2022. január 29. szombatAdél
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Megbukott a kelet-ukrajnai orosz kaland – állítja Putyin volt tanácsadója

2014. május 09. 12:28, utolsó frissítés: 2014. május 12. 12:39

Nem sikerült a lakosságot a szeparatisták mellé állítani, így még egy meghamisított népszavazásnak sincsen semmilyen esélye.


Délkelet-Ukrajna nem támogatta az Ukrajnától való elszakadás eszméjét, ami valósággal sokkolta Vlagyimir Putyint – állapította meg Andrej Illarionov közgazdász, az orosz elnök volt gazdaságpolitikai tanácsadója, jelenleg a washingtoni, konzervatív Cato Intézet munkatársa a gordonua.com ukrán portálnak adott interjúban.

„Ukrajnában nem akadt egyetlen régió, egyetlen megye sem, amelyben Putyin elegendő támogatást kapott volna. Hiába foglaltak el középületeket a szakadárok Kelet-Ukrajnában, az Ukrajnától való leválást támogató lakosok száma megdöbbentően alacsonynak bizonyult” – mondta az orosz szakértő. Illarionov friss szociológiai felmérésekre hivatkozva úgy vélte, hogy


Moszkvának nem is volt esélye

az orosz többségű területek leválasztására és azokból egy „Új-Oroszország” (Novorosszija) létrehozására.„A Zerkalo Nyegyeli (ukrán hetilap) április 18-án közölte a legaktuálisabb kérdésekről Délkelet-Ukrajna minden megyéjében készített szociológiai felmérés eredményeit.

A szeparatizmus híveinek száma még a többi ukrajnai megyétől a legnagyobb mértékben különböző Luhanszki és Donyecki megyében is kétszer-háromszor kisebb volt, mint az elszakadás ellenzőié. Putyin végeredményben áldozatává – bár kezdeményező áldozatává – vált a mesés Új-Oroszországról szóló mítosznak, amellyel a spin-doktorok etették őt a kijevi narancsos forradalom óta.

Kezdetektől fogva semmilyen esélye nem volt a putyini tervnek Új-Oroszország leválasztására. Ez


kalandorság volt a szó legigazibb értelmében” – mondta az orosz szakértő.

Putyin hiába fordított időt az oroszbarát érzelmek felszítására Kelet-Ukrajnában, kísérlete nem járt eredménnyel, tragédiába torkollott – tette hozzá.

„Putyinnak néhány hétre volt szüksége ahhoz, hogy meggyőződjön az orosz különleges alakulatok aknamunkájának sikertelenségéről, amelyek sok ember pusztulásához vezettek az általa elindított háború frontvonalának mindkét oldalán.Putyin gyufát gyújtott, leöntötte benzinnel, puskaport szórt rá... De sem Ukrajna egésze, sem a déli és keleti területek, de még a leginkább „szakadár” megyék sem lobbantak lángra. A gyújtóanyag az ukrajnai oroszbarát szakadárok képében elégtelennek bizonyult” – vélekedett.

Illarionov szerint az ukrán biztonsági szolgálat, az SZBU által lehallgatott beszélgetések a szeparatisták és oroszországi koordinátoraik között az egyik jele annak, hogy


a kaland a végéhez közeledik.

„A könyörtelenül közeledő súlyos bukás további bizonyítéka (...) az a beszélgetés, amelyben az egyik szakadár vezető elmondja, maguk sem hisznek abban, hogy sikerül lebonyolítaniuk akár egy meghamisított népszavazást” – mondta.

Putyinnak nem marad más hátra, mint a diplomácia, miközben folytatni fogja az ukrajnai helyzet destabilizálását. Igyekszik bevonni a tárgyalásokba ukrajnai «ügynökségét». Követelni fogja, hogy Ukrajna ne legyen az EU és a NATO tagja, s hogy adjanak garanciát tömbön kívüli státusára.

Más szavakkal folytatódni fog a kísérlet annak a forgatókönyvnek a megvalósítására, hogy


Ukrajnát kívülről irányítani tudja.

Illarionov szerint a kelet-ukrajnai szeparatistáktól már nem függ semmi sem, megkísérelhetik megmenteni őket diplomáciai úton, de közvetlen katonai beavatkozással semmiképpen.

„Ami az ő helyzetüket illeti, annak már kevés jelentősége van. Akár folytatják kudarcra ítélt játszmájukat, akár megmagyarázzák nekik, hogy hallgassanak Putyin tanácsaira, ez már nem annyira fontos. Ha nem követik Putyin tanácsait, sorsuk hasonló lesz azokéhoz, akiket a szakmai zsargonban «konzervnek» neveznek.

Ha még azt gondolják, hogy Putyin katonai segítséget nyújt nekik, tévednek. Tárgyalások és nemzetközi szervezetek révén megpróbálja majd őket megmenteni. Meglátjuk, hogyan reagálnak erre az ukrán hatóságok”.

Az orosz szakértő szerint a Krím félsziget lakosainak többsége, akárcsak a Donyec-medencéé, ellenezte a megszállást, és


Ukrajna hibázott, hogy nem kezdett harcot állampolgáraiért.

„Az új-oroszországi kaland kudarca azt mutatja, hogy az ottani helyzet nagyon hasonlít a krímire. A Krímben az Oroszországhoz való csatlakozás hívei minden forrás szerint (...) az összes választóknak mindössze 15-31 százalékát képviselték.

A függetlenségi népszavazáson a lakosság abszolút kisebbsége szavazott a csatlakozásra. Abszolút többségük ellenezte. A krími történet azt bizonyítja, hogy az ukrán vezetés óriási hibát követett el, amikor harc nélkül átengedte a félszigetet az agresszornak, és kiszolgáltatott mintegy 2 millió, Ukrajnához lojális embert egy féltotalitárius bűnöző diktatúrának” – szögezte le Putyin volt tanácsadója.

Forrás: MTI

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS