2020. október 30. péntekAlfonz
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Drogháború, lefejezések, emberrablások: mégis élhető hely Mexikó?

SZ.CS-E, GY.A. 2014. február 11. 13:48, utolsó frissítés: 14:05

"Egy átlagos, középosztálybeli mexikói számára, mint amilyen én vagyok, nincsenek hősök az országban." A hétköznapokról kérdeztünk egy mexikóvárosi fiatalt.


Az Egyesült Államokat Mexikótól elválasztó határvonaltól délre egyre véresebb háború dúl az elmúlt öt évben. A konfliktusban eddig legalább 50 ezren vesztették életüket, rengeteg ember nyomorodott meg vagy vesztette el minden vagyonát. A tét nem kisebb, mint az Egyesült Államokba csempészett, évi 33 milliárd dollár értékű kábítószer piacának kontrollálása. Ez a háború jelenleg havonta legalább ezer ember életét követeli. Január végi statisztikák szerint 9 hónap alatt százezer embert raboltak el Mexikóban.

Mexikó 2013-ban sem került be az első 10-be azon Fund for Peace és a Foreign Policy magazin együttműködésében készült listán, amely a világ legélhetetlenebb országait rangsorolja.

A szerzők ugyanakkor megjegyzik, attól, hogy egy állam összességében jobb pontszámot ér el, még lehetnek olyan régiói, ahol a törvények uralma nem érvényesül, és amit az állam már nem tud kontrollálni. Itt példaként éppen Mexikót hozzák fel, ahol a drogbárók által ellenőrzött városokban valódi pokol lehet az élet.

A lefejezés bevett gyakorlatnak számít a mexikói drogkartellek közötti leszámolási akciókban, az erre vonatkozó hírek folyamatosan szerepelnek a hírekben. Sőt, az ilyen véres leszámolásokról készült videók és fotók nagy része a neten is fenn van.
illusztráció: Jess Kraft via Shutterstock.com

Tavaly októberben a Facebooknak is meggyűlt egy ilyen videóval a baja, mert hiába jelentettek százan a rémisztő tartalmat, a cég sokáig ellenállt, hogy eltávolítsa a közösségi oldalról azt a filmet, amely egy nő lefejezését mutatja be.

Mennyire van jelen a félelem a mexikói hétköznapokban? Erről kérdeztük a Mexikóvárosban született Tere Soriát, aki nemzetközi tanulmányokat végzett, jelenleg az ENSZ Fenntartható Fejlődés munkacsoportjának dolgozik gyakornokként Koreában.Mexikó általában csak a nagyon rémisztő, erőszakos cselekmények, a drogkartellek és az emberrablások kapcsán kerül be a híradásokba. Hogyan élik meg ezt a hétköznapokban az ott élők?

- A mi szempontunkból ezek az események azt jelentik, hogy valami manapság nincs rendben a nemzetünkkel, és arra sarkall minket, hogy próbáljunk meg javítani a helyzeten.


Mennyire van jelen a félelem a mindennapokban?

- Nem mondanám, hogy a félelem övezi a hétköznapokat. Tudjuk, hogy az ország nem túl stabil, és nem túl biztonságos, de ez nem jelenti azt, hogy nem végezzük el a szokásos napi tevékenységeinket úgy, mint eddig. Persze próbálunk figyelni a körülettünk zajló eseményekre és óvatosak vagyunk.


Vannak-e olyan külön óvintézkedések, amiket meg kell tennie egy mexikóinak, akár az utcán, akár az otthonában?

- Nem tudok ilyen "protokollról", amit követni kellene az utcán vagy az otthonainkban a biztonság érdekében. Persze a nyilvánvaló kockázatokat el kell kerülni, nem megyünk kétes helyekre, nem járunk az utcán késői órákban, de azt hiszem, ez nem csak Mexikóban, hanem más országokban is így van.


Menyire számít a drogháború tabutémának a helyiek körében? Nyíltan beszélhetnek erről? Hogyan jelenik meg mindez a helyi médiában?

- Ha nem is tabu, de azért nem beszélnek róla nyíltan az emberek, csak azokkal, akikben megbíznak. Persze attól függ, hogy mi a beszélgetés pontos témája és a célja. A legtöbben azért társaságban kifejezik a véleményüket a Mexikóban zajló eseményekről.

A vélemények eltérőek, és mindig sok pletyka kap szárnyra. Sokan azt gondolják, hogy a média és a kormány mindent megpróbál elrejteni, hogy a stabilitás látszatát keltse az országban, manipulálják az információkat. Ezek lehetnek igaz vádak vagy sem, de abban egyetértenek a mexikóiak, hogy a közbiztonsággal komoly problémák vannak.


Volt-e valamilyen személyes megrázó élménye?

- Eddigi életem során semmilyen incidensem nem volt. Lehet, hogy csak szerencsés vagyok, mert olyan államban élek, ahol nagyobb a biztonság, de az is lehet, hogy csak a nemzetközi médiai ferdíti el a Mexikóról kialakított képet.


Vannak ennek a jelenlegi mexikói világnak "hősei"? A rendőrök esetleg, vagy éppen a drogbárók, vagy a velük akár időnként fegyverrel is szembeszegülő civilek?

- Az, hogy vannak-e Mexikónak modern hősei, attól függ, hogy kit kérdezünk. Egy átlagos, középosztálybeli mexikói számára, mint amilyen én vagyok, nincsenek hősök az országban, mivel a kérdésben említtett csoportok egyike sem teljesíti sikeresen a feladatát.A rendőrség nem segít sokat, ha hatékonyabban működne, a közbiztonság kérdése már rég meg kellett volna oldódjon. A „narkósok” (drogbárók) támogatják az erőszakot, és sajnos a hátrányos helyzetben felnövő fiatalokra is hatással vannak, akik nem tudják megkülönböztetni a jót a rossztól.

A civilek, például a Michoacán állambeli Los Autodefensas csoport, amely a drogbárók ellen küzd, valódi bátorságról tesz tanúbizonyságot, de nem tudom, hogy hőssé tudnak-e válni, van-e esélyük egy korrupcióval átitatott állami rendőrség és a kartellek ellen. Michoacán állam egyébként a kivétel, máshol nincsenek ehhez hasonló összetűzések.


A viszonylag új narcocorridos zenei műfaj állítólag részben éppen a drogbárókat és ezt az életformát „dicsőíti”. Mit gondol erről?

- A narcocorridos a drogbárók népszerűségét növeli, bemutatja, hogy mekkora hatalmuk van, és milyen gazdagok. Azt éri el, hogy az emberek vágyjanak erre az életstílusra. Egy rossz felfogást terjeszt a fiatalok között, akik, mint említettem, nem tudják megkülönböztetni a jót a rossztól.

Egy olyan életstílust népszerűsítenek ezek a zenék, aminek a pozitív hozadékai törvényellenes cselekményekből származnak. Ez a zenei stílus egyértelműen nem járul hozzá Mexikó fejlődéséhez.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS