2020. aug. 10. hétfőLőrinc
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Rakéta csapódhatott menekültek buszkonvojába Kelet-Ukrajnában

2014. augusztus 16. 10:14, utolsó frissítés: 2014. augusztus 18. 16:20

Fel kell készülni a felségjelezés nélküli egyenruhát viselő fegyveresek beszivárgására, mondta a NATO európai erőinek főparancsnoka.


Megkezdődött Luhanszk „felszabadítása”

15:24 Elfoglalták a kelet-ukrajnai Luhanszk városának egy részét a szakadároktól a Kijev által terrorellenesnek elnevezett erők – közölte hétfői sajtótájékoztatóján az ukrán Nemzetvédelmi és Biztonsági Tanács (RNBO) szóvivője.

Andrij Liszenko megerősítette, hogy visszafoglaltak a szeparatistáktól egy kerületi rendőrkapitányságot. Szavai szerint az ukrán hadsereg szinte teljesen körbevette a várost, és megkezdte a megyeszékhely „felszabadításának” műveletét. (mti)


Lavrov: megegyezés született a humanitárius konvoj ügyében15:20 Megegyezés született a kelet-ukrajnai válságövezetbe küldött orosz segélykonvoj ügyében a berlini német-francia-orosz-ukrán külügyminiszteri találkozón – jelentette be az orosz diplomácia vezetője hétfőn a német fővárosban.

Szergej Lavrov azt mondta: valamennyi kérdést lezártak, és Ukrajna megállapodást kötött a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságával (ICRC) a konvoj sorsáról. Részleteket nem közölt, így nem ismert, hogy nyitnak-e a segélyszállító teherautóknak biztonsági folyosót, ahol tűzszünet volna érvényben. Lavrov csupán annyit jegyzett meg, hogy a segítség rövidesen megérkezik oda, „ahol szükség van rá”.

Az orosz külügyminiszter azt hangsúlyozta, hogy Ukrajna keleti részét „humanitárius katasztrófa” sújtja, a lakosság szenved az előrenyomuló ukrán hadsereg támadásaitól, ezért fegyvernyugvásra van szükség, amiről azonban – állította – az ukrán fél hozzáállása miatt nem sikerült megállapodni a berlini egyeztetésen.


Feltétel nélküli fegyvernyugvást szorgalmaz Moszkva

Oroszország „feltétel nélküli fegyvernyugvást szorgalmaz, de az ukránok sajnos továbbra is feltételeket támasztanak” – mondta. Hozzátette: nem lehet kizárni, hogy egy következő találkozón létrejön a megállapodás, addig azonban, amíg az ukránok katonai erővel akarják megoldani a konfliktust, nincs értelme a tárgyalásnak.

Az orosz külügyminiszter visszautasította a kijevi vezetők állítását, hogy Moszkva jogsértő módon haditechnikát szállít ukrán területre. Az a kijevi állítás pedig „a fantázia szüleménye”, hogy az ukrán hadsereg megsemmisített egy Ukrajnába behatoló orosz harcjárműoszlopot – emelte ki.

Az viszont igaz – tette hozzá Lavrov –, hogy csapatokat vontak össze az ukrán határ térségében, de erre nagy szükség van, hiszen „nem lehetünk eléggé óvatosak, ha határainktól néhány kilométerre háborút folytatnak tüzérség, légierő és talán ballisztikus rakéták bevetésével”.


Hétfő hajnalban ért véget a megbeszélés

Német kezdeményezésre Berlinben vasárnap este kezdett tárgyalást Frank-Walter Steinmeier német, Pavlo Klimkin ukrán, Laurent Fabius francia külügyminiszter és Szergej Lavrov. A kezdeményezés célja az volt, hogy újraindítsák az ukrán válság békés, politikai rendezésének folyamatát.

A megbeszélés hétfő hajnalban ért véget. „Nehéz tárgyalásokat folytattunk, úgy gondolom azonban, hogy egyes kérdésekben előrelépés történt” – értékelte a találkozót Frank-Walter Steinmeier. Hozzátette: a tárgyalásokon a harcok leállításáról és a polgári lakosság humanitárius megsegítéséről volt szó, a következő lépésként pedig a külügyminiszterek tájékoztatják a berlini megbeszélésekről országuk vezetőit, és hétfőn vagy kedden eldől, hogyan folytatják a párbeszédet. (mti)


Rakéta csapódhatott menekültek buszkonvojába Kelet-Ukrajnában

13:21 Az ukrán lázadók rakétavetőből kilőtt lövedékkel találtak el hétfőn egy buszkonvojt, amely menekülőket szállított a kelet-ukrajnai Luhanszkból – közölte egy ukrán katonai szóvivő.

„A terroristák Grad rakétákat lőttek ki egy menekültek szállító járműoszlopra Hrjascsuvatje és Novoszvitlivka települések közelében. Arra várunk, hogy megtudjuk, hányan haltak meg” – mondta.

Az önhatalmúlag kikiáltott „Donyecki Népköztársaság” egyik szóvivője ugyanakkor azt állította, hogy nincsenek információi a történtekről. Egy oroszbarát hírportál szerint a szakadárok és az ukrán hadsereg nehézfegyverekkel lőtték egymást abban a térségben, ahol a buszok haladtak. (mti)
Steinmeier: újra kell indítani a politikai rendezés folyamatát

10:55 Újra kell indítani az ukrán válság politikai rendezésének folyamatát és ki kell dolgozni a tartós fegyvernyugváshoz elvezető út tervét – közölte a német külügyminiszter vasárnap Berlinben az ukrán, az orosz és a francia külügyminiszterrel kezdett tárgyalás előtt.

Frank-Walter Steinmeier szerint a kelet-ukrajnai fegyveres összetűzéseket elszenvedő polgári lakosság megpróbáltatásai miatt érthető, hogy jelenleg elsősorban a humanitárius helyzetre irányul a figyelem, de „nem szabad elhanyagolni a politikai rendezés lehetőségeinek keresését”, mert az a veszély fenyeget, hogy a konfliktus résztvevői a válság „mind mélyebbre húzó spiráljába” kerülnek.


„Új politikai impulzusokra van szükség”

– hangsúlyozta a német külügyminiszter a négyoldalú tanácskozás előtt kiadott közleményében, hozzátéve, hogy ki kell dolgozni „a tartós fegyverszünet útitervét és a hatékony határellenőrzés kereteit”.

Steinmeier az általa kezdeményezett tanácskozás előtt még egy sajtónyilatkozatot is tett, kiemelve, hogy a folyamatok alapján akár az is előfordulhat, hogy közvetlen összeütközésbe kerül az ukrán és az orosz hadsereg, amit „mindenképpen el kell kerülni”.


Messze a politikai rendezéstől

A válság politikai megoldására tett eddigi kísérletek sikertelenek voltak, a békés rendezéséről szóló áprilisi genfi és a hasonló júliusi berlini megállapodás sem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. „A mai hírek is azt mutatják, hogy távol vagyunk a konfliktus lezárásától. Továbbra is halnak meg emberek, nincs tűzszünet és nagyon messze vagyunk a politikai rendezéstől” – mondta Frank-Walter Steinmeier.

Április közepén Genfben az Egyesült Államok, Oroszország, Ukrajna és az EU kötött megállapodást, az aláírók felszólították az ukrajnai konfliktusban érintett feleket, hogy mondjanak le az erőszakról, megfélemlítésről és provokációkról. Követelték az illegális fegyveres csoportok lefegyverzését és a megszállt épületek kiürítését, és megállapodtak abban, hogy az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) megfigyelői missziója vezető szerepet vállal a rendezésben.

Július elején a német, az ukrán, az orosz és a francia külügyminiszter tárgyalt Berlinben az egyre súlyosabb kelet-ukrajnai helyzet rendezéséről. Frank-Walter Steinmeier és Pavlo Klimkin ukrán, Szergej Lavrov orosz és Laurent Fabius francia külügyminiszter mindenekelőtt abban állapodott meg, hogy az EBESZ-misszió feladatát kiterjesztik az ukrán-orosz határ megfigyelésére.

Az orosz és az ukrán külügyi tárca vezetője továbbá megegyezett arról, hogy az EBESZ által felügyelt, tartós fegyvernyugvás elérése céljával tárgyalásokat kezdenek a kelet-ukrajnai oroszbarát szakadárok bevonásával.

Enyhülés és fegyverszünet helyett azonban tovább mélyült a válság. S vasárnap Pavlo Klimkin katonai támogatást kért a NATO-tól és az EU-tól az oroszbarát szakadárok elleni harchoz. (mti)

Ipari szennyvizet isznak Luhanszkban

10:34 Donyeckben mától fogva nincsen ivóvíz, a luhanszkiak már 15 napja tengődnek víz nélkül. Egyesek ipari szennyvizet főznek fel és isznak – írja a The Australian.
Áttörést ért el az ukrán hadsereg?

10:27 Az ukrán erők visszafoglalták a luhanszki rendőrparancsnokságot, mely négy hónapja a szakadárok ellenőrzése alatt van – jelentette a Reuters. Kijev szerint a luhanszki fejlemények áttörést jelenthetnek az oroszbarát lázadók elleni harcban.

Luhanszk azért kulcsfontosságú a lázadók számára, mert itt húzódik az Oroszország felől érkező utánpótlási útvonal. A lázadók éppen ezért elkeseredetten védik a várost. (reuters)
Tíz ukrán városban osztott segélyt a Vöröskereszt

10:19 Csaknem száz tonna ukrán humanitárius segélyt osztott szét a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága tíz kelet-ukrajnai városban – közölték vasárnap este a genfi székhelyű szervezettől.

Az ukrajnai vöröskereszt közreműködésével két nap alatt osztották szét az ukrán konvojjal továbbított segélyeket. Élelmiszert vittek több mint húszezer embernek egyebek mellett a Luhanszk megyei Sztarobilszk, Liszicsanszk és Szeverodonyeck városokban.

Az orosz média ehhez hozzátette, hogy Oroszország öt nappal ezelőtt kétezer tonnányi élelmiszert, orvosságot és háztartási cikket továbbított Ukrajnába, körülbelül 270 kamionnal. A teherautók az ukrán határnál vesztegelnek, és egyelőre nem kezdődött meg a szállítmányok vámvizsgálata sem, bár az orosz és az ukrán határőrök illetve vámőrök állítólag megállapodtak már az orosz segélykonvoj egy részének átvizsgálásáról.

Két nappal az orosz konvoj elindítása után Kijevben is bejelentették, hogy segélyt küldenek az ország keleti részébe. Az ukrán hatóságok szerint Kijevből, Harkovból és Dnyipropetrovszkból 75 teherautó indult útnak, körülbelül 800 tonnányi segélyszállítmánnyal. (mti)


A NATO szerint kezelni kell az oroszok hibrid háborúját

10:14 A NATO-nak meg kell tanulnia kezelni az Oroszország által folytatott „hibrid háború” révén keletkező helyzetet, és mindenekelőtt fel kell készülnie a felségjelezés nélküli egyenruhát viselő fegyveresek beszivárgására – mondta Philip Breedlove amerikai tábornok, a NATO európai erőinek főparancsnoka a Die Weltnek.

A német lap online kiadásában vasárnap megjelent interjúban Philip Breedlove kifejtette: a hibrid háború négy eszköz ötvözésével folytatott hadviselés. Ezek a diplomácia, az információ, a katonai-fegyveres erő és a gazdaság, az egyes elemek angol nevének (diplomacy, information, military, economy) kezdőbetűjéből képzett katonai szakkifejezéssel: dime.

A hibrid modell „összefogja a nemzetállami hatalom, befolyás valamennyi eszközét, és felhasználja egy másik nemzet ellen”, és éppen ennek a modellnek a működését lehet megfigyelni Oroszország Ukrajnával kapcsolatban folytatott tevékenységében – mondta a NATO európai erőinek főparancsnoka, nagyon aggasztónak nevezve az új hadviselési forma megjelenését a gyakorlatban.

Hozzátette: az ukrán válsággal kapcsolatban „teljesen őszintén szólva az a legfontosabb, hogy a NATO-tagországok legyenek felkészülve az úgynevezett zöld alakok, vagyis a felségjelzés nélküli egyenruhát viselő katonák” megjelenésére, akik a Krím félszigeten kipróbált módszert alkalmazva nyugtalanságot szítanak, kormányzati épületeket foglalnak el, szakadárokat képeznek ki a fegyverforgatásra, és így megrendítik az egész ország stabilitását.

Amennyiben a szövetség ilyen jelenséget tapasztal bármely tagállamában, a kollektív védelem elve alapján azonnal közbelép – jelentette ki a NATO európai főparancsnoka. (mti)


Moszkva tagadja a páncélos járművekről szóló vádakat

10:12 Az orosz elnök szóvivője vasárnap tagadta azok a híreket, amelyek szerint Oroszország páncélozott járműveket, harckocsikat szállítana a donyecki „népköztársaságnak”.

Dmitrij Peszkov a Govorit Moszkva rádióadónak adott nyilatkozatában leszögezte: „Már többször kijelentettük, hogy semmiféle technikát oda nem szállítunk”. A szóvivő azonban nem nevezte meg, hogy pontosan mely forrás állítását tagadja, és az ITAR-TASZSZ hírügynökség is csak úgy fogalmaz, hogy korábban „olyan hírek láttak” napvilágot, amelyek szerint a „felkelőknek” 150 darab haditechnikai „egységet”, köztük 30 harckocsit szállítanak Oroszországból.

Moszkva nyilvánvalóan a Reuters szombati hírére reagált, mivel a hírügynökség egy olyan videofelvételről számolt be, amelyen Olekszandr Zaharcsenko, a „Donyecki Népköztársaság” „miniszterelnöke” azt mondja: az ukrán kormánnyal szembenálló oroszbarát erők 150 páncélozott jármű – köztük 30 harckocsi – érkezését várják, és hamarosan 1200 olyan fegyveres erősíti majd soraikat, aki Oroszországban kapott négyhónapos kiképzést.

„A legsorsdöntőbb pillanatban csatlakoznak hozzánk” – mondta Zaharcsenko, aki – mint a Reuters megjegyzi – nem árulta el, honnan érkeznének az említett páncélozott járművek. (mti)

Augusztus 18., 9:57 Az orosz konvoj elérte az ukrán határnak egy, a szeparatisták által ellenőrzött szakaszát.

14:11 Az ukrán határ közelében veszteglő orosz segélykonvoj egy része elindult vasárnap a határ felé.

Miután Ukrajna szombaton elismerte az orosz járműoszlop küldetésének humanitárius jellegét, elvileg nincs akadálya annak, hogy a konvoj a célja felé induljon. Az ITAR-TASZSZ a menet szervezőitől azt a tájékoztatást kapta, hogy a 280 teherautóból álló konvoj lassan elindul, vasárnap az első 16, Kamaz típusú teherautó halad a határ felé, de ezen a napon még nem lépik át a határt.

A Reuters egy helyszínen tartózkodó újságírója megerősítette, hogy 16 teherautó elindult az ukrán határtól mintegy 30 kilométerre lévő Kamenszk-Sahtyinszkij falunál lévő parkolóból. (mti/hvg)


Lelőttek egy ukrán MiG-29-est a szakadárok

13:35 A kelet-ukrajnai szakadárok Luhanszk város környékén lelőtték az ukrán hadsereg egyik MiG-29-es harci gépét. A hírt vasárnap reggel jelentették be ukrán katonai szóvivők.

"A terroristák lelőttek vasárnap egy MiG-29-est, miután az elvégezte a feladatát, és megsemmisített egy lázadócsoportot" - mondta Leonyid Matjuhin, a kelet-ukrajnai hadművelet szóvivője. "A pilóta katapultált. Felkutatták, és most már biztonságos helyen van" - tette hozzá. Az esetről több részletet egyelőre nem közöltek, nem lehet tudni azt sem, hogy a pilóta milyen állapotban van.

Olekszandr Zaharcsenko, az önhatalmúlag kikiáltott "Donyecki Népköztársaság" "miniszterelnöke" azt állította pénteken, hogy az ukrán hadsereg ellentámadást indított az oroszbarát szakadárok ellen. A megelőző három napban a felkelők "sok harceszközt elpusztítottak és sok ellenséges katonát megöltek", és újra folyosót létesítettek Donyeck és Luhanszk városok között - állította.

Az ukrán hadsereg az utóbbi hetekben jelentős területeket foglalt vissza a szakadároktól Donyeck és Luhanszk megyékben, és csütörtökre teljesen körbezárta Luhanszk városát. Azt az előző nap Andrij Liszenko, az ukrán Nemzetvédelmi és Biztonsági Tanács (RNBO) szóvivője is elmondta, hogy heves harcok folynak Donyeck és Luhanszk környékén, de azt Zaharcsenkón kívül semmilyen más forrás nem erősítette meg, hogy a felkelők harci sikereket értek volna el. Tény, hogy a szakadárok csütörtökön is lelőttek egy ukrán MiG-29-est Donyeck közelében. A pilóta lakatlan területre kormányozta a gépet, és még időben katapultálni tudott kijevi tájékoztatás szerint. (mti/hvg)

11:02 Katonai támogatást kért országa számára az oroszbarát szeparatisták elleni harchoz a NATO-tól és az Európai Uniótól az ukrán külügyminiszter.

A Deutschlandfunk német rádióállomásnak adott, vasárnap elhangzó nyilatkozatában Pavlo Klimkin annak a nézetnek adott hangot, hogy a nyugati katonai szövetség részéről új stratégiára van szükség Ukrajnával kapcsolatban. Klimkin szerint a NATO-nak és az EU-nak fontolóra kell vennie, hogy milyen lépéseket tehetnek, illetve tesznek akkor, ha - mint fogalmazott - megszegik a szabályokat, amint azt a Krím félsziget annektálása, valamint a kelet-ukrajnai oroszbarát szeparatisták támogatása bizonyítja.

A hírügynökségek által szombat éjszaka előzetes ismertetett interjúban Klimkin hangsúlyozta, hogy Ukrajna egyértelműen katonai támogatást kér. Szükség van a katonai támogatásra, mert az megkönnyíti az ukrán haderő számára, hogy fellépjen a szeparatisták ellen - fogalmazott a miniszter, aki utalt arra is: az ország gazdaságilag és pénzügyileg rendkívül nehéz helyzetben van, ezért a most szükséges katonai segélyt csak később tudja visszafizetni.

Az általa említett új stratégiával kapcsolatban reményét fejezte ki, hogy szeptemberi csúcstalálkozóján a NATO elfogadja azt. A stratégia részeként említette a politikai támogatást, a katonai segélyt, a reformok segítését, továbbá támogatást olyan területeken, mint a terrorizmus elleni harc vagy a kiberbiztonság. Az ukrán külügyminiszter Berlinben tartózkodik, ahol vasárnap orosz, továbbá német és francia kollégájával találkozik.

Szombat késő este vált ismertté a német fővárosban, hogy Petro Porosenko ukrán elnök a jövő hétre kijevi látogatásra hívta meg Angela Merkel kancellárt. A kancellár szóvivője szerint jelenleg tanulmányozzák a meghívást. (mti/hvg)

Augusztus 17, 9.50 A kormány honlapján megjelent közlemény szerint - amely Petro Porosenko elnök friss rendeletére hivatkozik - a Nemzetközi Vöröskereszt koordinálásával érkezett humanitárius segítségnek tekintik a szállítmányt. A rendelet közelebb visz ahhoz, hogy a 300 teherautóból álló konvoj átléphesse az ukrán határt. A járműoszlop napok óta vesztegel, mert az ukrán hatóságok alaposan át kívánják vizsgálni.

Kijev korábban hangoztatott aggodalmai szerint a konvoj katonai célokat is szolgálhat. Oroszország mindvégig azt állította, hogy humanitárius segítségről van szó a jelentős arányú oroszbarát lakosságnak otthont adó térség számára. A vöröskereszt egyik illetékese, Pascal Cuttat szombat éjjel elmondta, hogy Ukrajna és Oroszország már megállapodott az 1800 tonnányi rakomány átvizsgálásának módjáról. Ahhoz azonban, hogy a rakomány átléphesse a határt, a kijevi vezetés egyértelmű engedélyére és biztonsági garanciáira is szükség van. Az ukrán kormány előzőleg azt hangoztatta, hogy a konvoj biztonságáért Moszkva a felelős. (mti via index)

150 páncélossal és 1200 katonával támogatja Moszkva a szeparatistákat

20:41 Legalábbis erről beszél Olekszandr Zaharcsenko, a Donyecki Népköztársaság miniszterelnöke egy Reuters által bemutatott videón. Állítása szerint az ukrán kormánnyal szembenálló oroszbarát erők 150 páncélozott jármű - köztük 30 harckocsi - érkezését várják, és hamarosan 1200 olyan fegyveres erősíti majd soraikat, aki Oroszországban kapott négy hónapos kiképzést - írja az MTI.

„A legsorsdöntőbb pillanatban csatlakoznak hozzánk” - mondta Zaharcsenko, aki nem árulta el, honnan érkeznének az említett páncélozott járművek.Az ukrán erők és a szeparatisták szombaton az orosz határ közelében szórványos harcokba bonyolódtak ugyan, de a konfliktus nem szélesedik annyira, amennyire attól tartani lehetett. A Reuters arra utalt, hogy a pénteki hírek szerint egy orosz hadoszlop hatolt be ukrán területre, és azt az ukrán hadsereg állítólag megsemmisítette.

Nem tudni, mi is történt valójában, hiszen az orosz fél tagadta a hadoszlop behatolásának a tényét, és értelemszerűen a kijevi bejelentést is annak megsemmisítéséről. (index)

Ellentámadást indítottak az ukrán szakadárok a vezetőjük szerint

augusztus 16., 9:48 Ellentámadást indítottak az oroszbarát szakadárok ukrán hadsereg ellen az önhatalmúlag kikiáltott Donyecki Népköztársaság miniszterelnökének állítása szerint.

Az elmúlt három napban a felkelők sok harceszközt elpusztítottak és sok ellenséges katonát megöltek, és újra folyosót létesítettek Donyeck és Luhanszk városai között - mondta Olekszandr Zaharcsenko. "A következő lépés Luhanszk blokádjának feloldása lesz. Azt hiszem, ez még ma este sikerülhet" - mondta a szakadárok vezetője.

Az ukrán hadsereg az utóbbi hetekben jelentős területeket foglalt vissza a szakadároktól Donyeck és Luhanszk megyékben, és csütörtökre teljesen körbezárta Luhanszk városát. Azt az előző nap Andrij Liszenko, az ukrán Nemzetvédelmi és Biztonsági Tanács (RNBO) szóvivője is elmondta, hogy heves harcok folynak Donyeck és Luhanszk környékén, de azt Zaharcsenkón kívül semmilyen más forrás nem erősítette meg, hogy a felkelők harci sikereket értek volna el.

Az önjelölt donyecki miniszterelnök pénteken emellett azzal vádolta az ukrán hatóságokat, hogy azok szándékosan akadályozzák az orosz humanitárius segély eljuttatást a felkelők kezén lévő területekre, ahol hatalmas szükség lenne arra. "A Donyecki Népköztársaságban nagyon aggasztó a humanitárius helyzet, olyan szükségünk van az Oroszország által küldött segélyre - amit még nem kaptunk meg -, mint az oxigénre" - mondta.

Zaharcsenko szerint az ukrán hadsereg és a kijevi kormány minden lehetséges módon próbálja megakadályozni a segély célba juttatását. Az orosz segélykonvoj, amely kedden indult útnak Moszkva közeléből, jelenleg 30 kilométerre a határtól rostokol, miután a rakományt az ukrán hatóságoknak át kell vizsgálniuk az országba való belépés előtt.

Moszkva szerint a mintegy 260-280 fehér teherautóban segély van, azonban Kijev és nyugati kormányok attól tartanak, hogy Oroszország utánpótlást szállíthat a felkelőknek a segélybe rejtve, vagy a katonai akciókról való figyelemelterelésre próbálja használni a konvoj körüli huzavonát.

A BBC stábja korábban betekinthetett egyes teherautókba, amelyekben fehér zsákok, illetve palackozott víz volt. Ugyanakkor a brit tévé riportere furcsának találta, hogy a teherautók nagy része szinte teljesen üres. (mti/hvg)


Berlinben tárgyal vasárnap az ukrán, az orosz, a német és a francia külügyminiszter

21:30 Berlinben négyoldalú diplomáciai megbeszélést tart vasárnap az ukrán, az orosz, a francia és a német külügyminiszter. Ezt Pavlo Klimkin az ukrán külügyi tárca vezetője hozta nyilvánosságra pénteken Twitter mikroblogjában.

Arról, hogy miről tárgyal majd Szergej Lavrov orosz, Frank-Walter Steinmeier német és Laurent Fabius francia külügyminiszterrel semmit sem hozott nyilvánosságra.

"Akár szögletes lesz az asztal vagy kerek, tárgyalni kell" - jegyezte meg Klimkin.

A négyoldalú tanácskozás napirendjén nyilvánvalóan a kelet-ukrajnai válság rendezésének lehetőségei lesznek, valószínűleg szóba kerül majd az ukrán határhoz érkezett orosz segélyszállítmány ügye, valamint az orosz katonai járművek behatolása Ukrajna területére.(mti)


Az ukránok megtámadták a behatoló orosz harcjárműveket

augusztus 15., 21:14 Megtámadták az ukrán erők az ország területére behatoló orosz harcjárműveket - mondta a hadsereg szóvivője. Az orosz külügy is beszámolt a harcok kitöréséről, bár ők azt közölték, az ukránok az orosz segélyszállítmányt akarják megállítani.

Az ukrán erők megtámadták az országba behatoló orosz harcjárművek egy oszlopát és "annak egy részét megsemmisítették" - közölte az ukrán hadsereg egyik szóvivője. A Reuters szerint az orosz külügyminisztérium is azt közölte, heves harcokat indítottak az ukrán erők, de szerintük azért, hogy megállítsák a térségbe tartó orosz segélyszállítmányt.

>> A korábbi események percről percre frissülő cikkünkben

Petro Porosenko ukrán elnök eközben telefonon azt mondta David Cameron brit miniszterelnöknek, hogy az ukrán fegyveres erők tüzérsége megsemmisítette annak az orosz harcjárműoszlopnak a nagy részét, amely péntekre virradó éjjel hatolt be Ukrajna területére a kelet-ukrajnai Izvarine határátkelőnél. Porosenko szerint a szeparatisták által ellenőrzött területnél lévő határszakaszon továbbra is érkeznek illegálisan fegyverek és katonai eszközök Oroszországból.

Pénteken derült ki, hogy feltehetően orosz páncélozott harcjárművek és katonai teherautók lépték át illegálisan az ukrán határt előző nap annál a Luhanszk megyei átkelőnél, ahová az orosz segélykonvoj pénteken megérkezett. Ezt később megerősítette a kelet-ukrajnai szakadárok ellen indított, Kijev által terrorellenesnek elnevezett hadművelet parancsnoksága is. Nagy-Britannia bekérette az orosz követet a behatolásról szóló hírek miatt.

Előző este több külföldi újságíró - például a Guardian tudósítója is - a közösségi portálokon számolt be arról, hogy orosz katonai járművek keltek át a határon. Pénteken a Daily Telegraph tudósítója tweetelt egy fotót az orosz harckocsikról a Twitteren, a fotó alá azt írta, sokan vannak az orosz katonák.

Andrij Liszenko, a Nemzetvédelmi és Biztonsági Tanács (RNBO) szóvivője pénteki kijevi sajtótájékoztatóján közölte, hogy a katonai hírszerzés észlelte a hadoszlopot, amely Izvarinénél átkelt az orosz-ukrán határon. Hozzátette, hogy az orosz katonai járművek számát Kijev egyelőre nem hozza nyilvánosságra.

Liszenko azt mondta, hogy nem célszerű az ukrán légierőt bevetni a szeparatisták ellen, mivel a szakadároknak vannak légvédelmi rendszereik, az orosz határon túlról pedig folyamatosan figyelik az ukrán légteret. Szerinte ezért az ukrán fegyveres erők jelenleg a szakadár konvojokkal szemben a "felderítés, követés és megsemmisítés" taktikáját alkalmazzák.

Ma már több EU-tagország külügyminisztere is aggodalmát fejezte ki az orosz páncélozott harcjárművek Ukrajnába való behatolásáról szóló hírek miatt. (mti/hvg.hu)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS