2022. január 29. szombatAdél
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Ukrajnában elrendelték a terrorellenes műveletek felújítását

2014. április 23. 12:14, utolsó frissítés: 12:24

Senki nem tartja be a genfi egyezményt. Vasárnap oroszbarát tüntetőket lőttek le, kedden egy városi tanácsos holttestét találták meg.


Olekszandr Turcsinov ukrán ügyvivő államfő kedden újraindította a katonai műveleteket az oroszbarát lázadók ellen az ország keleti részén – jelentette a BBC hírtelevízió.

Turcsinov arra válaszul döntött így, hogy kedden Szlovjanszk közelében két megkínzott férfi holttestére bukkantak. Az egyikben felismerték Volodimir Ribakot, a szintén Donyeck megyei Horlivka városi tanácsának Haza párti képviselőjét, akit előző nap raboltak el ismeretlenek.

„A terroristák, akik gyakorlatilag az egész donyecki régiót túszul ejtették, túlmentek minden határon azzal, hogy


kínozni és gyilkolni kezdték az ukrán hazafiakat.Pimaszul kihívást intéztek nemcsak a mi államunkhoz, de az egész nemzetközi közösséghez azzal, hogy tüntetőleg meggyalázzák a genfi megállapodást” – húzta alá Turcsinov.
A genfi megállapodás megsértése kedden a Joe Biden amerikai alelnökkel való tárgyalásokon is felmerült. Az ukrán ügyvivő államfő szerint ahelyett, hogy a „terroristák” az ukrajnai válság rendezését célzó tervvel összhangban letennék a fegyvert, és elhagynák az általuk megszállt hivatali épületeket, hétfőn


újra elfoglalták a városi rendőrkapitányságot

a Donyeck megyei Kramatorszkban, a rendőrfőnököt pedig túszul ejtették. Ukrajna megfelelő válaszlépéseket fog tenni – helyezte kilátásba Turcsinov.

Egyébként a napokban Moszkva is szóvá tette, hogy Ukrajna nem tartja be a genfi egyezményt. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter szerint Kijev nem fegyverezte le a szélsőségeseit, illetve elmondta, hogy vasárnap egy szlovjanszki ellenőrzőponton ismeretlenek lelőttek három oroszbarát aktivistát.

Az április 17-én született genfi egyezmény szerint minden félnek tartózkodnia kell az erőszaktól, az ijesztgetésektől, provokatív cselekedetektől. Az ukrajnai válság megoldását célzó konkrét lépések között áll


a törvénytelen fegyveres csoportosulások leszerelése,

a törvénytelenül elfoglalt épületek és közterek kiürítése, illetve amnesztia nyújtása a megmozdulások résztvevőinek, kivéve a köztörvényes bűncselekményeket elkövetőket.

Az egyezményt négyoldalú tárgyalások keretén belül készítették elő. A megbeszéléseken John Kerry amerikai, Szergej Lavrov orosz és Andrij Descsica ukrán külügyminiszter, valamint Catherine Ashton, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője vett részt.

Elemzők már az egyezmény aláírásakor sem fűztek sok reményt annak betartásához. A CNN szerint az egyezmény elsősorban


Oroszország számára jelent fontos taktikai győzelmet,

mivel a szöveg paragrafusai túlságosan általánosak, emiatt ki-ki úgy értelmezi azokat, ahogyan akarja.

Amikor például Ukrajna azt kérte, az oroszbarát szeparatisták adják meg magukat, Moszka cserében feltételül szabta, hogy a Majdan Európa-barát tüntetői is cselekedjenek hasonlóképpen.

Mi több, az egyezményben sem a Krím félszigetről, sem pedig az ukrán határ mentén összevont orosz csapatokról nem esik szó – ezt Moszkva a de facto helyzet hallgatólagos jóváhagyásaként értelmezheti. Talán ennél is fontosabb az, hogy az egyezmény nem ír elő újabb szankciókat Oroszország ellen, és annak aláírásával Putyin értékes időt nyert potenciális szövetségesekkel való tárgyalásra – így az elemzés.

Forrás: MTI/CNN/BBC

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS