2022. január 29. szombatAdél
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Szakadár fegyveresek elfoglalták a donyecki városházát

2014. április 13. 11:55, utolsó frissítés: 2014. április 17. 15:41

Állítólag átállt néhány páncélozott csapatszállító legénysége a szakadárokhoz. Kijev cáfol.

16:17 Izyumnál épít ki állásokat az ukrán hadsereg.

A NATO erősíti jelenlétét a térségben


16:15 A NATO a levegőben, a vízen és a szárazföldön is növeli jelenlétét az ukrán válságra adott válaszként – közölte szerdán Brüsszelben Anders Fogh Rasmussen, az észak-atlanti szövetség főtitkára.

Rasmussen az operatív részletek ismertetése nélkül elmondta, hogy a balti államok légterében járőröző NATO-gépek több küldetést teljesítenek majd, NATO-erők jelennek meg a Balti-tengeren, a Földközi-tenger keleti részén és szükség szerint máshol is, emellett a szövetség pedig a szárazföldi csapatok felkészültségét is fokozza. Rasmussen azt is tudatta, hogy a tagállamok felülvizsgálják és megerősítik védelmi terveiket.

„Azonnal nekilátunk, hogy ezeket az intézkedéseket megvalósítsuk, és szükség esetén a következő hetekben és hónapokban újabbak követik majd őket” – jelentette ki a dán politikus, hangsúlyozva, hogy az intézkedések összhangban állnak a szervezet nemzetközi kötelezettségeivel. Rasmussen szerint az intézkedések a védelmet, az elrettentést és a válság enyhítését szolgálják.

„Az üzenet világos: a NATO minden szövetségesét oltalmazza, és megvédi minden olyan fenyegetéstől, amely alapvető biztonságunk ellen irányul” – szögezte le Anders Fogh Rasmussen.

A NATO főtitkára arra is kitért, hogy az ukrajnai válságból egyedül a politikai megoldás jelenthet kiutat, és a szövetség teljes mértékben támogatja a genfi tárgyalásokat és a nemzetközi közösség erre irányuló további erőfeszítéseit.

Rasmussen egyúttal felszólította Moszkvát, hogy hagyjon fel Ukrajna destabilizálásával, vonja vissza csapatait az ország határának közeléből, és tegye világossá, hogy nem támogatja az oroszpárti szeparatisták felfegyverzett milíciáinak erőszakcselekményeit Kelet-Ukrajnában.

A NATO márciusban arról is döntött, hogy Románia és Lengyelország légteréből követi figyelemmel az ukrajnai fejleményeket légi ellenőrző és figyelmeztető (AWACS) repülőgépek segítségével. (mti)


Time: Ukrajna nincsen felkészülve egy háborúra Oroszországgal

14:38 Egy nyílt háború esetén az ukrán hadsereg nem sokáig áll majd ellen az orosz csapatoknak – írja összeállításában a Time. A legnagyobb probléma az, hogy az ukrán fegyverek java része Oroszországból származik, és használhatatlan.

Megjavításukhoz és hadrendbe állításukhoz orosz alkatrészek szükségesek, az orosz védelmi minisztérium azonban tegnap bejelentette: felfüggeszti az Ukrajnának való fegyverszállításokat.

Nyugati típusú fegyverekre való áttérés viszont hosszadalmas és rendkívül drága, így Ukrajnának nem marad más választása, mint harmadik országokban felkutatni a szükséges alkatrészeket.

Azonban nem valószínű, hogy az ukrán hadsereg jelenlegi felszereltségével túlságosan sokáig ellen tudna állni az orosz reguláris erőknek. (time)

14:14 Meg nem erősített források szerint Donyecben a zsidókat felszólították, regisztráljanak az oroszbarát szeparatistáknál, mivel ők a nyugat-párti Euromaidant támogatták korábban.

Kommerszant: Moszkvában leállították a Krímben maradt ukrán haditechnika visszaadását

13:53 Elhúzódik a Krím félszigeten maradt ukrán haditechnika visszaadása a kijevi hatalomnak, a március végén kezdődött folyamatot ugyanis kedden leállította Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter – írta a Kommerszant című orosz napilap szerdán.

A Krímet elhagyó ukrán katonák hátramaradt fegyverzetének visszaszolgáltatására annak idején Vlagyimir Putyin orosz elnök adott utasítást a védelmi miniszternek.

Anatolij Antonov védelmi miniszter-helyettes a lapnak úgy nyilatkozott, hogy értesüléseik szerint a Kijev az átadott haditechnikát és lőszereket Kijev Ukrajna keleti régióiba irányítja át. „A könnyű páncélosokat, a tüzérségi fegyverzetet, a sorozatvetőket célzottan Donyeck, Harkiv és Luhanszk megyébe dobják át” – mondta Antonov.

Arra hivatkozott, hogy Oroszország betartja nemzetközi kötelezettségvállalásait és nem szállít fegyverzetet az úgynevezett „forró pontokra”, s Moszkva ilyen pontoknak tartja most Dél-és Kelet-Ukrajna körzeteit.

A Kommerszant értesülései szerint Mihajlo Koval ukrán védelmi miniszter több mint 1500 darab fegyvert és haditechnikai berendezést felsoroló részletes listát küldött az orosz szaktárca vezetésének. A mintegy 700 oldalas lajstromban az ukrán vezetés Moszkvától 55 repülőgép és helikopter, 559 rakéta és több mint 1 millió darab lőszer továbbítását kéri a Krímből Ukrajnába.

A Kommerszant szerint ez az első hivatalos dokumentum, amelyet az orosz védelmi tárca a jelenlegi ukrán hatalomtól kapott. A lapnak név nélkül nyilatkozó forrás szerint Moszkvában az ukrán védelmi miniszter kérését a Krím félsziget feletti orosz fennhatóság de-facto (tényleges) elismerésének tekintik.

Anatolij Antonov orosz védelmi miniszter-helyettes az újsággal közölte, hogy az ukrán kérelem és lista beérkezését sem megerősíteni, sem cáfolni nem tudja.

Az orosz újság forrása elmondta, hogy a krími ukrán parti őrség hadifelszerelését, amely a védelmi tárca listáján első helyen szerepelt, már vasúton elindították Ukrajnába. A T-64-es páncélosok és az OSZA-AKM rakétakomplexumok részben már elhagyták (a március 18-án Oroszországhoz csatolt) Krím félszigetet.

Az orosz védelmi minisztérium hétfői adatai szerint 389 gépjárművet, speciális és páncélos járművet, 8 helikoptert és repülőgépet kaptak meg az ukránok. Emellett három hadihajót is átszállítottak Odesszába. (mti)


Szakadár fegyveresek elfoglalták a donyecki városházát

13:48 Moszkva-barát fegyveres szakadárok hatalmukba kerítették szerda reggel a donyecki városházát, és azt követelik a kijevi hatalomtól, hogy rendezzen népszavazást Donyeck megye jogállásáról – jelentették ukrajnai hírportálok.

Az UNIAN hírügynökség szerint egy harkivi szakadár egység mintegy húsz, állig felfegyverzett tagja hatolt be az épületbe. Vezetőjük, Olekszandr Zaharcsenko közölte: így akarják kiharcolni azt, hogy a kijevi vezetést rendezzen népszavazást a megye területi státusáról.

Leszögezte, hogy addig maradnak ott, amíg nem teljesülnek követeléseik. A fegyveresek arra próbálják rávenni a városházát védő rendőröket, hogy távozzanak onnan. A donyecki polgármester és a városháza dolgozói is az épületben vannak. (mti)
Kijev szerint orosz deszantosokat azonosítottak


13:45 Kijevi bejelentés szerint orosz deszantosokat azonosítottak a terrorellenes művelet során a kelet-ukrajnai Szlovjanszkban és Kramatorszkban.

„A Donyeck megyében tartózkodó orosz fegyveresek a Kupjanka-1 légideszantos csapatok 45. ezredéhez tartoznak, amelyeknek az állandó állomáshelye Moszkva környékén van” – mondta Vitalij Jarema ukrán első miniszterelnök-helyettes szerdán. (mti)


Kamu az orosz zászlót lengető katonai járművekről készült felvétel?

13:42 A védelmi minisztérium szóvivője cáfolta a sajtónak, hogy a szakadárok harcjárműveket szereztek volna meg az ukrán fegyveres erőktől Kramatorszkban. Bohdan Szenik azt mondta, hogy az orosz zászlót lengető katonai járművekről készült felvételek hamisak. Hozzátette, hogy a fotón letörölték a járművek azonosító számát, a videofelvétel pedig nem is Kramatorszkban, hanem „egészen más helyen” készült.

Kramatorszkban szakadárok símaszkos fegyveresek segítségével feltartóztatták és elfoglalták a terrorellenes műveletben részt vevő erőknek a városba behatoló hat páncélozott harcjárművét, és kitűzték rájuk az orosz zászlót – állítják helyszíni médiajelentések. Nem sokkal később három, orosz zászlót lobogtató katonai jármű tűnt fel Szlovjanszkban. (mti)


11:34 Orosz zászlót hordozó páncélozott csapatszállítót filmeztek Kramatorszkban.

Az ENSZ nem küld békefenntartókat Ukrajnába


10:09 Ez nem jó pillanat arra, hogy az ENSZ békefenntartókat küldjön Ukrajnában – mondta el Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár egy, a mexikói Reforma újságnak adott interjúban. (reuters)


Egyre több az orosz katona Donyecben

9:45 Napról napra több az orosz katona Donyec régióban – állítja az ukrán titkosszolgálat terror-ellenes vezetője. Vaszil Krutov szerint hétfőn 150, kedden azonban már körülbelül 300 katonáról tudtak, pontos számukat azonban csak megbecsülni lehet.

Ezek az orosz katonák speciálisan felkészített, harcedzett veteránok, akik korábban sok forró helyen megfordultak a világban – így Krutov. (kyiv post)


ENSZ: alaptalanul állítják az Ukrajnában élő oroszok, hogy támadásoknak vannak kitéve

9:38
Alaptalanul állítják az Ukrajnában élő oroszok, hogy támadásoknak vannak kitéve – áll az ENSZ emberjogi bizottságának jelentésében.

A helyszíni szemléken alapuló jelentés ugyanakkor elismeri, hogy az orosz kisebbségiek egyes esetekben visszaéléseknek voltak kitéve. Ezek azonban elszigetelt esetek voltak, nem lehet rendszerszintű, általános visszaélésekről beszélni.

Az ENSZ emberi jogi kérdésekben illetékes főtitkárhelyettese, Ivan Simonovic szerint az oroszokkal szembeni visszaélésekről szóló beszámolók eltúlzottak. Azok bizonytalanságot, az orosz kisebbség megfélemlítését szolgálták, terjesztésükkel az volt a cél, hogy a Krím félsziget Oroszországhoz való csatolását elősegítsék. (reuters)


A Moszkva elleni újabb amerikai szankciók befolyásos embereket és cégeket vehetnek célba

9:15 Oroszország Ukrajnával szembeni fellépése miatt az Egyesült Államok újabb, Moszkva elleni szankciók bevezetését mérlegeli, amelyek befolyásos személyeket vagy cégeket érinthetnek az energetikai, a pénzügyi vagy a bányászati szektorban – jelentette ki kedden Jen Psaki, az amerikai külügyminisztérium szóvivője.

Kétségét fejezte ki ugyanakkor azzal kapcsolatban, hogy ezeket a gazdasági büntetőintézkedéseket még a tervezett csütörtöki genfi ukrán-orosz-amerikai-EU diplomáciai egyeztetés előtt kihirdeti-e az amerikai kormány. Amerikai diplomaták szerint ugyanakkor a szankciók egyelőre nem irányulnak majd egész gazdasági ágazatok ellen, mert ezzel a nyugat-európai szövetségesek – elsősorban Németország – nem értenek egyet.

Jay Carney, a Fehér Ház szóvivője kedden szintén megerősítette: Washington komolyan mérlegeli, hogy újabb szankciókat hozzon Moszkva ellen, azt ugyanakkor


nem tervezi, hogy fegyvert szállítson Ukrajnának.


Carney hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok szerint indokolt az az ukrán katonai akció, amelyet Kijev a rendet és a törvényességet fenyegető Oroszország-barát szakadárok ellen Kelet-Ukrajnában kedden elindított. Méltatta az ukrán kormány eddig tanúsított visszafogottságát.

A szóvivő kijelentette: Washington arra figyelmeztette az ukrán kormányt, hogy óvatosan, fokozatosan és felelősségteljesen folytatassa le a szakadár fegyveresek elleni katonai műveletet a többségében oroszajkúak lakta Kelet-Ukrajnában. Rámutatott, hogy ezeknek a félkatonai egységeknek nehézfegyvereik is lehetnek.

Carney azt is hangsúlyozta, hogy megszűntetné a feszültséget, ha Oroszország visszavonná erőit az ukrán határ mellől, beszüntetné a szakadárok támogatását és tárgyalásokba bocsátkozna. (mti)
Putyin a kelet-ukrajnai terrorellenes akció elítélését várja az ENSZ-től

9:11 Az orosz államfő azt várja az ENSZ-től, hogy a világszervezet ítélje el a kijevi hatalom szerinte alkotmányellenes kelet-ukrajnai lépéseit – közölte Vlagyimir Putyin telefonon Ban Ki Mun ENSZ-főtitkárral kedden.

A Kreml sajtószolgálatának közleménye szerint az orosz államfő kezdeményezte a hívást, amelynek során Putyin „a kijevi hatalom által az ország keleti részében kezdeményezett fegyveres művelet miatt Ukrajnában kiéleződött válsághelyzetet” vitatta meg Ban Ki Munnal.

Az orosz elnök egyebek között azt hangsúlyozta, hogy Moszkva az ENSZ-től és a nemzetközi közösségtől is azt várja el, hogy „határozottan ítélje el ezeket az alkotmányellenes cselekedeteket”. (mti)
Az ukrán erők ellenőrzik Kramatorszk repterét, nincs áldozat

Április 16., 9:05: Az ukrán erők kedden indított terrorellenes műveletük keretében visszaszerezték a kelet-ukrajnai Kramatorszk katonai repülőterének ellenőrzését és az akcióban foglyul ejtettek több oroszbarát szeparatistát – mondta el kedd éjjel az ukrán belügyminiszter egyik tanácsadója.

Sajtótájékoztatóján Sztaniszlav Recsinszki elmondta, hogy az akcióban részt vevő ukrán kommandósok oldalán semmilyen veszteséget nem szenvedtek, és azt állította, hogy a korábbi reptérfoglaló fegyveres szeparatisták közül is csak egy ember sebesült meg. A helyi kórház megerősítette, hogy sebesültet nem szállítottak be hozzájuk.

Recsinszki egyúttal hangsúlyozta, hogy a pánikkeltő híresztelések ellenére egyelőre semmilyen műveletet nem indítottak a szintén Donyeck megyei Szlovjanszkban, oda „sem technikát, sem embereket” nem küldtek az ukrán különleges erők.

Kijelentette ugyanakkor, hogy sikeres kramatorszki akciójuk után más kelet-ukrajnai városokban


folytatják majd terrorellenes műveletüket.


A Donyec-medencei népi önvédelmi csoport (az oroszbarát szeparatisták) helyi vezetője, Szerhij Ciplakov kedden azt közölte, hogy az ukrán hadsereg egységei harcjárművekkel „nagyszabású támadást” indítottak Szlovjanszk ellen, de – mint hangoztatta – embereik megvédik a várost. Szlovjanszkban az utóbbi napokban több épületet is oroszbarát erők foglaltak el.

Az Unian ukrán hírügynökség szerdára virradó éjjel arról számolt be, hogy Szlovjanszkban a szeparatisták elfogtak egy ukrán felderítő tisztet és sofőrjét.

Az Unian szerint Vlagyimir Zsirinovszkij, a szélsőséges populista Orosz Liberális Demokrata Párt (LDPR) vezetője a kramatorszki ukrán kommandós akció miatt


telefonon megfenyegette Andrij Parubijt,


az ukrán nemzetbiztonsági tanács vezetőjét, azt követelve tőle, hogy vonják vissza az ukrán csapatokat a kelet-ukrajnai várostól.

Parubij éppen újságírókkal folytatott kötetlen beszélgetést, amikor Zsirinovszkij felhívta őt, és fenyegető szavait így az újságírók is rögzíthették. Az ukrán vezető a tudósítások szerint visszautasította a szélsőséges orosz politikus szavait, ugyanakkor azzal vádolta meg Moszkvát, hogy különleges erőket dobott át Ukrajnába, amelyek tagjai nőket és gyermekeket használnak élő pajzsként.

Vaszilij Krutov, az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) terrorelhárítási központjának vezetője előzőleg a visszafoglalt kramatorszki katonai repülőtéren újságíróknak arról beszélt, hogy vasárnapról hétfőre megduplázódott Ukrajnában az általuk észlelt „zöld emberkék” száma.

Az új ukrán vezetés így emlegeti az orosz biztonsági erők Ukrajnában bevetett, azonosító jelzések nélküli egyenruhában tevékenykedő fegyvereseit.

Ami a kramatorszki katonai repülőteret néhány napja lerohanó „szeparatista” csoportot illeti, ők a repteret visszafoglaló ukrán kommandósok helyettes parancsnoka szerint korszerű automata fegyverekkel és mesterlövész puskákkal voltak felszerelve. (mti)


„Likvidálni” fogják az oroszbarát szeparatistákat

21:39 Valerij Krutov tábornok, az ukrán biztonsági szolgálat (SZBU) második számú vezetője arra figyelmeztetett, hogy „likvidálni” fogják azokat az oroszbarát szeparatistákat, akik nem teszik le a fegyvert.

A tábornok szerint a kelet-ukrajnai eseményekben részt vevő, nem azonosított személyek az orosz katonai hírszerzés (GRU) különleges alakulataihoz tartoznak, és nagy tapasztalatuk van a konfliktusok szításában. (mti)
21:40 Büntetőeljárás indul Szlavjanszk polgármestere ellen, aki korábban az oroszbarát erőkkel szimpatizált.

Washington egyetért az ukrán katonai fellépéssel


21:36 Az Egyesült Államok egyetért az oroszbarát szakadárok ellen indított ukrán katonai akcióval – derült ki Jay Carney, a Fehér Ház szóvivője állásfoglalásából.

Carney szerint ez a fellépés nem a kívánt megoldás, de szavai szerint az ukrán kormánynak válaszolnia kellett a „tarthatatlan” helyzetre. Washington ugyanakkor nem tervezi, hogy fegyvert szállítson Ukrajnának.

Az amerikai külügyminisztérium kedden Oroszország ellen újabb szankciókat helyezett kilátásba, de jelezte, hogy elrendelésük nem valószínű a csütörtökre tervezett genfi ukrán-orosz-amerikai-EU diplomáciai egyeztetés előtt. (mti)
Megrohamozták a kramatorszki repülőteret


21:34 Az ukrán hadsereg megrohamozta a kelet-ukrajnai Kramatorszk katonai repülőterét, lövöldözés történt, többen megsebesültek – jelentette a RIA Novosztyi orosz hírügynökség a helyi önvédelmi erők közlésére hivatkozva.

Az ukrán katonák páncélozott szállító harcjárművekkel közelítették meg a Donyeck megyei Kramatorszk és Szlovjanszk között fekvő repülőteret, és tárgyalni kezdtek az azt ellenőrző önvédelmi erőkkel. Váratlanul lövöldözés történt ki. Az oroszpárti önvédelmi erők több tagja megsebesült, lehet, hogy halottak is vannak.

A helyi Novosztyi Kramatorszka újság szemtanúkra hivatkozva honlapján azt írta, hogy a reptér felett, alacsonyan szálló katonai repülőgép jelent meg, feltehetően egy MiG-25-ös vagy Szu-27-es.

Az oroszbarát milícia közölte, hogy lezárták a Kramatorszkba vezető utat, és készek „megvédeni” a települést.

A Donyec-medencei népi önvédelmi csoport vezetője, Szerhij Ciplakov azt közölte: az ukrán hadsereg egységei harcjárművekkel „nagy támadást” indítottak Szlovjanszk ellen is. „Embereink megvédik a várost” – mondta. (mti)


A Kreml cáfolta, hogy orosz haderő tartózkodna Kelet-Ukrajnában

21:30 Abszurd az állítás, hogy orosz katonai egységek tartózkodnának Kelet-Ukrajnában – jelentette ki az orosz elnöki szóvivő kedden. Dmitrij Peszkov szerint a nyugati kormányok szándékosan figyelmen kívül hagyják az orosz vezetés ezzel kapcsolatos nyilatkozatait.

A Kreml befolyásos tisztviselője arról is beszélt, hogy „nagyon sok orosz állampolgár sokkal intenzívebb orosz beavatkozást sürget az ukrajnai válságba”. Peszkov a Vlagyimir Putyin orosz államfőhöz beérkező kérdésekből vonta le a következtetést. Az elnök csütörtökön élő televíziós műsorban válaszol majd a lakosság kérdéseire. (mti)


18:26: A NATO válaszlépésként csapatokat küldhet a szövetség keleti tagállamaiba – ezt mondta a szövetség főtitkára azután, hogy egyeztetett az Európai Unió védelmi minisztereivel. Anders Fogh Rasmussen szerint a NATO három lépésből álló válaszra készül az ukrán válság miatt: a szövetség védelmi terveinek megerősítését, a közös hadgyakorlatok fokozását, valamint "csapatok megfelelő (mértékű) állomásoztatását" tervezi a keleti végeken. (hvg)

18:22: Ukrán belügyi csapatok kedd délután behatoltak a kelet-ukrajnai Szlovjanszk városába, ahol az utóbbi napokban több épületet oroszbarát erők foglaltak el. "Most lépett be Szlovjanszkba az ukrán belügy oszlopa 500 katonával, 20 páncélozott szállító harcjárművel, két helikopterrel és néhány autóbusszal. Terrorellenes akció következik" – közölte az Interfaksz-Ukrajina ukrán hírügynökség szemtanúkra, közösségi portálokon közölt információkra hivatkozva.

Az ukrán védelmi tárca annyit közölt, hogy a kelet-ukrajnai városban "elkezdődött és folyamatban van az ukrán fegyveres erők különleges művelete az Olekszandr Turcsinov ügyvivő államfő által meghirdetett terrorellenes intézkedések keretében, amelyek végrehatásához a fegyveres erők támogatást nyújtanak". Részleteket a műveletről hivatalosan nem hoztak nyilvánosságra.

A tárca egyik munkatársa nem hivatalosan megerősítette az UNIAN független ukrán hírügynökségnek, hogy már halálos áldozata is vannak a műveletnek. Ígéretet tett arra, hogy a minisztérium a művelet befejeződése után tájékoztatja a sajtót. (mti, hvg)
18:18:Az ukrán hadsereg megrohamozta a kelet-ukrajnai Kramatorszk katonai repülőterét, lövöldözés történt, többen megsebesültek – jelentette kedden a RIA Novosztyi orosz hírügynökség a helyi önvédelmi erők közlésére hivatkozva. Meg nem erősített hírek szerint tizenegy ember halt meg a rohamban,a sebesültek számáról szintén nincsenek megbízható hírek. (hvg)
16:36 Leszedték Ukrajna címerét a szlovjanszki önkormányzat homlokzatáról. Az épületen orosz zászló lobog.


Moszkva-barát szakadárok harckocsikat zsákmányoltak


16:23 Két harckocsit zsákmányoltak könnyűszerrel az ukrán hadseregtől a kelet-ukrajnai szakadárok – jelentette kedden a Regnum orosz hírportál.

A Moszkva-barát tüntetők gépkocsikkal állták el két T-64-es útját, illetve fegyvertelen helybéliek vették körül őket. A harckocsikat irányító katonák rövid szóváltásba keveredtek a Kijev-ellenes tüntetőkkel, majd otthagyták a tankokat, amelyek így a Regnum által „Délkeleti Hadseregnek” nevezett csoport fegyvereseihez kerültek, akik pedig a Donyeck megyei krasznoarmejszki járásba távoztak a harcjárművekkel.

A Regnum az esettel kapcsolatban megjegyzi, hogy az ukrán katonák harci szelleme és felkészültsége nagyon gyatra: csupán néhány nap leforgása alatt gyakorta fegyvertelen Moszva-barát tüntetőknek sikerült eltulajdonítaniuk nagy mennyiségű lőfegyvert, illetve egy Igla típusú tüzérségi ütegeket szállító teherautót is zsákmányoltak tőlük.

A BBC helyszíni jelentése szerint közben a kelet-ukrajnai Szlovjanszkban az Oroszország-barát szakadárok bejelentették: készek visszaverni az ukrán katonák bármilyen támadását.

„A városunk ismeretlen fegyveresekkel van körülvéve” – mondta az Interfax hírügynökségnek egyik koordinátoruk, Mikolaj. A férfi nem zárta ki, hogy hamarosan kezdetét veszi a város ostroma.

Olekszandr Turcsinov ukrán ügyvezető államfő bejelentette, hogy a parlament szerdán a kelet-ukrajnai helyzetnek szentelt zárt ülésén hallgatja meg a fegyveres szervezetek vezetőinek és az illetékes minisztereknek a beszámolóját „a nemzetbiztonsági helyzetről és az alkotmányos rend védelméről”. (mti)


Orosz hírszerző tiszt vezeti a szlovjanszki paramilitáris erőket

14:46 Egy Igor Strelkov nevű orosz hírszerző tiszt vezeti a Szlovjanszkot kontrolláló parailitáris erőket – állítja az ukrán titkosszolgálat. A tiszt hangját egy telefonbeszélgetés alapján sikerült beazonosítani. (kyiv post)

14:38 Ukrán katonai erők Izyum városában, nem messze az oroszbarát lázadók által megszállt Szlovjanszktól.

Ukrán katonai ellenőrzőpont Izyum városától délre


14:31 Az ukrán erők katonai ellenőrzőpontot állítottak fel Izyumtól délre – írja a The Telegraph. A Szlovjanszk fele vezető úton 12 páncélozott személyszállító áll, a személyzetüket a hadsereg, rendőrség és belügy erői adják. A helyiek szerint a konvoj hétfőről keddre virradó éjszaka érkezett, és úgy tűnik, ez az első konkrét jele annak, hogy Kijev „terror-ellenes” hadműveletbe kezdett. Harcoknak egyelőre nincsen nyoma, az ellenőrzőpont csak átvizsgálja a dél fele tartó járműveket. (the telegraph)


Nagyobb térképre váltás

Martonyi: meglepetést okoztak a történtek


14:12 Az ukrán válság eseményei és az orosz fellépés, a „külső sokk” meglepetést okozott, és romba döntött egy 15-25 éves álmot, amely arról szólt, hogy a területi kérdéseknek már nincs jelentőségük, csak a verseny számít – fogalmazott kedden egy brüsszeli panelbeszélgetésen Martonyi János magyarországi külügyminiszter.

Jelenleg az Európai Unió (EU), bár igyekszik, sajnos nem irányítója az eseményeknek, csak reagál a történésekre – mondta az Európai Politikai Tanulmányok Központja (CEPS) által szervezett rendezvényen a magyarországi diplomácia vezetője. Martonyi János amellett foglalt állást, hogy az EU-nak ki kell állnia az elvei és az értékei mellett, és a jelenlegi helyzetben félre kell tennie a belső vitákat és nézeteltéréseket.

„Az államok területi egységét és szuverenitását tiszteletben kell tartani, a nemzetközi jognak meg kell felelni, ebből nem lehet engedményt tenni” – jelentette ki Martonyi János, aki szerint, ha az Európai Unió lefekteti, hogy meddig lehet elmenni, akkor e mellett a határvonal mellett következetesen ki kell tartani. A külügyminiszter úgy vélekedett, hogy korábban elmosódtak a lefektetett határvonalak.

Ezzel összefüggésben a külügyminiszter abbéli meggyőződésének adott hangot, hogy Ukrajnának nagyobb támogatásra van szüksége, az Európai Unióban pedig meg kell teremteni a szolidaritás és a tehermegosztás szellemiségét, mert, ha rosszabbra fordul a helyzet, akkor minden ország más mértékben fogja annak következményeit megszenvedni.

Mint mondta, Magyarország kész vállalni az ebből fakadó terheket, eddig is támogatta és eztán is támogatni fogja a Moszkvával szembeni szankciókat, ám a szankciók lehetséges hatásainak felmérését is fontosnak tartja.

Kérdésre válaszolva a külügyminiszter kijelentette, hogy az Európai Unió Keleti Partnerség programja, amelyben hat volt szovjet tagköztársaság vesz részt, a jövőben is folytatódik, sőt a folyamatból a hosszú távú stratégiai elképzelések szerint Oroszország sincs kizárva.

A hosszú távú uniós koncepció Oroszországot is Európa részének tekinti, ám Moszkva jelenleg egy „zéró összegű játéknak” tekinti a geopolitikát és a diplomáciát, emellett pedig sokak fejében él még az a téves elképzelés, hogy az EU a NATO meghosszabbított karja, és ahol az előbbi megjelenik, ott idővel az utóbbi is megveti majd a lábát – mondta a külügyminiszter. (mti)


Orosz lapok: az idő a kelet-ukrajnai lázadóknak kedvez

14:05 Az idő a föderalizációt támogató kelet-ukrajnai lázadóknak kedvez – vélte a Kommerszant című orosz napilap cikkírója kedden. A gazeta.ru című internetes újság kommentárja szerint az ukrán régióval kapcsolatos helyi, kijevi, moszkvai és nyugati megnyilvánulások egyre inkább egymás kigúnyolásához kezdenek hasonlítani.

A kijevi vezetés nem képes teljes erővel fellépni a lázadókkal szemben, mert a kelet-ukrajnai régiók rendvédelmi szervezetei teljes mértékben szabotálják a központi hatalom utasításait. Ezzel magyarázta Igor Levcsenko ukrán katonai szakértő a Kommerszantnak Olekszandr Turcsinov hétfői bejelentését.

Az ügyvivő ukrán elnök nem tartotta kizártnak, hogy a május 25-re tervezett elnökválasztással egy időben népszavazást tartsanak Ukrajnában az ország föderalizációjáról. Levcsenko szerint az ukrán vezetés ezzel akarja úgymond kihúzni a talajt délkelet-ukrajnai ellenfeleinek talpa alól.

„Ha Ukrajna-szerte megrendezik a népszavazást, akkor a többséget minden kétséget kizáróan az ország területi egységének megtartása melletti voksok alkotják. Ha azonban csak a problémás régiók lakosságát kérdezik meg, akkor az eredmény megjósolhatatlan” – mondta Viktor Nyebozsenko, az Ukrán barométer nevű társadalomkutató szolgálat igazgatója a tekintélyes orosz politikai-gazdasági napilapnak.

A Kommerszant cikkírója rámutatott: „A kialakult helyzetben az idő a föderalizációt támogató kelet-ukrajnai lázadóknak kedvez és az államigazgatással, a biztonsági, valamint a társadalmi-gazdasági helyzettel kapcsolatos, egyre nagyobb problémákkal küzdő központi, kijevi hatalom ellen játszik”.

A délkelet-ukrajnai régióban tüntetők, valamint Oroszország, a kijevi hatalom és a nyugati vezetők megnyilatkozásai egyre inkább egymás kigúnyolásához kezdenek hasonlítani. Az a kérdés, hogy ki tudja elsőként megszakítani a felelősség áthárításának ezt az ördögi körét – írta a gazeta.ru orosz internetes újság kommentátora.

A szerző szerint Ukrajna délkeleti részén a kijevi főtér, „a Majdan kis tükre” rajzolódik ki. Amíg Kijevben az „európai integráció támogatói”, Donyeckben „a föderalizáció hívei” állnak. „A tüntetők többségének sem az egyikről sem a másikról különösebb elképzelése nem volt, de jól hangzik és békésnek látszik első látásra” – írta a gazeta.ru kommentátora.

Úgy véli, hogy Viktor Janukovics, a Kijevben február 22-én megbuktatott ukrán államfő és a mögötte álló Moszkva három hónappal ezelőtti kifejezései és a jelenlegi kijevi hatalom mostani nyilatkozatai nevetségesen hasonlítanak egymásra és az ukrán vezetés maga is Janukovicsra hasonlít.

A gazeta.ru kommentátora úgy véli, hogy Oroszország, amelynek csapatai régóta az ukrán határnál állomásoznak, nem marad távol az ukrajnai eseményektől. (mti)


Reuters: egyelőre csend van Szlovjanszkban


12:07 Nem túl látványosan kezdődik az ukrán „terror-ellenes hadművelet” – írja a Reuters. A hírügynökség szlovjanszki tudósítója keddre virradóra nem hallott lövéseket vagy robbanásokat. Az orosz határtól 150 kilométerre fekvő városban nyugalom van, a boltok nyitva, a kenyér-ellátás pedig nem akadozik.

Az éjszaka során sok szóbeszéd keringett erőszakos akciókról, azonban minden csendes itt – mondta a tudósítónak egy oroszbarát tüntető. Az általuk elfoglalt rendőrségi épületben és az azt körülvevő barikádokon mintegy tucatnyi civil lézeng, a szintén elfoglalt polgármesteri hivatalt is körülbelül tucatnyian őrzik. (reuters)

11:42 Még mindig nem késő diplomáciai megoldást találni, mondta Barack Obama amerikai elnök Vlagyimir Putyinnak. A telefonhívást Kremlin kezdeményezte. (the wall street journal)
11:29 Ukrán katonai teherautók a Donyec repülőtéren.
10:52 Kelet-Ukrajnába tart az Euromaidan-aktivistákból álló önvédelmi csoport.

10:50 Megkezdődtek a katonai hadműveletek Donyecben – erősítette meg Olekszandr Turcsinov ideiglenes ukrán elnök. A "terror-ellenes művelet" fokozatosan, felelősségteljesen halad előre, mondta.


Alig tudták kimenteni Oleg Carevet a tömegből


10:41 Tévés szereplését követően súlyosan bántalmazták Kijevben Oleg Carevet, az ukrán Régiók Pártjának (PR) elnökjelöltjét. A korábban Viktor Janukovics volt államfő vezette párt elnökjelöltjének honlapján megjelent közlemény szerint az ICTV tévécsatorna élő adásában szereplő Carevre távozásakor rátámadt a tévé bejáratát elálló agresszív, felfegyverzett tömeg, és megverték őt.

Közeli munkatársa szerint a rendvédelmi erők tagjai alig tudták Carevet kimenteni a feldühödött tömegből – írja az ITAR-TASZSZ orosz állami hírügynökség .

A május 25-re kiírt elnökválasztás régiópárti jelöltjének az Unian ukrán hírügynökség beszámolója szerint sikerült eljutnia a közelben álló mentőautóig, a tüntetők azonban nem engedték őt beszállni. Az afganisztáni háborús veteránokból és az Avtomajdan kijevi tüntetőcsoport tagjaiból álló tömeg hangadói a helyszínen lévő rendőrökkel egyezkedtek, hogy rabszállító kocsiban vigyék el Carevet az Ukrán Biztonsági Szolgálathoz (SZBU), de végül ezt nem bevárva betuszkolták őt egy fehér gépkocsiba és önhatalmúlag bevitték a megvert politikust a kijevi rendőrkapitányságra.

Az orosz hírügynökség nem fejtette ki, hogy az oroszbarát politikát folytató párt elnökjelöltje konkrétan mivel váltotta ki az ICTV-nél tüntetők haragját. (mti/index)


10:34 Meg nem erősített hírek szerint tíz oroszbarát szeparatistát öltek meg kora hajnalban automata fegyverekkel felszerelt ismeretlenek.

10:28 Egyelőre csak oroszbarát szeparatisták számolnak be Szlovjanszk környéki harcokról – írják Twitteren többen is. Ezeket a beszámolókat jellemzően oroszországi médiumok közlik, más médiumok egyelőre nem erősítették ezt meg.


A Jobboldali Szektor nacionalistái nyithattak tüzet?


10:23 Rendszámtábla nélküli gépkocsival közlekedő, fekete egyenruhás emberek nyitottak tüzet a szlovjanszki szakadár önvédelmi erők posztjaira – állítja az önvédelmi erők egyik, névtelenül nyilatkozó koordinátora. A férfi azt feltételezi, hogy a Jobboldali Szektor nevű nacionalista szervezet emberei voltak a támadók – írta az Ukrajinszka Pravda internetes portál.

Az UNIAN hírügynökség beszámolója szerint az andrijivkai faluházát az éjszaka folyamán gyújtották fel ismeretlen tettesek, a kétszintes épület teljesen kiégett, de senkinek sem esett baja. A szlovjanszki adminisztráció illetékesei azonban cáfolták azt, hogy lövöldözés volt a településen.

Vjacseszlav Ponomarjov, Szlovjanszk ügyvezető polgármestere, a helyi „önvédelmi dandár” parancsnoka ugyancsak azt állította több forrásra hivatkozva, hogy a város felé harckocsik és más katonai eszközök tartanak. A szakadárok nem akarják, hogy vér folyjon, és készek tárgyalni – tette hozzá.

A RIA Novosztyi orosz hírügynökség közölte, hogy katonai eszközöket, egyebek mellett páncélozott katonai járműveket láttak a Donyeck megyei Karamatorszk peremén is. (mti)


Ukrajnáról tanácskozik ma az ENSZ BT


10:16 Az ukrajnai emberi jogi helyzetről tart ma tanácskozást az ENSZ Biztonsági Tanácsa. Az ENSZ-megbízottak előzőleg a helyszínen tájékozódtak. (unian/radio svoboda)


9:47 Oroszbarát tüntetők elfoglalták a szlovjanszki repülőteret is.
09:44 Minden, Szlovjanszk fele tartó utat elbarikádoztak. Ez egy félreeső erdei út, amit kivágott fákkal torlaszoltak el. Sok helyen autógumikból épülnek barikádok, illetve oroszbarát tüntetők alkotnak élőláncot.
9:32 Súlyosan bántalmazták Oleg Tsarevet, az oroszbarát Régiók Pártja elnökjelöltjét. A párt szavazói elsősorban Ukrajna keleti és déli részén élő orosz ajkú lakosok.


Obama sürgette, hogy Putyin szólítsa fel fegyverletételre az oroszbarát csoportokat

9:28 Barack Obama amerikai elnök arra sürgette orosz partnerét, Vlagyimir Putyint, vesse latba befolyását annak érdekében, hogy a kelet-ukrajnai oroszbarát fegyveres csoportok hagyják el az általuk elfoglalt épületeket és tegyék le a fegyvert – közölte helyi idő szerint hétfő este a Fehér Ház. A Washingtonban kiadott kommüniké szerint Obama Moszkva kérésére hívta fel Putyint az ukrajnai helyzettel kapcsolatban.

Az amerikai elnök a telefonban súlyos aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy az orosz kormány támogatja a fegyveres, oroszbarát szakadárok akcióit, akik az ukrajnai kormány aláásásával és destabilizálásával fenyegetnek.

„Az országban minden irreguláris erőnek le kell tennie a fegyvert” – hangsúlyozta Barack Obama. Az elnök emellett ismét hangsúlyozta annak fontosságát, hogy Oroszország a feszültség csökkentésének érdekében vonja vissza csapatait Ukrajna határáról. Obama megjegyezte, hogy az orosz hivatalos személyek által használt retorika ellenére az ukrán kormány „figyelemreméltó visszafogottságot” tanúsított, és elismeréssel szólt Kijev arra irányuló erőfeszítéseiről is, hogy egyesítse az országot a május 25-i szabad és tisztességes elnökválasztás megtartásával, egy befogadó jellegű alkotmányos reform elfogadásával, valamint a hatalom decentralizálását célzó konkrét lépések előterjesztésével.

Az amerikai elnök megjegyezte, hogy ukrajnai fellépése következtében Oroszország egyre jobban elszigetelődik, és egyértelművé tette, hogy ennek Moszkvát terhelő „költségei” csak tovább nőnek majd, ha ezek az ukrajnai akciók folytatódnak.

Az amerikai elnök a fehér házi közlemény szerint kitért a kontaktcsoport csütörtökre tervezett genfi tanácskozására, kijelentve, hogy noha továbbra is hisz a diplomáciai megoldás lehetőségében, az nem érvényesülhet egy olyan környezetben, amelyben az orosz hadsereg megfélemlítést alkalmaz az ukrán határokon, Ukrajnában fegyveres provokációk történnek, a kremlbeli hivatalos személyek pedig a feszültséget fokozó retorikával élnek.

A Kreml néhány órával korábban egész más beállításban számolt be Obama és Putyin megbeszéléséről. Moszkva szerint Putyin a telefonban azt hangoztatta, hogy Oroszországot „alaptalanul”, puszta spekulációk alapján „vádolják azzal, hogy beavatkozik az Ukrajna keleti részében zajló eseményekbe”. (mti)


Harcok Szlovjanszknál, harckocsik tartanak a város felé

Április 15., 9:11 Harcok bontakoztak ki a kelet-ukrajnai Szlovjanszk peremén, ukrán harckocsik és más haditechnikai eszközök tartanak a város felé – jelentette kedd reggel az ukrán média a helyi vezetőkre és „önvédelmi erőkre” hivatkozva.

Az önvédelmi erők egyik, névtelenül nyilatkozó koordinátora azt mondta, hogy Szlovjanszk tőszomszédságában fekvő Andrijivka faluban harcok folynak, fegyverropogás és robbanások zaja hallatszik onnan, ég a falusi tanács épülete, a város felé páncélozott katonai járművek tartanak.

Szlovjanszk ügyvezető polgármestere is arról számolt be az UNIAN hírügynökségnek, hogy a városhoz harckocsik és más haditechnikai eszközök érkeznek.

A RIA Novosztyi orosz hírügynökség szerint katonai eszközöket, egyebek mellett páncélozott katonai járműveket láttak a Donyeck megyei Karamatorszk peremén is. (mti)
ENSZ-békefenntartókat kér Ukrajna


16:20 Oleksandr Turcsinov ENSZ-békefenntartókat kér Ukrajna keleti részébe. Egy, ban ki Mun ENSZ-elnökkel folytatott telefonbeszélgetés során az ideiglenes ukrán elnök felvetette, hogy az ukrán biztonsági erők és ENSZ-békefenntarók együttesen léphetnének fel egy „terror-ellenes” hadművelet során.


Négy újabb ukrán név az EU szankciós listáján


16:12 Négy újabb embert tettek fel hétfőn az Európai Unió külügyminiszterei a vagyonbefagyasztással és vízumtilalommal sújtottak listájára ukrán közpénzek elsikkasztása miatt – közölte az Európai Unió Tanácsa.

A listán így már 22 név szerepel, de azt a négyet, amelyről ma döntöttek, egyelőre nem hozták nyilvánosságra. A döntés akkor lép hatályba, amint közzéteszik az EU hivatalos közlönyében, ami a tanács tájékoztatása szerint holnap történhet meg, és egészen addig fennáll a veszélye annak, hogy az érintettek kimenekítik befagyasztandó vagyonukat az EU-ból.

Ezzel egy időben a külügyminiszterek azt a március elején bejelentett egymilliárd euró értékű támogatást is jóváhagyták Ukrajna számára, amellyel a Nemzetközi Valutaalaptól (IMF) kapott segítséget egészíti ki az Európai Unió.

A pénz maximum 15 évre szóló kedvezményes hitelt jelent, amely Ukrajna fizetési mérlegének egyenlegét hivatott javítani, és a gazdasági reformokat hivatott támogatni. A pénz folyósítása konkrét gazdaságpolitikai és pénzügyi feltételekhez kötött, amelyekről Kijevnek még meg kell állapodnia Brüsszellel.

A külügyminiszterek arra is áldásukat adták, hogy az Európai Unió egyoldalúan kereskedelmi kedvezményeket adjon Ukrajnának. (mti)


A szakadárok újabb kelet-ukrajnai városokban szálltak meg középületeket

16:08 Tíznél több rendőr megsebesült a Donyeck megyei Horlivkában hétfőn, amikor oroszbarát szakadárok megszállták a rendőrség épületét.

Hírek érkeztek arról is, hogy a megye egy másik településén, Zsdanyivkában mintegy 20 szeparatista ellenállás nélkül elfoglalta a városházát, és kitűzték rá a „donyecki köztársaság” zászlaját.

Helyszíni jelentések szerint Horlivkában a szakadárok az épület belső udvarán lévő bejárat felől hatoltak be. Kitörték a kerítés rácsait, majd betörték az épület ajtaját. A lezárt helyiségek ajtói közül is többet betörtek.

A szeparatisták követelték a rendőröktől, hogy tegyék le a fegyvert, és adják meg magukat. Közölték velük, hogy ha nem állnak át a „nép oldalára”, agyonlövik őket.


Súlyosan megsebesült a rendőrfőnök

Az UNN független ukrán hírügynökség értesülése szerint a támadásban súlyosan megsebesült Andrij Kriscsenko rendőrfőnök, és tucatnyi munkatársa is különböző fokú sérüléseket szenvedett.

A rendőrök korábban elbarikádozták magukat az emeleten. Kiálltak az erkélyre, s onnan közölték a tüntetőkkel, hogy a „nép mellett vannak”, de nem engedik az ukrán nemzeti lobogót levenni az épületről. A behatolók azonban később valamennyi rendőrt kikergették az utcára.

Az utcán összegyűlt, becslések szerint néhány tucatnyi tüntető az épületfoglalás közben Oroszországot és a feloszlatott Berkut rohamrendőrséget éltette. Az épületfoglalóktól azt követelték, hogy kényszerítsék térdre, majd lincseljék meg a rendőröket.


Orosz alezredes az új rendőrfőnök

Alekszij Honcsarenko, az odesszai megyei tanács képviselője internetes blogjában közölte, hogy értesülései szerint a horlivkai rendőrök egy része átállt egy állítólagos orosz alezredes parancsnoksága alá, aki saját elmondása szerint Szimferopolból érkezett.

A városban oroszbarát tüntetők egy csoportja autókkal eltorlaszolta a rendőrségi épületnek helyt adó főutcát, aminek következtében dugó alakult ki. A helybeliek közül sokan elégedetlenségüknek adtak hangot, amiért a szakadárok akciója miatt nem tudtak eljutni a munkahelyükre.

A tüntetésen egy – magát a „donyecki köztársaság” képviselőjének nevező – szeparatista orosz újságíróknak úgy nyilatkozott, hogy céljuk leváltani a város jelenlegi vezetését, és kinevezni saját polgármesterüket, illetve meneszteni a városi rendőrfőnököt. (mti)


Lavrov: Nyugat reakciója „túlmegy az álszentség minden határán”

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter kijelentette: ahogy a Nyugat reagál az ukrajnai eseményekre, „túlmegy az álszentség minden határán”. „Emlékezhetünk arra, hogy a Majdanon (az Európa-párti tiltakozó akciók kijevi központjában) történt erőszakot, amely halottak tucatjaival járt, demokráciának minősítették (Nyugaton), míg a délkeleten jelenleg folyó békés tüntetéseket illetően erőszakról beszélnek” – mondta.

Lavrov több információt sürgetett az ideiglenes ukrán elnök által aznap szóba hozott kelet-ukrajnai népszavazás lehetőségéről. Oroszország érdekében állónak nevezte, hogy Ukrajna egyben maradjon. Megjegyezte, hogy az új ukrán alkotmány kidolgozásába a keleti országrészek lakosait is be kell vonni.

Lavrov azt hangoztatta moszkvai tájékoztatóján, hogy sem az orosz katonai hírszerzés (GRU), sem az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) ügynökei nem tartózkodnak Ukrajnában.

Valentin Nalivajcsenko, az ukrán biztonsági szolgálat (SZBU) vezetője ugyanakkor azt közölte vasárnap, hogy elegendő információjuk van arról, miszerint az orosz titkosszolgálatok állnak az ukrajnai belpolitikai helyzet szétzilálása mögött. (mti)


Luhanszk lakosságának többsége egyelőre passzívan figyeli az eseményeket

15:50 Miközben Oroszország-barát tüntetők védelmét élvező fegyveresek napok óta megszállva tartják a kelet-ukrajnai Luhanszk több közintézményét, a helyi lakosság többsége egyelőre teljes passzivitással veszi tudomásul az eseményeket.

Sokan afféle látványosságként tekintenek a belvárosban szögesdrótból, gumiabroncsokból és homokzsákokból felhúzott barikádokra, amelyeken helyenként „stop fasizmus” és „stop nácizmus” feliratok olvashatók. Az APA osztrák hírügynökség helyszíni riportja szerint szombaton többen is fényképezkedtek a barikádok előtt, az ott készült fotóikat pedig többen közösségi oldalakon osztották meg ismerőseikkel.

A legkeletibb ukrajnai közigazgatási terület központjában kialakult helyzet első pillantásra a kijevi Majdan kicsinyített másának tűnhet. A központi Szovjetszkaja utcát mintegy 500 méter hosszan lezártak, az út végén található parkban sátorokat állítottak fel, ahol „tábori konyhát” kezdtek működtetni.


Az ukrán különleges erőket akadályoznák


Lényeges különbség azonban, hogy Luhanszkban elsősorban arról van szó, hogy a barikádokkal az ukrán különleges erők bevetését akarják megakadályozni a szeparatista tüntetők ellen, akik április 6-án megrohamozták és elfoglalták az ukrán biztonsági szolgálat (SZBU) helyi épületét.

Az ukrán különleges erők rohama – amelyet külön nehezít a civilek jelenléte az épület előtt – egyelőre elmaradt Luhanszkban. Az ukrán erők bevetésének eshetőségére a fegyveres épületfoglalók feltűnően magabiztosan reagáltak: fenyegető hangvételű videoüzenetükben a szovjet AK-74-es gépfegyverekkel felszerelt férfiak már arra sem vették a fáradságot, hogy eltakarják az arcukat.

A felvételen a fegyveresek, akik saját elmondásuk szerint a Szovjetunió 1979 és 1989 között Afganisztánban folytatott háborújának helyi veteránjai, azt követelték, hogy a Krím félsziget mintájára tartsanak népszavazást.


Oroszországhz csatlakoznának


A luhanszki SZBU-épület előtt hallott beszélgetésekből az APA tudósítója szerint egyértelműen kiderült: a tiltakozó mozgalom politikai szárnyának kifejezett kívánsága, hogy a régió csatlakozzon az Oroszországi Föderációhoz, illetve hogy valamilyen módon újjáélesszék a Szovjetuniót orosz-ortodox uralom alatt.

Luhanszk köztereit máig a szovjet történelemkönyveket idéző emlékművek uralják, a városi múzeumnak az orosz polgárháborúval és a második világháborúval foglalkozó kiállítása máig a 70-es évekből származik. Az ukrán függetlenség utóbbi 23 éve alatt a helyi politikai elit nyilvánvalóvá tette, hogy kritikusan viszonyul a múlt feldolgozásának kérdéséhez.

Nyilván nem véletlen, hogy a belvárosban – friss festéssel – kicsinosították a szovjet titkosrendőrség alapítójának, Feliksz Dzerzsinszkijnek az emlékművét.


Bágyadt tüntetések

Luhanszk és környéke számára a Szovjetunió összeomlása a helyi ipar és azzal együtt az általános gazdasági helyzet hanyatlását hozta magával – a Szovjetszkaja utcában egyebek mellett ez is központi téma volt az utóbbi napokban. Az „orosz jövő mellett” nagyrészt a modernizálás vesztesei kardoskodnak, de tömeges Moszkva-barát megmozdulásról semmiképp nincs szó: pénteken 200-300, szombaton pedig 600-800 demonstráló vonult az utcákra Luhanszkban.

Különösebben nem mondható aktívnak a másik, az egységes Ukrajna mellett kiálló oldal sem: péntek este ebből a táborból mindössze 100-150 ember gyűlt össze egy belvárosi téren. A 400 ezres lélekszámú város lakosainak többsége passzívnak mutatkozik. (mti)

15:41 Szlovjanszkban az épületfoglalók mellett megjelentek az azonosító nélküli egyenruhát viselő, vélhetően orosz katonák.

13:29 A donyeciek alig 26 százaléka támogatja az Oroszországgal való egyesülést, 77 százalékuk elítéli a szeparatista törekvéseket - derült ki egy közvéleménykutatásból.
13:25 Ukrán légvédelmi egységek tartanak Donyec fele.

13:21 Oroszbarát tüntetők elfoglalták a horlivkai rendőrség épületét, és új rendőrfőnököt neveztek ki. Az épületre a Donyecki Köztársaság zászlóját tűzték ki.


13:15 Az orosz titkosszolgálat (FSB) és a különleges erők alakulataihoz tartozó személyeket tartóztattak le Ukrajnában. (interfax)


CNN: nem látni terrorellenes akciót


13:07 A CNN hírtelevízió donyecki tudósítója hétfőn délelőtt azt jelentette, nyoma sincs annak, hogy Kelet-Ukrajnában terrorellenes műveletek kezdődtek volna.

„Nem látni katonákat, rendőröket, biztonsági erőket” – jelentette a helyszínről az amerikai hírtévé újságírója.

Azt mondta, Kelet-Ukrajnában legalább kilenc városban oroszbarát erők szálltak meg közigazgatási épületeket. A tudósító kommentárja szerint az erők nagyon jól szervezettek, ami „arra enged következtetni, hogy nem helyi erőkről van szó”.

A BBC brit tévé jelentése szerint a Donyeck megyei Szlovjanszk városában „minden csendes”, nincsenek harckocsik, nincs ostromállapot.

Olekszandr Turcsinov ukrán ügyvivő államfő vasárnap este közölte: Kelet-Ukrajnában terrorellenes művelet kezdődik, ha a lázadók nem teszik le a fegyvert.

A lenta.ru orosz hírportál szerint Szerhij Taruta, a Donyeck megyei állami közigazgatás vezetője hétfőn délelőtt bejelentette: a térségben megkezdődött a terrorellenes művelet. (mti)
Moszkva magyarázatot vár a CIA igazgatójának állítólagos kijevi látogatására

13:04 Moszkvában magyarázatot várnak az Egyesült Államoktól arra, hogy értesüléseik szerint John Brennan, az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) igazgatója rendkívüli látogatást tesz Kijevben – mondta Szergej Lavrov orosz külügyminiszter hétfőn.

Az orosz külügyminiszter mindeközben azt hangoztatta moszkvai tájékoztatóján, hogy sem az orosz katonai hírszerzés (GRU), sem az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) ügynökei nem tartózkodnak Ukrajnában.

Valentin Nalivajcsenko, az ukrán biztonsági szolgálat (SZBU) vezetője ugyanakkor azt közölte vasárnap, hogy elegendő információjuk van arról, miszerint az orosz titkosszolgálatok állnak az ukrajnai belpolitikai helyzet szétzilálása mögött. (mti)


Az elnökválasztás miatt nem vezetnek be rendkívüli állapotot Kelet-Ukrajnában

13:00 A kijevi kormányzat azért nem vezet be rendkívüli állapotot Kelet-Ukrajnában, mert akkor le kellene állítani az elnökválasztási kampányt – közölte hétfőn Viktorija Szjumar, a nemzetbiztonsági és védelmi hivatal (RNBO) helyettes vezetője Facebook-oldalán.

Rámutatott arra, hogy ha a kelet-ukrajnai térségben leállítanák a választási kampányt, azzal megkérdőjeleződne a május 25-re kiírt államfőválasztás legitimitása. Emellett szerinte a rendkívüli állapot nem nyújtana semmilyen előnyt a rendvédelmi szerveknek az épületfoglaló oroszbarát szakadárokkal szemben, hiszen a kijárási tilalom biztosítása erőket vonna el a rendőrségtől, akadályozva őket ezzel abban, hogy el tudják látni feladataikat a „terroristaellenes műveletekben”.

Arra a kérdésre, miért vonják be a „terroristaellenes műveletbe” a hadsereget, kijelentette: „mindenki számára nyilvánvaló, hogy Oroszország katonai agressziót is folytat Ukrajnával szemben”. Szavai szerint Moszkva a szeparatista folyamat „kiváltó, szervező és koordináló” feladatkörét vette magára az ország helyzetének destabilizálása érdekében. (mti)


Turcsinov nem zár ki népszavazást a föderalizációról


12:57 Olekszandr Turcsinov ukrán ügyvivő államfő nem zárja ki azt, hogy Ukrajnában a május végi elnökválasztással egy időben népszavazást tartsanak az ország föderalizációjáról.

Turcsinov erről a parlamenti frakcióvezetők és bizottsági elnökök tanácskozásán beszélt – jelentette az UNIAN hírügynökség. Meggyőződését fejezte ki, hogy egy ilyen referendumon az ukránok többsége „az oszthatatlan, független, demokratikus és egységes Ukrajnára” fogja adni a szavazatát.

Turcsinov arra figyelmeztetett, hogy Kelet-Ukrajnában a hadsereg bevetésével kezdetét veszi a terrorellenes művelet, ha a lázadók nem teszik le a fegyvert. Szerinte hamarosan stabilizálódik a helyzet a Donyec-medencében. (mti)


Turcsinov: Kelet-Ukrajnában nem ismétlődik meg a krími forgatókönyv

12:21 Nagyszabású terrorizmus-ellenes művelet kezdődik Kelet-Ukrajnában – jelentette be Olokszandr Turcsinov ukrán ideiglenes elnök. A politikus elmondta az ukrán Nemzeti Biztonsági és Védelmi Tanács döntése értelmében be kell vonni a hadsereget a műveletbe.

Turcsinov szerint Ukrajna nem engedi meg, hogy Kelet-Ukrajnában megismétlődjön a krími forgatókönyv. (interfax)

12:06 Oroszbarát tűntetők behatoltak a horlivkai rendőrség udvarára. Az eseményeket itt lehet élőben követni. Mintegy 200 személy látható az udvaron, és helyszíni jelentések szerint buszokkal további erősítés érkezik.

12:04 Ég az önkormányzat épülete a Donyeck megyei Horlivkában. Úgy tűnik, oroszbarát tűntetők gyújtották fel.


Nagyobb térképre váltás

11:58 Megérkeztek Szlovianszkba az EBESZ megfigyelői – tudósít a Voice of Russia.


Lejárt az ukrán ultimátum, kezdődik a „terror-ellenes” hadművelet

11:49 Hétfőn reggel 9-kor lejárt az a határidó, amit az oroszbarát fegyveresek kaptak arra, hogy elhagyják az általuk elfoglalt középületeket. „Egy terror-ellenes hadművelet kezdődött a régióban” – jelentette be Szergej Taruta, Donyeck kormányzója.

Szlovjanszkban tartózkodó újságírók ugyanakkor nem tudták megerősíteni azt, hogy az ukrán különleges erők támadásba lendültek volna. (kyiv post)Kizárhatják Oroszországot a világ egyik legnagyobb haditechnikai kiállításáról

11:44 Kizárhatják Oroszországot a párizsi Eurosatory-2014-ről, a világ legnagyobb szárazföldi biztonsági és védelmi kiállításáról – értesült hétfőn az ITAR-TASZSZ.

Az orosz állami hírügynökség malajziai tudósítója a Kuala Lumpurban hétfőn megnyílt DSA-2014 fegyverkiállításon Patrick Colas des Francs tábornoktól, az Eurosatory vezérigazgatójától értesült erről. A tábornok szerint a végleges döntést a közeli hetekben hozhatják meg.

„Egyelőre nem kaptunk semmilyen utasítást az Európai Uniótól az orosz részvétellel kapcsolatban, de ezek rövidesen megérkezhetnek” – mondta a párizsi kiállítás vezetője.

„Ha Oroszország nem vesz részt az Eurosatory-2014 kiállításon, ez számunkra, a nemzetközi haditechnikai kiállítás szervezőinek nagy veszteség lesz. Oroszország már nagy kiállítási területet foglalt le, és egy sor új fegyverzetet készült bemutatni Párizsban, többet eredeti formájában is” – tette hozzá.

A kiállítást június 16-a és 20-a között rendezik meg Párizsban. (mti)


Nem közeledett az orosz és az ukrán álláspont a BT ülésén

10:12 Semmit sem közeledtek az álláspontok a nyugati államok és Ukrajna, illetve Oroszország között vasárnap éjjel az ENSZ Biztonsági Tanácsának rendkívüli ülésén, amely határozat nélkül ért véget.

A tanácskozás Oroszország kérésére ült össze, miután Olekszandr Turcsinov ügyvezető ukrán államfő hétfő reggelig adott haladékot a közigazgatási és egyéb épületeket megszállva tartó kelet-ukrajnai oroszpárti aktivistáknak fegyvereik letételére.

Vitalij Csurkin orosz ENSZ-nagykövet arra sürgette a nyugati államok vezetőit, hogy – ugyanúgy, mint korábban az Oroszországba menekült ukrán elnök, Viktor Janukovics esetében – most is vessék latba befolyásukat a kijevi vezetésnél az erőszak alkalmazása ellen. A diplomata szerint teljes egészében a Nyugaté a felelősség, hogy megakadályozzon egy polgárháborús vérontást Ukrajnában.

Jurij Szergejev ukrán ENSZ-nagykövet azt hangsúlyozta, hogy hazája ellen egy Oroszországból irányított terrorista művelet folyik, amit kormánya nem nézhet tétlenül. Ukrajna képviselője a maga részéről azt sürgette, hogy valaki Moszkvát szólítsa fel az ország keleti részén folytatott „háború” leállítására, amely szavai szerint nem az ukránok között folyik.

Szergejev azt javasolta, hogy az orosz vezetés lépjen érintkezésbe a kelet-ukrajnai kormányzati épületeket elfoglaló ügynökeivel, és utasítsa őket: éljenek a Turcsinov-féle ultimátumban felajánlott büntetlenséggel és tegyék le a fegyvert.

Csurkin szerint az erőszak kitörése Kelet-Ukrajnában veszélybe sodorja a csütörtökre Genfbe meghirdetett négyoldalú tárgyalásokat Oroszország, Ukrajna, az Egyesült Államok és az Európai Unió diplomáciai vezetői között. (mti)
Kijev: az orosz titkosszolgálatok alakítják a kelet-ukrajnai helyzetet

10:06 Február vége óta az új kijevi kormány naponta juttatja el az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) az Oroszország Ukrajna elleni agressziójára vonatkozó bizonyítékokat – jelentette ki Valentin Nalivajcsenko, az ukrán biztonsági szolgálat (SZBU) vezetője vasárnap, néhány órával a BT újabb, ukrán válsággal foglalkozó ülése előtt.

A TSZN ukrán tévé éjjeli híradójának nyilatkozva Nalivajcsenko azt hangoztatta, hogy elegendő információjuk van azokról az orosz titkosszolgálatok által előkészített nagyszabású cselekményekről, amelyek az ukrajnai belpolitikai helyzet szétzilálását célozzák.

Az SZBU vezetője hozzátette, hogy az Ukrajna keleti részén most kialakult helyzetet éveken át készítették elő a helyi alvilág és az orosz titkosszolgálatok bevonásával. Kitért arra is, hogy a jelenleg zajló zavargásokban közvetlenül részt vesznek a Viktor Janukovics volt elnök által vezetett Régiók Pártjának és az Ukrán Kommunista Pártnak a politikusai.

Nalivajcsenko azzal fenyegette meg őket nyilatkozatában, hogy a májusi ukrán elnökválasztás után felelősségre vonás vár rájuk.

Viktor Janukovics néhány órával korábban az orosz televízióban azzal vádolta meg az amerikai Központi Hírszerző Ügynökséget (CIA), hogy az áll az új ukrán kormány ultimátuma mögött, amelyben hétfő reggelig adtak haladékot a fegyverletételre a rendőrségi és más közigazgatási épületeket elfoglaló kelet-ukrajnai oroszpárti aktivistáknak. A CIA szóvivője, Dean Boyd „teljességgel hamisnak” minősítette az állítást.


Janukovics befolyása alatt a rendvédelmi szervek

Jurij Lucenko volt belügyminiszter az ukrán 5-ös csatorna tévének nyilatkozva vasárnap éjjel azt állította, hogy az orosz destabilizációs tervekhez rendvédelmi szerveket használják fel Kelet-Ukrajnában, amelyek a mai napig a volt elnök családjának közvetlen befolyása alatt állnak.

„Egy nagyszabású destabilizációs tervvel állunk szemben, amely az ország következő, rendkívül fontos régiójának elcsatolására irányul. A tervet pedig az orosz titkosszolgálatok hajtják végre, amelyek központjai – s ez már nem titok – Luhanszkban és Szeverodonyeckben működnek” – állította Lucenko.

Az ukrajnai rendvédelmi szervek irányításával kapcsolatban azt mondta a volt miniszter, hogy „2010 óta a megyék rendőri vezetői és helyetteseik személyesen Janukovics idősebb fiával egyeztettek. Ő szabta meg számukra a feladatokat és borítékokban kapták tőle a kiegészítő jövedelmüket”.


A Donyeck megyei rendőrség a volt ukrán elnököt szolgálja

Lucenko szerint a kelet-ukrajnai térségben egészen a járási rendőri szervekig ez volt a helyzet, azaz teljes egészében a maffiaszerű „mezsigorjei” csoporttól (Janukovics környezete) függtek, s „ma is kapják tőlük az utóbbi időben többszörösen megnövelt kiegészítő jövedelmet”, azaz megállapítható, hogy a Donyeck megyei rendőrség például kizárólag a Janukovics családot szolgálja.

Dmitrij Timcsuk újságíró, az Információs Ellenállás elnevezésű ukrán csoport vezetője Facebook-oldalán azt írta vasárnap, hogy a Donyecki megye rendvédelmi szervei elszabotálják a szeparatista fegyveresekkel szembeni fellépést.

Szavai szerint csoportja korábban is csak 30 százalékra tette a hatalomhoz hű belügyi munkatársak arányát a Donyecki megyében, vagyis úgy becsülték, hogy 70 százalékuk a szeparatisták mellett fog kiállni. „Mostanra arra a következtetésre jutottunk, hogy (még így is) túlzóak voltak ezek az értékeléseink, ami a hatalomhoz lojális rendvédelmiseket illeti.”


A helyi rendőrökre nem lőnek, mert azok a "sajátjaik"

„Ma azt az értesülést kaptuk, hogy a szeparatista csoportok egyes vezetői parancsba adták az embereiknek, hogy ne lőjenek a helyi rendőrökre, hiszen azok, úgymond, a sajátjaik. A rendőrség felbomlasztásában az orosz titkosszolgálatok és a szélsőségesek azt is kihasználják – írta –, hogy egy ukrán rendőr jelenleg havi 300 dollárnak megfelelő fizetést kap, míg az orosz rendőrség sorállományú tagjai is ennek a négyszeresét.” (mti)


Brit külügy: veszélyes eszkaláció kezdődött


10:00 Az eddig is veszélyes helyzet további éleződését jelzi, hogy fegyveres csoportok kormányépületeket foglalnak el kelet-ukrajnai városokban – közölte vasárnapi nyilatkozatában a brit külügyminisztérium.

A Foreign Office szóvivője szerint amíg Moszkva nem határolódik el nyilvánosan ezektől a törvényellenes akcióktól, addig „óhatatlanul adódik az a feltételezés”, hogy Oroszország részese e fejleményeknek.

A brit külügyi nyilatkozat szerint Oroszországnak tartózkodnia kell az olyan lépésektől, amelyek destabilizálják Ukrajnát.

Az Európai Unió külügyminiszterei hétfői ülésükön megvitatják, hogy milyen válaszintézkedések szülessenek a legutóbbi fejlemények nyomán – hangsúlyozta a minisztériumi szóvivő. (mti)


Washington kész fokozni a Moszkva elleni szankciókat


9:57 Az Egyesült Államok kész fokozni az Oroszország elleni szankciókat, ha Ukrajnában folytatódnak az elmúlt napokban tapasztalt akciók – jelentette ki Samantha Power amerikai ENSZ-nagykövet vasárnap, az ABC amerikai televíziónak nyilatkozva.

„Láthattuk, hogy a szankciók fájni tudnak és ha az utóbbi napokban látott akciók folytatódnak, akkor fokozzuk a szankciókat” – mondta Power.

Az ENSZ-nagykövet arra utalt, hogy az orosz rubel árfolyama az eddigi szankciók következtében példátlan mélységbe zuhant, a tőzsdei részvények értéke 20 százalékkal csökkent és hogy a befektetők menekülnek Oroszországból.

Emlékeztetett rá, hogy Barack Obama elnök az orosz magatartás függvényében szankciókat helyezett kilátásba a gazdaság olyan ágazatai ellen, mint az energetika, a bankszektor és a bányászat.

Az amerikai diplomata szerint a kelet-ukrajnai városokban oroszbarát fegyveres csoportok által elkövetett fegyveres támadások ugyanúgy magukon viselik Moszkva árulkodó kézjegyét, mint a krími katonai beavatkozás. Samantha Power professzionálisnak és összehangoltnak nevezte a hat-hét kelet-ukrajnai városban végrehajtott akciókat. (mti)9:53 Így foglalnak el fegyveresek egy rendőrörsöt Kramatorszkban szombaton.


További szankciókat helyezett kilátásba a francia kormány

Április 14. 9:50 További szankciókat helyezett kilátásba a francia kormány, amennyiben folytatódik a katonai eszkaláció Ukrajnában.

„Egyértelmű, hogy kénytelenek leszünk további szankciókról dönteni katonai eszkaláció esetén, mindkét oldalon megbékélés szükséges” – fogalmazott vasárnap Jean-Marie Le Guen, a parlamenti kapcsolatokért felelős államtitkár az Europe 1 francia kereskedelmi rádió, az i-Télé hírtelevízió és a Le Monde című napilap közös műsorában.

A kormánytag szerint „nincs katonai megoldás a problémára”.

Megerősítette, az ukrán hatóságokkal kapcsolatban álló francia kormány álláspontja továbbra is az, hogy tiszteletben kell tartani Ukrajna területi integritását és a május 25-i választások tisztaságát.

„A jelenlegi helyzet a provokátoroknak kedvez, ezért minden oldalon – valójában két oldalon – megbékélési politikára, a feszültség oldására van szükség” – tette hozzá.

A Franciaország szerepét illető kérdésre, Le Guen elmondta, hogy „nagyon erős diplomáciai akciók és kezdeményezések történtek, s továbbiak is lesznek”. (mti)


Halottakkal, sebesültekkel járt a „terrorista hadművelet” Kelet-Ukrajnában

16:41 Mindkét oldalon vannak halottak és sebesültek annak a „terroristaellenes műveletnek” a nyomán, amelyet az ukrán különleges erők a hét végén indítottak Kelet-Ukrajnában – jelentette be vasárnap az ukrán belügyminiszter.

Arszen Avakov Facebook-bejegyzésében azt írta, hogy a Donyeck megyei Szlovjanszkban folyó művelet közben az ukrán biztonsági szolgálat (SZBU) egyik embere életét vesztette, további öt pedig megsebesült, ez utóbbiak között van az SZBU terroristaellenes központjának vezetője. A „szeparatista oldalon” lévő sérültekről, halottakról nincs pontos adata. Más források már kilenc sérültről számoltak be.

A belügyi tárca vezetőjének állítása szerint a szakadárok békés állampolgárokat használnak élő pajzsként a rendvédelmiekkel szemben. A mintegy 100 ezres lakosú Szlovjanszkban tudomása szerint legfeljebb ezren támogatják az épületfoglaló szakadárokat. A közelében lévő Kramatorszkban viszont megfogalmazása szerint a helybeliek „elégedetlenek az idegenek tevékenységével”.

Helyszíni jelentések alapján Kramatorszkban továbbra is oroszbarát szakadárok kezén van a városi tanács és a rendőrség épülete. A városháza előtt barikádot építettek, a helyi katonai repülőtérhez vezető utat pedig blokád alá vonták. Ugyanakkor a Kramatorszk felől Szlovjanszkba vezető úton a biztonsági erők megszüntették a blokádot.

Vasárnap vált ismertté, hogy az éjjel a megye egy újabb településén, Jenakijevében foglalták el szakadárok a városházát, a rendőrség és az ügyészség épületét. A városházára kitűzték Oroszország és a „donyecki köztársaság” zászlóit.

Napközben a megye déli részén, az Azovi-tenger partján lévő Mariupol városában is megszállták a városi tanács épületét. Az esős időben kevesebb mint ezren gyűltek össze az épület előtt követelni a megye elszakadását Ukrajnától.

Szombaton Donyeck megye több városára is kiterjedtek az épületfoglalások. Szlovjanszk és Kramatorszk mellett Krasznij Limanban mintegy ötven, Kalasnyikov gépkarabéllyal felfegyverzett maszkos hatolt be a rendőrség épületébe. Fegyveresek elfoglalták még Donyeckben a rendőrkapitányságot, ahol az oroszbarát tüntetők nyomására lemondott a megye rendőrkapitánya. A megyeközpontban továbbra is a szakadárok kezén van a megyei adminisztráció épülete, amelyet egy hete szálltak meg.

Krasznij Liman, Szlovjanszk, Kramatorszk, Donyeck és Mariupol egy észak-déli irányban húzódó főút mentén helyezkedik el. A Donyeck megyei szakadárok közül páran azt mondták helyi újságíróknak, hogy a feladatuk „zöld folyosót nyitni” az orosz csapatok számára.

Szakértők szerint hasonló forgatókönyvet valósítanak meg Moszkva irányításával Kelet-Ukrajnában, mint a Krím félsziget orosz megszállásakor. Több jel mutat arra, hogy jelzés nélküli egyenruhát viselő orosz katonák irányítják a Donyeck megyei épületfoglalásokat, akik nagy valószínűséggel a Krím félszigetről szivárogtak át a kelet-ukrajnai területre. A helyi belügyi szervek tájékoztatása szerint Kramatorszkban a támadók AK100-as gépkarabélyt használtak, amely csak az orosz hadseregben van rendszeresítve. (mti)


Rasmussen is aggódik


16:35 Aggodalmának adott hangot a kelet-ukrajnai helyzet eszkalációja miatt vasárnapi közleményében Anders Fogh Rasmussen NATO-főtitkár.

A dán politikus értékelése szerint az oroszpárti szeparatisták összehangolt erőszakos hadjáratot folytatnak, amelynek célja Ukrajna destabilizálása.

Rasmussen „súlyos fejleménynek” nevezte, hogy a térségben ugyanolyan különleges orosz fegyverekkel ellátott, és ugyanolyan jelzés nélküli egyenruhát viselő fegyveresek jelentek meg, mint amilyenek a Krímben is feltűntek a félsziget illegitim és jogellenes annektálását megelőzően.

„Felszólítom Oroszországot, hogy enyhítse a válságot, és vonja vissza nagy számú katonáját az ukrán határ közeléből, beleértve a különleges erőket is” – hangoztatja közleményében a NATO-főtitkár, aki szerint bármilyen további orosz katonai beavatkozás, történjen bármilyen ürüggyel is, csak tovább növelné Oroszország nemzetközi elszigeteltségét. (mti)


Ashton aggódik a kelet-ukrajnai események miatt


16:32 Komoly aggodalmának adott hangot vasárnap délután közzétett közleményében a kelet-ukrajnai fejlemények miatt az Európai Unió külügyi főképviselője, Catherine Ashton.

Ashton a „fegyveres egyének és szeparatista csoportok” akcióinak hulláma miatt fejezte ki aggodalmát, egyúttal megerősítette, hogy az EU erőteljesen elkötelezett Ukrajna területi egysége és szuverenitása mellett. Felszólította Oroszországot, hogy vonja vissza csapatait az ukrán határ közeléből, és hagyjon fel minden olyan tevékenységgel, amely az ország destabilizációjára irányul.

Az EU külügyi főképviselője a kijevi kormányt is „bátorítja”, hogy járuljon hozzá a feszültség enyhítéséhez, biztosítsa a május 25-i elnökválasztás tisztaságát és szabadságát annak érdekében, hogy az állampolgárok kinyilváníthassák akaratukat. (mti)


Ellentámadást indított az ukrán belügy


12:54 A belügyi erők műveletet indítottak vasárnap reggel Ukrajna keleti részén fekvő Szlovjanszkban, ahol tiltakozók foglalták el előző nap a belügyminisztérium és az ukrán biztonsági szolgálat (SZBU) helyi épületét – közölte Arszen Avakov ukrán belügyminiszter a Facebook-profilján.

A politikus kétsoros bejegyzésében azt írta, hogy a műveletet az SZBU irányítja, az ország összes fegyveres testületének az erői részt vesznek benne. Az AFP francia hírügynökség – az ukrán belügyminisztert idézve – azt írta, hogy „terrorizmusellenes műveletről” van szó. Avakov már korábban hangsúlyozta: „nagyon kemény” választ adnak arra, hogy a tiltakozók megszállták a rendőrségi épületet.

Az ITAR-TASZSZ orosz hírügynökség beszámolója szerint a bejelentést követően tiltakozók a város utcáin autógumikból, homokzsákokból és falapokból álló barikádokat kezdtek emelni az elfoglalt rendőrségi épületnél.

A belügyminiszter felhívást intézett a százezer fős város lakosaihoz, hogy hagyják el a központot, ne lépjenek ki lakásukból, és ne menjenek közel az ablakokhoz. Ellentmondó jelentések láttak napvilágot vasárnap délelőtt arról, hogy folynak-e jelenleg harcok Szlovjanszkban. Avakov ugyanis azt állította, hogy lövések dördültek el, de a Reuters helyszínen lévő tudósítója nem hallott lövéseket.

Az ITAR-TASZSZ orosz hírügynökség csak annyit jelentett, hogy két harci helikopter járőrözik Szlovjanszk felett, ötpercenként repülnek át a városközpont felett. A hírügynökség nem használja az „oroszbarát” kifejezést a tüntetőkre vonatkozóan, de beszámol arról, hogy a barikádokra Oroszország, a nemrég kikiáltott „donyecki népi köztársaság”, valamint a „Donbassz (Donyec-medence) népi milícia” zászlóit tűzték ki.

Ugyancsak az ITAR-TASZSZ utal arra, hogy szombat este Olekszandr Turcsinov ügyvivő ukrán államfő összehívta a nemzetbiztonsági és védelmi tanácsot (RNBO), amelyen – mint a hírügynökség fogalmaz – megvitatták a délkeleti országrész helyzetének normalizálására hozandó intézkedéseket.

Szombaton este ugyanis az ukrán belügyi források azt jelentették, hogy fegyveres harcok robbantak ki a kelet-ukrajnai Donyeck megye több városában. Eszerint a Donyeck megyében lévő Kramatorszkban ismeretlen fegyveresek tüzet nyitottak a rendőrség épületére, a rendőrök viszonozták a tüzet. Helyszíni jelentések szerint a fegyveresek estére elfoglalták az épületet.

Az ugyancsak ebben a megyében lévő Krasznij Limanban szintén ismeretlen fegyveresek vették tűz alá a helyi rendőrséget. Helyi belügyi szervek tájékoztatása szerint a támadók Kramatovszkban Makarov pisztolyokat és AK100-as gépkarabélyt használtak, ez utóbbi csak az orosz hadseregben van rendszeresítve. Avakov Facebook-bejegyzésében már úgy fogalmazott, hogy megkezdődött „Ukrajna keleti részének orosz katonai inváziója”. (mti)


12:24 Egy ukrán kommandós meghalt, öten pedig megsérültek a szlovianszki "terrorista-ellenes" hadművelet közben. Mindezt Arszen Avakov belügyminiszter közölte.


11:59 Kramatorszkban komoly tűzpárbaj tört ki, miután fegyveresek rátámadtak a rendőrség épületére.
11:51 Különleges egységek érkeztek Szlovianszkba, visszavenni az elfoglalt épületeket.

11:48 A kelet-ukrajnai fegyveresek egyenruhája hasonló a Krími félszigetet megszállókéhoz, és az orosz hadseregben rendszeresített fegyverekkel vannak felszerelve – írja Twitteren az amerikai külügyminisztérium.

Ismeretlen fegyveresek tüzet nyitottak

11:43 Olekszandr Turcsinov ügyvivő ukrán államfő szombat estére összehívta a nemzetbiztonsági és védelmi tanácsot (RNBO), miután belügyi jelentések szerint fegyveres harcok robbantak ki a kelet-ukrajnai Donyeck megye több városában.

Turcsinov közép-európai idő szerint este nyolc órára hívta össze a testületet. Arszen Avakov belügyminiszter azt közölte, hogy a Donyeck megyében lévő Kramatorszkban ismeretlen fegyveresek tüzet nyitottak a rendőrség épületére, a rendőrök viszonozták a tüzet.
Az ugyancsak ebben a megyében lévő Krasznij Limanban szintén ismeretlen fegyveresek vették tűz alá a helyi rendőrséget. Helyi belügyi szervek tájékoztatása szerint a támadók Kramatovszkban Makarov pisztolyokat és AK100-as gépkarabélyt használtak, ez utóbbi csak az orosz hadseregben van rendszeresítve. Eddig egy sérültről érkezett hír.

Krasznij Limanban a rendőrök elbarikádozták magukat az ostromlott épületben.

A belügyminiszter Facebook-bejegyzésében azt írta: az ukrán hatóságok ezeket az eseményeket külső – Oroszország által végrehajtott – agressziónak tekintik.

Közben helyszíni sajtójelentések szerint Kramatorszkban az Ukrajnától való elszakadást követelő tüntetés kezdeményezői kitűzték a „donyecki köztársaság” zászlóját a helyi adminisztráció épületére. Az épületet őrző rendőrök minden ellenállás nélkül beengedték az oroszbarát aktivistákat. Helyi híradások szerint a rendőrök átállak a tüntetők oldalára, ugyanakkor ezt a helyi rendőrfőnök nem erősítette meg.

Krasznij Limanban – szintén helyszíni beszámoló szerint – mintegy ötven Kalasnyikov gépkarabéllyal felfegyverzett álarcos behatolt a rendőrség épületébe. Közülük mintegy harmincan helybeli veteránok, oroszbarát kozákok, húszan viszont állítólag Szlovjanszkból érkeztek, abból a Donyeck megyei városból, ahol aznap fegyveresek elfoglalták a városi rendőrkapitányság és az ukrán biztonsági szolgálat (SZBU) helyi épületét.

Donyeckben oroszbarát szakadárok a rendőrkapitányság épületét szállták meg. A tüntetők nyomásának engedve lemondott posztjáról Konsztyantin Pozsidajev megyei rendőrkapitány.

Ihor Kabanenko admirális, az ukrán fegyveres erők vezérkari főnökének volt első helyettese Facebook-oldalán azt írta, hogy megkezdődött „Ukrajna keleti részének orosz katonai inváziója”. Kabanenko szerint Szlovjanszkban és Krasznij Limanban katonai kommandós egységek tevékenykednek, ami viselkedésükön egyértelműen látszik, ők „segítik” a helyi szakadárokat a konfliktus élezésében.

Ugyancsak orosz katonai vagy krími szeparatista jelenlétről tanúskodik az az ukrán médiában közzétett felvétel, amelyen egy maszkot és jelzés nélküli egyenruhát viselő gépfegyveres férfi látható szombaton Szlovjanszkban a megszállt rendőrségi épületnél, s aki nagyon hasonlít arra, akit március 18-án a krími Szimferopolban kaptak lencsevégre orosz katonák egy művelete közben.

A Donyeck megyei szakadárok közül páran azt mondták helyi újságíróknak, hogy feladatuk „zöld folyosót nyitni” az orosz csapatok számára Szlovjanszk, Karsznij Liman és Rovenyki vonalán. Ezt vezetőik ugyanakkor nem erősítették meg. (mti)


Rendőrséget foglaltak el az orosz szeparatisták Ukrajnában

11:33 Fegyveresek újabb épületeket foglaltak el szombaton Kelet-Ukrajnában, Donyeck megyében. Szlovjanszk városában ismeretlen fegyveresek előbb a város rendőrkapitányságát, majd az ukrán biztonsági szolgálat (SZBU) épületét is megszállták.

A helyi rendőrség jelentése szerint az oroszbarát épületfoglalók legalább 400 marok- és 20 automata lőfegyvert kaparintottak meg a rendőrségtől, mielőtt megszállták volna a második épületet is.

Egyes források szerint a szlovjanszki akciók végrehajtói a szomszédos nagyvárosból, Donyeckből érkeztek. A rendőrség épületében helyszíni források szerint jelenleg húszan tartózkodnak, és úgy mutatkoztak be a nyilvánosság előtt, mint a „donyecki köztársaságot kezdeményezők csoportja”. A városban mintegy ötszáz oroszbarát tüntető gyűlt össze, akik között az épületfoglalók elkezdték szétosztani a zsákmányolt fegyvereket.

Gépkarabéllyal felfegyverzett álarcosok zárták le eközben a városba vezető utat, hogy megakadályozzák a rendőrségi autóbuszok bejutását.

Közben oroszbarát tüntetők botokkal felfegyverzett csoportja délután behatolt a Donyeck városi rendőrkapitányságának épületébe. A mintegy kétszáz behatoló nem ütközött ellenállásba. Az Ukrajinszka Pravda ukrán hírportál helyszíni értesülése szerint az épületet őrző rendőrök átálltak a tüntetők oldalára.

Az Osztrov helyi portál azt jelentette, hogy a feloszlatott Berkut rohamrendőri egység volt tagjai autóbuszon érkeztek a helyszínre, és bementek az épületbe. A rendőrkapitányság előtt többek között szovjet zászlóval tüntetők skandálva éltették őket. Követelték, hogy mondassák le a megyei rendőrkapitányt, és „a nép nevében” vegyék át a hatalmat.

A volt berkutosok kis idő elteltével kijöttek az épületből. Közölték a tüntetőkkel, hogy ők mindig is a néppel voltak, és nem teljesítenek „népellenes” parancsot, majd beszálltak az autóbuszokba, és elhajtottak.

Az Interfax-Ukrajina hírügynökség később jelentette, hogy Konsztyantin Pozsidajev rendőrkapitány a tüntetők követelésének eleget téve lemondott posztjáról. Az épületre kitűzték a „Donbassz (Donyec-medence) népi milíciájának” zászlaját, és a tüntetők kérésére a hozzájuk átállt rendőrök engedélyezték, hogy a rendőrkapitányságot 20-30 szakadár fegyveres vonja ellenőrzése alá. Az épületben maradt rajtuk kívül néhány rendőr a fegyverszoba védelmére.

A tüntetők azt követelik, hogy a március elején menesztett Roman Romanov foglalja el ismét a megyei rendőrkapitány posztját.

Donyeckben emellett mintegy másfélszáz – a hagyományos orosz cári jelképet, a katonai Szent György-érdemrend fekete-naracsos sávú szalagját viselő – tüntető elállta egy mikrobusszal az egyik helyi rendőri laktanya kapuját, hogy ne tudjanak onnan Szlovjanszkba indulni az alakulat fegyveresei.

Arszen Avakov belügyminiszter délelőtt a Facebookon azt üzente a szlovjanszki fegyveres épületfoglalóknak, hogy „a válasz tettükre nagyon kemény lesz, mert van különbség tüntetők és terroristák között”.

Andrij Descsica ügyvivő ukrán külügyminiszter orosz kollégájával, Szergej Lavrovval folytatott telefonbeszélgetést, amelyben a Szlovjanszkban történtekre célozva sürgette, hogy Oroszország azonnal hagyjon fel „provokatív akcióival”, amelyeket ügynökei révén hajt végre Kelet-Ukrajnában - tájékoztatott közleményben az ukrán külügyminisztérium.

Az országrész Ukrajnáról való leválását követelő oroszbarát tüntetők április 6-án és 7-én elfoglalták a megyei adminisztrációt a kelet-ukrajnai Donyeckben és Harkivban, Luhanszkban pedig az SZBU épületét. A harkivi közintézményt a héten visszafoglalták a hatóságok, azonban a másik két épületet még mindig felfegyverzett szakadárok tartják megszállva.

A héten nyilvánosságra került műholdfelvételekből kiderült, hogy Oroszország jelentős katonai erőt mozgósított az ukrán határ mentén. A fotókon Szu-35-ös vadászbombázók, tüzérségi és gépesített alakulatok, páncélosok és harci helikopterek láthatók, közvetlenül Ukrajna határánál. Elemzők szerint megismétlődhet a Grúziában tapasztalt forgatókönyv, vagyis a szeparatisták provokációja nyomán az Oroszországhoz húzó lakosság védelmében megindulhatnak a katonák. (mti/hvg)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS