2020. aug. 10. hétfőLőrinc
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Orosz oldalon ellenőrzik az ukrán határőrök az orosz segélyszállítmányt

2014. augusztus 12. 10:14, utolsó frissítés: 2014. augusztus 18. 12:32

Az ukrán államfő utasítására vizsgálják át az orosz oldalon a 280 kamionból álló konvojt.


Orosz oldalon ellenőrzik az ukrán határőrök az orosz segélyszállítmányt

14:07 Oroszországban a rosztovi területen lévő Donyeck határátkelőnél ellenőrzik az ukrán határőrök a Moszkva által Kelet-Ukrajnának szánt segélyszállítmányt - közölte pénteken az ukrán határőrszolgálat.

A tájékoztatás szerint az ukrán államfő utasítására vizsgálják át az orosz oldalon a 280 kamionból álló konvojt. Az ukrán határőrök és vámtisztek már megérkeztek az orosz átkelőhöz, amely Ukrajnában az oroszbarát szakadárok ellenőrzése alatt álló Izvarine határátkelővel van szemben. A rakomány átvizsgálását az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) képviselőinek jelenlétében végzik. A szállítmány fogadója a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága (ICRC), amely vállalta a segély célba juttatását.

Arszenyij Jacenyuk ukrán miniszterelnök szerdán a kormány kijevi ülése után leszögezte, hogy Ukrajna humanitárius segélyt csak a nemzetközi jog normáinak megfelelően, és csakis a nemzetközi vöröskereszttől fogadhat el.


Egyelőre ismeretlen, milyen útvonalon halad majd az orosz szállítmány ukrán területen.

Az ukrán külügyminisztérium honlapján pénteken megjelentetett közlemény szerint Kijev és Moszkva megállapodott abban, hogy az orosz fél viseli a felelősséget a segélykonvoj biztonságáért, vagyis azért, hogy Kelet-Ukrajnában a szeparatisták által ellenőrzött területen a szakadárok ne hajtsanak végre semmiféle provokációt a szállítmány útvonalán.

Az azonban még mindig kérdéses, hogy nyitnak-e folyosót a konvojnak, lesz-e tűzszünet a térségben.

Moszkva előző nap tűzszünet életbe léptetését sürgette Kelet-Ukrajnában. Az orosz külügyminisztérium arra hivatkozva követelt fegyvernyugvást, hogy garantálni lehessen az úton lévő orosz segélykonvoj biztonságát, valamint a segély szétosztását a harcok sújtotta terület lakosságának.

A kelet-ukrajnai harcokat figyelemmel kísérő Dmitro Timcsuk szakértő, az Információs Ellenállás nevű ukrán katonapolitikai elemzőcsoport vezetője pénteken Facebook-oldalán emlékeztetett arra, hogy az ukrán "terrorellenes" erők előző nap ellenőrzésük alá vonták a Luhanszkhoz vezető autóutat. A szakértő szerint az ukrán fegyveres erők így nem hagytak lehetőséget Oroszországnak arra, hogy a jogi normákat és az előzetes megállapodásokat megsértve juttassa el segélyszállítmányát a szakadárok ellenőrizte területen keresztül a kelet-ukrajnai városba.

Timcsuk továbbra sem tartja indokoltnak, hogy Kijev teljesítse Moszkvának a tűzszünetre vonatkozó követelését.

Oroszország 280 fehér kamionból álló konvojt kedden indított el Ukrajna felé Moszkva környékéről. Kijev több alkalommal jelezte azóta, hogy csak abban az esetben engedi be a segélyszállítmányt, ha a határnál az ukrán fél és nemzetközi szervezetek képviselői ellenőrzik a szállítmány tartalmát.

Kijev elutasította azt a korábban felvetett lehetőséget, hogy a Luhanszkkal és Donyeckkel szomszédos Harkiv megye egyik határátkelőjén lépjenek be az országba az orosz kamionok. Az ukrán vezetés tart ugyanis attól, hogy a segélyszállítmányt Oroszország provokációra használja fel, és feszültséget próbál kelteni az egyelőre nyugodt Harkiv megyében is.

Az ukrán elnöki hivatal szerdán közölte, továbbra sem zárja ki annak lehetőségét, hogy Oroszország Ukrajna elleni közvetlen katonai beavatkozás ürügyéül használhatja fel a kelet-ukrajnai lakosság megsegítésére indított segélyszállítmányát. A miniszterelnök pedig éles hangú nyilatkozatában "cinikusnak" nevezte Oroszországot, amiért az "előbb harckocsikat és terroristákat" küldött a Donyec-medencébe, most meg segélyszállítmányt próbál a harcok sújtotta övezetbe bejuttatni.

A kormányfő hangsúlyozta, hogy Kijev maga is képes ellátni humanitárius segéllyel az ország keleti részén élőket. Ezt bizonyítandó csütörtökön három városból, Kijevből, Harkivból és Dnyipropetrovszkból az ukrán külügyminisztérium tájékoztatása szerint összesen 75 teherautó indult útnak a válságövezetbe mintegy 800 tonnányi segélyszállítmánnyal. (mti)

10:34, augusztus 15. Orosz páncélozott személyszállító és más katonai járművek lépték át csütörtök este az ukrán határt két brit lap, a The Guardian és a The Telegraph beszámolója szerint. A több mint 280 kamionból álló orosz segélyszállítmány eközben szemtanúk szerint a határ közvetlen közelében vesztegelt - íja az Index.hu.

Azt írják, ahogy besötétedett 23 páncélozott személyszállító katonai jármű, továbbá néhány üzemanyag-szállító és más teherautó lépte át az ukrán határt. Sok járművön az orosz hadsereg jelzése volt látható, írja az MTI.

Oroszország kedden indította útnak segélykonvoját a kelet-ukrajnai oroszbarát lázadók két bástyájának számító Luhanszk és Donyeck lakosságának támogatására, annak ellenére, hogy a nyugati hatalmak és Kijev is aggodalmukat fejezték ki amiatt, hogy a segélymisszió egy orosz katonai intervenció ürügyéül szolgálhat. Az orosz hatóságokkal egyeztetést sürgetett a koordinálást vállaló Nemzetközi Vöröskereszt is, ez azonban a szervezet szerint egyelőre nem történt meg.
Nem megerősített ukrán sajtóinformációk szerint a konvoj csütörtök este már a határ térségébe ért, és a Luhanszk megyei Krasznodontól nem messze, a szeparatisták által ellenőrzött területen készült átlépni a határt.

A történtekről beszámoló hírügynökségek az említett brit lapokra hivatkoztak, a hírt más források egyelőre nem erősítették meg. A The Telegraph szemtanúkra hivatkozva arról írt: egyelőre nem világos, vajon a katonai járművek a konvojhoz tartoznak-e vagy nem.

Az orosz külügyminisztérium csütörtök este tűzszünet életbe léptetését sürgette a Kelet-Ukrajnában harcoló felektől, annak érdekében, hogy garantálni lehessen az úton lévő orosz segélykonvoj biztonságát. (index)

15:30 A Vöröskereszt képviselői a helyszínen vannak, azonban nem nyilatkoznak a sajtónak, írja Twitteren a The New York Times tudósítója.
15:23 Hajdinalisztet, hálózsákokat és egy lakatosműhelyt fotóztak az ukrán határ mellett parkoló orosz kamionok rakterén az újságírók. A sofőrök szívesen mutatták meg bármelyik kamion rakományát, és elmondták, további parancsra várnak. A legtöbb teherautó orosz katonai jármű lehetett, jól látszik a zöld festés a nehezebben hozzáférhető fémlemezeken.
15:14 A konvoj letáborozott, sátrakat húztak fel, a sofőrök zuhanyoznak,

Harcok Luhanszknál és Donyecknél, áldozatok

15:03 Luhanszkban a megyei kormányzóság előzetes adatai szerint legalább 20 civil vesztette életét a harcok következtében az elmúlt 24 órában. Tüzérségi támadásban az éjjel egy civil lakos meghalt, 11-en megsérültek a kelet-ukrajnai Donyeck egyik peremvárosában – közölte csütörtökön a megyeközpont városi tanácsa.

A donyecki városvezetés közleménye szerint a városban a helyzet továbbra is feszült, a tömegközlekedés azonban zavartalanul működik. Az előző éjjel egy kórházat is tüzérségi találat ért, ezért az egyik osztály betegeit át kellett szállítani egy másik intézménybe.

A Nemzetvédelmi és Biztonsági Tanács (RNBO) adatai alapján az ukrán fegyveres erők és az oroszbarát szeparatisták közötti harcok miatt Donyeck megyében 300 lakóház semmisült meg teljesen, 480 család, azaz több mint ezer ember maradt fedél nélkül. (mti)
Luhanszk keleti része blokád alatt

15:00 Az RNBO csütörtöki tájékoztatása szerint Luhanszk városának keleti részét blokád alatt tartják az ukrán hadsereg deszantos és gyalogos egységei. Az elmúlt 24 órában a szeparatisták hatszor nyitottak tüzet a Kijev által terrorellenesnek nevezett hadműveletben részt vevő katonákra.

Áldozatokról, veszteségekről egyelőre nem érkezett hír. A város körül napok óta heves harcok folynak. Andrij Liszenko, az RNBO szóvivője előző nap meggyőződését fejezte ki, hogy Luhanszkot az ukrán hadsereg hamarosan visszafoglalja a szakadároktól. (mti)


Ukrán segélykonvoj indult

15:00 Közben sajtójelentések szerint egy 19 teherautóból álló segélykonvoj indult útnak Kijevből Donyeck és Luhanszk megyébe. Ugyancsak segélyszállítmányok indultak el a harcok sújtotta kelet-ukrajnai térségbe Harkivból és Dnyipropetrovszkból is. Makszim Burbak infrastrukturális miniszter tájékoztatása szerint 71 jármű 773 tonna alapvető élelmiszert – gabonakészítményeket, konzerveket, cukrot – szállítanak a térségbe.

A segély a Luhanszktól mintegy 90 kilométerre, az ukrán hadsereg ellenőrzése alatt lévő Sztarobilszk településre érkezik, ahonnan a vöröskereszt juttatja majd el a rászorulóknak. A miniszter szavai szerint ukrán katonák nem kísérik tovább a szállítmányt a szeparatisták ellenőrizte területre. (mti)


"


14:51 a The New York Times tudósítója benézhetett egy, tetszőlegesen kiválasztott kamion rakterébe. A terepszínű ruhába öltözött kiszolgálószemélyzet egy meg nem nevezett civil szervezet "önkéntese".
14:29 Donyeck központja ágyútűz alatt, döntő csata következik. Az oroszbarát lázadókat napok óta körülzárták, eddigi vezetőjük, Igor Sztrelkov állítólag súlyosan megsebesült tegnap.

Az önkormányzat szerint az utóbbi három napon 74 civil áldozata volt a harcoknak.
14:24 Egy mezőn megállt a konvoj, és úgy tűnik, nem csak egy gyors pihenőre. Egy helyszínen tartózkodó újságíró szerint a sofőrök zuhanyozni mennek.

14:15 Az Ukrajna fele tartó konvojt orosz katonai helikopterek kísérik.
14:12 Lánctalpas járművek hatoltak be Ukrajnába a határt övező kerítésen keresztül, írja egy, az orosz konvojt kísérő újságíró. A hírt több Twitter-üzenetben is látni lehetett, de egyelőre nincsen megerősítve.
14:08 Két, valószínűleg önjáró lövegeket szállító kamion a konvoj mögött.

13:56 Az orosz konvoj már csak egy órára van az ukrán határtól. Minden valószínűség szerint az oroszbarát lázadók által ellenőrzött határszakaszon kelnek majd át.

Ezzel az orosz fél világossá tette, hogy nem kíván az ukrán hatóságokkal érintkezni a segélyszállítmány átadása során. A Voroskereszt képviselői is más határátkelőkön várták az orosz teherautókat.
Sérülés miatt lemondott a luhanszki lázadók vezetője

13:17 Egy sérülés miatt időlegesen lemondott az luhanszki oroszbarát lázadók vezetője, Valerij Bolotov. Helyét a lázadók önhatalmúlag megválasztott „hadügyminisztere”, Igor Plotnitszkij veszi át.

A Donyecki Népi Köztársaság lázadóinak vezetését Alexader Zakharcsenko vette át, miután tegnap az a hír terhedt, hogy Igor Sztrelkov súlyosan megsebesült. (bbc)


13:08 Szemtanúk szerint nem is egy, hanem több, különböző útvonalon haladó konvoj halad Ukrajna fele. A Twitteren egyre több, egymásnak ellentmondó jelentés terjed a konvojokat kísérő újságíróktól.
13:00 Katonai teherautók kísérik az orosz konvojt, mely az orosz Rosztov fele tart. Innen már csak mintegy 4 óra Luhanszk, a felkelők által ellenőrzött határszakaszon keresztül.
12:52 Az orosz külügyminisztérium infografikája az orosz segélyszállítmány összetételéről.
Luhanszk fele tart a konvoj

Csütörtök reggel ismét megindult Ukrajna felé az orosz konvoj. Az AP szerint déli irányba tartanak, valószínűleg Luhanszk fele. Tegnap a konvoj Voronyezsben, egy katonai bázison vesztegelt, mivel egyelőre nincsen megegyezés az orosz és ukrán hatóságok között arról, hogy miképpen jusson célhoz a szállítmány.

Az hogy a lázadók kezén levő Luhanszk fele fordult a konvoj, azt valószínűsíti, hogy az oroszok nem kívánnak együttműködni az ukrán kormánnyal. A harkovi régiót az ukrán kormányerők ellenőrzik, és ott várják a kamionokat a Vöröskereszt képviselői. (AP)
Jacenyuk: nincs szükség a „cinikus” Oroszország segélyszállítmányára

10:01 Az ukrán elnöki hivatal továbbra sem zárja ki annak lehetőségét, hogy Oroszország Ukrajna elleni közvetlen katonai beavatkozás ürügyéül használhatja fel a kelet-ukrajnai lakosság megsegítésére indított segélyszállítmányát.

„Határtalan Oroszország cinizmusa. Előbb harckocsikat, Gradokat (rakéta-sorozatvetőket) és terroristákat küldenek, hogy ukránokra lőjenek, most meg vizet és sót. Jobb lenne, ha Oroszország a háromszáz Kamaz teherautóját üresen küldené, és hazavinné velük a bűnözőit, akkor nem lenne szükség semmilyen humanitárius segélyre” – hangoztatta Jacenyuk. (mti)


A segélyt át kell rakodni

10:00 „Tegnap Ukrajna beleegyezett az orosz humanitárius segély fogadásába abban az esetben, ha a szállítmányt átrakodják a vöröskereszt által bérelt teherautókra, amelyet kizárólag a vöröskereszt képviselői kísérnek tovább Ukrajna területén. Ezt Oroszország elutasította” – jelentette ki Szvjatoszlav Ceholko, Petro Porosenko ukrán elnök sajtótitkára. Ceholko kijelentette, hogy ez alapján nem zárható ki, hogy a segélyszállítmány ürügyén Oroszország fegyveres erői benyomulnak Ukrajna területére. (mti)
Az ukrán kormány térképén látszik, hogy a teljes Luhanszk megyei határszakasz a lázadók kezén van.


Kijev gondoskodna az rászorulókról

10:00 Kijev maga is képes ellátni humanitárius segéllyel az ország keleti részén élőket, hangoztatta Jacenyuk a szerdai kormányülés után. „Tízmillió hrvinyát különítünk el alapvető élelmiszerek vásárlására” – fűzte hozzá a kormányfő. (mti)


Nem tudni hol lépi át az ukrán határt a szállítmány

9:59 Egyelőre bizonytalan, hogy hol fogja a szállítmány átlépni az ukrán határt, sőt az is, hogy Kijev egyáltalán beengedi-e Ukrajna területére az orosz kamionokat. Orosz források arról adtak hírt, hogy a konvoj a Harkiv megyei Pletenyivka határátkelőre fog érkezni, ugyanakkor szerdán Ihor Baluta, a megye kormányzója cáfolta ezt.

Arszen Avakov belügyminiszter Facebook-oldalán szintén azt írta, hogy nem engednek be semmiféle orosz segélyszállítmányt Harkiv megye területén keresztül. (mti)


Az orosz külügy cáfol

9:58 Az orosz külügyminisztérium szerdán ismételten visszautasította azokat a külföldi állításokat, amelyek szerint Moszkva ukrajnai inváziót akarna végrehajtani egy humanitárius segélyszállítmány álcája alatt. Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő bejelentette, hogy a kelet-ukrajnai lakosságnak szánt humanitárius segélyszállítmány folytatja útját orosz földön az ukrán határ felé. (mti)


Egy katonai bázison vesztegel a konvoj

9:57 Az AP hírügynökség korábban még arról adott hírt, hogy a segélyszállítmányt tartalmazó kamionok százai – miután az előző napon elindultak Moszkvából – szerdán még Voronyezsben vesztegeltek egy katonai bázison. (mti)
Részletes listát kér a Vöröskereszt

9:56 A Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága (ICRC) jelezte, hogy az eddiginél sokkal részletesebb listát vár Moszkvától a segélyszállítmány tartalmáról. A szervezet egyik genfi képviselője közölte, hogy a vöröskereszt csak ilyen tételes lista birtokában veszi át a rakományt, miután az ukrán határőrök elvégezték a vámkezelés formaságait. (mti)
Egyre szorul a gyűrű a szakadárok körül

9:55 Az elmúlt 24 órában az ukrán fegyveres erők 11 katonája vesztette életét és 41-en sebesültek meg a szeparatisták ellen folytatott kelet-ukrajnai hadműveletben. Szavai szerint a fegyveres erők egyre szorosabbra húzzák a gyűrűt a szakadárok körül, és igyekeznek elvágni őket mindenféle utánpótlástól.

Különösen heves harcok folynak a hadműveleti övezetben lévő két megye központjánál, Donyeck és Luhanszk városánál, valamint a Donyeck megyei Horlivka, Makijivka, Ilovajszk, Sahtarszk, Torez és Nyizsne településeknél, Luhanszk megyében pedig Alcsevszknél, Krasznij Lucsnál és Krasznodonnál. (mti)


Több, mint kétezer halott

9:54 Az ENSZ megfigyelőinek jelentése alapján készült mérleg szerint, amelyet Genfben tettek közzé, április közepétől augusztus 10-ig 2086 ember halt meg és 4953 sebesült meg az ukrajnai harcok következtében. Köztük egyaránt vannak ukrán katonák, oroszbarát szeparatista fegyveresek és polgári lakosok. (mti)


Putyin Krímre látogat

Augusztus 14, kedd 9:53 Szerdán kétnapos munkalátogatásra a Krím félszigetre érkezett Vlagyimir Putyin orosz elnök, aki a tervek szerint Oroszország biztonsági tanácsának tagjaival értekezik az orosz Fekete-tengeri flotta szevasztopoli parancsnokságán, majd másnap Jaltában találkozik az orosz parlament alsóháza, az Állami Duma képviselőivel. Az eseményen jelen lesznek Dmitrij Medvegyev orosz kormányfő, Szergej Nariskin, az orosz képviselőház elnöke, valamint az alsóházi frakciók vezetői, illetve miniszterek is.

Az ukrán külügyminisztérium tiltakozott Putyin és az orosz politikusok látogatásával kapcsolatosan leszögezve, hogy a Krímet törvénytelenül annektálta Moszkva, ezért Oroszország vezetőinek jelenléte a félszigeten elfogadhatatlan. (mti)


Súlyosan megsérült a lázadók vezére?

20:26 Súlyosan megbsebesült a harcokban Igor Sztrelkov, a Donyecki Népi Köztársaság önjelölt hadügyminisztere, jelentette a donyecki Novorossiya hírügynökség. Twitteren azonnal cáfolták a hírt az oroszbarát lázadók.Frusztrált a veszteségek miatt az oroszbarát lázadók vezetője

16:34 Keményen kritizálta a Donyeckben visszavonuló kozákokat Igor Girkin, a Donyeck Népi Köztársaság önjelölt hadügyminisztere a Vkontakte közösségi oldalon – irja a Radio Free Europe. Korábban Girkin – akit a harctéren Sztrelkovnak, vagyis Lövöldözőnek hívnak – korábban a lázadók legapróbb sikeréről is beszámolt a Vkontakte-n.Azonban mióta az ukrán hadsereg bekerítette a donyecki lázadókat, a bejegyzései egyre csalódottabbak. Legutóbb a menekülő kozákokat ostorozta hosszasan: mint a történelem során annyiszor, a kozákok megfutamodnak – írta. Gratulált legutóbbi veszteségeikhez, és további „nagyszabású sikereket” kívánt nekik.Több, mint 100 kilométeres határszakasz áll védtelenül

15:41 Ukrajnában egy több, mint 100 kilométeres határszakasz áll védtelenül – írja a The Daily Beast. A határszakaszon az E50-es autópálya is megtalálható, melyen könnyűszerrel nyomulhatnak egész tankhadosztályok Luhanszkig.

Az oroszbarát lázadók a szerdlovszki-djakovei kiszögelésben vették körbe az ukrán erőket. Az ukrán alakulatok 22 napig álltak ellen a szeparatisták támadásainak és az orosz hadsereg ágyútüzének, azonban a katlan nyugati határán, Szaur-Mogilánál sikerült kitörniük és csatlakozniuk a Donyecket körülzáró fő haderőhöz.

Az oroszbarát lázadók eddig is ellenőrzitek egy kisebb határátkelőt, az ukrán erők visszavonulásával azonban megnyílt az út az orosz hadsereg előtt. (The Daily Beast via 444)


View Cross-border routes in a larger map

A The Daily Beast térképén zöld színűek az eddig is használt utánpótlási útvonalak, piros az E50-es autópálya, a narancssárga szakaszok kisebb utakat jelölnek.

BBC: óriási szükség van Luhanszkban a segélyre

15:08 Az Ukrajna keleti részén levő, az ukrán hadsereg által ellenőrzött ipari nagyváros lakossága 425 ezerről 250 ezerre csökkent. A városban tizenegyedik napja nincs folyóvíz és villany, a telekommunikációs eszközök nem működnek, és nem működik az élelmiszer- gyógyszer- és üzemanyagellátás. A szemetet nincs aki elvigye, így az az utcákon bűzölög a több, mint 30 fokos melegben. Mindeközben a várost továbbra is lövik, áll a helyi tanács közleményében. (bbc)


A csőd szélén billeg az ukrán gazdaság

15:00 A háború tovább mélyíti a két év tartós recessziót az ukrán gazdaságban. Idén az IMF becslése szerint 7 százalékkal csökken a GDP – áll egy elemzésben. Az ukrán hrivnya a világ második leggyengébb pénzneme, Kijev pedig csak nagy erőfeszítésekkel képes állni a háborús számlákat. A gázhiány máris takarékoskodásra kényszeríti a nagy fogyasztókat.


Hirtelen irányt változtatott az orosz konvoj

14:46 Irányt változtatott az orosz konvoj – adta hírül az Ukrinform. Nem tudni mi a fehérre festett kamionok új útvonala: úgy tűnik, Oroszország rosztovi régiója fele tarthatnak.

Eddig az ukrán hatóságok arra számítottak, hogy Harkov régió egyik határátkelőjén kell várniuk a szállítmányt. (kyiv post)


Foreign Policy a „káosz konvojról” ír

14:33 Elemzésben veszi sorra az orosz konvoj körüli ellentmondásokat a Foreign Policy. A külpolitikai magazin szerint csak Moszkva tudja, mi van a katonai Kamazokon. Azonban a konvoj nem kell fegyvert szállítson ahhoz, hogy zavart keltsen: elég, ha elérik az ukrán határt.

Nem világos, mi Moszkva célja a szállítmánnyal, mindenesetre számos olyan forgatókönyv képzelhető el, mely alapot adhat Oroszországnak az Ukrajna elleni támadás megindítására. Például előfordulhat, hogy a szakadárok tüzet nyitnak a konvojra, vigyázva arra, hogy úgy tűnjön: az ukrán hadsereg lőtt.


Avakov: nem engedik be az orosz segélyt

13:57 Nem engedik be Ukrajnába azt a 280 kamionból álló orosz segélyszállítmányt, ami kedden indult el Oroszországból Kelet-Ukrajnába – jelentette be szerdán az ukrán belügyminiszter. Arsen Avakov a Facebook oldalán azt írta, nem engednek a provokációnak, és nem engedik be a szállítmányt a harkovi régióba.

Arszenyij Jacenyuk miniszterelnök is megszólalt, és az orosz cinizmus jeleként elítélte a segélykonvoj elindítását. A miniszterelnök hangsúlyozta, hogy a konfliktust maga Oroszország szította.

13:44 A szélsőjobboldali Jobb Szektor 12 tagja esett el Donyeck mellett, miután autóbuszuk véletlenül az oroszbarát felkelők ellenőrzőpontjánál kötött ki.13:10 Helikopterből filmezte egy orosz televízióhíradó az ukrán határ fele tartó konvojt.
10:42 Nyíltan neonáci nézeteket valló ukrán alakulatok is harcolnak az oroszbarát felkelők ellen, írja a The Guardian. A lap szerint az alakulatok elvileg az ukrán belügyminisztériumnek vannak alárendelve, azonban kiképzésük elnagyolt, a pénzügyi hátterük pedig homályos.
10:29 Közeledik az orosz konvoj az ukrán határhoz.

Több települést is visszafoglaltak az ukrán fegyveres erők a szakadároktól

10:15 Egy nap alatt öt kelet-ukrajnai települést foglaltak vissza az ukrán fegyveres erők a szeparatistáktól a Kijev által terrorellenesnek elnevezett hadművelet során.

Petro Porosenko ukrán elnök Twitteren adta hírül, hogy a hadsereg „felszabadította” a Donyeck megyei Vuhlehirszk várost. Andrij Liszenko, az ukrán Nemzetvédelmi és Biztonsági Tanács (RNBO) szóvivője pedig azt közölte, hogy az elmúlt 24 órában a fegyveres erők a Luhanszk megyei Pervomajszk, Kamisevaha, Kalinove, valamint a Donyeck megyei Vuhledar településeket is visszafoglalták.

A szóvivő tájékoztatása szerint az említett területen „semlegesítettek harminc terroristát és az orosz hadsereg speciális különítményének egy csoportját”.

Kijevi sajtótájékoztatóján Liszenko kijelentette, hogy a terrorellenes erők jelenleg a megyeszékhelyek, azaz Donyeck és Luhanszk, valamint Horlivka, Pervomajszk és Illovajszk környékén készülnek támadásba lendülni a szeparatisták ellen. (mti)


Körbezárták Donyecket

10:13 Horlivkánál az ukrán hadseregnek sikerült egy fontos útszakaszt ellenőrzése alá vonnia, amivel körbezárták és elvágták a Donyeck megyei városban tartózkodó szakadárokat a többi szeparatista egységtől. (mti)
Különös formájú rakományt fotóztak az egyik, Ukrajna fele tartó kamion platóján.


Egyelőre semmit nem tudni a segélyszállítmány tartalmáról

Augusztus 13., szerda 10:12 Valerij Csalij, az ukrán elnöki hivatal helyettes vezetője kijelentette, hogy mindezidáig sem az ukrán fél, sem a nemzetközi vöröskereszt nem kapta meg a jegyzéket a Kelet-Ukrajna felé útnak indított orosz segélyszállítmány tartalmáról.

Közölte, hogy ez „kissé nyugtalanítja” Kijevet. Hangsúlyozta ugyanakkor: az ukrán fél teljességgel nyitott a segély fogadására, kész technikailag mindent megtenni, hogy az mihamarabb eljusson a rászorulókhoz. (mti)
Szankciós kormányjavaslatot hagyott jóvá a parlament

16:40 Az ukrán parlament első olvasásban jóváhagyta az ukrajnai szeparatizmus támogatói elleni szankciókról szóló törvényjavaslatot. A kormány által beterjesztett indítványt a 450 fős törvényhozás 243 tagja szavazta meg a jelen lévő 308 képviselőből a keddi plenáris ülésen. A Viktor Janukovics eltávolított volt államfő alatt kormányzó Régiók Pártjából senki sem támogatta.

Arszenyij Jacenyuk miniszterelnök korábbi tájékoztatása szerint a törvényjavaslat büntetőintézkedésekkel sújtja az ukrajnai „terrorizmust” (vagyis a szakadárok fegyveres tevékenységét) és a Krím félsziget Oroszország általi elcsatolását finanszírozó természetes és jogi személyeket. A törvényjavaslatban felsorolt 26 féle büntetőintézkedés között van mindenféle tranzit leállításának lehetősége az ország területén keresztül, beleértve a légiközlekedést és a nyersanyagok szállítását is.

A szankciók kiterjedhetnek továbbá a listára kerülő személyek gazdasági, kereskedelmi tevékenységének megtiltására és bankbetéteik befagyasztására. A tilalom vonatkozhat privatizációra, licenszekre, műsorsugárzásra, illetve internetes szolgáltatásra is.

Az előterjesztés értelmében a kormány javaslata alapján a Nemzetvédelmi és Biztonsági Tanács (RNBO) állítja össze a szankciókkal sújtandók listáját. A kormány 172 magán- és 65 jogi személy felvételét javasolja a tanácsnak a szankciós listára. (mti)


Egy nap alatt hat áldozata van ukrán részről a harcoknak

16:35 Andrij Liszenko, az ukrán Nemzetvédelmi és Biztonsági Tanács (RNBO) szóvivője közölte, hogy az elmúlt 24 órában a terrorellenes erők hat tagja vesztette életét és 31 sebesült meg Kelet-Ukrajnában az oroszbarát szeparatisták ellen folyó harcokban. A Kijev által terrorellenesnek elnevezett hadműveletben eddig összesen 568 katona halt meg és 2010 szenvedett sérüléseket.

A szóvivő beszámolt arról, hogy a 95-ös gyorsreagálású dandár tagjai a szakadárok három ellenőrzőpontját semmisítették meg rajtaütésben a szeparatisták hátába kerülve. A katonák 470 kilométer hosszúságú területet fésültek át 170 kilométer mélyen behatolva a szeparatisták területére.

Dmitro Timcsuk, a kelet-ukrajnai harcokat figyelemmel kísérő katonai szakértő közölte, hogy a Donyeck megyei Horlivkát a terrorellenes erők teljesen körbezárták, a városban lévő szakadárokat így elvágták a többi donyecki szeparatista egységtől. (mti)


Sebtében fehérre festettek katonai teherautókat az oroszok

16:33 A segélyeket szállító járművek valójában sietve fehérre festett katonai Kamazok. Mindez úgy derült ki, hogy orosz katonák dicsekedtek munkájukkal a népszerű orosz közösségi oldalon, a Vkontakte-n. Egy Twitteren terjedő értesülés szerint a teherautók vezetői is katonai egyenruhát viselnek.

16:21 Az orosz konvoj már az ukrán határtól nem messze levő Voronyezsnél van. Az ukrajnai Luhanszk innen mintegy 650 kilométerre van, ami személygépkocsival mintegy 6 óra.

Orosz behatolás készülhet, így a francia külügyminiszter

15:04 „Rendkívül ébernek kell lennünk, mert a teherautó-karaván lehet, hogy orosz behatolás leplezése, olyané, amellyel az oroszok megpróbálnak tartósan berendezkedni Luhanszk és Donyeck közelében és kész tények elé állítani minket” – mondta Laurent Fabius kedden a France Info rádiónak. A francia külügyminiszter hozzátette, ennek a konvojnak csakis a Nemzetközi Vöröskereszt engedélyével van létjogosultsága. (mti)


14:43 A Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságának (ICRC) képviselői várják majd az orosz segélyszállítmányt az ukrán határ közelében. Azt lerakodják, a Vöröskereszt képviselői szemrevételezik, majd az ukrán vámvizsgálatnak vetik azt alá, jelentette be az ukrán elnöki hivatal vezetője, Valerij Chalij.

14:27 Az oroszok közben saját területről nehéztüzérséggel lövik az ukrán hadsereg állásait.

14:01 Senki nem tudja, mi van a Moszkva felől érkező teherautókon – figyelmeztetett az ukrán elnöki hivatal vezetője, Valerij Chalij.


Nem engedik át a határon a humanitárius konvojt

14:00 „Nem konvojt, hanem segélyt várunk” – jelentette be az ukrán elnöki hivatal vezetője, Valerij Chalij. A tisztségviselő sajtótájékoztatón elmondta, a segélyt a határon le kell majd rakodni, a rakományok csak a Vöröskereszt autóin mehetnek át Ukrajnába. (russia times)


10:59 Az orosz konvoj a szeparatisták által ellenőrzött határszakaszon keresztül Luganszk fele tart, és szerdára érkezik meg – állítja forrásokra hivatkozva az Ukraine Reporter.


Vöröskereszt: nincsen egyezmény

10:53 Nincsen részletes egyezmény arra vonatkozóan, hogy mi történik majd, ha az orosz humanitárius segély megérkezik az ukrán határra – állítja a Vöröskereszt. Andre Loersch, a szervezet kijevi kirendeltségének a szóvivője kedden azt mondta, meglepetésként érte őket Vlagyimir Putyin bejelentése a humanitárius segély indításáról.

Loersch szerint egy részletes listát vártak a szállítmányról, azonban ilyesmit nem kaptak, emiatt nincsen egyezmény a humanitárius segély átadásáról. A Vöröskereszt is csak az orosz sajtóügynökségek közleményeiből értesül a fejleményekről – tette hozzá. (euobserver)

10:38 Légelhárító radar is van az orosz konvojban.10:23 A Moszkva szócsöveként számon tartott Russia Times képsorokat tett közzé az Ukrajna fele induló orosz konvojról. A missziót nem kísérik orosz katonák, hangsúlyozta a Kremlin szóvivője, Dimitrij Peszkov.

A teherautókon 400 tonna lisztféle, 100 tonna cukor, 62 tonna gyermektápszer valamint 54 tonna gyógyszer található. Visznek még 12 ezer hálózsákot és 62 áramfejlesztő generátort.10:14 Távoztak Ukrajnából a maláj gép roncsai átvizsgálására érkezett szakértők, mivel a katasztrófa helyszínét már nem lehet elérni.

Oroszország a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságának képviselőivel közösen humanitárius konvojt indít Ukrajnába – közölte hétfőn Vlagyimir Putyin orosz elnök José Manuel Barroso európai bizottsági elnökkel.

Közben Kijevben az ukrán Nemzetvédelmi és Biztonsági Tanács (RNBO) szóvivője kijelentette, hogy Oroszország tovább növelte katonai jelenlétét az ukrán határ mentén, már 45 ezer katonát vont össze a térségben.


Jelentős mennyiségű hadieszköz

Andrij Liszenko közlése szerint az orosz fegyveres erők jelentős mennyiségű hadieszközzel vannak jelen a határ közelében: 160 harckocsival, 1350 páncélozott harcjárművel, 390 tüzérségi löveggel, 150 Grad rakéta-sorozatvetővel, 192 harci repülőgéppel és több mint száz helikopterrel.
Az Európai Bizottság elnöke Putyinnal folytatott telefonbeszélgetésében óva intette Oroszországot bármiféle ukrajnai katonai beavatkozástól. A Brüsszelben erről kiadott közlemény szerint Barroso figyelmeztette beszélgetőpartnerét, hogy elfogadhatatlan bármiféle egyoldalú katonai beavatkozás Ukrajnában, bármilyen ürüggyel is hajtsák azt végre.


A misszióról szóló megállapodást nem erősítették meg

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter ezt megelőzően azt állította: Moszkva megállapodott Kijevvel arról, hogy a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságának (ICRC) égisze alatt humanitárius missziót indítanak Kelet-Ukrajnába a konfliktus által sújtott lakosság megsegítésére. Lavrov azt is közölte, hogy a segély szállítója Oroszország lesz.

A hírügynökségek ugyanakkor felhívták a figyelmet, hogy hétfő délutánig sem az ukrán vezetés, sem a vöröskereszt részéről nem erősítették meg e megállapodás létrejöttét.

Közben Petro Porosenko ukrán elnök Barack Obamával folytatott telefonon megbeszélést. Sajtótitkára, Szvjatoszlav Ceholko az ukrán-amerikai államfői megbeszélésről azt írta Facebook-oldalán: Obama támogatta Porosenko azon kezdeményezését, hogy az ICRC égisze alatt nemzetközi, azaz európai uniós, német, orosz és más külföldi partnerek részvételével jöjjön létre humanitárius misszió, amely segítséget nyújt a harcok sújtotta kelet-ukrajnai Luhanszk városának. A település nagy részén már több mint egy hete nincs áram- és vízellátás, fogynak az élelmiszer- és a gyógyszerkészletek.A humanitárius segélyt mindenki támogatná

Ezt megelőzően az Európai Bizottság elnöke is biztosította Porosenko elnököt afelől, hogy az unió támogat egy olyan nemzetközi segítségnyújtást Ukrajnának, amely a nemzetközi normák betartása mellett valósul meg.

Kijevben továbbra is tartanak attól, hogy az orosz hadsereg humanitárius segítségnyújtás ürügyén benyomul Kelet-Ukrajnába. Az ukrán elnök a múlt hét végén jelentette ki, hogy Kijev kész elfogadni humanitárius segítséget, de csak akkor, ha az egy nemzetközi misszió lesz, kizárólag ukrán katonai kísérettel, és ha az ukrán határőrség által ellenőrzött átkelőhelyeken halad át.


A harcok folytatódnak

Közben hétfőn is folytatódtak a harcok Kelet-Ukrajnában az ukrán fegyveres erők és az oroszbarát szeparatisták között. Az RNBO szóvivője a harci helyzetet ismertetve arról számolt be, hogy az ukrán fegyveres erők egyszerre négy irányból támadják a szeparatistákat: a megyeszékhelyeknél, Donyecknél és Luhanszknál, valamint Alcsevszk-Szahanov, illetve Torez-Sznyizsne irányban.

A szóvivő azt mondta, hogy a kelet-ukrajnai szakadárok komoly veszteségeket szenvedtek, ugyanakkor konkrét adatokat nem hozott nyilvánosságra. Állítása szerint a kelet-ukrajnai szeparatisták mellett harcoló orosz zsoldosok körében pánikhangulat uralkodik, tömegesen dezertálnak.


50 ezer ukrán katona a fronton

Arszenyij Jacenyuk ukrán miniszterelnök hétfőn azt közölte újságírókkal, hogy már 50 ezer főre nőtt a kelet-ukrajnai szeparatisták ellen indított „terrorellenes hadműveletben” részt vevők létszáma.

Tüzérségi lövedék talált el egy börtönt vasárnap éjjel a kelet-ukrajnai Donyeck városában. Egy elítélt meghalt, 18 megsérült, 106 megszökött. Utóbbiak közül azonban több mint negyvenen hétfőn visszatértek a börtönbe.

A kelet-ukrajnai oroszbarát szakadárok harckocsival összezúztak egy trolibuszt Luhanszk megyei Krasznodon városában. Az előzetes értesülések szerint a trolibusz vezetője életét vesztette, az utasok közül sokan megsérültek.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS