2022. aug. 17. szerdaJácint
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Főbelövés vagy szomjhalál közt választhat több tízezer iraki jazidi

S. Z. 2014. augusztus 07. 14:52, utolsó frissítés: 2014. augusztus 08. 09:32

Kritikus annak a több tízezer, jazidi szektához tartozó irakinak a helyzete, akik egy kopár hegytetőre menekültek az ISIS elől.


Kritikus annak a több tízezer, jazidi szektához tartozó irakinak a helyzete, akik egy kopár hegytetőre menekültek az ISIS elől. A hegyekben nincsen víz, az Iraki és Levantei Iszlám Állam fegyveresei pedig teljesen körbezárták a környéket: aki a hegyről lejön, azt valószínűleg kivégzik. A bagdadi kormány helikopterekkel próbált vizet juttatni a menekülteknek, egyelőre nem sok sikerrel.

Humanitárius ügynökségek szerint kedden 10 és 40 ezer közöttire volt tehető azoknak a civileknek a száma, akik két napja a közeli településekről a Sinjar hegyre menekültek az ISIS harcosai elől. Bár kezdetben biztos menedéknek tűnt, gyorsan kiderült, hogy a hegyen semmilyen vízforrás nincs.


Nehéz palackozott vizet ledobni

A gyermekek és öregek közül többen máris meghaltak. Mivel a sziklás talajba nem lehet sírokat ásni, a holttesteket kövekkel takarják le. Az iraki kormány megkísérelt palackozott vizet juttatni a rászorulóknak, azonban kevés menekültet sikerült elérni.


„Gyermekek halnak meg a hegyen, az utakon” – idézi a Washington Post Marzio Babille-t, az ENSZ gyermekalapja, az UNICEF iraki képviselőjét. „(A hegyen) nincsen víz, növényzet, teljesen el vannak vágva a külvilágtól, és körbeveszi őket az Iraki és Levantei Iszlám Állam. Teljes katasztrófa.”

Közben iraki helikopterek légi úton próbálnak vizet, élelmet és a túléléshez szükséges egyéb kellékeket ledobni a menekülteknek, azonban nem könnyű őket elérni. Legkevesebb 15-20 légi szállítmányt kell sikeresen célba juttatni ahhoz, hogy a menekültek túlélése egy hétig biztosítva legyen.

A menekültek közül a legtöbben kurd nemzetiségűek, ugyanakkor egy ősi, kevéssé ismert, a kereszténységet iszlámmal és zoroasztrianizmussal keverő jazidi szekta tagjai.


Ördögimádók és hitehagyottak?

Az ISIS őket ördögimádóknak és hitehagyottaknak tekinti, ezért jóra nem számíthatnak a radikális szunnita harcosoktól. A férfiak csak úgy menekülhetnek meg a kivégzéstől, ha megtérnek (azaz felveszik az ISIS saját dzsihádista szalafita nézeteit).

Az Irak északnyugati részen, a kurdok lakta terület határán levő Sinjar völgyének elfoglalása az első nagyobb, kurdok elleni harci sikere az ISIS-nek. A pesmerga harcosok kevés ellenállást tanúsítottak, mivel kézi fegyvereikkel nem tudták feltartóztatni a jól felszerelt ISIS-harcosokat.

Az ISIS Irak legnagyobb, moszuli gátját is kézre kerítette. Ez a gát látja el villamos energiával Irak nagy részét, többek között Moszult és Bagdadot. Egy szakértő szerint a gát zsilipjeinek kinyitásával a Tigris folyó partján levő nagyvárosokat, Moszult és Bagdadot is el lehet árasztani.
A mobiltelefonjaik lemerülőfélben

A Sinjar völgyébe benyomuló szunnita harcosok miatt 200 ezer civil kényszerült lakhelye elhagyására. 147 ezren menekülttáborokba érkeztek, sokan azonban a Sinjar hegyet választották búvóhelyül. Kedden a legtöbbjüknek már lemerült a mobiltelefonjuk, azonban rémisztő SMS-ek érkeznek azoktól, akiknek még kitart az aksija.

Hétfőn 7 gyermek, kedden 10 gyermek és egy idős asszony halt meg. Később egy fiatal családapa is elhunyt – tudta meg a Washington Post egy 23 éves fiataltól, aki anyjával és öt testvérével menekült a hegyre. Az UNICEF szerint hétfőig 40 gyermek halt meg.


Kegyelemre nem számíthatnak

Az ISIS részéről nem számíthatnak kegyelemre a jazidi szekta tagjai. Kedden már megjelentek az első, ISIS által a Sinjar völgyéből közzétett fotók. Az egyik képen hat férfi hasal, miközben egy fegyveres pisztolyt szegez fejükhöz. „Öljétek meg őket, akárhol vannak” – így a képaláírás.
A kurd harcosok ugyanakkor azon vannak, hogy menekülőutat nyissanak a hegyről – állítja egy helyi parlamenti képviselő. A pesmergák feladata azonban nem egyszerű, ugyanis több, ISIS-szel szimpatizáló települést kell elfoglalni, mielőtt a hegy lábához érnek.


Az Egyesült Államok felfegyverzi a kurdokat?

Egyes hírek szerint ugyanakkor az Egyesült Államok hosszas habozás után titokban elkezdett nehézfegyverzetet szállítani a kurdoknak. Ez azért fontos fejlemény, mert eddig Washington hivatalosan a bagdadi kormányt támogatta. A kurdoknak szánt fegyverszállítmányok jelzik, hogy az Egyesült Államok lassan feladja az egységes, Bagdad által irányított Irakra vonatkozó elképzelését.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS