora is beszámolt Facebook-oldalán. Szerinte a katonai járművekből álló konvoj java részét az ukrán fegyveres erők feltartóztatták.

Lavrov moszkvai sajtóértekezletén azt mondta, hogy az állítólagos behatolást sem az amerikai titkosszolgálatot, sem független források nem tudták megerősíteni. A szóban forgó dél-donyecki határszakasz és a környező terület az ukrán fegyveres erők ellenőrzése alatt van.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter cáfolta a hírt, nevetségesnek, dezinformációnak nevezve azt, ellenben bejelentette, hogy Kelet-Ukrajnának szánt újabb humanitárus segélyszállítmányt készítenek elő. Az orosz külügyminiszter azt mondta, Moszkva diplomáciai jegyzékben értesítette erről a szándékáról Kijevet, részletesen felsorolva, mit kívánnak segélyként szállítani. Mint mondta, Moszkva még a héten el akarja juttatni a segélyszállítmányt Ukrajnába.

Lavrov a nemzetközi sajtótájékoztatón azt is kijelentette, hogy Oroszország kész bármilyen formában egyeztetni az ukrajnai helyzetről. (mti)

10:25 Világszerte tüntetnek Andrey Stenin orosz fotós szabadon bocsátásáért. A fényképész Kelet-Ukrajnában tűnt el augusztusban, és azóta nem hallottak róla.


Visszatért Oroszországba a segélyszállító konvoj

10:02 Komolyabb incidens nélkül visszatértek Oroszországba annak a konvojnak a teherautói, amellyel egy orosz humanitárius segélyszállítmányt vittek Ukrajnába – közölték orosz forrásból és az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) megfigyelői.

A több mint kétszáz teherautóból álló orosz segélyszállító konvoj pénteken lépett be Ukrajnába, anélkül, hogy megvárta volna a helyi hatóságok végleges engedélyét. A szállítmányt a kelet-ukrajnai Luhanszkban rakodták le, majd visszaindultak. Az EBESZ szombaton azt közölte, hogy a konvoj részeként Ukrajnába érkezett valamennyi teherautó visszatért orosz földre. (mti)
Zsákmányolt ukrán fegyverekkel pózoltak a donyeckiek az Ukrajna függetlenségének a napján.


185 teherautó visszatéréséről tud az ukrán fél

10:00 Ukrán részről a nemzetközi jog megsértésének, közvetlen katonai agressziónak minősítették a történteket, de az ukrán hatóságok nem akadályozták meg a szállítmány célba juttatását. Kijev korábban azt közölte: attól lehet tartani, hogy az orosz teherautók hadi utánpótlást szállítanak az oroszbarát szakadároknak. Petro Porosenko ukrán elnök Merkellel tartott sajtótájékoztatóján úgy nyilatkozott, 185 teherautó visszatéréséről tudnak. (mti)


Mit vittek a teherautók?

9:58 Andrij Liszenko, az ukrán Nemzetvédelmi és Biztonsági Tanács (RNBO) szóvivője újságíróknak azt mondta, hogy egyes teherautók ukrán hadiipari létesítményekből rakodtak fel gyári berendezéseket. Más források ezt nem erősítették meg. (mti)


Merkel: Németország levonta a tanulságokat

9:57 Németország levonta a tanulságokat a történelemből, és nem engedi meg, hogy újabb szakadás következzen be Európában, mondta el Angela Merkel német kancellár Porosenkóval tartott sajtótájékoztatóján. Merkel ismételten leszögezte, hogy Németország nem ismeri el a Krím félsziget Oroszország általi bekebelezését, és azt a második világháború után helyreállított békés rend súlyos megsértésének tekinti.

„Ha elismernénk, akkor ezen elv alapján bármelyik európai ország igényt formálhatna egy másik állam valamely területére, ami a békés együttélést veszélyeztetné Európában” – jegyezte meg a kancellár.

Merkel és Porosenko kijelentették: bíznak abban, hogy a kelet-ukrajnai válság rendezésének szempontjából kedvező eredmények születnek Ukrajna, Oroszország, Fehéroroszország és Kazahsztán államfőinek, valamint az Európai Unió képviselőinek minszki találkozóján, kedden. (mti)


Ukrajna 500 millió euróhoz juthat

Augusztus 25., hétfő 9:55 Az ukrán államfő a kétoldalú megbeszélés eredményei közül kiemelte, hogy Németország kezdeményezi az Európai Unión belül egy különleges pénzalap létrehozását a háború sújtotta Donyec-medence újjáépítésére, amiből Ukrajna 500 millió eurós támogatáshoz és hitelhez juthat. Az ukrán államfő a Merkel kancellár által ismertetett kezdeményezést a második világháború utáni Marshall-tervhez hasonlította.

A kancellár a menekültek megsegítésére további 25 millió eurós támogatásra tett ígéretet. A sajtótájékoztatón elhangzott továbbá, hogy Németország húsz súlyosan sérült ukrán katona gyógykezelését vállalta saját költségén. (mti)
Oroszbarát lázadók ukrán hadifoglyokat vonultattak fel Donyeckben, így "ünnepelve" Ukrajna függetlenségének a napját.

Az orosz külügyminisztérium hazugnak nevezte szombati közleményében a NATO-főtitkárt.

Moszkva szerint nem igaz, hogy az orosz segélyszállítmányt Kijev egyetértése és a nemzetközi vöröskereszt közreműködése nélkül juttatták volna el Kelet-Ukrajnába.

Moszkva visszautasította Anders Fogh Rasmussen vádaskodását arról, hogy a humanitárius járműoszlop az ukrán hatóságok egyetértése és a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságának (ICRC) bármiféle bevonása nélkül lépett Ukrajna területére.

"Ez újabb hazugság" - olvasható a külügyi közleményben.

Az orosz diplomácia közölte, hogy az ukrán külügyminisztérium augusztus 12-én jegyzékben adott beleegyezést a segélyszállítmányra, és az ukrán határőrök, illetve vámtisztek több mint egy hétig foglalkoztak a konvojjal Donyeck határátkelőnél.

A nemzetközi vöröskereszt bevonása kapcsán Moszkva azt tanácsolta a NATO-nak, hogy "ha valóban érdekli az igazság, mi történt az orosz humanitárius misszió ügyében, a bevonás mértékét illetően, akkor azt javasoljuk, forduljon az ICRC központjához".

A RIA Novosztyi orosz állami hírügynökség szerint az orosz teherautók a segélyszállítmánnyal augusztus 14-én érkeztek az ukrán határhoz, de az ukrán fél csak augusztus 21-én, csütörtökön fogott hozzá a vámvizsgálathoz. Pénteken a konvoj átszelte a határt és eljuttatták a segélyeket Luhanszkba.

Kijev nemzetközi jogsértésnek állította be ezt, és arra szólította fel a nemzetközi közösséget, hogy ítéljék el Oroszországot. Moszkva álláspontja szerint Kijev mindent megtett, hogy hátráltassa a segélyek Ukrajnába juttatását, pedig Oroszország a segélyküldést teljesen átlátható módon, az ukrán féllel és a vöröskereszttel együttműködve készítette elő.

Az orosz segélykonvoj szombaton több hullámban visszatért Ukrajnából Oroszországba, biztonságát az önhatalmúlag kikiáltott luhanszki népköztársaság egységei szavatolták - írta a RIA Novosztyi. (mti)

Visszamentek Oroszországba a segélyszállító teherautók

17:09 Visszatértek Oroszországba annak a konvojnak a teherautói, amelyek Ukrajnába vittek egy orosz humanitárius segélyszállítmányt – közölték orosz források és az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) megfigyelői szombat délután. Ukrán részről 184 teherautó áthaladását erősítették meg, de a katonai szóvivő azt nem tudta megmondani, hány jármű maradt Ukrajnában.

A több mint kétszáz teherautóból álló konvoj pénteken lépett be Ukrajnába, anélkül, hogy megvárta volna a helyi hatóságok engedélyét. A szállítmányt a kelet-ukrajnai Luhanszkban rakodták le, majd visszaindultak.

Ukrán részről a nemzetközi jog megsértésének, közvetlen katonai agressziónak minősítették a történteket, de az ukrán hatóságok nem akadályozták meg a szállítmány célba juttatását. Kijev korábban azt közölte, attól lehet tartani, hogy az orosz teherautók hadi utánpótlást szállítanak az oroszbarát szakadároknak.

Andrij Liszenko, az ukrán Nemzetvédelmi és Biztonsági Tanács (RNBO) szóvivője szombaton azt mondta újságíróknak, hogy egyes teherautók ukrán hadiipari létesítményekből rakodtak fel gyári berendezéseket. Az EBESZ megfigyelőmissziójának egyik tagja, Paul Picard azt mondta az AFP francia hírügynökségnek, hogy a teljes konvoj visszatért.

Az orosz RIA hírügynökség egy moszkvai külügyi szóvivőt idézett, aki szintén úgy nyilatkozott, hogy a teherautók elhagyták Ukrajnát. Az orosz külügyi tárca közleményt is kiadott, amelyben megerősítette, hogy a humanitárius segély eljutott tervezett céljához Délkelet-Ukrajnában. Hozzátette, hogy a kormány folytatni kívánja együttműködését a nemzetközi vöröskereszttel annak érdekében, hogy támogassák az említett térségben lakókat. (mti)


Pentagon: Moszkvának haladéktalanul vissza kell vonnia a konvojt

11:29 Oroszországnak haladéktalanul vissza kell vonnia az Ukrajna területére küldött konvoját – jelentette ki pénteken Washingtonban John Kirby ellentengernagy, az amerikai védelmi minisztérium szóvivője.

Kirby szerint az Egyesült Államok nagyon aggasztónak ítéli, hogy Oroszország megsértette Ukrajna területi épségét.

„Oroszországnak haladéktalanul el kell távolítania járműveit és azok személyzetét Ukrajna területéről. Ennek elmulasztása további költségekkel és elszigetelődéssel jár majd” – mondta. (mti)
Elérték Luhanszkot az első orosz teherautók

11:25 Elérték péntek délután Luhanszkot az első segélyszállító orosz teherautók – jelentette az Interfax orosz hírügynökség a kelet-ukrajnai várost hatalmukban tartó szakadárokra hivatkozva.

Petro Porosenko ukrán elnök előzőleg kijelentette, hogy az orosz konvoj behatolása Ukrajnába a nemzetközi jog megsértése, és felszólította Moszkvát, hogy állítsa vissza a legális állapotot. (mti)


SZBU: az orosz teherautók behatolása közvetlen katonai agresszió Ukrajna ellen

11:22 Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) vezetője szerint Oroszország közvetlen katonai agressziót hajtott végre Ukrajnával szemben segélyszállítmány álcája alatt.

Valentin Nalivajcsenko pénteken újságíróknak azt mondta: a teherautók sofőrjei valójában orosz katonák, akik kiképzést kaptak katonai járművek, köztük harckocsik vezetésére és tüzérségi rendszerek kezelésére.

Szavai szerint a segélykonvojnak álcázott fehér színű Kamazokat elsősorban tüzérségi eszközök szállítására fogják használni Ukrajnában, és ezek a fegyverek – mint mondta – civil áldozatokat szednek majd.

Az SZBU értesülései szerint már 34 teherautó hajtott Ukrajna területére és több mint kétszáz áll közvetlenül az ukrán határnál. (mti)


23. augusztus. 10:01

Oroszország tüzérségi egységeket küld Ukrajnába, és a határ túloldaláról ágyúzza az ukrán egységeket, idézte a USA Today a NATO szóvivőjét. Oana Lungescu szerint a szervezet megbízható információkat kapott arról, hogy az orosz egységek közvetlenül vesznek részt a harci cselekményekben, "az orosz légierő, légvédelem, és speciális egységek" is beavatkoznak a kelet-ukrajnai helyzetbe.

A New York Times meg nem nevezett NATO-illetékesre hivatkozva írja, hogy míg eddig csak híradásokból értesültek Oroszország közvetlen beavatkozásáról, addig mostanra már bizonyítékaik vannak, hogy az elmúlt napokban orosz tüzérségi eszközök, és azt kezelő orosz katonák lépték át a határt. (index)Az orosz humanitárius segélyt szállító első teherautók pénteken behajtottak Ukrajna területére, és jelenleg Izvarino határátkelőhelyen tartózkodnak. Egyes helyszíni jelentések szerint a konvojt oroszbarát fegyveresek kísérik.

Az ukrán hírszerzés vezetője, Valentin Nalivajcsenko szerint a lépés nem más, mint invázió. A teherautók rakománya a lázadók kezére jut, a járműveket pedig saját céljaikra használják majd.

Oroszország közben figyelmeztette az ukrán felet, ne szabotálják a segélyakciót.


Félő hogy megtámadják

A konvojt minden bizonnyal feltartóztatják a Luhanszknál húzódó frontvonal környékén. Ha megpróbálná kerülni az ukrán erőket, félő, hogy – szándékosan vagy véletlenül – támadás éri, véli a BBC szakértője.

Az ukrán-orosz határtól két órányira van Luhanszk, de nem tudni, hogy a konvoj azon az autópályán halad majd, ahol harcok folynak, vagy valamilyen más útvonalat választ.

Az ITAR-TASZSZ orosz hírügynökség helyszíni jelentése szerint az első járműoszlop 32 teherautóból állt, a délkelet-ukrajnai városok lakóinak szánt élelmiszerrel és közszükségleti cikkekkel.
Kimerült minden ürügy Moszkva szerint

Előzőleg az orosz külügyminisztérium arról számolt be, hogy kimerült minden ürügy a több mint egy hete az orosz-ukrán határon állomásozó orosz konvoj késleltetésére, ezért elindították a járműveket.

A Nemzetközi Vöröskereszt közölte, hogy „semmilyen szerepe” nincsen az akcióban. Minden érintett fél beleegyezése szükséges ahhoz, hogy a konvoj beléphessen az országba. A járműoszlopnak úgy kell haladnia célja felé, hogy a konfliktusban érintett felek közben nem tartják tiszteletben a fegyvernyugvásra tett ígéreteiket, hívták fel a figyelmet.


Eddig Rosztovban várakoztak

Az összesen mintegy 1800 tonna rakományt – élelmiszert, vizet, gyógyszereket, hálózsákokat és áramfejlesztőket – szállító több mint 280 teherautó augusztus 12-én indult el az orosz főváros, Moszkva környékéről, két nap múlva érkezett az ukrán határ közelébe, s azóta a rosztovi területen várakozott.
Oroszország az Ukrajna keleti részében kialakult humanitárius helyzetre való tekintettel augusztus elején az ENSZ Biztonsági Tanácsában azt kezdeményezte, hogy nemzetközi küldetés keretében induljon orosz segély a régióba. Kijev korábban arra figyelmeztetett, hogy orosz erők a humanitárius segélynyújtás ürügyén benyomulhatnak Kelet-Ukrajnába.

Forrás: MTI/BBC

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS