2024. február 29. csütörtök
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Felmosta a padlót Janukoviccsal a Putyin szócsöveként ismert újságíró

2014. február 20. 13:16, utolsó frissítés: 2014. február 25. 08:24

Ukrajna az államcsőd szélén billeg. A tömeggyilkossággal vádolt volt elnök meglepte a hatóságokat: senki nem gondolta, hogy épp ennyit lopott.


15:36 A legvadabb korrupciós félelmeket is felülmúlják azok a dokumentumok, melyeket megtaláltak Janukovics rezidenciáján – írja Twitteren Oliver Gregg, a France24 tudósítója. Például legalább 6 további palotája van a volt elnöknek Ukrajnában, ezek közül 4 a Krím-félszigeten.15:14 Az új ukrán hatóságok „fegyveres felkelés” eredményeképpen jutottak hatalomra – jelentette ki Dimitrij Medvegyev. Az orosz miniszterelnök szerint országa csak azután újítja fel a kapcsolatait Ukrajnával, miután ott „modern, normális kormány lesz hatalmon, mely az ukrn törvényeket és alkotmányt tiszteletben tartja”.

„Ha Kijevben Kalasnyikovot lóbáló, fekete maszkos emberek az új kormány, akkor azzal a kormánnyel nehezen fogunk együttdolgozni” – jelentette ki. Medvegyev szerint az ukrajnai orosz nagykövet visszahívása azt jelenti, hogy az orosz érdekek veszélyben vannak, a nagykövetségen dolgozó személyzet élete, egészsége pedig nem biztosított. (AP)


15:04 Az elkövetkező két évben 35 milliárd dollárnyi külső segítségre lesz szüksége Ukrajnának. A pénzügyi segély első részleteit egy-két héten belül folyósítani kellene – jelentette be az ukrán Pénzügyminisztérium.

A tárca képviselői hozzátették, egy donor-konferenciát szerveznek, ahova az IMF, az Egyesült Államok és az Európai Unió képviselőit várják. Az ukrán pénzügy az utóbbi napokban konzultációkat folytatott az Európai Unióval és az Egyesült Államokkal, valamint más országokkal egy makrogazdasági segélycsomagról.

Ukrajna az év hátralevő részében 6 milliárd dollárnyi adósságot kell törlesszen. (reuters)

14:39 Az oroszok többsége ellenzi Moszkva beavatkozását Ukrajna belügyeibe – derült ki az Oroszországi Társadalmi Véleménykutató Központ (VCIOM) legutóbbi felméréséből, amelyet a Kommerszant című napilap ismertetett hétfőn. (mti)

14:37 Több százan tüntetnek hétfő reggel óta Ungváron a városháza előtt Viktor Pogorelov polgármester lemondását követelve, míg Beregszászon Babják Zoltán polgármester és a város teljes vezetésének lemondására várnak a tiltakozók.

A kárpátaljai megyeszékhelyen hétfőre hívták össze a városi tanács (közgyűlés) rendkívüli ülését, amelyen a képviselőknek a polgármester további sorsáról kell szavazniuk. Mivel az ülésen nem jelentek meg a korábban Ukrajnában kormányzó Régiók Pártjának (PR) képviselői, ezért egyelőre nincs meg a szavazáshoz szükséges létszám. Az ülésteremben több tucat tüntető is tartózkodik, őket felszólították, ne sértegessék a megjelenő képviselőket, hogy megszavazhassák a város vezetőjének lemondatásáról szóló határozatot.

Viktor Pogorelov lemondását három hónapja követelik az ungvári tüntetők, de eddig csak annyit sikerült elérniük, hogy a polgármester kilépjen a PR-ből. A múlt héten kijelentette, hogy csak akkor távozik posztjáról, ha PR-többségű városi önkormányzat leváltja.

Pogorelovot a tüntetők hivatali hatalommal való visszaéléssel, korrupcióval és a város vagyonának saját zsebre történő kiárusításával vádolják. Villájára szombat éjjel ismeretlenek gránátot dobtak.

Beregszászon is rendkívüli ülést tart hétfőn a városi tanács. A testület ülésének kezdete előtt benyújtotta lemondását a polgármester két helyettese, a hivatal jegyzője és a városi újság főszerkesztője.

A város és a hozzá tartozó járás vállalkozói korábban bejelentették, hogy megtagadják adóik befizetését, ha nem mond le Babják Zoltán polgármester és a város egész vezetése.

Ungváron hétfő virradóra ismeretlenek Molotov-koktélt dobtak az Ungvári Nemzeti Egyetem (UNE) rektorhelyettesének, egyben a korábbi hatalom mellett elkötelezett közszereplőnek a házára. Az UNE diákjai az utóbbi napokban többször tüntettek az egyetem vezetésének, mindenekelőtt Fegyir Vascsuk rektornak a lemondását követelve.

Az 1990-es évek elejének privatizációja során meggazdagodott hatalompárti Vascsukot néhány hónapja nevezték Kárpátalja legnagyobb és legrégibb felsőoktatási intézményének az élére, alig titkoltan azzal a céllal, hogy elejét vegye a diákság megmozdulásainak, és biztosítsa a PR támogatottságát a megyeszékhelyen. (mti)

14:31 Továbbra is nagy a kockázata az ukrán államcsődnek, amely azonban elkerülhető, ha sikerül időben megállapodni egy új külső pénzügyi csomagról a nagy valószínűséggel kieső orosz kötvényvásárlási program helyett – vélekedtek hétfői helyzetértékeléseikben londoni pénzügyi elemzők. (mti)

14:28 Viktor Janukovics ukrán elnök elárulta népét, amikor elmenekült Kijevből – jelentette ki az orosz állami televízió vasárnap esti hírmagazinjában egy neves orosz televíziós újságíró. Kiszeljov a számos televíziós és rádiócsatornát működtető orosz állami VGTRK társaság főszerkesztő-helyettese, akit december elején az Oroszország Ma névre keresztelt, márciusra létrehozandó állami médiavállalat új vezetőjévé nevezett ki Vlagyimir Putyin elnök. A Kremlhez hű újságíró kategorikus kijelentéseiről és konzervatív nézeteiről ismert.

Kiszeljov szerint Ukrajna esetében az államiság végéről lehet beszélni. Egy állam fő feladata az állampolgárok biztonságának szavatolása. Ha ezt egy állam nem teljesíti, akkor az az állam nem létezik – állapította meg.

„A Nyugat az Nyugat, de egy államfő mindig alapvető felelősséget visel országáért. Viktor Janukovics az összes elnöki jogkörök birtokában köteles lett volna biztosítani az ország stabilitását, megszüntetni a szakadást, csírájában elfojtani a szélsőségességet” – mondta.

„Janukovics nemcsak egy működő állami stratégiát nem volt képes kidolgozni, hanem még az ország valódi nemzeti érdekeit sem tudta megfogalmazni” – folytatta a műsorvezető, akit Putyin februárban érdemrenddel tüntetett ki, és akinek a műsorát azért nézik, mert az ott elhangzottak a Kreml politikáját tükrözik, s azt jelzik, hogyan szeretné láttatni a kormány a világ eseményeit.

„Az csak látszat volt, hogy Janukovics összezavarodott. Valójában igenis intézkedett. Az eredmény: valódi hazaárulás. Elárulta az ukrán népet, partnereit, sőt – ami az aljasság mélypontja – saját rendőrségét is” – mondta Kiszeljov.

„A következmények visszafordíthatatlanok. Ukrajna egy lépésre van a szakadástól, és talán már át is lépte a polgárháború küszöbét” – folytatta. „Janukovics Ukrajnában nem politikai tényező többé. Amit hátrahagyott, az az anarchia” – állapította meg végül Kiszeljov.

Dmitrij Kiszeljov szavai a fő orosz televíziós csatornán arra utalnak, hogy Moszkva aligha próbálkozik Janukovics hatalomba való visszahelyezésével. (mti)14:13 Nyugalom van a Majdanon, az áldozatokra emlékeznek.

13:55 Facebookon tette közzé Arsen Avakov ideiglenes belügyminiszter azt a dokumentumot, mely Janukovics eddigi útják követi. Az idővonal szerint tegnap este 23 órakor a Krím-félszigeten, a balaklavai magánrezidenciáján tartózkodott a volt elnök.

Ott összegyűjtötte testőreit, és megkérdezte tőlük: ki tart velem? Néhányan visszaléptek, mire Janukovics felmentette őket a további szolglat alól. Ezután a volt elnök maradék testőreivel 3 autóba szállt, és elhajtott. Ezután minden kommunikáció megszakadt velük.13:46 Kiürítették Ukrajna kincstárát – mondta hétfőn Arszenij Jatszenjuk. A Batkivsina párt vezére nem is volt hajlandó megosztani a „hihetetlen” költségvetési deficit valós számadatait, mindenesetre az állami fizetések már a hónap végén késni fognak 10 napot.

A pénzügyminiszter szerint Ukrajna pénzügyi helyzete „komplex, de ellenőrizhető”, és éjjel-nppal dolgoznak a pénzügyi tárcánál valamint a jegybanknál a helyzet kezelésén. (interfax)

13:39 Balaklavában, egy Krím-félszigeti kikötővárosban tartózkodott Janukovics a közelmúltban – állítják a hatóságok.

13:15 A Twitteren terjed, hogy állítólag egy donyecki kolostor pincéjében bújkál Janukovics.

13:02 Ellenzéki szerepet vállal a Régiók Pártja – jelentette be Oleksandr Jefronov frakcióvezető. A Régiók Pártja frakcióból 77 honatya lépett ki az elmúlt napokban, de 130 honatyával még így is az ukrán parlament legnagyobb frakciójának számít. Jelenleg 121 független képviselő van az összesen 450 fős törvényhozásban. (kyiv post)

12:53 Janukovics eltűnt – jelentette ki az ideiglenes ukrán belügyminiszter. Mint ismeretes, volt elnök ellen tömeggyilkosság gyanújával állítottak ki elfogatóparancsot hétfőn délelőtt.

10:34 Az EU kész aláírni egy új kereskedelmi megállapodást Ukrajnával, amint az új ukrán kormány megalakul – jelentette ki az Európai Bizottság kereskedelmi biztosa, Karel De Gucht vasárnap a Sky News brit hírtelevíziónak. „Először azonban egy stabil (ukrán) kormányra van ehhez szükségünk, amely demokratikus döntést hoz erről” – tette hozzá az uniós tisztviselő. (mti)

10:31 Ukrajna továbbra is „kétségbeejtően nehéz” gazdasági helyzetben van, és a Nyugat a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) és egyéb szervezetekkel együttműködve elejét tudja venni e helyzet további súlyosbodásának, fontos azonban, hogy Oroszország ezt ne akadályozza meg – mondta vasárnap William Hague.

A brit külügyminiszter a BBC televízió politikai magazinműsorában kijelentette: London folyamatos kapcsolatban áll az orosz kormánnyal, amelyet igyekszik meggyőzni arról, hogy Oroszországnak is érdeke, ha Ukrajna szabadabban tud kereskedni az Európai Unióval. Különösen fontos lenne ebből a szempontból, hogy ha összeáll egy gazdasági segélyprogram, azt Oroszország ne próbálja megtorpedózni, hanem inkább támogassa, és működjön együtt végrehajtásában – hangsúlyozta Hague.

Arra a riporteri kérdésre, hogy lát-e esélyt „orosz tankok Ukrajnába vezénylésére” az Ukrajna keleti országrészében élő, jórészt oroszpárti lakosság megvédése címén, a brit külügyminiszter kitérően azt mondta: London nem tudja, hogy mi lesz Oroszország következő reakciója, viszont egy ilyen lépés, és általában a „rendkívüli mértékű külső nyomásgyakorlás” az orosz érdekeket sem szolgálná. (mti)

10:26 Letartóztatási parancsot állítottak ki Janukovics nevére – jelentette be az ideiglenes belügyminiszter. A volt elnököt a Kírm-félszigeten látták utoljára. (AP)

10:23 A dél-ukrajnai Odesszában vasárnap utcára vonultak a "Jevromajdan" elnevezésű kijevi tüntetéssorozat ellenzői és hívei egyaránt. Eközben a krími Kercsben zavargásokba torkollott az oroszbarát tüntetés.

A változásokat ellenző odesszai politikai erők mintegy háromezer híve vonult a második világháborús, Ismeretlen matróz emlékművéhez, ahol virágokat helyeztek el az örökmécsesnél. A demonstrálók az „Odessza hős város”, „Odessza orosz város” jelmondatokat skandálták, illetve Julija Timosenkót, az előző nap szabadon bocsátott volt kormányfőt szidalmazták. Helyszíni jelentések szerint a megmozduláson résztvevők közül többen botokkal felfegyverkezve és arcukat eltakarva jelentek meg.

Az EU-párti tüntetők – mintegy másfél ezren – eközben a város egy másik pontján gyűltek össze, hogy gyászszertartáson emlékezzenek meg a Kijevben elesett áldozatokról. A beszámolók szerint a „Jevromajdan” támogatói közül is többen maszkot viselnek és botokkal vannak felfegyverkezve.

A Krím-félszigeten az orosz határnál lévő Kercs városában a „Majdan-ellenes” tüntetők a polgármesteri hivatal előtt letépték a zászlórúdról az ukrán lobogót, és orosz zászlót húztak fel a helyére. A néhány százra becsült résztvevő Oroszországot és a Berkut rohamrendőri egységet éltette, és fasizmusellenes jelszavakat skandált. Az ukrán zászló megmentésére sietők és a tüntetők között dulakodás tört ki, a nemzeti lobogó elszakadt. A rendőrök körbevették a tüntetőket, de egyelőre nem léptek fel ellenük.

A Krím-félsziget déli részén fekvő Szevasztopolban, ahol az orosz fekete-tengeri hadiflotta támaszpontja van, Moszkva-barát pártok és szervezetek felhívására mintegy kétezren gyűltek össze orosz zászlókat lengetve, hogy elítéljék „a Kijevben hatalomra került fasisztákat”. Egy szónok autóval járta a várost, hangosbeszélőből azt harsogva, hogy „Kijevben a fasiszták vették át a hatalmat”. Más szónokok azt bizonygatták, hogy az új hatalom meg akarja fosztani jogaiktól és állampolgárságuktól az orosz ajkú ukránokat.

Az ország keleti részén, a Donyeck megyében lévő Mariupolban a Vitalij Klicsko vezette Ütés (UdAr) párt helyi szervezetének vezetője arról számolt be, hogy a Viktor Janukovics mögött álló Régiók Pártjának radikális hívei és „tyituskók”, azaz felbérelt provokátorok „élezik a helyzetet” a városban.

Vasárnap mindkét tábor megmozdulást szervezett. Az ellenzéki politikus közölte, hogy a „Majdan-ellenes” táborból mintegy hatszáz „tyitusko” érkezett a kijevi főtérrel szimpatizálók demonstrációjának helyszínére a rendezvény befejeződése után, ahol akkor még legalább 150-en tartózkodtak.

Beszámolója szerint a „Majdan-ellenesek” igen agresszíven viselkedtek. „Halál a fasisztákra!”, „Adjatok fegyvert, megöljük a majdanosokat!” – kiabálták. (mti)

10:16 Az EU akár 20 milliárd eurónál is nagyobb összegű támogatást adhat Ukrajnának, ha az ország teljesít bizonyos feltételeket – közölte egy név nélkül nyilatkozó EU-forrás. A több nemzetközi hírügynökség által idézett forrás szerint a korábban belső EU-iratokban szereplő 20 milliárd euró „ma már nagyon konzervatív becslésnek minősíthető”, és az adott körülmények között a tagállamok akár sokkal több pénzt is adhatnak.

A kilétének titokban tartásához ragaszkodó uniós tisztségviselő hangsúlyozta azonban, hogy az EU, miközben igyekszik „a lehető legtöbb rugalmasságot és kreativitást mutatni”, azt is látni kívánja, hogy Ukrajnában berendezkedett kormányzat működik, és „adottak a garanciák arra, hogy az európai adófizetők pénzét nem fogják eltékozolni”.

Az elmúlt napokban, amikor már érlelődött az ukrajnai hatalmi fordulat, uniós tisztségviselők – konkrét összeg említése nélkül – többször beszéltek egy Ukrajnának felajánlandó pénzügyi csomag igényéről, de ehhez rendszerint hozzátették, hogy a pénz jelentős részét nem az EU-nak, hanem a Nemzetközi Valutaalapnak (IMF) kellene előteremtenie. Az IMF rendszerint kemény takarékossági intézkedéseket és gazdasági, illetve költségvetési szerkezeti reformokat követel a kedvezményes kamatozású hitelnyújtás fejében. (mti)

10:10 A volt kormánypárti képviselők életének és testi épségének védelmét kérte vasárnap az ellenzék irányítása alá került belügyminisztériumtól és az ukrán biztonsági szolgálattól (SZBU) Szerhij Tihipko, a Régiók Pártjának egyik befolyásos képviselője.

„A visszaélések és bűncselekmények elkövetőit a bíróságoknak kell megbüntetniük. Ukrajna demokratikus ország, ahol nem szabad, hogy az embereket politikai nézeteik miatt üldözzék. Elfogadhatatlan mindenféle diszkrimináció. Még kevésé elfogadhatatlan a párt tagjai elleni alaptalan erőszak" – hangoztatta a politikus.

Tihipko emellett kifejtette azon véleményét, hogy mindkét oldalon mindenkit meg kell büntetni, aki „átlépte a törvény, az erkölcs és az emberiesség határait”, de kizárólag törvényes keretek között. (mti)

10:06 Kijevbe utazik hétfőn Catherine Ashton. Az Európai Unió külügyi főképviselője arról tárgyal majd, hogyan támogatná az Európai Unió a politikai válság tartós megoldását és a gazdaság stabilizálását.

A kommüniké szerint az Európai Unió szorosan nyomon követi az eseményeket, minden felet felszólít, hogy folytassanak lényegi, minden érintett bevonásával folyó párbeszédet, amely tartós megoldáshoz vezet, védjék meg Ukrajna területi egységét és integritását, és biztosítsák Ukrajna polgárai számára, hogy stabil, prosperáló és demokratikus országban élhessenek.

Miután az ukrán parlament megfosztotta hatalmától Viktor Janukovicsot, Julija Timosenko pedig visszanyerte szabadságát, Catherine Ashton szombat éjjel az ukrán válság minden érintettjét felelősségteljes viselkedésre szólította fel.

Ashton hangsúlyozta, hogy a válság hosszú távú megoldásához Ukrajnának alkotmányos reformra van szüksége, egységkormányt kell alakítani és meg kell teremteni a demokratikus választások megtartásához szükséges feltételeket.

„Mindenkit felszólítok, hogy tartsa be a jogállamiság szabályait és az alkotmányt” – közölte Ashton. (mti)

10:02 Orosz-párti tüntetők csaptak össze kormányellenes demonstrálókkal Ukrajna déli és keleti részén. (euronews)

17:40 Az ukrán parlament Olekszandr Turcsinov házelnököt bízta meg vasárnap az államfői feladatok ellátásával az új államfő hivatalba lépéséig. Turcsinov még házelnökként utasította az ukrán törvényhozás képviselőcsoportjainak vezetőit, hogy keddig állapodjanak meg az új parlamenti többségről és a „nép bizalmát élvező” új kormány összetételéről.

Olekszandr Turcsinovot Julija Timosenko volt kormányfő "jobb kezeként" tartják számon. Elemzők szerint főként szervezőkészségével tűnt ki a politika szereplői közül. A 2012 őszén tartott parlamenti választásokon a Haza (Batykivcsina) párt kampányfőnökeként tevékenykedett.

17:36 Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) vezetői önkényesen elhagyták szolgálati helyüket, kikapcsolták telefonjaikat és valahol bujkálnak – mondta az ukrán parlamentben Valentin Nalivajcsenko, az ukrán titkosszolgálatok tevékenységének ellenőrzésével egy napja megbízott ellenzéki politikus a Rosszija 24 állami hírtelevízió tudósítása szerint.

Az egész ország irányítás nélkül maradt, és a fontos objektumok, beleértve a nukleáris létesítményeket és a Dnyeper-folyón lévő vízerőművet, védelem nélkül vannak – idézte Nalivajcsenko szavait az orosz hírtévé. A politikus azt kérte az ukrán törvényhozástól, kötelezze az SZBU vezetését arra, hogy térjen vissza a helyére. (mti)

17:33 Az ukrán parlament eltörölte a 2012-es nyelvtörvényt, amellyel megszűnt az orosz nyelv regionális státusa. A döntés egyben a kárpátaljai magyarokat is sújtja.

Arszenyij Jacenyuk, a Haza párt frakcióvezetője úgy nyilatkozott, hogy semmi sem fenyegeti az ukrajnai oroszajkú kisebbséget, mert ők az alkotmány védelmét élvezik. Oleh Tyahnyibok, a nacionalista Szabadság párt vezetője kijelentette, hogy a jogszabályt súlyos törvénysértéssel fogadták el, és ígéretet tett egy új, mindenkit kielégítő nyelvtörvény kidolgozására.

Gajdos István, az ukrán parlament egyetlen magyar képviselője határozottan elutasította a kisebbségi nyelvtörvény eltörlését, továbbá személyesen Orbán Viktor miniszterelnök és Martonyi János külügyminiszter közbenjárását kérte az ukrajnai magyar kisebbség jogainak védelme érdekében.

A két éve, augusztus 10-én életbe lépett jogszabály hivatalosan engedélyezte a kétnyelvűséget azokban a régiókban, ahol az adott nemzeti kisebbség lélekszáma meghaladja a lakosság tíz százalékát. A magyar nyelvet így Kárpátalján a nagyobb települések közül Beregszászon ismerték el hivatalosan regionális nyelvnek. (mti)

10:37 A tüntetőket hősöknek nevezve a tiltakozások folytatására, valamint Viktor Janukovics elnök felelősségre vonására szólított fel Julija Timosenko volt ukrán kormányfő szombat este a Majdanon.

Az ukrán ellenzék aznap szabadon engedett vezéralakja kerekes székben ülve szólt a Janukovics hatalomból való távozását követelő több tízezres tömeghez.

„Hősök vagytok, ti vagytok a legjobb dolog Ukrajnában” – mondta felfokozott hangvételű felszólalásában. A tüntetőket arra buzdította, hogy maradjanak a téren, és tartsanak ki a végsőkig. „Ha valaki azt mondja, hogy befejeztétek küldetéseteket, és hazautazhattok, s a többit majd mások folytatják helyettetek, ne higgyétek el egyetlen szavát sem! Addig, amíg végig nem viszitek az ügyeteket az utolsó lépésig, senkinek nincs joga elmenni innen. Azért, mert ti változtattatok meg mindet. Nem a politikusok, nem a képviselők és a nem a külvilág. Senki rajtatok kívül ezt nem tudta volna véghezvinni” – hangsúlyozta.A politikus arra szólította fel a népet, hogy Viktor Janukovics elnököt és a környezetéhez tartozó embereket „hozzák a Majdanra”. Leszögezte, hogy a nép nem bocsátja meg a vérontást, és a felelősök a „legkegyetlenebb” büntetésben részesülnek majd. „Évszázados szégyen lenne, ha megbocsátanánk nekik” – hangoztatta Timosenko.

Az ellenzéki politikus kijelentette: garantálja, hogy mindent tudni fog a kulisszák mögött folyó politikáról. „Kezeskedem azért, hogy senki ne áruljon el benneteket” – szögezte le.

Kijevbe érkezve a sajtónak adott első interjújában könnyes szemmel jelentette ki: „A legnagyobb boldogság számomra egy bűnözők nélküli, új Ukrajnába érkezni”. Szavai szerint csak egy dologra vágyik, hogy az új vezetés, amelyet „a legjobb emberek, a legjobb hazafiak” vérük és életük árán segítenek hatalomra, semmilyen körülmények között ne ismételjék meg azt, amit a nép által megdöntött diktatórikus hatalom elkövetett.

„A legfontosabb, hogy méltóvá váljunk azoknak az emlékéhez, akik életüket áldozták” – jelentette ki Timosenko.

A volt kormányfő több mint két év után nyerte vissza szabadságát szombaton, miután a parlament határozatot hozott szabadlábra helyezéséről. Timosenkót 2011-ben ítélték el hét év börtönbüntetésre, azért mert miniszterelnökként Ukrajna számára a Janukovics-vezetés szerint előnytelen gázszerződést kötött Oroszországgal. Az ellenzék, valamint az Európai Unió is politikai indíttatásúnak minősítette azonban az ítéletet. (mti)

10:35 A Jobboldali Szektor ultraradikális csoport este bejelentette, hogy Viktor Janukovics leváltása ellenére sem szünteti be a tüntetéseket és nem oszlik fel. Hangsúlyozta, hogy még nem jött el az ünneplés ideje. (mti)

10:33 A Donyeck megyei hatóságok az ukrán-orosz határon feltartóztatták Viktor Psonka leváltott főügyészt és Olekszandr Klimenko jövedéki és adóügyi minisztert, akik fegyveres testőrök kíséretében próbálták elhagyni Ukrajnát. (mti)

10:21 Janukovics megpróbálta lefizetni a határőröket, hogy a donyecki repülőtérről felszállhasson a repülője – jelenti az Interfax. A repülő tervezett úticélja ismeretlen, mivel a pilóta nem jelentette be az útvonalat.

Miután a határőrök nem engedélyezték a felszállást, két páncélozott autó érkezett a repülőtérre. A volt elnök egyik autóban elhagyta a repülőteret, és úgy tudni, jelenleg Harkivben van.

10:14 Nikolai Azarov volt miniszterelnök Oroszországba menekült. (interfax)


10:12 Az első felvétel Julija Timosenkóról, amint megérkezik a kijevi repülőtérre.

23:12 Janukovics Harkivban van, nehéz helyzetben: egyetlen ország sem fogadja be, és Putyin orosz elnök sem segíti – így egy, jól értesült forrásokra hivatkozó bejegyzés a Facebook Euromaidan csoportjában. Nem kizárt, hogy Janukovicsot hamarosan letartóztatják.23:09 Megérkezett szombat este Kijevbe Julija Timosenko volt ukrán kormányfő, aki néhány órával korábban nyerte vissza szabadságát. A helyszíni jelentések szerint a repülőgép a kelet-ukrajnai Harkivból a kijevi Zsuljani repülőtéren landolt Timosenkóval a fedélzetén. (mti)

23:07 Ellentmondásos hírek jelentek meg Viktor Janukovics hollétéről: az egyik ukrán televízió szombaton meg nem nevezett forrásra hivatkozva arról adott hír, hogy az ukrán elnök Oroszországba repült, más források szerint viszont nem sikerült elhagynia az országot, a határőrök feltartóztatták és most Donyeckben van.

Olekszandr Turcsinov házelnök közben bejelentette, hogy a Donyeck megyei hatóságok az ukrán-orosz határon feltartóztatták Viktor Psonka leváltott főügyészt és Olekszandr Klimenko jövedéki és adóügyi minisztert, akik fegyveres testőrök kíséretében próbálták elhagyni Ukrajnát.

Az ukrán határszolgálat pedig megerősítette, hogy elhagyta az országot és Oroszországba távozott Viktor Janukovics elnök két hű embere, Mihail Dobkin, a harkivi adminisztráció vezetője, valamint Hennagyij Kernesz, a kelet-ukrajnai város polgármestere. (mti)

23:05 Vége van Viktor Janukovics elnökségének – állapította meg az orosz törvényhozás külügyi bizottságának elnöke szombaton. Alekszej Puskov a Twitteren azt írta: Janukovics Kijev melletti „rezidenciájára bárkit beengednek, ő elmenekült, az őrség elmenekült, a személyzet szétszéledt. Az elnök működésének sajnálatos vége (ez)”.

Az ukrán elnököt a kijevi törvényhozás szombaton elmozdította tisztségéből, és előrehozott elnökválasztást írt ki május 25-re. Janukovics előzőleg egy tévényilatkozatában közölte, hogy nem hajlandó lemondani tisztségéről, államcsínynek minősítette a kijevi eseményeket és illegitimnek nevezte a parlament döntéseit. (mti)

19:07 Janukovics Oroszországba akart repülni, de megakadályozták – írja Twitteren az AFP.

18:19 Julia Timosenko szabad, és Kijev fele tart. A május 25-i elnökválasztásokon is indulna.18:17 Szergej Lavrov szerint az ukrán ellenzék nem tartja be a pénteken aláírt megállapodást. Az orosz külügyminiszter német, francia és lengyel kollégájával szombaton folytatott telefonbeszélgetésében súlyos aggodalmának adott hangot amiatt, hogy az ukrán ellenzék nem teljesíti az ukrajnai politikai válság rendezéséről pénteken Viktor Janukovics elnökkel aláírt megállapodást.„Az ellenzék nemcsak hogy nem teljesítette egyetlen kötelezettségét sem, de újabb követelésekkel áll elő. A fegyveres szélsőségesek és pogromisták vezette ellenzék cselekedetei közvetlen veszélyt jelentenek Ukrajna szuverenitására és alkotmányos berendezkedésére” – hangoztatta az orosz külügyminiszter. Felszólította Németországot, Lengyelországot és Franciaországot, hasson oda, hogy az ukrán ellenzék azonnal teljesítse a február 21-i megállapodást. (mti)17:33 Leváltotta az ukrán parlament Janukovicsot. A bizalmatlansági indítványt a 450 fős radából 328 képviselő szavazta meg, ez azt jelenti, hogy még a Janukovics mellett álló Régiók Pártjából és több tucatnyian szavaztak a döntésre, május 25-én lesznek az előrehozott választások. (index)17:25 A védelmi miniszter bejelentése szerint az ukrán hadsereg nem fog részt venni a konfliktusban.15:58 Janukovics nem mond le. Számos twitterező szerint az elnök Harkovban, egy helyi televízióban beszélt erről. A hír egyelőre a Twitteren terjed, a nagy hírügynökségek nem erősítették meg.

13:54 A parlament megszavazta Julia Timosenko azonnali szabadlábra helyezését.13:02 A Vitalij Klicsko vezette ellenzéki Ütés (UDAR) párt Viktor Janukovics lemondását követelő határozati javaslatot terjesztett parlament elé. Klicsko azt hangoztatta a törvényhozás rendkívüli ülésén, hogy az ukránok számára az egyetlen lehetőség az előrehozott elnökválasztás megrendezése május 25-ig. „Ma (Janukovics) elhagyta Kijevet. Ukránok millió számára az egyetlen lehetőség az előre hozott elnökválasztás” – hangoztatta az Udar elnöke. (mti)

13:00 Viktor Janukovics hollétével kapcsolatosan továbbra ellentmondásos hírek érkeznek. Az államfő péntek éjjel hagyta el Kijevet, állítólag azért, hogy Harkivban részt vegyen pártja délkelet-ukrajnai szervezeteinek kongresszusán. Míg a de jure kormányzó Régiók Pártjának egyes politikusai azt közölték, hogy Janukovics már Harkivban van, az ottani repülőtéren cáfolták, hogy leszállt volna ott az elnöki gép.

A biztonsági szolgálat egyik magas rangú illetékese azt mondta a Reutersnek, hogy Janukovics még Ukrajnában van, de nem volt hajlandó elárulni, hogy pontosan hol.

A Kijev melletti elnöki rezidencián mindenesetre nincs Janukovics, és egy ukrán tévécsatorna újságírói szabadon besétálhattak a hatalmas épületbe. A rezidencia őrei kalauzolták őket, és azt mondták, hogy bárki felkeresheti az elnöki rezidenciát, csak ne fosztogassanak. (mti)

12:57 A belügyi csapatok parancsnoksága közleményében tájékoztatott szombaton arról, hogy a közrendre ügyelő katonák a parlamenti csütörtöki határozatával összhangban visszatértek laktanyáikba.

A kijevi tüntetők szombatra reggelre teljes ellenőrzésük alá vonták az egész fővárost, beleértve a kormányzati negyedet, a parlament, az elnöki és a miniszterelnöki hivatal, illetve a belügyminisztérium épületét is – közölte Andrij Parubij, az ellenzéki Haza (Batykivscsina) párt képviselője, a Majdan „ellenállási” parancsnoka.

Parubij azt üzente a rendőröknek, hogy csatlakozhatnak a kormányzati negyedben járőröző ellenzékiekhez, mindnyájan átállhatnak a tiltakozók oldalára, de ki kell tűzniük világoskék-sárga szalagot (ezek az ukrán nemzeti lobogó színei). (mti)12:52 Megerősítették a fegyverraktárak védelmét az ukrán hadsereg Kárpátalján állomásozó egységei, de a csapatok semmilyen mozgást nem végeznek – nyilatkozta Ivan Vaszilcjun ezredes, a kárpátaljai hadkiegészítő parancsnoka az ungvári Kárpáti Igaz Szó című lap szombaton megjelent számának.

Az ezredes cáfolta azokat a híreket, amelyek szerint mozgósítanák a hadsereg Kárpátalján állomásozó egységeit. Közölte: minden a megszokott rendben, a terveknek megfelelően zajlik, nem lépett életbe semmilyen rendkívüli parancs, de megerősítették a fegyverraktárak védelmét.

Arra a hírre reagálva, hogy Kárpátalján többen katonai behívót kaptak, a parancsnok kifejtette: ebben nincs semmi rendkívüli, hiszen az ukrán hadügyminisztérium a sorkatonai szolgálat megszüntetését – az előzetes tervekkel szemben – még a múlt év októberében 2017-re halasztotta.

De csak azokat a fiatalokat sorozzák be, akik megfelelnek az utóbbi időben megszigorított minden követelménynek, és vállalkoznak a szolgálatra – emlékeztetett a kárpátaljai hadkiegészítő parancsnoka. (mti)

12:49 Vlagyimir Putyin azonnali intézkedéseket sürgetett az ukrajnai helyzet stabilizálása érdekében a Barack Obama amerikai elnökkel telefonon folytatott beszélgetés során - közölte szombaton az orosz államfő sajtószolgálata.

A beszélgetést Washingtonból kezdeményezték. Az orosz és az amerikai elnök az ukrán államfő és az ellenzéki pártok vezetőinek politikai rendezésről szóló kijevi megállapodását követően beszélt egymással.

Az orosz államfői hivatal közlése szerint Vlagyimir Putyin azt is hangsúlyozta a telefonbeszélgetés során Barack Obamának, hogy most „a radikális ellenzékkel való munkára kell összpontosítani”, amely miatt szerinte az ukrajnai szembenállás rendkívül veszélyes határig jutott el. (mti)

11:15 Sehol nincsenek rendőrök Kijev belvárosában: fél órán keresztül autózva egy közlekedési rendőrt sem látni – írja Twitteren egy kijevi.

11:11 Az ukrán kormány tagjainak többsége elhagyta munkahelyét és ismeretlen helyre távozott, ezért az egyetlen legitim hatalmi intézmény jelen pillanatban a törvényhozás – jelentette be szombaton a parlamentben az ellenzéki Haza párt egyik képviselője.

Olekszandar Turcsinov szerint ilyen körülmények között a parlamentnek kötelessége átvállalnia a teljes felelősséget az ország helyzetérért, azonnali hatállyal hozzá kell látnia a hatalmi jogkörök gyakorlásához. Turcsinov arra tett javaslatot, hogy a parlament nevezzen ki ügyvezető kormányfőt és belügyminisztert.

Közben indoklás nélkül benyújtotta lemondását Igor Kaletnik parlamenti alelnök – ezt a törvényhozás másik alelnöke, Ruszlan Kosulinszkij jelentette be. Előzőleg arról is tájékoztatta a képviselőket, hogy betegsége és gyógykezelése miatt lemondott Volodimir Ribak házelnök is. (mti)10:56 Szabadon bemehetnek újságírók Janukovics rezidenciájába.

10:51 Már több, mint 10, Régiók Pártja színeiben megválasztott honatya mondott le párttagságáról.

10:29 Az ukrán parlamentben akár már a mai nap folyamán szavazhatnak arról, hogy vádat emelnek-e Janukovics ellen. A parlamentben plenáris ülés zajlik, egyes híradások szerint öt honatya lépett ki a Régiók Pártjából, a házelnök és a helyettese lemondott.

10:17 Janukovics elnöki rezidenciája zárva, alig pár őrt látni. A tüntetők ellenőrzés alatt tartják az egész kormányzati negyedet. (bbc)

10:08 Továbbra is spekulálnak Twitteren: senki nem látta Janukovicsot a harkovi repülőtéren.

10:03 Lejárt a tüntetők által tegnap este megszabott, Janukovics lemondását követelő ultimátum ideje. Egyelőre csend van.09:55 Egy krími különleges belügyi osztag orvlövészei gyanúsíthatók a kijevi tüntetők elleni orvtámadásokkal; a kommandós egységet személyesen Sztaniszlav Suljak, az ukrán belügyi alakulatok parancsnoka hozta létre – közölte Hennagyij Moszkalj, a parlament szervezett bűnözéssel és korrupcióval foglalkozó bizottságának helyettes vezetője, akit szombaton idézett az UNIAN hírügynökség.

Moszkalj szerint erről szóló bizonyítékok kerültek a rendvédelmi szervek kijevi jogsértéseit vizsgáló parlamenti tényfeltáró bizottság birtokába. Az osztag az ukrán belügyi csapatok krími igazgatóságának alárendeltségében áll, és Szerhij Aszavaljuk ezredes a parancsnoka. A kommandó fegyvereseiről videofelvételeket készítettek újságírók, és felvették a rendőrségi rádiófrekvencián elhangzott beszélgetéseiket is.

A belügyi csapatok parancsnoksága 80 darab brit gyártmányú mesterlövész-fegyvert szerzett be az osztagnak – közölte Moszkalj, aki arra kérte az ukrán főügyészt, hogy indítson nyomozást az ügyben. (mti)

09:47 Janukovics Harkovban van, és onnan Oroszország fele tart – írja az orosz glavcom.ua.

09:38 Az elnöki hivatal üresnek tűnik, a kapuk bezárva, a rohamrendőrök nincsenek jelen. A tüntetők gyülekeznek – írja Twitteren a BBC tudósítója.09:07 Ukrajna-szerte 32 Lenin-szobrot döntöttek le az elmúlt 24 órában a tüntetők.

9:02 A Függetlenség téri tüntetők új, megerősített barikádok mögé vonultak, és nem szándékoznak feladni a tiltakozást. (kyiv post)08:43 Janukovics állítólag elmenekült. Az AOJ92C jelzésú Airbus A318-asa az éjszaka folyamán elhagyta Ukrajnát, és az Egyesült Arab Emirátusok Fujairah repülőterén szállt le. Egyelőre nem tudni, hogy az elnök a repülőgép fedélzetén volt-e vagy sem.

8:40 Fehéroroszországba szökött állítólag Vitalij Zaharcsenko leváltott ukrán ügyvezető belügyminiszter - jelentette szombat reggel az UNIAN ukrán hírügynökség.

Zaharcsenko szökéséről Tetjana Mokridi ellenzéki aktivista tájékoztatott a Facebook közösségi portálon. Előzőleg Andrij Parubij, az ellenzéki Haza (Batykivscsina) párt képviselője, a Majdan "ellenállási" parancsnoka is azt mondta: olyan információi vannak, hogy a belügyminiszter kísérletet tesz az ország elhagyására. Az ukrán parlament pénteken mentette fel Zaharcsenkót azzal az indokkal, hogy ő a felelős a tüntetők elleni brutális fellépésért és civilek haláláért. Az ügyvezető belügyminiszter túllépte hatáskörét, törvénytelen, alkotmányellenes parancsokat adott, amelyek emberek halálához vezettek. (mti)

Február 22., 8:37 A kijevi tüntetők szombatra virradóra teljes ellenőrzésük alá vonták a kormányzati negyedet, a parlament, az elnöki és a miniszterelnöki hivatal, illetve a belügyminisztérium épületét is - közölte Andrij Parubij, az ellenzéki Haza (Batykivscsina) párt képviselője, a Majdan "ellenállási" parancsnoka.

Az UNIAN hírügynökség szerint Parubij a kijevi központi téren elhelyezett emelvényről tájékoztatta a tüntetőket arról, hogy mely ellenzéki csoport melyik kormányzati épület "védelmét" látja el. Bejelentette azt is, hogy mostantól a tüntetők ellenőrzése alá vonják az egész fővárost.

Parubij azt üzente a rendőröknek, hogy csatlakozhatnak a kormányzati negyedben járőröző ellenzékiekhez, mindnyájan átállhatnak a tiltakozók oldalára, de ki kell tűzniük világoskék-sárga szalagot (ezek az ukrán nemzeti lobogó színei). (mti)

22:17 A kijevi tüntetők ultimátumot adtak Viktor Janukovics ukrán elnöknek péntek este: mondjon le szombat reggelig vagy fegyveres felkelés tör ki.

Vitalij Klicskónak, az ellenzéki Ütés (UDAR) párt vezetőjének a Függetlenség terén mondott beszédét félbeszakította az önvédelmi erők egyik tagja, aki a színpadra lépve bejelentette: ha az elnök szombat reggel tíz óráig nem mond le, az emberek fegyvert ragadnak.

Bejelentését a téren tartózkodók hevesen támogatták – írta az Ukrainszka Pravda ukrán hírportál. (mti)

19:57 Orosz illetékesek bírálták a megállapodást, amelynek tervezetét az orosz közvetítő Vlagyimir Lukin, Oroszország emberi jogi biztosa nem írta alá. Lukin szerint nem világos, ki és hogyan fogja végrehajtani az ukrajnai válság rendezését célzó megállapodást. Leonyid Szluckij, az orosz alsóház szovjet utódállamokkal foglalkozó bizottságának elnöke úgy nyilatkozott, hogy a megállapodás a Nyugat érdekeit szolgálja, amelyek "el akarják szakítani Ukrajnát Oroszországtól".

Egyelőre bizonytalan, hogy a radikális tüntetők elfogadják-e az elnök és a parlamenti ellenzék megállapodását. Péntek késő délután nem mutattak készséget arra, hogy elhagyják sátortáborukat a kijevi Függetlenség terén. A megállapodás bejelentése után egymásután léptek a színpadra, és jelentették ki, hogy nem örülnek az alkunak, nem azt kapták, amit szerettek volna. A parlamenten kívüli különféle ukrán nacionalista mozgalmakat tömörítő Jobb Szektor, amely aktív részese volt a rendőrséggel vívott véres összecsapásoknak, már be is jelentette: nem fogadja el a megállapodást, és folytatja harcát "az országot kormányzó rezsim eltávolításáig". (mti)

19:49 Megszavazta az ukrán parlament péntek délután azt a törvénymódosítást, amely lehetővé teszi Julija Timosenko szabadon engedését.

16:25 Pénteken délután három óra előtt pár perccel bejelentették, hogy aláírta a válság kezeléséről szóló megállapodást az ukrán ellenzék és Viktor Janukovics államfő. A megállapodás részleteit egyelőre nem árulták el.

Korábbi közleményében az elnök vállalta, hogy előre hozott elnökválasztást kezdeményez, továbbá beleegyezett az alkotmányreformba és egy nemzeti egységkormány megalakításába. Janukovics azonban nem engedett a hatalomváltást követelő tüntetők legfőbb követelésének, miszerint haladéktalanul mondjon le az államfői posztról. (mti via origo)

16:01 Sok ezren vannak a Majdanon ma, köztük olyan arcok, akik most jöttek ki először. A Metró és a buszok is járnak – írja Twitteren a Kyiv Post tudósítója.

15:59 Úgy tűnik, a három fő ellenzéki vezető – Oleg Tyahnibok, Arszenij Jacenyuk és Vitalij Klicsko – aláírná a megállapodást Janukoviccsal. (kyiv post)

15:33 Az Európai Unió egyelőre nem kapott hivatalos tájékoztatást arról, hogy valóban megállapodás jött létre Kijevben az ukrán kormányzat és az ellenzék között – mondta Catherine Ashtonnak, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselőjének a szóvivője pénteken Brüsszelben.

Maja Kocijancic szóvivő az Európai Bizottság déli sajtótájékoztatóján erre hivatkozva elhárított minden olyan újságírói kérdést, amely arra vonatkozott, hogy a megállapodás létrejötte miként befolyásolhatja az előző nap Brüsszelben elhatározott uniós szankciók érvényesítését, esetleg letesznek-e teljesen a szankciókról, vagy pedig az eredetileg tervezettnél kevesebb személyre kívánják-e azokat alkalmazni. (mti)15:30 A Függetlenség terén felállított színpadon megjelent 25, Lviv megyéből a tüntetők védelmére érkezett rendőr egyenruhában és szolgálati fegyverükkel. A több ezer demonstráló kitörő örömmel fogadta és üdvrivalgással köszöntötte őket a fővárosban. Az egyik parancsnok közölte, hogy újabb, a tüntetőkhöz átálló rendőrök érkezése várható a nyugati országrészből. (mti)

15:28 Tüntetők vonultak pénteken Ungváron a Kárpátalja megyei adóhivatal és állami számvevőszék épületei elé a vállalkozókra gyakorolt hatósági nyomás megszüntetését követelve és a megyében befizetett adók helyi felhasználását biztosító, Kijevtől független számvevőszék létrehozását szorgalmazva.

A tiltakozók azt követelték a megyei adóhatóság vezetőjétől, hogy esküdjön hűséget a népnek, szüntesse meg a vállalkozók hatósági zaklatását, és biztosítsa az aktivisták számára a hivatal iratainak átvizsgálását.

Ivan Ivancso, a megyei adóhivatal vezetője a tömeg előtt kijelentette, hogy a nép oldalán áll, és az általa irányított intézmény az előírásoknak megfelelően, rendben működik.

Ezt követően a tüntetők az Ukrán Állami Számvevőszék megyei kirendeltségéhez vonultak, ahol bejelentették, hogy a jövőben „nem engedik” a helyi adókból befolyó összegek Kijevbe történő átutalását. Közölték, hogy ennek biztosítása érdekében Kárpátalján saját számvevőszéket hoznak létre.

A pénzügyi hivatal vezetője a felvetéssel egyetértve kifejtette, hogy nem emlékszik a jelenlegihez hasonló válsághelyzetre, amikor Kárpátalján csak a legvédtelenebb rászorulóknak járó szociális támogatásokat tudják maradéktalanul folyósítani, de azokat is csak késve.(mti)15:21 Több száz rendőr távozott Kijev központjából.

15:08 Az ellenzék aláírja a megállapodást, de előtte egyeztetnünk kell a tüntetőkkel – jelentette ki Vitalij Klicsko, az ellenzéki UDAR elnöke a német Bild magazinnak.14:38 A Kyiv Post szerint a rendőrök visszavonulnak néhány barikádjukról. A tüntetők nem örülnek ennek, mert azt sejtik, hogy ez annak jele, hogy Janukovics megegyezett az ellenzékkel. „Kifele mindenkivel!” kiábálják egyesek a téren.14:24 Verekedés tört ki az ukrán parlamentben. (channel4)

14:17 Az Európai Parlament február 26-án, szerda délután vitatja meg az Ukrajna elleni uniós szankciókat és a további diplomáciai lépéseket. A ház csütörtökön állásfoglalásról szavaz.

Február 6-i állásfoglalásukban a képviselők célzott szankciók előkészítésére kérték a tagállamokat. A szankciókat – többek között például az EU-ba való beutazás tiltását és vagyonelkobzást – a tüntetők elleni erőszakos fellépések és a jogsértések felelősei ellen vetnék be.14:03 Él Olesia Zuhovska, az a fiatal egészségügyi önkéntes, akit tegnap meglőttek, és aki Twitterre kiírta: „Meghalok”. A mai tweetjében ez áll:

Élek! Köszönöm mindenkinek, aki támogatott, és imádkozott értem! Állapotom továbbra is stabil!13:57 Kalasnyikovos katonák hatoltak be a parlament épületébe.

13:52 A vérontás megállítására szólított fel Vlagyimir Putyin, miutén telefonon beszélt David Cameron brit és Angela Merkel német miniszterelnökökkel. Az orosz elnök szerint mindent meg kell tenni a helyzet stabilizálására és a „szélsőséges és terrorista támadások” megállítására. (pravda.ua)

13:32 Az ellenzék egyelőre nem kommentálja Janukovics bejelentését.

13:02 Az elnök hatalmát korlátozó 2004-es alkotmányhoz való visszatérést, nemzeti egységkormány megalakítását és előrehozott választásokat jelentett be Janukovics.

12:30 Nemet a megegyezésre! Csakis lemondást! – kiabálják a tüntetők. Mint korábban megírtuk, Janukovics jelenleg tárgyal az ellenzék és az EU képviselőivel, és úgy tűnik, sikerült megállapodni. A megállapodás részleteit csak azután teszik közzé, hogy aláírták.

11:34 77 személy halt meg eddig Kijevben az összecsapások kezdete óta – állítja az ukrán egészségügyi minisztérium. A csütörtökről péntekre virradó éjszaka (február 20-21.) 132 személy számára nyújtottak orvosi kezelést. 82 személyt kórházba szállítottak.

11:29 A lövöldözés tényét a BBC is megerősítette.

11:08 Tüntetők tüzet nyitottak rendfenntartókra – állítja a rendőrség. A közleményből kitűnik, a tüntetők megpróbáltak a parlament fele kitörni. Nem tudni, hogy a rendőrség viszonozta-e a tüzet. (REUTERS)

9:55 Elengedték a tüntetők a Majdanon elfogott rendfenntartókat az éjszaka. (AP)

9:53 Kanada kiterjeszti az ukrán tisztviselőket sújtó szankciókat – jelentette be Stephen Harper miniszterelnök. Egy „feketelistát” állítanak össze a vezető politikusokról, akik nem kaphatnak kanadai vízumot. Ugyanakkor pedig pénzt utalnak a sérültek orvosi ellátására. (ITAR-TASS)

9:48 A halálos áldozatok átlagos életkora 23 év – írta Twitteren Nataliya Gumenyuk ukrán újságíró, aki szerint a halottak között egyetemi tanárok, gazdák, kisvállalkozók vannak.

9:10 Megállapodás jött létre az ukrán belpolitikai válság megoldása érdekében Viktor Janukovics ukrán elnök, az uniós külügyminiszterek és az ellenzék képviselői között az éjszakai tárgyalásokon - közölte az ukrán elnöki sajtószolgálat péntek reggel. Az ellenzék és az unió részéről egyelőre nem erősítették meg az egyezséget. (mti)7:55 A tüntetők nem készülnek elhagyni a Függetlenség terét az ukrán főváros központjában, csütörtök éjszaka is folytatták a barikádok építését. Péntekre virradóra nem volt összetűzés a rendfenntartó erők és a tiltakozók között.

Az ITAR-TASZSZ orosz hírügynökség helyszíni riportja szerint miközben egyes tüntetők pihentek az általuk elfoglalt közeli épületekben, mások őrt álltak. Ha "váratlan látogató" érkezne - mondják -, akkor riasztják társaikat, akik "elegendő gyújtópalackot" készítettek már elő a hívatlanok fogadására.

A térhez folyamatosan járművek érkeznek, amelyeken élelmet, autógumikat, követ és sódert szállítanak az útakadályokhoz.

A közeli színpadon egymást váltva ellenzékiek szónokolnak. Arra szólítják fel az embereket, hogy utazzanak Kijevbe akciójuk támogatására. Mint mondták, most nem hagyják magukat megtéveszteni, mint ahogy a 2004-es "narancsos forradalmat" követően történt. "Ha új vezetők kerülnek hatalomra, folyamatosan ellenőrizni fogjuk őket. Ha ismét elárulnak minket, akkor újabb Majdant szervezünk" - mondják.

A tüntetők megerősítették a nemrégiben emelt barikádokat, illetve újakat építettek a parlamenthez és a kormány épületéhez vezető Grusevszkaja utcában. Fél méter vastag és két méter magas falat húztak, hogy azzal védekezzenek a Berkut különleges rendőri és más különleges egységek ellen. Kőfalat vontak a parlament és a közeli stadion közötti területen is, és ehhez az útburkolatot használták fel.

A parlament környékén ugyancsak épült barikád, de annál a belügyi erők tagjai tartanak ügyeletet. Kevesen vannak, mert társaik a nappali szolgálat fáradalmait pihenik a közelben - derül ki a kora reggeli hírügynökségi helyzetképből. (mti)

7:48 Lemondott az ukrán fegyveres erők vezérkari főnökének helyettese, tiltakozva az ellen, hogy a hatalom megpróbálja bevonni a hadsereget a válság rendezésébe - jelentette pénteken kora reggel az UNIAN hírügynökség, amely honlapján közzé is tette a tábornok lemondó levelének másolatát.

"Ma a katonák bevonása zajlik a polgári konfliktusba, ami megengedhetetlen. Ez katonák és békés polgárok halálához vezethet, amit nem szabad megengedni. Ez az én személyes álláspontom polgárként, tisztként, vezetőként, aki felelős a beosztottaiért. Ezért benyújtottam lemondásomat" - írta Jurij Dumanszkij altábornagy. (mti)

7:44Az ukrán államfő beleegyezett abba, hogy még az idén előre hozott parlamenti és elnökválasztásokat tartsanak, de addig is, 10 napon belül egy ideiglenes nemzeti egységkormány alakuljon és még a nyár előtt új alkotmányt dolgozzanak ki - közölte csütörtök este a lengyel miniszterelnök, miközben három uniós külügyminiszter tárgyalásokat folytat Kijevben Viktor Janukoviccsal és ellenzéki vezetőkkel.(mti)

7:42 Az Európai Unió tagállamai szankciókat határoztak el az ukrajnai vérontásért felelős személyek ellen. Emma Bonino olasz külügyminiszter közölte, hogy megtagadják a vízumkiadást azoktól, akiknek "vér tapad a kezéhez", és befagyasztják az EU tagállamaiban fellelhető javaikat. "A döntésnek az elkövetkező órákban érvényt is szereznek" - mondta a rendkívüli brüsszeli tanácskozás után.

Frans Timmermans holland külügyminiszter elmondta, hogy a részvevők megtiltották minden olyan eszköz exportját Ukrajnába, amely a belső elnyomásra, tüntetések leverésére, tömegoszlatásra vethető be. Brüsszeli források szerint egyelőre semmiféle listát nem állítottak össze a szankciókkal sújtandó személyekről. (mti)

7:40 A tűzszünet helyreállításáról és az előző nap életbe léptetett terroristaellenes művelet hatályon kívül helyezéséről döntött csütörtökön késő este az ukrán parlament.

A 450 tagú törvényhozás 236 tagja támogatta a határozatot. Az ukrán biztonsági szolgálat, az SZBU szerdán jelentette be, hogy az egész országban terroristaellenes műveletbe kezd, a titkosszolgálat szerint az "erőszakcselekmények kiújulásáért felelős radikális csoportok" ellen.

Az elfogadott jogszabály alapján az erőszakszervezetek tagjainak vissza kell térniük a laktanyákba, valamint a vidékről a fővárosba szállított egységeknek el kell hagyniuk Kijevet.

A dokumentum ezen kívül megtiltja a fegyverhasználatot a fegyveres erők tagjainak, továbbá a közlekedés korlátozását a hatóságoknak. Ezen túlmenően a képviselők meghatározták, hogy rendkívüli állapotot csak a parlament hirdethet ki az országban.

A határozatot a képviselők állva szavazták meg, majd elénekelték a himnuszt. A dokumentumot egyébként még alá kell írnia Viktor Janukovics elnöknek, hogy hatályba léphessen.

A képviselők csütörtökön úgy határoztak, hogy a belpolitikai válság rendeződéséig minden nap üléseznek, beleértve a hétvégéket is.

Helyszíni jelentések szerint a késő esti órákban viszonylagos nyugalom, "fegyverszünet" volt Kijev belvárosában, a késői órákban is sokan tartózkodtak a Majdanon, azaz a Függetlenség terén.

A internetes forrásokban közzétett adatok szerint a csütörtöki összecsapásoknak eddig 58 halálos áldozatot azonosítottak, közöttük tíz rendőrt. Nevüket, adataikat internetes hírportálok tették közzé. (mti)

Február 21., 7:39 Volodimir Ribak, az ukrán parlament elnöke Budapestre küldte családját Kijevből csütörtökön - jelentette a zn.ua ukrán hírportál reptéri illetékesekre hivatkozva.

Ribak maga Kijevben maradt, családja a Zsuljani nemzetközi repülőtérről induló járaton hagyta el az ukrán fővárost.

A hírportál azt írta, hogy miközben Kijev utcáin emberek halnak meg a zavargásokban, a Viktor Janukovics elnök mögött álló Régiók Pártja politikusainak családjai külföldre távoznak.

Az RBK-Ukraina hírportál korábban arról tudósított, hogy a Zsuljani repülőtér egyik VIP-várója tele van elutazó utasokkal. A hírportál értesülése szerint csütörtökön ugyanezen a terminálon keresztül elhagyta Ukrajnát Ihor Kaletnyik, a házelnök első helyettese és Olekszandr Klimenko jövedéki és adóügyi miniszter. Mindegyikük több táskával és bőrönddel utazott. (mti)

19:23 Az ukrán biztonsági erők visszavonását, a hadsereg távolmaradását és a válság tárgyalásos rendezését sürgette csütörtökön a washingtoni Fehér Ház.

Az amerikai elnöki apparátus sajtószóvivői hivatala által kiadott közlemény arra sürgette Viktor Janukovics ukrán elnököt, hogy haladéktalanul vonja ki a biztonsági erőket Kijev belvárosából, és tartsa tiszteletben a békés tiltakozáshoz való jogot. A Fehér Ház a tüntetőket arra intette, hogy békés önkifejezéssel éljenek.

„Arra ösztönözzük az ukrán hadsereget, hogy ne keveredjen bele a konfliktusba, amelyet politikai eszközökkel kell rendezni. Az erő alkalmazása nem oldja meg a válságot - egyértelmű lépéseket kell tenni az erőszak leállítása és az érdemi párbeszéd felé, amely csökkenti a feszültséget és orvosolja az ukránok panaszait” – hangzott a kommüniké.

A közlemény szerint az Egyesült Államok együtt fog működni európai szövetségeseivel annak érdekében, hogy elszámoltassák az erőszakcselekmények felelőseit, valamint az ukránok abban való segítésében, hogy az egységes és független Ukrajnát visszatereljék a jobb jövő felé vezető útra.

„Felháborítanak bennünket a saját népükre automata fegyverekből tüzelő ukrán biztonsági erőkről készült képek” – hangzott a közlemény. (mti)

19:16 Az EU-országok külügyminiszterei rendkívüli tanácskozást kezdtek csütörtök délután Brüsszelben Ukrajna ügyében. Napirenden szerepel az az elgondolás, hogy uniós szankciókat rendeljenek el az elmúlt napokban Ukrajnában elharapózott erőszakért felelős személyekkel szemben, valamint hogy tiltsák be az Ukrajnába irányuló fegyverszállítást, illetve az erőszakszervezetek által használatos eszközök szállítását.

A brüsszeli megbeszélés célja az esetleges uniós intézkedések személyi és tárgyi hatályának megállapítása – vagyis az elképzelhető szankciófajták, így például a vízumtilalom, illetve a számlabefagyasztás eldöntése mellett annak a meghatározása, hogy kik is felelősek voltaképpen az erőszakért.

Ezzel kapcsolatban az uniós vezetők az elmúlt napokban rendre a kijevi vezetés felelősségét hangsúlyozták, és ezt tette csütörtökön William Hague brit külügyminiszter is, már Brüsszelbe érkezése után. Frans Timmermans holland külügyminiszter ugyanakkor a tanácskozásra érkezve újságíróknak arról beszélt, hogy ellenzéki oldalon szintén akadnak az erőszakért felelőssé tehető, kis létszámú radikális csoportok.

Ha azonban csupán az ukrán hatalmi gépezetre összpontosítanak a miniszterek, ott sem egyértelmű a helyzet. Diplomaták szerint a legtöbb esélyt annak lehet adni, hogy az erőszakos cselekményekre parancsot adó főtisztek rákerülhetnek az uniós feketelistára, ám az már felettébb kétséges, hogy ugyanezzel a büntetéssel fogják-e sújtani Viktor Janukovics ukrán elnököt is, akitől lényegében azt várnák, hogy biztosítsa a további erőszaktól való tartózkodást a kormányzati oldalon. (mti)

18:00 Ülésezni kezdett az ukrán parlament, az Espreso TV élő közvetítése is ezt mutatja. Közben a halottak számáról ellentmondó jelentések vannak, egyesek szerint már 100 fölé emelkedett az áldozatok száma.17:00 A tüntetőket segítő orvosok már 60 halálos áldozatot számoltak össze. (AFP)

16:58 A lehető legsürgősebben meg kell akadályozni a további vérontást – jelentette ki José Manuel Barroso a kijevi helyzetről beszélve. Az EB-elnök szerint Ukrajnában a helyzet súlyos és továbbra is nagyon labilis.

A politikus az erőszak azonnali beszüntetése és a tartalmas párbeszédre buzdított, kijelentve, hogy az ukránok demokrácia iránti igényének a tiszteletben tartása az egyedüli mód arra, hogy a politikai és intézményi krízist meg lehessen oldani.

16:23 Több, mint 50 rendőr került kórházba ma. 30 személynek golyó ütötte sebe van, hárman meghaltak.16:20 Viktor Janukovicsot felhívta Vlagyimir Putyin, így megszakította az EU-külügyminiszterekkel való tanácskozást. (Ukrainska Pravda)

16:17 A kelet-ukrajnai Dnyipropetrovszk megyében a sínekre fekve akadályozzák a kijevi tüntetőkkel szimpatizáló aktivisták, hogy a fővárosba jusson egy speciális vonatszerelvény, amely ejtőernyősöket és haditechnikai eszközöket szállít. (mti)

16:14 Angela Merkel német kancellár csütörtökön telefonon beszélt Viktor Janukoviccsal, felszólítva az ukrán elnököt, hogy azonnal kezdjen tárgyalásokat az ellenzékkel. Figyelmeztette őt, hogy az időhúzás csak tovább mélyíti a konfliktust és felmérhetetlen kockázatokkal jár.

Hangsúlyozta, hogy az Európai Unió, Németország és további partnerek is hajlandóak támogatni az ukrán kormány és az ellenzék tárgyalásait. A kancellár felszólította az ukrán államfőt, hogy sürgősen fogadja el ezt az ajánlatot – közölte a német kormány szóvivője. (mti)16:10 20 olyan ukrán kormányhivatalnok nem kaphat vízumot az Egyesült Államokba való beutazásra, aki felelős az emberi jogi visszaélésekért – jelentették be ma. (euronews)

16:07 A CNN egy drón segítségével méri fel a tüntetés helyszínét. Videó itt.

15:50 Fegyverembargóra, és a vérengzések elkövetőinek a felelősségre vonására számíthat Ukrajna az EU részéről. (Reuters)

15:46 Angela Merkel felhívta Viktor Janukovicsot, arra kérve az ukrán elnököt, fogadja el az EU közvetítési ajánlatát. (Reuters)

15:40 Már 42 halálos áldozatnál tart a nem hivatalos számlálás. Egy orvos szerint az Ukraine Hotelbe bevitt 12 áldozat többségének nagy robbanóerejű lövedék okozta a halálát, mely a csontjaikat is összetörte.15:27 Bekérették Ukrajna londoni nagykövetét csütörtökön a brit külügyminisztériumba. A brit külügyminisztérium csütörtöki közleménye szerint Vologyimir Handogij nagykövetet David Lidington európai ügyekért felelős államtitkár tájékoztatta arról, hogy a brit kormány rendkívüli aggodalommal értesült a csütörtökön történt további erőszakos cselekményekről és az újabb halálesetekről.

Lidington közölte az ukrán diplomatával, hogy London elfogadhatatlannak tartja a Függetlenség terén összegyűlt békés tiltakozók elleni fellépést.

Előző este David Cameron brit miniszterelnök külön nyilatkozatban tett alig burkolt utalást arra, hogy Viktor Janukovics ukrán államfő felelősségre vonásra számíthat az erőszakos hatósági fellépés miatt. A Downing Street által ismertetett kormányfői állásfoglalás szerint Janukovicsnak „nem lehetnek kétségei azzal kapcsolatban”, hogy a világ figyeli tetteit, és az erőszakcselekmények felelőseire számonkérés vár. (mti)


15:20 Mintegy 20 busz „tituskit” tehát a hatalomnak hűséges verőlegényt láttak Kijev közelében.

15:05 Kilépett a Régiók Pártjából Kijev városának ügyvivő vezetője. Volodimir Makejenko szerint nincs olyan hatalom, ami megérné az emberi áldozatokat, és felhívást intézett a honatyákhoz, hogy álljanak a harcoló felek közé.15:00 Legkevesebb 37 halálos áldozatról tud a Kyiv Post.

14:50 A nyugati politikusok provokálják kijelentéseikkel az ukrajnai radikálisokat – mondta Szergej Lavrov. Az orosz külügyminiszter a nyugati sajtót azzal vádolta, hogy eltorzítja az Oroszországgal szomszédos országban zajló eseményeket.14:47 Több ezer tüntető előtt fogadott hűséget a népnek a Kárpátalja megyei rendőrség állománya csütörtökön Ungváron.

Több ezren tüntettek délelőtt Ungváron a Kárpátalja megyei közigazgatási hivatal előtti téren, miközben az épületben az Ukrajnában kialakult helyzettel foglalkozó tanácskozást tartottak a megyei és járási tanácsok (közgyűlések) képviselői és települések polgármesterei.

A fórum résztvevői felszólították a találkozón részt vevő Vaszil Varcaba tábornokot, a megyei rendőrség parancsnokát, hogy az irányítása alá tartozó testülettel együtt fogadjon hűséget a népnek, és jelentse ki, hogy sem ő, sem a beosztottjai nem hajtanak végre semmilyen bűnös parancsot. Ezután a tábornok a tüntetőkkel teli térre vezényelte a megyei rendőrség közelben lévő székházából a tiszti és legénységi állományt, közte a belügyi csapatok és a Berkut különleges egység tagjait, akik a tömeg előtt felsorakozva hűséget fogadtak a népnek.

Ezt követően a tüntetők az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) megyei kirendeltségének központja elé vonultak, követelve, hogy a szolgálat tagjai is nyilvánítsák ki a nép melletti elkötelezettségüket, és ítéljék el Viktor Janukovics ukrán elnök „bűnös cselekedeteit”. A tüntetők előtt megjelent az SZBU Kárpátalja megyei vezetője, s arról biztosította a tiltakozókat, hogy az általa irányított testület a nép mellett áll, és nem fog végrehajtani semmilyen törvényellenes parancsot. (mti)

14:18 Az ukrán ellenzék egyik vezetője is elismerte csütörtökön, hogy nehezen tudják kordában tartani a tüntetőket. Arszenyij Jacenyuk, a Haza párt parlamenti frakciójának vezetője a német, a francia és a lengyel külügyminiszterrel folytatott megbeszélése után ismerte el, hogy az ellenzéki vezetők lassan már nem urai a helyzetnek.

A találkozón a vérontás megállításáról és a válság további fokozódásának megfékezéséről volt szó. Jacenyuk szerint ezt egyetlen módon lehet elérni. "Fegyvermentes övezetet kell létrehozni, és a konfliktust át kell tenni az utcáról a parlamentbe" – mondta. (mti)14:15 Az orosz kormány akkor teljesíti ukrán partnereinek tett ígéreteit, ha a szomszédos országban törvényes és hatékony lesz a hatalom - jelentette ki Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök csütörtökön. A politikus az orosz kormány ülésén arra is figyelmeztetett: az ukrán hatalomnak meg kell védenie az embereket, „hogy ne töröljék bele (a hatalomba) a lábukat (az emberek)”.

Oroszország 15 milliárd dollár (jelenlegi árfolyamon mintegy 3400 milliárd forint) értékű pénzügyi segítséget ígért tavaly decemberben Ukrajnának, és jelentősen csökkentette a földgáz árát. (mti)

14:14 Az ukrán hatalomnak egyre kisebb a mozgástere a Vedomosztyi című orosz napilapnak a kijevi zavargásokkal kapcsolato csütörtöki vezércikke szerint, a Kommerszant című újság pedig arra mutat rá, hogy Ukrajnában a hatalom és az ellenzék kezéből egyaránt kicsúszik az ellenőrzés. (mti)14:11 Teljesen kicsúszott a helyzet az államfő, a parlamenti elnök, az ügyvezető miniszterelnök és az ellenzék vezetőinek ellenőrzése alól, egyikük sem kínál olyan megoldást a kialakult válságra, amely megnyugtatná az országot – mondta Szerhij Tihipko, a Régiók Pártjának elnökhelyettese.

A politikus a legsürgősebb teendőnek tartja egyrészt a parlamenti elnök azonnali menesztését és a házelnöki tisztség átadását az ellenzéknek. Emellett javasolja egy új, minden frakció által támogatott miniszterelnök megválasztását, aki már kinevezése napján bemutatná kormányát és ismertetné a legsürgősebb tennivalókat. Tihipko szerint parlamenti tényfeltáró bizottságot kell alakítani, amely kivizsgálná az emberéleteket követelő eseményeket. (mti)14:09 Ukrán tüntetők csütörtök reggelre négy közúti határátkelőt zártak le a lengyel határon – jelentette az Unian ukrán hírügynökség. A lengyel határőrség közleménye szerint a Korczowa-Krakowiec-, Medyka-Szeginie, Kroscienko-Smolnica és a Hrebenne-Rawa Ruska határátkelőknél zárták le a határhoz vezető utat az ukrán oldalon. A blokádokat a határátkelőktől több száz méterre állították fel. Az ukránok csak a magánhasználatú személygépkocsikat, illetve az autóbuszokat engedik át egyesével.

14:07 Súlyosan ártana a NATO és Ukrajna kapcsolatának az ukrán haderő bevetése a tiltakozók ellen – tudatta szerda este rövid közleményben Anders Fogh Rasmussen NATO-főtitkár.

A kommüniké ezen kívül mindössze annyit tartalmaz, hogy Rasmussen erőteljesen felszólítja az ukrán kormányt, hogy tartózkodjon a további erőszaktól. (mti)

14:00 A Régiók Pártjának 12 honatyája támogatja az ukrán népet, és felszólította a rendőrséget, hogy a népnek tettek fogadalmat, nem pedig azoknak, akik parancsokat adnak nekik. Arra kérték őket, hagyjanak fel a támadásokkal. (Interfax)

13:49 A Régiók Pártjának egy politikusa szerint nincsen értelme annak, hogy a parlament rendkívüli ülésre összeüljön. Szerinte az ellenzéki javaslat azért nem megvalósítható, mert a honatyákat legutóbbi is ki kellett menekíteni, miután a tüntetők rájuk támadtak. (vesti.ua)


13:43 Tüzet nyitnak a tüntetőkre Kijevben (csak erős idegzetűeknek!)

13:39 Kivételesen szigorú biztonsági intézkedések közepette találkozik Viktor Janukovics Németország, Franciaország és Lengyelország külügyminisztereivel.

13:30 Legkevesebb 35-re emelkedett a halálos áldozatok száma a Majdanon. Legtöbbjükkel golyó végzett. (Kyiv Post)


13:24 Automata fegyverrel lőnek a tüntetők közé Khmelnitszkij városában.13:03 A Berkut rohamrendőrség egyes tagjai átálltak, és jelenleg együttműködnek a tüntetőkkel. (BBC)

12:57 40, katonákat szállító vagonból álló vasúti szerelvény indult el Kijev fele a Dnyeper melletti Krenecsukból. Visgorodból ugyanakkor 7 busz és 3 kamion indult a főváros fele, rohamrendőrökkel. (Ukrayinska Pravda, espreso.tv)

12:55 Egy Batviscsina-párttagot mesterlövész lőtt szíven. (Liga News)

12:54 Szemtanúk szerint legkevesebb 21 civilt öltek meg a Függetlenség tér körül. (Reuters via Euromaidan)

12:52 „A tüntetők kezdték a támadást. Szervezett csoportokban vannak, tűzfegyvereket és mesterlövész puskákat használnak. Halálos lövéseket adnak le” – jelentette ki Viktor Janukovics, a BBC szerint. (via Euromaidan)

12:44 A "fegyvernyugvás" ellenére újra éleződik a helyzet Kijevben: az Eszpresszo ukrán internetes televízió helyszíni élő adása szerint a városközpontban csütörtök reggel ismét összecsaptak a rohamrendőrök és a tüntetők, a rendfenntartó erők hang- és villanógránátokat vetettek be, gumilövedékekkel lőtték a tömeget. Eddig legalább 17 halottról tudni. A kormányépületet kiürítették.

A főváros főterén robbanások hallatszottak és sűrű fekete füst gomolygott. A tüntetők gumiabroncsokat égetnek, hogy füstfüggönnyel megakadályozzák a rohamrendőrök támadását, gyújtópalackokkal és kövekkel dobálják őket. A kijevi főtéren, a Majdanon lévő tüntetőket és a sebesülteket ellátó orvosi csoportok mozgását hangosbeszélőkből koordinálják, arra figyelmeztetik őket, hogy orvlövészek jelentek meg a környékbeli épületek tetőin.

Helyszíni beszámolók szerint a rohamrendőrök a délelőtti órákban elkezdtek kivonulni a központi térről, de a tiltakozó akció irányítói hangosbeszélőkből arra figyelmeztetik a tüntetőket, hogy ez csupán taktikai visszavonulás, és újabb rendőri roham várható.

Olyan hírek is napvilágot láttak, hogy a rohamrendőri osztag, a Berkut egyes tagjai átállnának a tüntetőkhöz, ha szavatolják a biztonságukat. Ezt más forrásokból egyelőre nem erősítették meg.

Közben a belügyminisztérium arról tájékoztatott, hogy a tüntetők "nyíltan" lőfegyvert használtak a rendőrök ellen, orvlövészek támadják őket, és ismeretlen eredetű mérgező anyagot is bevetettek ellenük. Huszonhárom rendőr megsebesült a tárca közlése szerint.

A kijevi tüntetők radikális szárnya, a Jobb Szektor nevű csoport nem hajlandó betartani a "fegyvernyugvást", amelyben az ukrán államfő állapodott meg az ellenzék három vezetőjével. Dmitro Jaros, a Jobb Szektor vezetője közölte csütörtök reggel, hogy csoportja nem írt alá "semmilyen megállapodást", és nem hajlandó betartani a fegyvernyugvást - jelentette a RIA Novosztyi orosz hírügynökség.

Viktor Janukovics ukrán elnök szerda este kötött fegyvernyugvási megállapodást a három ellenzéki vezetővel - Arszenyij Jacenyukkal, Vitalij Klicskóval és Oleh Tyahnibokkal -, és abban is megegyezett velük, hogy újabb tárgyalások kezdődnek a vérontás megállítása érdekében. Ennek ellenére csütörtök reggel ismét összecsaptak a tüntetők a rohamrendőrökkel Kijev központjában.

Az ukrán egészségügyi minisztérium arról tájékoztatott csütörtök reggel, hogy már 28 halottja van a három napja kezdődött kijevi zavargásoknak. A tárca összesítése szerint 445 sérülthöz hívtak mentőt, és 287 ember szorult kórházi kezelésre. A kórházba szállítottak között 88 rendőr, hat újságíró, négy gyermek, illetve két külföldi állampolgár volt.

A tájékoztató kiadása óta arról számolt be a kijevi média, hogy meghalt még egy tüntető. Közölt egy képet is, amelyen az úttesten fekvő, takaróval lefedett holttest látható.

Ukrajnában csütörtökön elvileg gyásznapot tartanak az elmúlt napokban elhunytak emlékére.

A tüntetők csütörtök reggelre négy közúti határátkelőt is lezártak a lengyel határon – jelentette az Unian ukrán hírügynökség. A lengyel határőrség közleménye szerint a Korczowa-Krakowiec-, Medyka-Szeginie, Kroscienko-Smolnica és a Hrebenne-Rawa Ruska határátkelőknél zárták le a határhoz vezető utat az ukrán oldalon. A blokádokat a határátkelőktől több száz méterre állították fel.

Az ukránok csak a magánhasználatú személygépkocsikat, illetve az autóbuszokat engedik át egyesével. A teherautókat nem engedik át a blokádon, ők más határátkelőket vehetnek igénybe – közölte a határőrség sajtóosztálya.

Valamennyi blokád alá vett határátkelő Lviv megyében van, ahol egyetlen átkelőnél, a Hrusev-Budomeznél akadálytalan a forgalom. (mti, bbc)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS