2022. január 28. péntekKároly, Karola
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Ukrán Interfax: ultimátumot adtak az oroszok. Orosz Interfax: nem

2014. február 27. 11:40, utolsó frissítés: 2014. március 03. 20:01

Miközben a nyugati hatalmak egyre csak nyilatkozgatnak, már legalább 15 ezer orosz katona van a Krím félszigeten.


19:57 Az orosz Interfax a Fekete-tengeri flottaparancsnokság egyik szóvivőjét idéz, aki tagadta, hogy ultimátumot adtak volna az ukrán csapatoknak. "Megszoktuk, hogy mindennap az ukrán kollégáink elleni harci készültséggel vádolnak minket" - mondta. (bbc)

19:01 Fokozottabban ellenőrzik az ukrán határőrök az Oroszországból a közúti határátkelőkön át érkező járműveket annak érdekében, hogy megakadályozzák „szélsőséges tevékenység” szándékával érkező szervezett csoportok vagy magánemberek beutazását – közölte hétfőn az ukrán határőrszolgálat.

A közlemény szerint kutyákkal és különleges technikai eszközökkel is átkutatják az autókat, a benne utazóknak felteszik a kérdést, milyen céllal utaznak Ukrajnába. Az ukrán külügyi szóvivő, Jevhen Perebijnyisz hétfői kijevi sajtótájékoztatóján közölte: az orosz csapatmozgások Ukrajna keleti határánál arra engednek következtetni, hogy Oroszország esetleg a két ország közötti szárazföldi határon át készül Ukrajna elleni katonai invázióra.

Jurij Szergejev, Ukrajna ENSZ-képviselője hétfőn az ukrán médiának adott interjújában kijelentette, hogy folyamatosan érkeznek orosz fegyveres csapatok Ukrajnába. Értesülései szerint jelenleg több mint 15 ezer orosz katona tartózkodik a Krími Autonóm Köztársaságban. Ezen kívül 10 orosz hadihajó tartja blokád alatt az ukrán partokat. (mti)


19:00 Moszkva indokolatlannak tartja a G8 országcsoport júniusra tervezett szocsi csúcstalálkozója előkészületeinek leállítását, és politikailag károsnak ítéli a világ hét vezető ipari hatalmának döntését – közölte az orosz külügyi szóvivő hétfőn.

Alekszandr Lukasevics kijelentette, hogy a Washingtonban vasárnap bejelentett elhatározás ellentmond a G8-as csoporton belüli „építő együttműködés elveinek” is, mivel ez az együttműködés a globális fejlődésre, a stabilitás megteremtésére, valamint a határokon átnyúló kihívásokkal és veszélyekkel szembeni küzdelemre irányul.

Kanada, Franciaország, Németország, Olaszország, Japán, az Egyesült Királyság, az Egyesült Államok (G7) vezetői vasárnap közölték, hogy Oroszország krími lépései megsértik azokat az elveket és értékeket, amelyek alapján a G7, illetve a hét vezető ipari hatalmat és Oroszországot tömörítő G8 országcsoport működik.

A G7 csoport, valamint az Európai Tanács és az Európai Bizottság elnöke együttesen ítélte el, hogy Oroszország egyértelműen megsértette Ukrajna szuverenitását és területi épségét, megszegve az ENSZ-alapokmányból eredő kötelezettségeit és az orosz Fekete-tengeri Flotta támaszpontjának szevasztopoli elhelyezéséről szóló 1997-es kétoldalú megállapodást.

Az orosz tárca visszafogott, de hűvös nyilatkozata szerint Moszkvában úgy gondolják, hogy egyes országokban „túlpolitizálják” az Ukrajnával kapcsolatos orosz álláspontot, de azt remélték, hogy idővel „a közös érdekek előtérbe kerülnek, és folytatódik az együttes, építő munka a G8-as csoportban”. Erre az orosz fél készen áll – hangoztatta Alekszandr Lukasevics. (mti)

17:38 Az ukrán belügyminisztérium állítása szerint provokációt készítenek elő a Krímben: keddre virradóra ukránoknak álcázott elkövetők meg fognak gyilkolni három-négy orosz katonát. A provokáció célja Kijev szerint az, hogy legyen indok az orosz csapatok Ukrajnába küldésére. Ezt a belügyminiszter helyettese, Mikola Velicskovics közölte a tárca honlapján hétfőn délután.

A belügyminisztérium nem közölte, hogy honnan származik a provokációval kapcsolatos értesülés. Mikola Velicskovics arról nem írt, hogy kik hajthatják végre a gyilkosságokat, de kijelentette, meg fognak büntetni mindenkit, akinek köze van a provokációhoz.

"Felszólítjuk magukat, hogy álljanak le! Vegyék tekintetbe, hogy a helyzetet figyelemmel kísérjük és ellenőrzésünk alatt tartjuk. Minden bűnöst ezzel az üggyel kapcsolatban megbüntetünk" - írta a belügyminiszter helyettese.

Ugyancsak hétfőn az orosz külügyminisztérium is lehetséges provokációkról számolt be. Szergej Lavrov, az orosz diplomácia irányítója Genfben azt állította, bizonyos provokációkat készítenek elő a Szevasztopolban állomásozó orosz fekete-tengeri hadiflotta ellen. Részleteket azonban ő sem közölt. (mti via index)

17:34 Helyi (és romániai) idő szerint hajnali ötig adott ultimátumot a Krím félszigeten tartózkodó ukrán haderőknek az orosz flotta, hogy megadják magukat, vagy támadásba lendülnek - idézi az ukrán védelmi minisztert az Interfax hírügynökség. Más forrásokból egyelőre nem erősítették meg a hírt. (bbc)
15:08 A Kercsi-szoroson átvezető, Oroszországot a Krímmel összekötő híd építését rendelte el orosz kormányfő. Ezt maga Dmitrij Medvegyev közölte hétfőn a BBC orosz nyelvű hírszolgálata szerint.

„Ukrajna a múltban nagyon fontos kereskedelmi és gazdasági partnerünk volt, ma is az, s az lesz a jövőben is” – hangsúlyozta az orosz kormányfő.

„Szoros figyelemmel kísérjük a helyzet alakulását. Vannak azonban általános érvényű döntéseink, egyebek között a tavaly decemberben aláírt dokumentumok, amelyeket senki sem változtatott meg, senki sem törölt el” – szögezte le Medvegyev, hozzátéve, hogy egyebek közt a Kercsi-szoroson átvezető, kereskedelmi folyosó kiépítéséről van szó.

Egyúttal közölte: aláírta a szoroson átvezető híd megépítésére vonatkozó kormányrendeletet.


Nagyobb térképre váltás

Medvegyev elmondta, utasította pénzügyminiszterét, Anton Sziluanovot, hogy folytassa a Krímnek nyújtandó pénzügyi segítségre vonatkozó javaslatok kidolgozását. A pénzügyi tárca szerint a javaslatok hétfő estig elkészülnek.

A Kercsi-szorosban építendő hídról Dmitrij Medvegyev még államfőként tárgyalt 2010. októberében Viktor Janukovics azóta megbuktatott ukrán elnökkel.

A Fekete-tengert az Azovi-tengerrel összekötő szoros, amely a dél-oroszországi Krasznodari területet a Krím félsziget keleti csücskétől választja el, a kercsi kompkikötőnél alig néhány kilométer széles. (mti)

15:06 Az orosz katonaság vérontás nélkül fogja elérni célját a Krím félszigeten, mert az ukrán hadsereg szétesett – vélte egy orosz katonai szakértő a Vedomosztyi című orosz napilapnak nyilatkozva, amely a Kreml krími katonai beavatkozását bíráló kommentárokat is közölt hétfőn.

Mihail Barabanov, a Moscow Defense Brief című lap szerkesztője a Vedomosztyinak azt mondta, hogy szerinte az ukrán hadsereg nem harcképes, az orosz államfőnek pedig nem célja a Krím félsziget jogi értelemben vett elszakítása Ukrajnától, mert az „túlságosan nehézkes lenne nemzetközi szempontból”.

Inkább arról lehet szó, hogy a terület de facto átkerülne Oroszország protektorátusa alá. A katonai szakíró szerint Moszkva most azt is elérheti, hogy az orosz fekete-tengeri hadiflotta krími tartózkodásának ne szabjanak időhatárt és ne korlátozzák a flotta ottani ténykedését. (mti)

15:03 Kárpátaljának mint az „európai Ukrajna magjának” monolit erőként kell szembeszállnia az ellenséggel, „amely már a kapuink előtt áll” – írta hétfőn Valerij Luncsenko, a Magyarországgal szomszédos nyugat-ukrajnai megye új kormányzója a lakossághoz intézett felhívásában.

Luncsenko, akit vasárnap nevezett ki Kárpátalja kormányzójává Olekszandr Turcsinov ideiglenes ukrán elnök, a Facebook-oldalán közzétett kiáltványában leszögezte: „Ukrajna történetében először fordul elő, hogy államunkat külföldi agresszió éri. Gyakorlatilag mindannyian az Orosz Föderációval vívandó, nyílt és totális háború szélére kerültünk. Megpróbálnak bennünket megfélemlíteni, egymással szembeállítani, függetlenségünk önkéntes feladására kényszeríteni.”

„Országunk e nehéz órájában minden erőfeszítést meg kell tennünk, és készen kell állnunk, hogy megvédjük hazánkat. Összehangoltan kell cselekednünk és végrehajtanunk az állam vezetése által jóváhagyott döntéseket. Tartózkodnunk kell a meggondolatlan cselekedetektől, meg kell őriznünk józan gondolkodásunkat és higgadtságunkat” – áll a felhívásban. (mti)

15:00 A feszültség csökkentésére van szükség az Ukrajnában kialakult helyzettel kapcsolatban – mindössze ennyit mondott az újságíróknak Catherine Ashton, az EU külügyi főképviselője Brüsszelben a külügyminiszterek rendkívüli tanácskozása előtt hétfőn. Ashton emellett még annyit közölt, hogy a „nagyon-nagyon mély” aggodalmak miatt hívta össze a diplomáciai vezetők tanácskozását. (mti)

Nagyobb térképre váltás

14:40 Orosz hadihajók állják el a Streletskaya öblöt.
14:30 Nem lehet kizárni, hogy az Európába tartó gázszállítás akadozni fog, a feszült ukrajnai helyzet miatt – jelentette be hétfőn a Gazprom. Az orosz vállalat ígéretet tett arra, hogy csökkentse a gázexport veszélyeit, épül a South Stream vezeték, és az európai gáztározó-kapacitást is fejlesztik. (itar-tass)
14:13 A brit miniszterelnök szerint kizárt egy fegyveres beavatkozás Ukrajnában, ehelyett békés módon rendeznék a helyzetet. (bbc)

14:11 Ukrajna soha, senkinek nem adja a Krím félszigetet – jelentette ki Arszenij Jatszenjuk ukrán miniszterelnök. (interfax)

14:07 „Nagyon rövid időn belül” rendkívüli EU-csúcsot tartanak Ukrajna ügyében – közölte hétfőn José Manuel Barroso, az Európai Bizottság Berlinben tartózkodó elnöke.

Brüsszelben ismertetett nyilatkozata szerint a helyzet nem javult, ezért a tagállamok állam-, illetve kormányfőinek össze kell ülniük, hogy „közös választ” adjanak a fejleményekre, és „rendkívüli intézkedéseket” hozzanak. Barroso közölte, hogy eközben az unió a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) együtt dolgozik az Ukrajna megsegítését célzó csomagon.

A brüsszeli bizottság elnökének kijelentése előtt uniós diplomáciai források már közölték, hogy ismét felmerült az – a hét végén félretett – elképzelés, hogy az EU-országok állam-, illetve kormányfői rendkívüli tanácskozáson vitassák meg az Ukrajna körül kialakult helyzetet.

Vasárnap a NATO legfőbb politikai és döntéshozó szerve, az Észak-atlanti Tanács nagyköveti szinten, Anders Fogh Rasmussen NATO-főtitkár elnökletével tartott megbeszélést Brüsszelben. Hétfőn az EU-országok külügyminiszterei üléseznek ugyanott, Catherine Ashtonnak, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselőjének az elnökletével.

Diplomáciai vélekedések szerint a hétfői EU-külügyminiszteri tanácskozástól a vasárnap esti NATO-nyilatkozathoz hasonló állásfoglalás várható, vagyis minden bizonnyal elítélik az orosz katonai fellépést, követelik annak beszüntetését, Ukrajna szuverenitásának és területi épségének a tiszteletben tartását. Oroszország elleni szankciós intézkedésekhez azonban állítólag nincs meg a szükséges támogatottság az EU-tagállamok között. (mti)

12:50 Büntetőeljárást indítottak Oroszországban Dmitro Jaros, a Jobboldali Szektor nevű ukrán radikális szervezet vezetője ellen - jelentette be hétfőn Vlagyimir Markin, az orosz Szövetségi Nyomozó Bizottság szóvivője.

Az eljárást szélsőséges cselekményekre és terrorizmusra való nyilvános felszólítás gyanújával indították.

A Szövetségi Nyomozó Bizottság el akarja érni, hogy elrendeljék az ukrán szervezet vezetőjének őrizetbe vételét, illetve Dmitro Jaros ellen nemzetközi körözést adjanak ki Oroszországban.Az orosz hatóság a büntetőeljárást arra alapozta, hogy szombaton az orosz Facebooknak nevezett VKontaktye nevű orosz közösségi portálon, a Jobboldali Szektor vezetőjének oldalán megjelent egy Doku Umarov csecsen hadúrhoz intézett felhívás, hogy a több oroszországi terrorakciót is magára vállaló kaukázusi lázadóvezér támogassa Ukrajnát, és hívei fokozzák tevékenységüket Oroszország ellen.

A Jobboldali Szektor tagadta, hogy a felhívás Dmitro Jarostól származik, szerintük hackerek támadták meg vezetőjük közösségi oldalát. (mti)

12:43 Az orosz katonák lelki és fizikai nyomást gyakorolnak az ukrán határőrökre, hogy kikényszerítsék átállásukat a Krími Autonóm Köztársaság orosz vezetése mellé – közölte hétfőn az ukrán határőrszolgálat sajtóosztálya.

Az elfoglalt határőregységek katonái ellen súlyos fizikai erőszakot, fegyveres megfélemlítést alkalmaznak – hangoztatta a sajtóosztály.

A határőrség közleménye szerint az orosz kommandósok specialistái igyekeznek pszichológiai nyomást gyakorolni az ukrán katonákra, és ultimátum formájában követelik, hogy vessék alá magukat az új krími vezetés utasításainak.

Aktív verbuválási kísérletek folynak, közben az orosz katonák igyekeznek minél több bizalmas információt kiszedni az ukrán katonai egységek irányítási struktúrájáról, az operatív alegységekről és munkatársakról. Emellett kitartóan próbálják rávenni az ukrán határőröket arra, hogy működjenek velük együtt, hivatalos munkahelyeket is felajánlva nekik.

Az ukrán határőrség sajtószolgálata közölte emellett azt is, hogy az orosz katonák a blokád alá vont határőregységeknél megsemmisítették a kamerás megfigyelőrendszereket, és zavarják a mobiltelefon-összeköttetést.

Az ITAR-TASZSZ orosz állami hírügynökség előzőleg, a Krími Autonóm Köztársaság új, oroszbarát kormányára hivatkozva azt jelentette, hogy már több mint háromezer ukrán katona állt át a krími orosz vezetés alá ez elmúlt napokban.

Az ukrán Szabadság rádió jelentése szerint az orosz erők a krími stratégiai objektumok jelentős részét ellenőrzésük alá vonták. Az elmúlt órákban blokád alá vonták a kercsi parti őrség csapatát.

Ugyanakkor Feodoszijában az ukrán tengerészgyalogság, Perevalnyében pedig a parti őrség még tartja magát, megakadályozta a helyi egységek területének elfoglalását. Utóbbi településen helyi lakosok és egyházi képviselők segítettek ebben az ukrán katonáknak. (mti)12:26 The Guardian-infografika a szemben álló ukrán, illetve orosz haderőkről.
12:22 Janukovics felkerült az ukrán belügy honlapjára, a körözött személyek közé.
10:31 Látványosan esett az orosz tőzsde.
10:23 Az oroszok megemelni készülnek a gáz árát – írja a Financial Times.
10:19 Míg az Egyesült Államok a G8-ak közül való kizárással, vagyonok befagyasztásával és vízumtialommal fenyegeti Oroszországot, addig a brit külügy a diplomáciai párbeszédre helyezi a hangsúlyt – írja Twitteren Nick Robinson, a BBC politikai szerkesztője.

10:18 „Sokba kerül majd” Oroszországnak a Krím félsziget – jelentette ki William Hague brit külügyminiszter a BBC-nek.

10:13 Nem igaz, hogy ezres nagyságrendben érkeznek Magyarországra kárpátaljai magyarok. A nagyszőlősi járásból azonban egy álhír miatt – amely szerint általános mozgósítás van Ukrajnában – valóban elindult több száz fiatal – jelentette ki Németh Zsolt hétfőn, az M1 Ma Reggel című műsorában.

A Külügyminisztérium államtitkára felhívta a figyelmet arra: nincs általános mozgósítás Ukrajnában, csupán készenlétbe helyezték a hadsereget, ezért az ukrán állampolgárságú magyar embereknek sem kell félniük attól, hogy besorozzák őket.

Németh hangsúlyozta: nem igaz, hogy a magyar kormány nem foglalt állást az ukrajnai orosz beavatkozás ügyében. Martonyi János külügyminiszter már többször egyértelművé tette, hogy Ukrajna területi integritásának és szuverenitásának megsértését jelenti az, ami az elmúlt napokban a Krím félszigeten történt.

Ugyanakkor felszólították Oroszországot, hogy tartsa tiszteletben a nemzetközi jogot – fűzte hozzá. Úgy vélekedett, most a legfontosabb egy olyan nemzetközi mechanizmus kidolgozása, amely alapján kezelni lehet a válságot, és megindulhat a párbeszéd Oroszország és Ukrajna között.

Ebbe a nagyhatalmakon és az Európai Unión kívül be kell vonni a nemzetközi szervezeteket, az EBESZ-t, az ENSZ-t és az Európa Tanácsot is. Ugyancsak keretet adhat a helyzet kezelésének az 1994-ben Oroszország által is aláírt budapesti memorandum, amely garantálja Ukrajna területi épségét. (mti)

10:11 Az ukrán főügyészség vasárnap arra figyelmeztette az ukrán fegyveres erők állományát, hogy hazaárulásnak tekintik a fegyverek, illetve a haditechnika átadását, a katonai körlet önkényes elhagyását.

„Az ukrán fegyveres erők katonáinak emlékezniük kell arra, hogy az ukrán népnek tettek hűségesküt! Ebből következik, hogy amennyiben teljesítik a fegyverek, a haditechnika átadására, az állomásoztatási körlet elhagyására vonatkozó követeléseket, azt hazaárulásnak fogják tekinteni annak jogi következményeivel” – áll a főügyészség felhívásában, amelyet az Interfax-Ukraina hírügynökség ismertetett. (mti)

10:08 Julija Timosenko volt ukrán miniszterelnök szerint Ukrajnának azonnal be kell lépnie a NATO-ba és az Európai Unióba, hogy megvédje magát az orosz agressziótól.

„Ha Ukrajna belépett volna a NATO-ba, akkor ilyen agresszió elvileg lehetetlen lett volna” – közölte a börtönből nemrég szabadult politikus vasárnap este az ukrán TSzN hírcsatornának nyilatkozva.

Timosenko szerint ezért Ukrajna számára az európai integrációnak kell lennie a legfontosabb célnak. „Azonnal az európai közösség teljes jogú tagjává kell válnunk. Ez az egyetlen dolog, amely megmenthet minket az agressziótól” – idézte az UNIAN hírügynökség Timosenkót.

A politikus szerint Oroszországgal jelenleg lehetetlen tárgyalásokat folytatni.

„Most kemény ultimátumot adtak nekünk. Közölték, hogy csak abban az esetben vetnek véget a katonai agressziónak, ha mi visszatérünk Jaukovics Ukrajnájához, és teljes hatalomhoz juttatjuk az egész korrumpált véres bandáját” – mondta Timosenko, és leszögezte, hogy Moszkva ultimátumát határozottan el kell utasítani. (mti)
10:05 Ukrajna fontolóra veszi, hogy lezárja az Oroszországgal való határait, hogy kizárja a fizetett bajkeverőket.

10:00 John Kerry amerikai külügyminiszter kedden Kijevbe utazik, hogy hangsúlyt adjon Ukrajna amerikai politikai és gazdasági támogatásának – közölte vasárnap Washingtonban újságírókkal az amerikai kormány egy magas rangú tisztségviselője.

Jen Psaki amerikai külügyi szóvivő közleményben erősítette meg Kerry március 4-re tervezett kijevi látogatását. A kommüniké szerint a tárcavezető az új ukrán kormány és a parlament vezetőivel, valamint a civil társadalom képviselőivel foglalkozik majd. (mti)

09:58 Oroszország kész fejleszteni kapcsolatait Ukrajnával, de nem alkotmánysértő módon hatalomra került emberek csoportjával – közölte Dmitrij Medvegyev vasárnap a Facebook-on.

Az orosz kormányfő azt írta: „Ukrajna számunkra nem az embereknek azon csoportja, amely vért ontott a Majdanon, magához ragadta a hatalmat az alkotmány és országa más törvényeinek megsértésével. Ez (Ukrajna) az egész ország. Nagyon különböző emberek: ukránok, oroszok, tatárok, zsidók. Más népek, akik egyetértésben élnek”.

Dmitrij Medvegyev elismerte, hogy Viktor Janukovics megbuktatott ukrán államfő tekintélye „gyakorlatilag megsemmisült”, de ez az orosz miniszterelnök szerint nem változtat azon a tényen, hogy az ukrán alkotmány alapján ő (Janukovics) Ukrajna törvényes elnöke.

Medvegyev szerint ha az ukrán politikust országában bűnösnek tartják, akkor alkalmazzák vele szemben a közjogi felelősségre vonási eljárást és állítsák bíróság elő az ukrán alaptörvény 11. cikkelye alapján. „Minden más önkény. Hatalomátvétel. Az ilyen rend igen bizonytalan és újabb államcsínnyel, újabb vérontással végződik” – vélekedett az orosz kormányfő. (mti)

09:54 Az Ukrajna területén végrehajtott orosz katonai akció sérti a nemzetközi jogot – állapítják meg vasárnap este kiadott közös közleményükben a NATO-szövetségesek.

A NATO elítéli az orosz katonai eszkalációt a Krímben, és súlyos aggodalmát fejezi ki amiatt, hogy az orosz parlament felhatalmazást adott erő alkalmazására Ukrajna területén.

A közös nyilatkozat felszólítja Oroszországot, hogy tartsa tiszteletben vállalt nemzetközi kötelezettségeit, az ENSZ alapokmányában lefektetett szabályokat, az 1994-ben Budapesten aláírt, biztonsági garanciákat tartalmazó orosz-amerikai-brit memorandumot és az 1997-es orosz-ukrán barátsági szerződést.

A nyilatkozat emellett arra is felszólítja Moszkvát, hogy vonja vissza csapatait bázisaikra, tartsa tiszteletben a fekete-tengeri flotta működését szabályozó jogi keretet, és tartózkodjon a további beavatkozástól Ukrajnában. (mti)

9:49 Az EU-országok külügyminiszterei hétfőn Brüsszelben, Ukrajna ügyében összehívott rendkívüli értekezletükön a NATO vasárnap esti állásfoglalásához hasonlóan minden bizonnyal elítélik majd Oroszország ukrajnai fellépését, és kiállnak Ukrajna szuverenitása, területi épsége mellett, de Moszkva elleni szankciókat valószínűleg nem hoznak – mondta nevének mellőzését kérő uniós diplomáciai forrás az MTI-nek.

Tájékoztatása szerint uniós körökben felmerült az a gondolat, hogy rendkívüli csúcstalálkozót is tartsanak kedden, de ez a jelek szerint – egyelőre legalábbis – lekerült a napirendről.

Az említett forrás felhívta a figyelmet arra, hogy a nagyobb uniós országok közül jelenleg Németország megnyilatkozásai tekinthetők a leginkább meghatározó súlyúnak az EU-álláspont kialakításakor. Utalt arra, hogy Angela Merkel német kancellár vasárnap a feszültség további élezésétől óvta Vlagyimir Putyin orosz elnököt, ugyanakkor pedig Frank-Walter Steinmeier, a német diplomácia irányítója John Kerry amerikai külügyminiszter azon felvetésével szállt szembe, hogy közösítsék ki az oroszokat a világ vezető nemzetgazdaságait tömörítő G8-as csoportból. Steinmeier szerint helyes lenne megőrizni ezt a kommunikációs csatornát az orosz vezetéssel.

EU-diplomaták egybevágó közléseiből arra lehet következtetni, hogy az uniós országok közül a németek, a franciák és az olaszok elsősorban a feszültség enyhítését tartják kiemelt célnak, míg a baltiak, a románok, a lengyelek és a britek úgy vélik, hogy nagyon határozott figyelmeztető jelzést kellene adni az oroszoknak. (mti)

22:42 Putyin vasárnap telefonon beszélt Angela Merkellel és azt mondta, Oroszország Ukrajnával szemben tett lépései teljes mértékben megfelelnek az ott kialakult rendkívüli helyzetnek. A beszélgetést Merkel kezdeményezte. Merkel aggódik, Putyin pedig szélsőségesen nacionalista erőkre hivatkozik, akik az orosz állampolgárokra nézve veszélyt jelentenek. (mti via index)

22:34 Nem növekedett Ukrajna határátkelőhelyein az országból kiutazó ukrán állampolgárok száma - közölte vasárnap az Ukrán Állami Határőrszolgálat sajtószóvivői irodája.

A határőrség szerint az ukrán állampolgárok nem hagyják el tömegesen az országot, az Ukrajnából kiutazók száma megfelel az átlagosnak - adta hírül a zik.ua lembergi hírportál.

A jelentés szerint az elmúlt 24 órában nem észleltek az ukrán határőrök megnövekedett utasforgalmat. Nem igazak tehát azok a hírek, amelyek szerint az ukránok tömegesen távoznának külföldre - állította a határőrszolgálat.

Korábban orosz médiumok azt jelentették, hogy az ukránok tömegesen hagyják el országukat és keresnek menedéket külföldön. (mti)

22:33 Ukrajna 24 megyéjéből 18-ban cserélte le a kormányzót, azaz a megyei állami adminisztráció vezetőjét Olekszandr Turcsinov ideiglenes államfő.

Eszerint új kormányzót nevezett ki Kárpátalján, valamint Zsitomir, Donyeck, Dnyipropetrovszk, Voliny, Vinnicja, Ivano-Frankivszk, Kijev, Kirovohrad, Luhanszk, Lviv, Mikolajiv, Poltava, Rivne, Szumi, Ternopil, Harkiv és Herszon megyébe.

A kelet-ukrajnai Donyeck megye új kormányzója Szerhij Taruta üzletember, a Donbassz Ipari Szövetség (ISD) társtulajdonosa, a Metallurh futballklub elnöke lett. A szintén kelet-ukrajnai Dnyipropetrovszk megye kormányzói tisztére Ihor Kolomojszkijt, Ukrajna jelenleg második leggazdagabb üzletemberét, számos vállalat tulajdonosát nevezte ki Turcsinov. Övé volt a tavaly csődbe ment AeroSvit ukrán légitársaság is.

Az állami adminisztráció élére Kijev megyében Volodimir Sandra, az állami katasztrófavédelmi szolgálat volt vezetője került, Zsitomir megyében pedig Szidor Kizin, a nacionalista Szabadság (Szvoboda) párt helyi szervezetének vezetője.

Ukrajna 27 közigazgatási területi egységből áll. Az országban 24 megye van, ezen kívül a Krími Autonóm Köztársaság és két megyei jogú város, Kijev és Szevasztopol. (mti)

22:25 Románia felkéri az Orosz Föderációt, függesszen fel minden katonai műveletet Ukrajna területén és térjen vissza a kétoldalú egyezmények előírásaihoz, amelyek az orosz flotta szevasztopoli állomásozását szabályozzák - jelentette ki vasárnap Traian Basescu államfő.

Az elnök szerint az Orosz Föderáció csapatai agressziót követnek el Ukrajna ellen. Úgy értékelte, hogy az Ukrajna függetlenségét és szuverenitását garantáló 1994-es budapesti memorandum aláíróinak - az Egyesült Államoknak, Nagy-Britanniának és Oroszországnak - kötelességük azonnal tárgyalásokat kezdeniük, hogy ismét érvényt szerezzenek a nemzetközi jognak.

Basescu vasárnap esti sajtóértekezletén úgy fogalmazott, hogy az ukrajnai válság nem jelent közvetlen veszélyt Románia függetlenségére és területi épségére, de egy újabb "befagyott konfliktus" megjelenése a Fekete-tenger térségében középtávon az egész régió stabilitását veszélyeztetné és Románia biztonságát is fenyegetné.

Basescu azt kérte az ukrajnai román etnikumú állampolgároktól, hogy továbbra se vegyenek részt erőszakos cselekményekben. Románia elismeri az új ukrán vezetés legitimitását, amelytől elvárja a nemzeti kisebbségek jogainak tiszteletben tartását - tette hozzá.

Az elnök kijelentette: Janukovics elvesztette a 2010-es választásokon szerzett legitimitását azáltal, hogy éles tölténnyel a civil lakosságba lövetett és elhagyta az országot egy nehéz helyzetben. Janukovicsnak mielőbb le kell mondania, hogy megkönnyítse a belső helyzet és az orosz-ukrán nézeteltérések rendezését - állapította meg Basescu.

Az Oroszország elleni esetleges szankciókat firtató kérdésre Basescu azt mondta, hogy Románia szövetségeseivel összhangban fog cselekedni. A jóindulatú szolidaritási nyilatkozatokon túl az elnök szerint Kijevnek elsősorban az lenne sürgős, hogy egyezményt kössön a Nemzetközi Valutaalappal és a Világbankkal, ezáltal megelőzze az ország fizetésképtelenné válását és finanszírozni tudja az ukrán állam gyors korszerűsítésére irányuló reformokat. (mti)

21:38 Hazaárulásért eljárást kezdeményeznek az átállt tengerészparancsnok ellen, írja a BBC.
20:03 Oroszországnak egyáltalán nem áll szándékában elszakítani a Krím félszigetet Ukrajnától, ez nem erről szól – mondta az orosz elnök szóvivője, Szergej Markov az Al Dzsazírának.

19:45 Oroszország ukrajnai beavatkozása ellen néhány százan tüntettek Moszkvában és Szentpéterváron vasárnap, míg a hatalom és az Ukrajnában élő oroszok támogatására több tízezer ember vonult fel a két nagyvárosban.

A Nemet a háborúra jelszavakkal és ukrán zászlókkal helyi idő szerint dél körül gyűltek össze a tiltakozók az orosz védelmi minisztérium egyik moszkvai épülete előtt. A rendőrség nagy erőkkel akadályozta meg az akciót.

Később a Vörös tér

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS