2020. aug. 13. csütörtökIpoly
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Szép dolog román bevándorlókkal kampányolni?

F.J. 2014. május 15. 16:59, utolsó frissítés: 2014. május 16. 16:02

Az euroszkeptikus Ukip annak ellenére teszi ezt, hogy a brit cégek által romániaiaknak hirdetett állások száma kétszerese a szigetországban munkát vállaló románok számának.


A brit munkáltatók voltak azok, akik erősítették a román bevándorlást Nagy-Britanniába 2013-ban a több tízezer brit munkahely reklámozása révén - állapítja meg a Huffington Post. Sőt, a brit munkáltatók mintegy 55%-kal több állást hirdettek meg, mint amennyit a romániai munkavállalók elfoglaltak.

Annak ellenére, hogy jelenleg 28 ezerrel több bulgáriai és romániai dolgozik Nagy-Britanniában, mint 2013 hasonló időszakában, a munkavállalói korlátozások feloldása után a romániai bevándorlók száma négyezerrel esett. Ez még a brit miniszterelnöknek, David Cameronnak is feltűnt, aki "említésre méltónak" nevezte ez a számot.

Mindez némiképp kifogja a szelet a brit euroszkeptikus Ukip párt zászlajából, amely EP-választási kampányának nagy részét arra építette, hogy a kontinentális európaiak, de legfőképpen a bulgáriaiak és a romániaiak milliói fognak kivándorolni és munkát keresni Nagy-Britanniában. A kampány legfontosabb üzenete az volt, hogy a bevándorlók a britektől akarják elvenni a munkát azzal, hogy olcsó munkaerejükkel megjelennek a brit munkaerőpiacon.A romániai online álláshirdetések 90%-át lebonyolító TJobs.ro fejvadász cég statisztikái szerint 2013 hasonló időszakához képest 70%-kal nőtt a brit cégek románoknak szóló munkaajánlatainak a száma. A legtöbb meghirdetett állás az egészségügyben, a mezőgazdaságban, a vendéglátóiparban, az építőiparban van, valamint a gondozói állások száma nagy.

A Tjobs-on a brit munkáltatók 2014. januárja és márciusa között 36 285 munkahelyet hirdettek meg, és 23 399 szerződést kötöttek.

"A kereslet az Egyesült Királyságban meglehetősen magas, egyes szektorokban a munkaerő-deficit még láthatóbbá vált azután, hogy a munkavállalási korlátozásokat feloldották" - mondta el Raluca Stefanescu a Tjobstól a Huffington Postnak.

Az utóbbi négy évben a brit cégek több mint 200 000 munkahelyet hirdettek meg egyenesen romániaiaknak. Ez a legnagyobb ilyen szám Európában, több, mint kétszerese a Németország által meghirdetetteknek.

A Huffington Post meglátása szerint a romániai bevándorló munkások nem tolakodnak, hogy Nagy-Britanniába juthassanak, előszeretettel vállalnak más országokban munkát.

A jelenlegi rendelkezések szerint az EU-ból érkező bevándorlók három hónapig nem kaphatnak munkanélküliségi támogatást. Azokat a nem brit állampolgárokat, akiket kéregetésen fognak vagy azon, hogy az utcán alszanak, deportálják és egy évig megtiltják a visszalépésüket az országba, kivéve, ha valamilyen okuk van az Egyesült Királyságban tartózkodni, például van munkájuk."Azt gondolom, hogy az, ami történt, megerősítésül szolgált azoknak az embereknek, akik nyugodtak maradtak és nem vették be a sztorit, hogy több millióan fognak idejönni a Balkánról. Az a sztori egy rémtörténet, nem több" - idézi a Huffington Post Vince Cable államtitkárt.

Nagy-Britanniában komoly közvitákat eredményeztek a romániaiakra és bulgáriaiakra vonatkozó és január elsejétől feloldott munkavállalói korlátozások. Az akkori helyzetről írt cikkeink itt és itt érhetőek el.

Azóta a kérdés a brit EP-választási kampány egyik központi témájává vált, ugyanis az euroszkeptikus Ukip ezzel igyekszik népszerűségét növelni.

Forrás: Huffington Post

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS