2022. január 29. szombatAdél
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Nyugat nagy dilemmája: hogyan büntesse az oroszokat?

MTI háttér 2014. április 11. 11:48, utolsó frissítés: 13:26

A katonai fellépés túl sok pénzbe kerülne, a szigorú gazdasági szankciókat viszont egyes államok megfúrják.


A Krím félsziget orosz bekebelezése után a Nyugatnak döntenie kell: Oroszországgal szemben vállalja a nyílt konfrontációt vagy inkább fokozatos szankciókat alkalmaz – olvasható a The National Interest című amerikai külpolitikai folyóirat elemzésében.

Az ukrán válság következtében jelentősen megváltozott a biztonsági helyzet Európában, egyelőre a szakértők sem tudják megállapítani, hogy egy, a hidegháborúhoz hasonló, konfrontációkkal teli időszak kezdetének vagyunk-e a szemtanúi – írta a cikk szerzője, Riccardo Alcaro, a tekintélyes washingtoni Brookings Intézet munkatársa.


A héják kemény fellépést szorgalmaznak

Az Egyesült Államokban több magas rangú politikus, köztük John McCain republikánus és Robert Mernandez demokrata párti szenátor is keményebb fellépést szorgalmaz Moszkvával szemben, és ezen az állásponton van a NATO főtitkára, Anders Fogh Rasmussen is.Barack Obama amerikai elnök brüsszeli beszédében meglehetősen éles szavakat használt, de nyitva hagyta a párbeszéd lehetőségét. Megközelítésének középpontjában az áll, hogyan kell majd fellépni, ha az orosz csapatok további területekre is bevonulnak Ukrajnában, semmint az, hogy mit tesznek most a Krím megszállása miatt.


Nyílt konfrontáció vagy fokozatos szankciók

Az elemző szerint a Nyugatnak e két megközelítés, tulajdonképpen a nyílt konfrontáció vagy a fokozatos szankciók között kell választania.

Az Oroszországgal való nyílt szembeszegülés azzal járna, hogy a NATO-nak újból Moszkva-ellenes szövetségként kellene fellépnie. A Kelet és Nyugat közti együttműködést felfüggesztenék, kulcsfontosságúvá válna a felkészülés egy esetleges orosz támadásra a balti térségben és az Északi-sarkvidéken, valamint komoly katonai erőt kellene telepíteni Lengyelország területére.

Ebben az esetben minden bizonnyal engedélyeznék a fegyverszállítást és a katonai támogatás egyéb formáit az orosz hadsereg által fenyegetett országoknak – Ukrajnának, Grúziának és Moldovának. A szövetség fokozná az együttműködést ezekkel az államokkal és talán újra napirendre kerülne Tbiliszi NATO-csatlakozása is.


Ukrajna, Grúzia és Moldova EU-csatlakozása is felmerül

A nyugati hatalmak komoly anyagi támogatást nyújtanának a gyengélkedő ukrán gazdaságnak és lefektetnék az alapjait a három posztszovjet ország esetleges európai uniós csatlakozásának.Washington és Brüsszel ezzel párhuzamosan kemény szankciókat léptetne életbe Moszkvával szemben, az Egyesült Államok valószínűleg felülvizsgálná a földgázexportra vonatkozó politikáját és fokozatosan átvenné Oroszország szerepét Európa gázellátásában.

Ezeknek a lépéseknek a végrehajtásához a Nyugat egységére lenne szükség, márpedig az unió bizonyos tagállamait – mindenekelőtt Németországot – komoly gazdasági és energetikai szálak fűzik Oroszországhoz és talán a közvélemény sem támogatná a szembeszegülést.


Bebetonoznák a konfliktust

Még ha a nyugati országok egységes álláspontra is helyezkednének, más kockázatokkal is számolniuk kellene. A NATO és Oroszország közötti kapcsolat újra „felfegyverzése” bebetonozná a konfliktust és arra sincs semmi biztosíték, hogy Ukrajna és Grúzia felfegyverzése elrettentené Moszkvát.

Annál inkább, mert még a nyílt konfrontáció legodaadóbb hívei is kizárják a szövetség katonai beavatkozását a szóban forgó országok védelmére. Ezekkel a lépésekkel mindazonáltal bizonyosan megerősítenék Moszkvát azon meggyőződésében, hogy a Nyugat szándéka Oroszország bekerítése.

Vajon Putyin nem szállná meg Ukrajna keleti részét, még mielőtt Kijev a nyugati fegyvereknek köszönhetően megerősödik katonailag?


Mit lehet szankciókkal elérni?

Bár az újabb szankcióknak lenne értelme, a kérdés az, hogy meddig mehet el a nemzetközi közösség? Suzanne Maloney, a washingtoni Brookings Intézet szakértője szerint az „iráni modell”, vagyis egy átfogó embargó nehezen lenne alkalmazható Oroszországra.

Mások azt hangsúlyozzák, a Nyugatnak nincsenek kellő anyagi forrásai ahhoz, hogy az orosz-ukrán kereskedelem volumenének esetleges jelentős csökkenése mellett is támogassa Kijevet. Az amerikai földgázexport lehetővé tétele pedig egyelőre még nyitott kérdés.


Oroszország partner a terror-ellenes harcban

A teljes szembeszegülés a nemzetközi politika más területeire is hatással lenne, mivel Oroszország fontos szerepet játszik a nyugati hatalmak előtt álló globális biztonsági kihívások kezelésében, egyebek között a nukleáris fegyverek terjedésének megakadályozásában, a terrorizmus elleni harcban vagy a közel-keleti helyzet stabilizálásban.

Alcaro szerint ezzel szemben fokozatosan egyre súlyosbodó, de visszavonható szankciókat kell bevezetni. A cél ugyanis nem a krími orosz akció visszafordítása (mert ez elérhetetlen), hanem az, hogy megnöveljék az árat, amelyet Moszkvának fizetnie kell akciójáért.


Biztosítani kell a keleti NATO-tagállamokat

A NATO-nak is hasonlóképpen kellene eljárnia: biztosítania kellene a szövetség keleti tagállamait, különösen azokat, amelyekben jelentős orosz kisebbség él, hogy a NATO felkészült a rendkívüli események kezelésére, de nem kellene csapatokat telepítenie az orosz határ közelébe és a katonai szövetség keleti bővítését továbbra is jegelni kellene.

A posztszovjet államok számára pedig oly módon kellene politikai és gazdasági támogatást nyújtani, amely nem adhat ürügyet Moszkvának a beavatkozásra. Emellett arra kellene bátorítani a jelentős orosz kisebbséggel rendelkező országokat, hogy integrálják az oroszokat a társadalomba, vonják be őket a közügyekbe.


Nem utolsó sorban: nincsen pénz konfliktusra

A Moszkvával szembeni nyílt konfrontáció jelentős kockázattal jár, így valószínűleg nem lenne hajlandó minden szövetséges arra, hogy olyan költségeket vállaljon, amelyeket nem tud megfizetni.

Ráadásul a Nyugat, még ha egységes is lenne, akkor sem rendelkezne a megfelelő anyagi háttérrel a konfliktushoz, ezért a fokozatos megközelítés jóval valószerűbbnek látszik.

Ez a politika nem adja vissza a Krímet Ukrajnának, megelőzhet azonban egy újabb európai konfliktust és lehetővé teszi a szemben álló felek számára, hogy közös érdekeik mentén bizonyos területeken együttműködjenek.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS