2022. január 28. péntekKároly, Karola
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Tucatnyi rohamrendőrt vettek őrizetbe a kijevi orvlövésztámadások miatt

2014. április 04. 14:43, utolsó frissítés: 2014. április 07. 12:33

Janukovics állítólag személyesen adta ki a tűzparancsot, és az orosz biztonsági szolgálatok is jelen voltak a Majdanon.


Őrizetbe vették a feloszlatott ukrán különleges belügyi egység, a Berkut 12 tagját, akiknek a gyanú szerint közük volt a több tucat tüntető halálát okozó február 20-i kijevi orvlövésztámadáshoz – közölte csütörtökön az ukrán Szabadság Rádióval a főügyészség szóvivője.

A tisztségviselő hozzátette, hogy az őrizetbe vettek között van a Berkutnak az az egységparancsnoka, aki alárendeltjeinek kiadta a támadáshoz használt lőfegyvereket.


Nem oszlatás: emberölés volt a parancs

A hatalomváltást követelő tüntetők és a rendőrök között januárban és februárban történt kijevi összecsapásoknak több mint száz halálos áldozata és több száz sebesültje lett.A február 20-i helyszíni jelentések szerint a kijevi Függetlenség tere közelében bevetett berkutos mesterlövészek nyakra és fejre célzott lövéseket adtak le a tüntetőkre, ami alapján erősen valószínűsíthető, hogy nem oszlatásra, hanem szándékos emberölésre kaptak parancsot.


Az Ukrajna szálloda tetejéről tüzeltek

A nyomozás során fény derült arra, hogy az Ukrajna szálloda tetejéről lőttek a tüntetőkre. Tovább folyik a vizsgálat azokkal a hírekkel összefüggésben, hogy más kijevi épületek tetejéről is tüzet nyitottak.Oleh Mahnickij főügyész csütörtökön az ukrán Ötös hírtelevízióban kijelentette, hogy a gyanúsítottak a Berkut úgynevezett „fekete századának” tagjai, akiknek lőfegyvereket, köztük mesterlövész puskákat osztottak ki azzal a paranccsal, hogy fedezzék a fegyvertelen berkutosok visszavonulását.

Olekszij Bahanec helyettes főügyész hozzátette, hogy a Berkut alakulat „átlagos” tagjainál – köztük a kijevieknél – nem voltak lőfegyverek.


A fegyvertelen berkutosokat fedezték

Szavai szerint a felfegyverzett berkutosok feladata az volt, hogy lőjenek az előre nyomuló tüntetőkre, így nyújtva lehetőséget a csak oszlatásra alkalmas eszközökkel felszerelt rohamrendőrök visszavonulásához, a Függetlenség teréről nyíló Insztitutszka utcából a kormánynegyed belseje felé.

Az ukrán főügyészség sajtószolgálatának korábbi közlése alapján Viktor Janukovics akkori ukrán államfő személyesen adott utasítást saját hivatalán, a belügyminisztériumon és a nemzetbiztonsági szolgálaton (SZBU) keresztül február 20-án arra, hogy a biztonsági erők nyissanak tüzet a kijevi tüntetőkre.

Az ügyészség tájékoztatása szerint vizsgálják azoknak az információknak a helytállóságát is, amelyek szerint a tüntetők meggyilkolásához köze volt az SZBU alárendeltségében lévő Alfa-osztagnak is.


Az orosz biztonsági szolgálatnak is szerepe volt?

Az ukrán biztonsági szolgálat (FSZB) vezetője, Valentin Nalivajcsenko egy sajtótájékoztatón kijelentette, feltételezni lehet, hogy az orosz biztonsági szolgálat (FSZB) munkatársai részt vettek a februári, úgynevezett terrorellenes műveletek kitervelésében és végrehajtásában.Elmondta, az orosz titkosszolgálat 26 munkatársa vett részt közvetlenül a tömeggyilkosságokban. Nalivajcsenko szavai szerint az FSZB emberei január közepén érkeztek Ukrajnába, és Kijev környékén, az SZBU egyik kiképzőközpontjában helyezték el őket.

Megjegyezte, hogy közvetlen kommunikációs vonalat építettek ki köztük és a kormányzat között, emellett Olekszandr Jakimenko, az SZBU akkori vezetője személyesen kereste fel őket jelentéseket tenni.


Mit csináltak ezek az emberek Ukrajnában?

„Mindezeket figyelembe véve az ukrán rendvédelmi szervek felteszik a kérdést orosz kollégáiknak, mit csináltak ezek az emberek Ukrajna területén, és kérik tőlük az illetők neveit” – tette hozzá az SZBU vezetője.

Elmondta, hogy az ukrán biztonsági szolgálat értesülései szerint januárban orosz teherszállító repülőgépek érkeztek a Kijev megyében lévő Hosztomel reptérre fegyverekkel és 5,1 tonna robbanószerrel. Kijelentette, hogy az orosz titkosszolgálatnak kell választ adnia arra, hogy ki rendelte meg a szállítmányt, és milyen céllal.


A Szakszervezetek Háza ellen ostrom készült

Nalivajcsenko közölte, hogy az azóta feloszlatott Berkut belügyi alakulat tagjai mellett az SZBU alá tartozó Alfa különleges egység tagjai is részt vettek a tüntetők elleni támadásokban. Február 18-án az Alfa egység 108 felfegyverzett tagja a Függetlenség terén lévő Szakszervezetek Háza ellen tervezett ostromot. Az épületben volt a tüntetők „főhadiszállása”.Az „alfások” Kalasnyikov típusú automata fegyverekkel és német gyártmányú mesterlövészpuskákkal a ház tetején helyezkedtek el, ám amikor tűz ütött ki az épületben, el kellett hagyniuk azt, így meghiúsult a tüntetők elleni ostrom. Ugyanakkor az elkövetkező két napban a belvárosi háztetőkön tovább „dolgoztak” az Alfa mesterlövészei.

Az SZBU-vezető szerint az Alfa és a Berkut tagjainak egy része a Krímbe menekült.


A provokátorokat a belügyminiszterhez közel álló mágnás vezette

Arszen Avakov belügyminiszter a sajtótájékoztatón kijelentette, hogy a belügyi erőknek asszisztáló, felbérelt provokátorok, az úgynevezett „tyituskók” tevékenységét a Vitalij Zaharcsenko volt belügyminiszterrel szoros kapcsolatban álló Viktor Zubrickij, a Kontakt nevű médiaholding vezetője koordinálta.

Közölte, hogy a vizsgálat eddigi állása szerint a Berkut belügyi alakulat különleges egységéhez tartozó, sárga karszalagot viselő fegyveresek azon csoportja, amely az Októberi Palota felől lőtt a tüntetőkre, 17 személyt ölt meg a kijevi belvárosban lévő Insztitutszka utcában kitört utcai harcok közben. Hozzátette, hogy a fegyveres rendőrök több csoportra voltak osztva az utcában.


Minden dokumentumot megsemmisítettek

Az ügyészség sajtószolgálata hangsúlyozta, hogy a főügyészség korábbi vezetése megsemmisített minden dokumentumot és bizonyítékot, ezért az ügyészségnek újra fel kellett térképeznie a február 20-i események hátterét és körülményeit.

A Viktor Janukovics elnök elleni kijevi zavargások végnapjaiban, február 20-án a kormány és a rendszerellenes tüntetők is arról adtak hírt, hogy a központi tér, a Majdan környéki épületek tetejéről mesterlövészek lövik a tömeget. Továbbra sem tudni pontosan, hogy a lesből támadó fegyveresek pontosan hány ember életét oltották ki.Az önvédelmi egységek vezetője vizsgálta volna ki a gyilkosságokat

Ukrajna új Nyugat-barát vezetése március elején tényfeltáró parlamenti bizottság felállítását kezdeményezte az orvlövészek által elkövetett gyilkosságok kivizsgálására.

Az új ukrán vezetés Andrij Parubijt, a Majdanon szervezett önvédelmi egységek korábbi parancsnokát akarta megbízni a bizottság vezetésével. Parubij a Haza párt (Batykivscsina) politikusa, akit az új kijevi hatalom a Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBUO) vezetésével bízott meg.


Maga Parubij is sáros?

Olekszandr Jakimenko, az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) volt vezetője ugyanakkor egy orosz tévének nyilatkozva azt állította, hogy a Parubij által ellenőrzött épületből lőttek a tüntetőkre és a rendőrökre a februári események idején.

Forrás: MTI

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS