2020. aug. 10. hétfőLőrinc
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Oroszországba vonult vissza egy ukrán dandár

MTI hírösszefoglaló 2014. augusztus 05. 15:52, utolsó frissítés: 2014. augusztus 06. 11:35

Elfogyott a lőszer, ez volt az egyedüli lehetséges útvonal. Kijev diplomáciai tárgyalásokat kezdeményez a katonák hazatérése érdekében.


Az ukrán fél humanitárius folyosókat jelöl ki a harcok sújtotta településeken, miközben Oroszország azzal vádolja Kijevet, egyáltalán nem törődik a civil áldozatok számával. Hétfőn egy ukrán dandár Oroszországba menekült, mivel elfogyott a lőszerük, és nem volt más, visszavonulásra alkalmas út. Az oroszok beengedték őket, és azt állítják, dezertáltak.

Időközben az oroszok sosem látott csapatösszevonásba kezdtek Ukrajna keleti határán. Jelenleg 19-20 ezer orosz katona állomásozik harcra készen néhány kilométerre a határtól - írja a The New York Times. A napilap szerint az orosz beavatkozás az oroszbarát szakadárok pozícióinak gyengülésével egyre valószínűbb.

Az ukrán kormány felszólította a keleti országrész lakosságát, hogy hagyja el a szakadárok kezén lévő településeket. A terrorellenes művelet parancsnoksága humanitárius folyosókat jelölt ki, amely útvonalakon a civil lakosok elhagyhatják a harcok sújtotta Donyeck, Horlivka és Luhanszk településeket.

„A terroristák civileket támadnak meg és rabolnak el, magántulajdonban lévő épületeket és közlekedési eszközöket foglalnak el. Ezért kérjük a helyi lakosságot, hogy távozzon a terroristák hatalmában lévő területekről” – mondta Kijevben Andrij Liszenko, az ukrán Nemzetvédelmi és Biztonsági Tanács (RNBO) szóvivője.Szüntessék be a tüzet

A parancsnokság felszólította a szeparatistákat, hogy szüntessék be a tüzet a kijelölt útvonalon. „A nemzetközi jog szerint a harci cselekmények övezetében humanitárius folyosót kell nyitni, amelyen a civilek biztonságos helyre menekülhetnek” – magyarázta a terrorellenes művelet sajtóosztálya.

A menekülő lakosoknak megkülönböztető jelzést kell viselniük. A parancsnokság úgy határozott, hogy a megkülönböztető jel fehér zászló lesz a menet elején, valamint minden civilnek jól látható, széles fehér karszalagot kell viselnie. A lakosok személyes tárgyaikat is magukkal vihetik.

A folyosó mindkét oldalán 200-200 méter szélességben be kell szüntetni a harci cselekményeket minden nap 10.00 és 14.00 óra között. „Azok, akik megsértik a polgári személyekkel kapcsolatos nemzetközi jogi normákat, háborús bűnösöknek tekintendők” – szögezte le közleményében a terrorellenes művelet parancsnoksága.


Moszkva humanitárius katasztrófáról beszél

Közben Moszkva szerint egyre mélyebbé válik a humanitárius katasztrófa Kelet-Ukrajnában. „Az ukrán hadsereg megtorló műveleteinek következményeképpen, amelyet a rendszer nyugati támogatóinak uszítására hajtanak végre, békés emberek halnak meg, jelentős a sebesültek száma, és polgári létesítmények semmisülnek meg. Kijevet mindent egybevetve nem érdekli a békés polgárok, a katonák és a felkelők élete” – húzta alá az orosz tárca.

Az ENSZ adatai szerint eddig 168 ezer civil menekült Ukrajnából Oroszországba, további 116 ezren pedig Ukrajna határain belül kerestek biztonságos menedéket.Egy ukrán gépesített dandár katonái hétfő hajnalban harc közben átkeltek az ukrán-orosz határon – közölték a két ország hatóságai, ám merőben eltérő magyarázatot adtak a történtek okára: Kijev szerint azért keltek át a határon, mert elfogyott a lőszerük, Moszkva viszont azt állítja, hogy dezertáltak.

„A dandár két csoportra oszlott. Az egyik részük áttörte a szakadárok gyűrűjét, míg a másik fedezte őket” – részletezte a történteket Olekszij Dmitraskivszkij, a Kelet-Ukrajnában az oroszbarát szakadárok ellen folyó hadművelet egyik szóvivője.


Dezertáltak?

Dmitraskivszkij közölte, hogy a támadó csoportnak elfogyott a lőszere, megrongálódott a fegyverzete, és az egyetlen út, amelyen biztonságban visszavonulhattak, az orosz határon át vezetett.

Az orosz biztonsági szolgálat (FSZB) határellenőrző részlegének egyik illetékese viszont arról számolt be újságíróknak, hogy 438 ukrán katona érkezett Oroszországba. Azt állította, hogy a katonák dezertáltak, az orosz fél pedig szabad utat engedett nekik a határon át az országba.

Liszenko később megerősítette, hogy 311 ukrán katonát a kialakult harci helyzet határátkelésre kényszerített. Cáfolta ugyanakkor, hogy a fegyveres erők tagjai menedéket kértek volna Oroszországban. Kijelentette, hogy Kijev diplomáciai tárgyalásokat folytat a katonák hazatérése érdekében.
Behívót kapnak a tartalékosok

A szóvivő hétfőn arról is beszélt egy tévéinterjúban, hogy tudomása szerint Ukrajnában körülbelül egymillió férfi mozgósítható a terrorellenes műveletben való részvételre. A szóvivő kiemelte, hogy a mostani mozgósításkor mintegy százezer tartalékos kapott behívót. Lehetségesnek nevezte viszont, hogy ezek mindegyikére nem is lesz szüksége a fegyveres erőknek.

Tájékoztatása szerint a hadkiegészítő parancsnokságok jelenleg összesítik, hogy mekkora forrással rendelkeznek, a különböző fegyveres erők vezetésében pedig azt, hány és milyen képzettségű katonára van szükségük.

Liszenko ezzel cáfolta és az „információs hadviselés részének” nevezte azokat a híreket, amelyek szerint a terrorellenes erők emberhiánnyal küzdenének, és azt is tagadta, hogy erőszakkal, az utcákról gyűjtenék be a „hadra fogható” férfiakat.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS