2021. november 29. hétfőTaksony
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Csend van, de egyre feszültebb a hangulat Krímben

2014. március 10. 15:40, utolsó frissítés: 15:42

Szevasztopolban betiltották az ukrán nyelvet, az oroszok rakétaegységet foglaltak, az EBESZ küldöttséget figyelmeztető lövésekkel „köszöntötték”.


Még szorosabbra vonták az orosz haderők vasárnap a Krímben gyűrűjüket. Tíz nappal a megszállás kezdete óta tűzharcra továbbra sem került sor – igaz, az orosz csapatok egyre agresszívebbek a laktanyáikra beszorult, békés ukrán katonákkal.

Egy, a Krím félsziget közelébe merészkedő ukrán helikopterre rálőttek. Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) küldöttségével is nyersen bántak, amikor ismét megpróbáltak bejutni a Krím félszigetre: az ellenőrzőponton levő egyenruhások figyelmeztető lövéseket adtak le.
Rakétaegységet foglaltak, az ukrán katonákat elküldték


Orosz katonák hétfőre virradóra elfoglalták a krími Csornomorszkojében lévő ukrán rakétaegységet – jelentette a TSzN ukrán televízió internetes honlapján. A honlap szerint a fegyveres orosz katonáknak sikerült teljesen az ellenőrzésük alá vonni az egységet.

Vladiszlav Szeleznyov, a védelmi minisztérium krími regionális médiaosztályának vezetője a Facebook közösségi portálon csornomorszkojei forrásokra hivatkozva azt írta, hogy hétfőn éjjel helyi idő szerint fél kettő tájban mintegy 200 orosz katona és 14 teherautó jelent meg a Csornomorszkojéban működő rakétatechnikai egységnél. Ostrommal és fegyverhasználattal fenyegetőzve behatoltak a katonai egység területére, lefegyvereztek valamennyi ott lévő katonát, közöttük az őrséget.

Szeleznyov szerint „a zöld emberkék” (orosz fegyveresek) arra kényszerítették a katonákat, hogy adják le a fegyvereket a raktárba, pecsételjék le a raktárt, és hagyják el a bázist. Hozzátette: értesüléseik szerint a bázison jelenleg két ukrán tiszt tartózkodik, akik a fegyvereket őrzik.


Szevasztopolban betiltották az ukrán nyelvet

Szevasztopolban vasárnap betiltották az ukrán nyelv használatát a hivatali ügyintézésben: ezentúl csakis orosz nyelven lehet ügyintézni a speciális jogállású városban. Az állami közigazgatási hivatal megbízott elnöke, Dmitro Bilik ugyanezen ukázával az oroszt nyilvánította a város állami szerveinek hivatalos nyelvévé.

Szerhij Akszjonov krími kormányfő hétfőn egy orosz hírügynökségnek nyilatkozva kijelentette, hogy a Krímben szinte senki nem beszél ukránul, ezért a félszigeten két nyelv, az orosz és a krími tatár lesz használatban.

Twitter-oldalán Akszjonov hétfőn azt is bejelentette, hogy a Krími Autonóm Köztársaság pénzügyminisztériuma kedden tervezetet nyújt be a Krímnek a rubelövezetbe történő belépéséről. „Arra törekszünk, hogy a hivatalos fizetőeszköz cseréje fájdalommentes legyen mind a lakosság, mind a vállalkozások számára” – írta a krími miniszterelnök.


Több mint 80 katonai teherautó érkezett

Az orosz csapatok bevonulása pedig folytatódik: nyolcvannál több katonai teherautóból álló katonai konvoj érkezett Szimferopolba – jelentette vasárnapra virradóra az ukrán média, amely szerint a teherautók katonákat szállítottak.
A teherautókon nem voltak ugyan rendszámtáblák, de a konvoj oroszországi illetékességét elárulta az, hogy az orosz katonai közlekedésrendészet személygépkocsija kísérte, és annak volt rendszámtáblája.

Orosz katonák elfoglaltak vasárnap reggel egy ukrán határőrposztot a Krímben, és egymás után építik ki az őrhelyeket a Perekopi-földszorosban – jelentette az Unian ukrán hírügynökség.

Nemcsak az orosz katonai jelenlét egyre hangsúlyosabb a félszigeten: Moszkva mintegy 1,1 milliárd rubelt folyósít az ukrajnai Krími Autonóm Köztársaságnak – közölte vasárnap egy orosz parlamenti képviselő Szimferopolban.


Az Ukrán Államvasutak egyelőre nem ad el több jegyet Krímbe

Technikai okokra hivatkozva az Ukrán Államvasutak (Ukrzaliznica) meghatározatlan időre beszüntette a Krím félszigetre a vonatjegyek elővételi árusítását vasárnap. Az érvényes jeggyel rendelkező utasokat eljuttatja úti céljukba. A krími célállomású vonatok menetrend szerint indulnak.
Érdekes információk kaptak nyilvánosságot Szerhij Akszjonovról, a Krím új kormányfőjéről. Akszjonov politikai karrierjének hirtelen beindulása előtt kisstílű üzletember, egyesek szerint közönséges bűnöző volt, akit a helyiek csak az 1990-es években ráragadt gúnynevén, „Koboldként” emlegettek.


A krími hadsereg egyelőre a menetelést gyakorolja

Két héttel ezelőtt még csupán egy oroszbarát törpepárt homályos múltú vezetője volt, mára azonban kormányfősége mellett a terület orosz megszállásának arcává vált. Akszjonov szombaton a szedett-vedett új krími hadsereg – egy 30 főből álló, jelenleg a menetelést gyakorló fegyveres egység – parancsnokaként is tetszelgett Szimferopolban.

Az ukrán hadsereg csupán a szokásos módon gyakorlatozik, nincsenek olyan tervek, melyek az ország fegyveres erőit a Krím térségébe küldenék – idézte vasárnap Ihor Tenyuh ukrán védelmi minisztert az Interfax orosz hírügynökség.


Kelet-Ukrajnában továbbra is tüntetnek

Több ezer oroszbarát tüntető rohamozta meg vasárnap a kelet-ukrajnai Luganszk városában a megyei adminisztráció székhelyét, elzavarták hivatalából a nemrég kinevezett kormányzót, és a tetőre kitűzték az orosz zászlót.
Donyeckben több ezer tüntető követelte az Oroszországhoz való csatlakozásról szóló népszavazás kiírását. Emellett megakadályozták az ukrán egységért fellépők gyűlését, amelyen Vitalij Klicsko, az Ütés (Udar) párt vezetője is felszólalt volna.


Az Egyesült Államok nem ismeri el Krím csatlakozását

Az Egyesült Államok nem fogja elismerni a Krím félsziget csatlakozását Oroszországhoz, ha a régió lakosai így döntenének a március 16-án megrendezendő népszavazáson – jelentette ki vasárnap Tony Blinken amerikai helyettes nemzetbiztonsági tanácsadó.

A Krími Autonóm Köztársaság vezetésének döntése a félsziget Oroszországhoz csatlakozásához a nemzetközi jogon alapszik, és a terület lakosságának törvényes érdekeit képviseli – közölte az orosz államfő uniós vezetőkkel folytatott telefonbeszélgetése során.

Vlagyimir Putyin Angela Merkel német kancellárral és David Cameron brit kormányfővel vitatta meg a Krím félsziget parlamentjében csütörtökön hozott határozatot. Németország szerint a tervezett népszavazás a Krím félsziget hovatartozásáról ellentétes az ukrán alkotmánnyal és a nemzetközi joggal – mondta Merkel Putyinnal folytatott telefonbeszélgetése során.


A NATO nem tehet semmit

A NATO főtitkára követeli az orosz csapatok visszavonását a Krím félszigetről. Anders Fogh Rasmussen a Bild című német lapnak nyilatkozva hangsúlyozta, hogy nem lehet megváltoztatni az európai határokat.

Ugyanakkor a NATO sokat nem tehet: egy katonai beavatkozás a Krím félszigeten szóba sem jöhet – mondta vasárnap a cseh védelmi miniszter. Martin Stropnicky szerint senki sem gondolhatja komolyan, hogy a krími helyzetet esetleg egy NATO-akcióval lehetne megoldani.

Rámutatott: Ukrajna nem tagja a NATO-nak, így az engedélyt egy beavatkozáshoz az ENSZ Biztonsági Tanácsának kellene megadnia. Oroszország a BT állandó tagjaként vétójogával élve minden ilyen döntést könnyen meghiúsít.

Az összeállítás az MTI alapján készült.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS