2022. január 29. szombatAdél
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

48 órán belül rendeződhet a helyzet Kelet-Ukrajnában, így a belügyminiszter

2014. április 07. 15:06, utolsó frissítés: 2014. április 09. 14:06

Donyeckben, Luhanszkban és Harkivban egyelőre tárgyalnak a szakadárokkal, de az erőszak alkalmazása sem kizárt.


48 órán belül rendeződhet a helyzet Kelet-Ukrajnában


14:04 A terrorizmusellenes műveletek folytatódnak, és 48 órán belül megoldódhat a helyzet a három kelet-ukrajnai megyében, Donyeckben, Luhanszkban és Harkivban – jelentette ki szerdán Kijevben Arszen Avakov belügyminiszter.

A kormánytag hozzátette, hogy minden szükséges lépést megtesznek a helyzet rendezésére, beleértve a politikai lépéseket, azaz a tárgyalásokat és – ha szükséges – erőszak alkalmazását is.

Avakov megerősítette, hogy Luhanszkban az ukrán biztonsági szolgálat (SZBU) oroszbarát szakadárok által megszállt épületében fogva tartott mintegy 60 ember közül 51 kiszabadult. A miniszter szavai szerint a bent fogva tartott emberek nem az SZBU munkatársai.„A harkivihoz hasonló eset történt. Újságírók és néhány bámészkodó az épületfoglalókkal együtt bement a hivatalba, de kijönni onnan már nem tudott” – fűzte hozzá a miniszter.

Luhanszkban Moszkva-barát tüntetők egy csoportja vasárnap foglalta el az SZBU helyi épületét. A roham közben kilencen sérültek meg. Az épületet elfoglalók behatoltak a fegyverszobába, és megszerezték az ott tárolt fegyvereket. A szeparatisták hétfőn barikádot építettek az épület elé gumiabroncsokból és vaslemezekből, majd kedden aláaknáztak a hivatalt.

A városban dolgozó egyik újságíró hétfő este a Suszter Live című, élő televíziós politikai vitaműsorban Skype-on bejelentkezve elmondta, hogy a mintegy félmilliós lakosú megyeközpontban nyugodt a helyzet, az SZBU épülete előtt tüntetnek csak néhány százan, többségében idős emberek.

Megerősítette azokat a híreket, miszerint a szakadárok nőket állítottak élő pajzsként az intézmény elé, hogy akadályozzák a rendvédelmi szerveket az épület kiürítésében. Hozzátette, nem tudni, mi történik az épületben, a szakadároknak nincs olyan vezetője, aki nyilatkozna, az újságírókat pedig nem engedik be.

Harkivban a belügyminisztérium kedden kezdett terrorizmusellenes műveletet, amelynek eredményeképpen egyetlen lövés nélkül megtisztította a szakadároktól a harkivi megyei adminisztráció épületét. Mintegy 70 oroszbarát épületfoglalót őrizetbe vettek a hatóságok. A városban a szakadárok előző nap kikiáltották a „harkivi népi köztársaságot”.

Donyeckben szintén hétfőn kiáltották ki az ottani megyei adminisztráció épületét megszállva tartó oroszbarát szakadárok a „független donyecki köztársaságot”. A döntést a szeparatisták által megalakított, úgynevezett „népi tanács” hozta meg rendkívüli ülésén.

A testület emellett úgy határozott, hogy az újonnan létrehozott „köztársaság” csatlakozik Oroszországhoz. A „népi tanácsnak” nincs vezetője, mégpedig a szakadárok szerint azért, hogy ne legyen kitéve a hatóságok üldözésének. Donyeckben a szakadárok megszállva tartják az SZBU helyi épületét is. (mti)


Oroszország: ne használják fel az EBESZ-t az Ukrajna körüli feszültség szítására!

14:01 Oroszország szerdán felszólította az Egyesült Államokat és az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) más tagállamait, hogy a szervezetet ne használják fel az Ukrajna körüli feszültség szítására.

A moszkvai külügyminisztérium nyilatkozatában az olvasható: „Felszólítjuk az Egyesült Államokat és az EBESZ más tagállamait, hagyjanak fel azzal, hogy az EBESZ fórumát használják fel az Ukrajna körüli feszültség fokozásával”.

Ezek az államok tegyenek ugyanakkor építő jellegű erőfeszítéseket a nem szűnő ukrán belpolitikai válság rendezése, a helyzet normalizálása, az átfogó alkotmányreform megvalósítása érdekében, figyelembe véve valamennyi régió lakosának törvényes érdekeit – tette hozzá az orosz külügyminisztérium. (mti)
Újabb amerikai romboló érkezik a Fekete-tengerre


13:13 Csütörtöking megérkezik a Fekete-tengerre az USS Donald Cook. Az amerikai romboló az amerikai jelenlétet célzott erősíteni a térségben.

Március 21-ig egy másik amerikai romboló, az USS Truxtun gyakorlatozott a Fekete-tengeren. (hotnews.ro)


A NATO megtriplázza a baltikumi gépei számát


13:01 Jövő hónaptól már háromszor annyi NATO-repülőgép járőrözik a balti országok fölött, mint az ukrán válság kezdete előtti időszakban – mondta el az észak-atlanti szövetség egy katonai illetékese a Reuters hírügynökségnek kedd este.

Feszültségmentes időkben csak négy NATO-harcigép állomásozik a szövetség tagjai közé tartozó balti országokban (Észtország, Lettország, Litvánia), de májustól ezek száma 12-re növekszik.

Az Ukrajna részét képező Krím Oroszország általi megszállását követően a NATO már fokozta légi járőrözési tevékenységét a térségben.

A NATO katonai parancsnokságán jelenleg is dolgoznak azokon a terveken, amelyek alapján a levegőben, a szárazföldön és a vízen is növelik a szövetség képességeit a közép- és kelet-európai tagországokban. Ezek részét képezi a légi járőrözés fokozása is. Májustól Lengyelország veszi át a balti légtér ellenőrzésének irányítását a NATO-ban. (mti)
12:27 Irodai felszereléseket visznek el a donyecki regionális adminisztráció épületéből szerdán reggel.

12:21 Szerda reggelre az oroszbarát lázadók látványosan megerősítették barikádjaikat Donyeckben.

Ukrajna felfüggesztette az orosz gáz átszivattyúzását gáztárolóiba

11:47 Ukrajna az árvita miatt felfüggesztette az orosz gáz átszivattyúzását tározóiba – közölte Jurij Prodan ukrán energetikai miniszter szerdán.

A miniszter tájékoztatása szerint Kijev a Gazprom orosz állami gázvállalattal a korábbi – az idei év első negyedévére megállapított – árat szeretné ezentúl is fizetni: ezer köbméterenként 268,5 dollárt. Moszkva azonban április 1-jétől ezer köbméterenként 480 dolláros áron hajlandó gázt szállítani Ukrajnának.

„A mai napon nem szivattyúzunk át földgázt tározóinkba. Még van idő megtenni később a szükséges gázmennyiség átszivattyúzását” – jelentette ki újságíróknak a tárca vezetője. (mti)


Londoni elemzők: súlyos növekedési áldozattal jár az IMF-program

10:28 Idén valószínűleg egész éves recessziót okoz a Nemzetközi Valutaalap (IMF) által Ukrajna számára összeállított pénzügyi segélycsomag feltételrendszere – jósolták keddi előrejelzésükben londoni pénzügyi elemzők.

A City egyik legnagyobb pénzügyi-gazdasági elemzőháza, a Capital Economics közgazdászainak helyzetértékelése szerint az IMF-csomag enyhítette az azonnali ukrán fizetésimérleg-válság és az államcsőd kockázatát, a feltételrendszerben előírt kiigazítások nagy része azonban a magánszektorbeli fogyasztást terheli.

A ház számításai szerint az áttérés a rugalmas árfolyamrendszerre, a már bejelentett adóemelések, a háztartási földgázárak májustól esedékes 50 százalékos emelése, a hrivnya eddigi 30 százalékos árfolyamgyengülése a dollárhoz képest – és a Capital Economics által várt további 10 százalékos gyengülés – együtt az idén 15 százalékos éves szintű inflációt is okozhat a tavaly mért 0,3 százalékos egész éves defláció után.

Ha a nominálbér-emelkedés a jelenlegi 5 százalékos ütemben folytatódik, akkor ebben az inflációs környezetben az idén 10 százalékos reálbérzuhanás várható, és a szoros korreláció miatt a fogyasztási kiadások is valószínűleg hasonló ütemben esnének a cég elemzői szerint.

Mindezzel szemben áll a hrivnya gyengülése nyomán javuló külső versenyképesség, és az IMF-segítség nyomán esetleg erősödő befektetői bizalom, ami fellendítheti a beruházásokat. Valószínűtlen azonban, hogy ezek a tényezők elejét vehetik az ukrán gazdaság idei recessziójának. A Capital Economics elemzői mindezt egybevetve egyelőre 3 százalékos idei GDP-visszaesést jósolnak az ukrán gazdaságban. (mti)


350 millió eurót ad Ukrajnának az EBRD


10:25 Két finanszírozási programra összesen 350 millió eurós támogatási csomagot állított össze Ukrajna számára az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD).

Az európai felzárkózó gazdaságok átalakulásának finanszírozására 1991-ben alapított londoni pénzintézet kedden közölte, hogy az első, 150 millió eurós program az ukrán vállalati szektor likviditási és működőtőke-hozzáférését segíti, emellett a pénzügyi válság és a külső finanszírozási források szűkössé válása okozta problémák leküzdéséhez is támogatást nyújt az ukrán cégeknek.

Az EBRD várakozása szerint ez a finanszírozási csomag helyreállítja a külföldi és a hazai befektetők bizalmát és részvételi készségét a jövőbeni ukrajnai beruházási programokban.

Az EBRD emellett felújítja hitelezését az ukrán közszférának, amint megszületik a megállapodás a Nemzetközi Valutaalap (IMF) makrogazdasági stabilizációs programjáról. Az EBRD-finanszírozás második, 200 millió eurós része az IMF-csomag létrejöttétől függ, és az ukrán főváros közúti megközelítési hálózatának rehabilitációjához nyújt pénzügyi segítséget.

Az EBRD március végén jelentette be, hogy ukrajnai finanszírozási programjainak kibővítését tervezi. A pénzintézet két hete közölte, hogy a korábban előirányzott 550-750 millió euró helyett évente egymilliárd euró körüli befektetéseket tudna végrehajtani az ukrán gazdaságban a következő néhány évben.

A bank eddigi ukrajnai befektetési portfoliójának értéke 4,7 milliárd euró körüli. (mti)

10:20 Mintegy 50 személy kijött az oroszbarát szakadárok által elfoglalt SZBU-székházból - írja a Reuters. Nem világos, hogy ők szakadárok, vagy az épületben fogva tartott túszok.

Aláaknázták a biztonsági szolgálat épületét a szakadárok Luhanszkban

10:17 Aláaknázták az ukrán biztonsági szolgálat (SZBU) megszállva tartott épületét az oroszbarát szakadárok a kelet-ukrajnai Luhanszkban – hozta nyilvánosságra kedden az SZBU. Az oroszbarát aktivisták tagadják a vádakat.

A biztonsági szolgálat közlése szerint a szeparatisták az épületben fegyverekkel és robbanóanyaggal fenyegetve mintegy hatvan embert tartanak erőszakkal fogva. Nem engedik, hogy elhagyják az épületet és hazatérjenek.

„Tehát olyan eszközökhöz folyamodnak, amelyeket általában terroristák használnak” – szögezte le az SZBU.

A szolgálat tájékoztatása szerint terrorizmusellenes csoportja – amely az épület felszabadítására tett lépéseket – állapította meg, hogy a hivatal helyiségeit aláaknázták.

Az SZBU felszólította a szakadárokat, hogy tegyék le fegyvereiket, aknamentesítsék az épületet és eresszék el túszaikat.

Az oroszbarát aktivisták viszont tagadják a vádakat. „Nincs robbanóanyag, nincsenek túszok. Nincs szükségünk túszokra ahhoz, hogy elérjük azt, amit akarunk” – mondta egyikőjük, aki az akció koordinátorának nevezte magát.

Luhanszkban az SZBU épületét vasárnap szállta meg a jelenlegi kijevi vezetés ellenzőinek egy radikális csoportja. Helyszíni jelentések szerint egy álarcos oroszbarát épületfoglaló kedden lapáttal leverte az ukrán címert az épület tetejéről.

A hivatal elé a szakadárok barikádokat emeltek, amelyeket napközben erősítgettek. Néhány tucatnyian a járdát az úttesttől elválasztó fémkorlátot bontották, és annak darabjait is beépítették barikádjaikba.

Néhány száz maszkot viselő, botokkal, baseball ütőkkel felfegyverzett tagjuk pedig az utat igyekezett eltorlaszolni a járművek előtt. Elterjedt ugyanis a híre, hogy a közeli Metalliszt faluból páncélozott járművek indulnak Luhanszk felé. (mti)


Kerry a jövő héten Európában találkozik Lavrovval


10:08 Az amerikai és az orosz külügyminiszter a jövő héten Európában találkozik az ukrajnai válsággal kapcsolatban – jelentette be keddi szenátusi meghallgatásán John Kerry.

Az amerikai diplomácia vezetője nem nevezte meg a kétoldalú találkozó helyszínét. Az amerikai külügyi szóvivő hétfőn arról beszélt, hogy Oroszország, Ukrajna, az Egyesült Államok és az Európai Unió képviselői 10 napon belül közvetlen tárgyalásba bocsátkoznak egymással.

Kerry szerint orosz ügynökök és különleges egységek szítják az elszakadást célzó feszültséget Kelet-Ukrajnában, ami akár egy, a krímihez hasonló orosz katonai beavatkozáshoz alapul szolgáló ürügy előkészítése is lehet.

„Oroszország nyilvánvaló és félreérthetetlen szerepe a destabilizációban és a kelet-ukrajnai szeparatista tevékenységben több mint nyugtalanító” – mondta.

„Senkit ne tévesszen meg az, ami potenciálisan egy ugyanolyan kitalált ürügy lehet egy olyan katonai beavatkozáshoz, mint amilyet a Krím-félszigeten láttuk. Világos, hogy orosz különleges egységek és ügynökök állnak katalizátorként az elmúlt 24 óra káosza mögött” – tette hozzá.

Az amerikai diplomácia vezetője keményebb szankciókat helyezett kilátásba arra az esetre, ha Moszkva nem hagy fel az ukrajnai beavatkozással. Kijelentette, hogy az Egyesült Államok és szövetségesei egységesek és készek gazdasági büntetőintézkedéseket bevezetni az orosz energetikai, bank- és bányászati szektor ellen, ha Oroszország nem tartja tiszteletben Ukrajna szuverenitását.

A meghallgatáson John McCain republikánus szenátor ukrajnai fegyverszállításra sürgetette az amerikai kormányt. Kerry válaszában kifejtette, hogy Washington mérlegeli a Kijevtől kapott segítségkérelem listáját, amelyről majd a kongresszussal közösen fog dönteni, de úgy vélekedett, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök számára a gazdasági szankciók jelenthetik a legfontosabb elrettentést. (mti)

9:56 Amerikai csapatok Ukrajna körül.

Kijev szerint Moszkva gerjeszti a szakadár megmozdulásokat

9:53 Oroszország „felforgató tevékenysége” váltotta ki Ukrajna egyes keleti és déli városaiban a helyzet kiéleződését. A provokációkat olyan csoportok hajtják végre, amelyeket az orosz titkosszolgálatok irányítanak – jelentette ki az ukrán külügyminisztérium kedden nyilvánosságra hozott közleményében.

Kijev a dokumentumban követelte Moszkvától, hogy mihamarabb hagyjon fel az ukrán belügyekbe való beavatkozással, és teljesítse a konfliktus rendezésére tett nyilvános ígéreteit.

A tárca leszögezi, hogy Ukrajna kész a nemzetközi párbeszédre olyan formátumban, amely képes gyakorlati eredményeket elérni szigorúan meghatározott határidőn belül. Hozzáfűzte ugyanakkor, hogy azok a kérdések nem képezhetik a tárgyalások témáját, amelyek az ukrán nép szuverén jogát érintik saját bel- és külpolitikájának megvalósítására.

A konfliktus rendezéséhez Kijev szerint alapvetően szükséges, hogy Oroszország mondjon le hódító terveiről, amelyek egyenes veszélyt jelentenek valamennyi szomszédos államra, a nemzetközi békére és biztonságra, továbbá vonják vissza az orosz csapatokat Ukrajna határaitól és a Krím félszigetről.

A közlemény szerint az erőszakos cselekmények, amelyek ukrán állampolgárok életét és biztonságát veszélyeztetik, a szeparatista erők tevékenységének intenzívebbé válása, valamint orosz állampolgárok részvétele Ukrajna területén elkövetett törvényellenes cselekedetekben, mind arról árulkodik, hogy Oroszország Ukrajna „elfoglalásának második szakaszát” készül végrehajtani. (mti)

A NATO-főtitkár óva intette Oroszországot


Április 9., 09:46 Óva intette Oroszországot kedden Anders Fogh Rasmussen NATO-főtitkár attól, hogy katonai beavatkozást hajtson végre Kelet-Ukrajnában. Rasmussen szerint egy ilyen beavatkozás „történelmi hibával” érne fel, és „súlyos következményekkel” járna.

„Felszólítom Oroszországot, ne játsszon a feszültség élezésére Ukrajna keleti részén” – fogalmazott az észak-atlanti szövetség főtitkára párizsi sajtótájékoztatóján. Úgy fogalmazott, „történelmi hiba lenne, ha Oroszország még jobban beavatkozna Ukrajnában”. Rasmussen szerint Moszkva ezzel a lépéssel nemzetközileg elszigetelné magát.

„Oroszország törvénytelen agressziója Ukrajna ellen a legjelentősebb próbatétel egy generáció óta Európa biztonságára” – mondta a NATO-főtitkár a Krím félsziget orosz bekebelezésére utalva.

Rasmussen megismételte, hogy az ukrán válság a NATO-t védelmi terveinek átgondolására késztette. (mti)
15:15 Amerikai kormányzati légifelvételeken jól látszik, amint az orosz csapatok az ukrán határon gyülekeznek.
Nőket hívnak segítségül a donyecki szakadárok a rendvédelmi szervek „rohamával” szemben

14:01 Az ukrán rendvédelmi szervek „rohamára” készülnek kelet-ukrajnai Donyeck megyei adminisztrációját megszállva tartó oroszbarát szakadárok, akik kedden még a nőket is arra kérték, hogy kapcsoldójanak be az akcióba, és „semmilyen esetben se hagyják el az események központját”.

Helyi tudósítások szerint a hivatal elfoglalóinak képviselői az épület előtt összegyűlt oroszbarát tüntetőkkel közölték, hogy valószínűleg szerdára virradó éjjel „végső rohamot” indítanak ellenük. „Szerelkezzetek fel mobiltelefonokkal, hívjátok ide ismerőseiteket, rokonaitokat!” – szólították fel a tüntetőket.

Külön kérték a nőket, hogy legyenek minál többen köztük, és tartsanak ki. „Magukra nem fognak lőni, erre nincs joguk” – jelentette ki a szakadárok egyik szószólója.

Helyszíni beszámolók alapján a tüntetők kedden tovább erősítették barikádjaikat a megyeháza előtt. A barikádok mellett rengeteg utcakő áll halmokban.

Hétfőn Donyeckben a megyei adminisztráció épületét megszállva tartó oroszbarát szakadárok kikiáltották a „független donyecki köztársaságo”. A döntés a szeparatisták által létrehozott, úgynevezett „népi tanács” hozta meg rendkívüli ülésén. A testület emellett úgy határozott, hogy az újonnan létrehozott „köztársaság” csatlakozik Oroszországhoz. (mti)
Ismét verekedtek a képviselők az ukrán parlamentben


13:58 Ismét összeverekedtek a képviselők kedden az ukrán parlament ülésén, ezúttal a Kommunista Párt vezetőjének felszólalása váltotta ki a dulakodást.

Petro Szimonyenko bírálta az új kijevi vezetés tevékenységét, amely szerinte az ország destabilizálódásához vezetett. Kijelentette, hogy a kelet-ukrajnai szeparatista megmozdulásokat nem az országhatáron kívülről gerjesztették – mint ahogy azt a mostani kormány állítja –, hanem helyi lakosok kezdeményezték.Felszólalása közben két képviselő a nacionalista Szabadság (Szvoboda) frakciójából a szónoki emelvényhez lépett, és erővel ellökdösték onnan a kommunista párti honatyát. Ezután az emelvényhez szaladtak különböző frakciók tagjai, akik között verekedés tört ki. Az ellenzékbe szorult Régiók Pártja és a kommunisták „fasiszták!” szót skandálták az ökölharc közben. Eddig súlyosabb sérülésről nem érkezett hír.

Ez volt az első ütésváltás az egyébként korábban gyakran verekedő ukrán képviselők között azóta, hogy február 22-én a parlament eltávolította tisztségéből Viktor Janukovics államfőt, és május 25-re előrehozott elnökválasztást írt ki. (mti)


Ukrajna nem törlesztette a 2,1 milliárd dolláros gázszámláját

13:23 Tegnap délután járt le a fizetési határideje annak a mintegy 2,1 milliárd dolláros gázszámlának, mellyel Ukrajna tartozik az orosz Gazpromnak – írja az ITV. A Gazprom vezetői egyelőre nem nyilatkoztak arról, hogy mi a következő lépés, de elképzelhető, hogy ismét elzárják a gázcsapot ugyanúgy, ahogy 2009-ben is megtették. (itv)


Az orosz csapatok célja elrettentés, offenzíva


13:11 Az ukrán határon állaomásozó orosz csapatok struktúrája arra utal, hogy céljuk az elrettentés, illetve a katonai offenzíva – áll Daniel B. Baer, az Egyesült Államok EBESZ-nagykövete által készített jelentésben.

A jelentést az orosz csapatok száma, egységeinek típusa valamint az államoshelyük alapján készítették. A csapatok minden, Ukrajnába való behatoláshoz szükséges felszereléssel rendelkeznek. A szárazföldi csapatok mellett gyors csapásmérésre és légi támogatásra alkalmas repülőeszközök is jelen vannak a határ mentén – állapítják meg. (hírszerk.)

12:50 Elfelejtette levenni csíkos (telnyaska) pólóját az egyik harkivi épületfoglaló. Ez a póló az orosz haditengerészek és ejtőernyősök hagyományos viselete.
Betiltanák a szeparatista pártokat Ukrajnában


11:57 A szeparatizmus bűncselekménnyé nyilvánításáról, az ilyen pártok betiltásáról vitáznak kedden az ukrán parlamentben. Ilyen törvény korábban is létezett Ukrajnában, azonban ezt most tovább szigorítanák.

„Tisztelem a véleménykülönbséget, azonban a szeparatizmus és az államellenes fegyveres felkelés közvetlen fenyegetést jelent az állampolgárok számára” – kommentált Olekszandr Turcsinov ideiglenes ukrán államfő. (interfax)


Az oroszok aggódnak az ukrajnai helyzet miatt


10:42 Aggódva szemléli az orosz külügyminisztérium azokat a jelentéseket, melyek arról számolnak be, hogy ukrán belügyminisztériumi csapatokat dél-kelet Ukrajnába küldenek, a nacionalista Jobb Szektor és egy amerikai védelmi cég embereivel együtt.

Az orosz külügy szerint ukrajnának fel kellene hagynia a katonai készülődésekkel, mert az polgárháborúhoz vezethet. (kyiv post)

10:11 Sosem volt ennyire gyenge a dollárhoz képest az ukrán hrivnya.
10:04 A Washington Post felmérése szerint az amerikaiak annál inkább helyeslik az ukrajnai beavatkozást, minél kevésbé tudják, hol helyezkedik el a térképen Ukrajna. Bővebben itt lehet olvasni erről.

Kerry és Lavrov egy orosz-ukrán-amerikai-EU tárgyalás összehívásáról beszélt

9:56 John Kerry amerikai és Szergej Lavrov orosz külügyminiszter hétfőn arról tárgyalt telefonon, hogy 10 napon belül közvetlen tárgyalások kezdődjenek Oroszország, Ukrajna, az Egyesült Államok és az Európai Unió részvételével. Erről Washingtonban Jen Psaki amerikai külügyi szóvivő tájékoztatta az újságírókat.

Kerry figyelmeztette orosz partnerét, hogy Washington nagy aggodalommal figyeli a kelet-ukrajnai eseményeket, és hogy minden további, Ukrajna destabilizálására irányuló lépésnek ára lesz majd Oroszország számára. Psaki szerint Kerry felszólította Oroszországot, hogy nyilvánosan utasítsa el a „szakadárok, szabotőrök és provokátorok” ukrajnai tevékenységét.

Az amerikai diplomácia vezetője kétségét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy spontán megmozdulásokról lenne szó, és rámutatott, hogy a közelmúltban az orosz hírszerzés embereit tartóztatták le Ukrajnában.

Lavrov a maga részéről azt hangoztatta, hogy Ukrajnában szükség van egy mély és átlátható alkotmányos reformra, valamennyi politikai erő és régió teljes bevonásával, „különösen a Délkelet-Ukrajnában erősödő tiltakozások közepette”.

Az orosz külügyminiszter kiemelte annak fontosságát, hogy valódi párbeszédet folytassanak Ukrajna föderatív államszerkezetéről és arról, hogy az ország nem lesz része egyetlen tömbnek sem. (mti)


A Fehér Ház óvta Moszkvát a kelet-ukrajnai beavatkozástól

9:53 A Fehér Ház hétfőn figyelmeztette Oroszországot, hogy ne avatkozzon be Kelet-Ukrajnában és további szankciókat helyezett kilátásba.

Jay Carney, az amerikai elnöki hivatal szóvivője kijelentette: erős bizonyítékok vannak arra, hogy több olyan oroszbarát tüntető, aki részt vett a harkivi, donecki és luhanszki kormányzati épületek elfoglalásában, fizetett és nem helyi lakos volt. Szavai szerint az ukrajnai helyzet eszkalációját az orosz nyomás fokozódása eredményezte.

A szóvivő rámutatott, hogy nagyon súlyos eszkalációt jelentene, ha Oroszország nyíltan vagy rejtve behatolna Kelet-Ukrajnába. Felszólította Vlagyimir Putyin orosz elnököt, hogy vessen véget a térség destabilizálására irányuló erőfeszítéseknek, óva intette őt a további katonai beavatkozástól, és hangoztatta, Oroszországnak vissza kell vonnia erőit a határról. (mti)


Timosenko: „a donyeckiek békés emberek, akik nem akarnak háborút”

9:44 Julija Timosenko volt kormányfő és elnökjelölt bízik abban, hogy a kelet-ukrajnai feszültségek hamar elsimulnak, hiszen – mint fogalmazott – a „donyeckiek békés emberek, akik nem akarnak háborút”.

Erről a május 25-i elnökválasztáson a jelenleg kormányzó Haza (Batykivscsina) párt jelöltjeként induló politikus hétfőn Donyeckben beszélt újságíróknak, akiknek orosz nyelven nyilatkozott. Szerinte a rendvédelmi szervek rövid időn belül felszámolják az országhatáron „kívülről gerjesztett erőszak gócpontjait”.

Kijelentette, hogy a Donyec-medence Ukrajna alapvető ipari központja, és az ott élő emberek tudják, milyen fontosak Ukrajna számára. Timosenko beszámolt arról, hogy járt az oroszbarát szakadár tüntetők által megszállt megyei adminisztrációs épületnél.

Kijelentette, hogy az épülettől száz méterre békés donyeckiek sétálnak, ám az épület közvetlen közelében egészen másokat látott: katonákat, a társadalom peremére szorult embereket, akik vagy az orosz titkosszolgálatok tagjai vagy általuk felbéreltek. Értesülései szerint az ukrán biztonsági szolgálat (SZBU) megszállt helyi épületében mintegy 400 felfegyverzett szeparatista tartózkodik, a megyeházán kétszázan vannak.

Hangsúlyozta, hogy az elnökválasztásokat mihamarabb meg kell tartani. Szerinte ugyanis amint lesz legitim vezetése az országnak, abbamaradnak az Ukrajnával szembeni orosz támadások.

Leszögezte, hogy szó se lehet semmiféle népszavazásról a megye hovatartozását illetően, mint azt az oroszbarát tüntetők követelik. „A donyecki városi tanács képviselői az ország egysége mellett állnak, ellenzik a szeparatizmus és a háborút” – mutatott rá.

Timosenko mint elnökjelölt ígértet tett arra, hogy sohasem engedi a kisebbségi nyelvtörvény eltörlését, és támogatja a régiók önrendelkezésének kiszélesítését. (mti)


Turcsinov: a kelet-ukrajnai események az orosz műveletek második hulláma

9:37 Az ország destabilizálására irányuló orosz műveletek második hullámának kezdete az, ami jelenleg Kelet-Ukrajnában zajlik – jelentette ki az ukrán államfői tisztet ideiglenesen betöltő Olekszandr Turcsinov házelnök hétfői televíziós üzenetében.

„Tegnap megkezdődött az Oroszországi Föderáció különleges műveleteinek második hulláma, amelynek célja destabilizálni a helyzetet Ukrajnában, megdönteni az ország jelenlegi vezetését, megzavarni a május 25-ei elnökválasztásokat és darabokra tépni az országot” – fogalmazott a politikus.

Emlékeztetett: vasárnap és hétfőn oroszbarát szeparatista tüntetők megrohamozták és elfoglalták a megyei adminisztráció épületét Harkivban és Donyeckben, továbbá megszállták az ukrán biztonsági szolgálat (SZBU) helyi épületeit szintén Donyeckben, valamint Luhanszkban.

Eközben az SZBU sajtószolgálatán keresztül közölte, hogy őrizetbe vették az orosz-ukrán határon az orosz katonai elhárítás egyik emberét, egy bizonyos Roman Bannihot, aki azért akart Ukrajnába utazni, hogy szervezze és koordinálja a luhanszki szeparatista megmozdulásokat. A biztonsági szolgálat közzétette a gyanúsított lehallgatott telefonbeszélgetéseit is, amelyek alapján őrizetbe vették. (mti)


Osztrák külügyminiszter: az Európa Tanács a párbeszéd természetes fóruma az ukrán-orosz válságnak

09:32, 2014 április 8. Az Európa Tanács (ET) a párbeszéd természetes fóruma a mostani ukrán-orosz válság ügyében, hiszen olyan összeurópai szervezetről van szó, amelynek tagja a válságban érintett valamennyi fél – hangsúlyozta Sebastian Kurz osztrák külügyminiszter hétfőn Strasbourgban, az ET Parlamenti Közgyűlésének tavaszi ülésszakán.

A péntekig tartó ülésszak végleges napirendjének elfogadásakor a képviselők úgy döntöttek, hogy rendkívüli vitát tartanak szerda délután az ukrajnai demokratikus intézmények fenyegetettségéről, majd megvitatják csütörtökön azt az indítványt, amely az orosz ET-delegáció mandátumának felülvizsgálatára, illetve az oroszok szavazati jogának a felfüggesztésére irányul a Krím orosz bekebelezése miatt.

A parlamenti közgyűlési ülésszak nyitó napján az ET úgynevezett miniszteri bizottságának soros elnöki tisztségét betöltő Ausztria külügyminisztere hangsúlyozta, hogy az ET támogatja az új ukrán kormányzatot a jogállamiságot szolgáló reformok megvalósításában, a kisebbségek védelmében és a választások előkészítésében. Az ET miniszteri szintű éves tanácskozását idén májusban Bécsben rendezik meg.

Az ET parlamenti közgyűlési ülésszakának nyitó ülésén – ahol a 47 ET-tagország törvényhozásából érkezett, különböző pártállású képviselők vannak jelen – Anne Brasseur, a közgyűlés elnöke elfogadhatatlannak, a nemzetközi jog súlyos, elítélendő megsértésének minősítette Oroszország krími katonai fellépését. (mti)


A kelet-ukrajnai Donyeckben a megyei adminisztráció épületét megszállva tartó oroszbarát szakadárok hétfőn kikiáltották a „független donyecki köztársaságot”. A döntést a szeparatisták által létrehozott, úgynevezett „népi tanács” hozta meg rendkívüli ülésén. A testület emellett úgy határozott, hogy az újonnan létrehozott „köztársaság” csatlakozik Oroszországhoz.

A szakadárok vezetői kihirdették a tanács döntését a hivatali épület előtt összegyűlt oroszbarát tüntetőknek, akik a döntéseket kitörő ovációval és Oroszországot éltető skandálással fogadták.
Az oroszbarát tüntetők a megyei adminisztráció épületét vasárnap szállták meg Donyeckben. Eredetileg a megye törvényesen megválasztott tanácsától követelték, hogy hozzon döntést a terület Ukrajnától való elszakadásáról. A megyei tanács képviselői azonban hétfőn nem ültek össze tanácskozni, ezért a szakadár tüntetők önhatalmúlag megfosztották őket mandátumuktól, és megalakították saját döntéshozó testületüket, a „népi tanácsot”.A hivatal erkélyére kifüggesztették a „donyecki köztársaság zászlaját”. Az épület előtt a tüntetők által épített barikád mellett gyúlékony keverékkel teli hordók állnak. Az oroszbarát aktivisták közölték, hogy ha támadás éri őket, készek felgyújtani azokat.
Oroszbarát tüntetők hétfőn Donyeckben az ukrán biztonsági szolgálat (SZBU) helyi épületét is megrohamozták és elfoglalták. A térség egy másik városában, Luhanszkban az SZBU épületét elfoglaló tiltakozók az ott tárolt fegyvereket is megszerezték.

Helyszíni jelentések szerint Donyeckben a tüntetők gyors rohammal, alig 15 perc alatt vették be az SZBU épületét. Közlésük szerint jelenleg „átvizsgálják” a biztonsági szolgálat archívumában őrzött iratokat, közben megerősítik az épület környékét, hogy visszaverjenek egy esetleges ostromot.Gránátot dobtak az épületre

Donyeckben a tüntetők vasárnap szállták meg a megyei adminisztráció épületét. A szeparatista tüntetők gránátot dobtak az épületre, és közelharcba keveredtek az adminisztrációt védő rendőrökkel. Helyszíni jelentések szerint mintegy kétszázan hatoltak be az épületbe. A becslések alapján körülbelül kétezernyi tüntető többi része azonban inkább kívül maradt.
A behatolók, akik belülről elbarikádozták magukat, hangosbemondón keresztül közölték követelésüket, miszerint tartson a megyei tanács rendkívüli ülést, és írjon ki népszavazást a megye Oroszországhoz csatlakozásáról.


Orosz zászlót tűztek ki

Hétfőn az épület előtt mintegy 150-en tartózkodtak maszkokban, botokkal, ütőkkel és pajzsokkal felfegyverkezve. Gumiabroncsokkal és szögesdrótokkal erősítették meg az épület előtt emelt barikádjukat. Az épületre orosz zászlót tűztek ki.
Luhanszkban oroszbarát tüntetők vasárnap foglalták el az SZBU helyi épületét. A roham közben kilencen sérültek meg. Az épületet elfoglalók behatoltak a fegyverszobába, és megszerezték az ott tárolt fegyvereket. A szeparatisták hétfőn barikádot építettek az épület elé gumiabroncsokból és vaspajzsokból.

A rendőrséget készültségbe helyezték, a hatóságok lezárták a városba vezető utakat, hogy ne kaphassanak az épületfoglaló szakadárok erősítést a környező településekről.


Sikerült meggyőzni a tüntetőket

Eközben a szintén Kelet-Ukrajnában lévő Harkivban a rendőrök és az oroszbarát demonstrálók megállapodtak, és utóbbiak önként kivonultak az előző nap elfoglalt megyei adminisztráció épületéből.

A belügyminisztérium megyei részlegének sajtóosztálya szerint a rendvédelmieknek sikerült meggyőzniük a tüntetőket arról, hogy véleményüknek kizárólag a törvény biztosította keretek között, a közrend megsértése nélkül adjanak hangot.

Korábban Harkivban összetűzésbe keveredtek az oroszbarát, illetve a kijevi hatalomváltást támogató tüntetők, a „Jevromajdan” támogatói, akik az őket elválasztó rendőrkordonon keresztül petárdákkal, műanyagpalackokkal, kövekkel és botokkal dobálták egymást.

Az oroszbarát szeparatistáknak néhányszor sikerült áttörniük a rendőrkordonon. A sérültek száma nem ismert, ugyanakkor a helyszínen több „Jevromajdan” párti demonstrálót láttak vérző fejjel, és egy-egy sérült rendőrt is.


Az oroszok behívása a cél

Az oroszbarát aktivisták célja a kelet-ukrajnai tüntetésekkel és épületfoglalásokkal, hogy előidézzék orosz csapatok behatolását az országba – jelentette ki Arszenyij Jacenyuk ukrán miniszterelnök kormánya hétfői tanácskozásán.

Utalva ara, hogy orosz csapatok állomásoznak az ukrán határ menti 30 kilométeres övezetben, a kormányfő azt mondta: „Egy ukránellenes terv megvalósítása folyik, amelynek keretében külföldi csapatok fogják átlépni a határt, hogy megszállják az ország területét. De mi ezt nem engedjük meg.”

A három kelet-ukrajnai városban állami épületeket elfoglaló „radikálisok” külföldi kormányok különleges erőivel működnek együtt – tette hozzá.
Zeman szerint a Nyugatnak lépnie kell, ha újabb orosz támadás jön

Amennyiben Oroszország behatolna Ukrajna keleti részébe is, az Európai Uniónak a lehető leghatározottabb szankciókat kellene foganatosítania, s a NATO egységei akár Ukrajna területére is beléphetnének – vélte Milos Zeman cseh államfő egy vasárnap esti rádióinterjúban.

Zeman szerint a közelmúltban Oroszországhoz csatolt Krím félszigetet illetően számítani kell arra, hogy belátható időn belül nem kerül vissza Ukrajnához, s a nyugati hatalmaknak, elsősorban az Európai Uniónak, ebbe bele kell törődnie.

„Abban a pillanatban, amikor Oroszország területi expanzióját Ukrajna keleti felére is kiterjesztené, azonban minden tréfának vége, mert ezzel láncreakció indul be” – jelentette ki Zeman a közszolgálati rádióban.

„Ebben az esetben az Európai Unió lehető leghatározottabb szankciói mellett vagyok, sőt, mondjuk úgy, az észak-atlanti szövetség katonai készültsége mellett is. Például azzal, hogy a NATO egységei ukrán területre lépjenek” – tette hozzá a cseh államfő.


Zeman elnézné a Krím félsziget annexióját

Zeman megjegyezte: azok közé tartozik, akik próbálják megérteni a Krím Oroszországhoz csatolását. Szerinte Nyikita Hruscsov egykori szovjet vezető buta döntést hozott 1954-ben, amikor Ukrajnának ajándékozta a Krímet, holott az soha nem volt Ukrajna része, és lakosságának többsége nem kívánt Ukrajnához tartozni.

A cseh államfő újra síkraszállt Ukrajna föderalizációja mellett Németország vagy Svájc mintájára. Úgy vélte: a decentralizáció és az autonómia megnyugtathatja az ukrajnai helyzetet.

Forrás: MTI

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS